Urmărește-ne în Social Media

rock

5 piese The Cranberries prin care Dolores O'Riordan a devenit stindardul muzical al Irlandei

Anul 2018 începe cu o tragedie în lumea muzicii, solista trupei The Cranberries, Dolores O'Riordan încetând din viaţă pe 15 ianuarie. Muziciana irlandeză al cărei timbru unic a unit în angoasă şi spirit revoluţionar milioane de irlandezi şi zeci de milioane de fani ne-a părăsit la vârsta de 46 de ani. Activă din 1990, artista lasă în urmă 7 albume fantastice înregistrate împreună cu The Cranberries. Am selectat cele mai celebre şi apreciate piese ale lui Dolores cu acest grup pentru a le reasculta mai jos.

Publicat

pe

Concert The Cranberries la Bucuresti (Romexpo, 11 octombrie 2012)
Concert The Cranberries la Bucuresti (Romexpo, 11 octombrie 2012) │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

5. The Cranberries - Linger

"Linger" este o melodie compusă de către Dolores şi Noel Hogan şi lansată în îndepărtatul an 1993. Este o piesă cu bogat aranjament acustic, cu o secţiune de viori. Acesta a fost primul mega hit al formaţiei The Cranberries, urcând pe locul 3 în topurile din Irlanda, dar şi pe locul 8 în Statele Unite. În 2017 o versiune acustică ceva mai minimalistă apărea pe albumul-colecţie al trupei, "Something Else".

Solista a vorbit despre această piesă în interviurile acordate, afirmând că este despre primul său sărut. Iniţial versurile melodiei fuseseră scrise de către precedentul solist al trupei, Niall Quinn, dar au fost transformate de către Dolores într-o baladă de dragoste pentru un soldat de care fusese îndrăgostită pe atunci tânăra.

4. The Cranberries - Ode to My Family

"Ode to My Family" lua naştere în anul 1994, drept al doilea single de pe albumul secund al formaţiei The Cranberries, "No Need to Argue". O piesă blândă cu riffuri melodioase în surdină, acest single a devenit hit pe tot teritoriul Europei la debut, bifând un loc 4 în Franţa şi un loc 5 în topurile din Australia. Această compoziţie blândă ca o adiere de vânt pe obrazul unei fecioare a primit un videoclip alb-negru care prezintă formaţia cântând într-un pub, suprapusă cu imagini ale unor oameni simpli din locul de baştină al lui Dolores.

Versurile sunt despre dorinţa profundă a artistei de a reveni la viaţa sa simplă de dinainte de faimă, când totul era simplu. Dovedindu-şi talentul deosebit, Dolores s-a ocupat şi de aranjamentul orchestral pentru această compoziţie.

3. The Cranberries - Animal Instinct

Dacă este vreo melodie perfectă pentru a porni la drum cu maşina decapotabilă aceasta este "Animal Instinct". Este o creaţie pură, care curge pe repeat până ai călătorit sute de kilometri. Faţă de baladele trupei care au devenit hit, aceasta este o melodie mai apropiată de rockul alternativ autentic. Este single-ul cu numărul 2 de pe albumul al patrulea al formaţiei, "Bury the Hatchet". Faţă de primele albume şi single-uri, când Dolores cânta despre dragostea tinerească sau copilărie, versurile descriu acum maternitatea.

Videoclipul acestei piese este regizat de către Olivier Dahan şi este un scurt road movie, în care o mamă şi cei doi copii ai săi călătoresc din oraş în oraş. Mama de abia îşi permite să îşi hrănească fiii şi este nevoită să recurgă la ilegalităţi, toate de dragul instinctului animalic de protecţie a celor mici. Dolores are o apariţie angelică, într-o rochie hippie şi o coroană de flori.

2. The Cranberries – Free to Decide

Această melodie poate fi descrisă cel mai bine prin citatul pe care îl auzim drept clişeu în unele filme romantice: "dacă iubeşti ceva, eliberează-l". "Free to Decide" debuta în 1996, fiind un single extras de pe albumul "To the Faithful Departed". A devenit un hit în Europa, dar şi mai mare în Canada, unde a urcat chiar pe locul 2 în topurile locale. Ca şi în multe alte melodii ale The Cranberries, Dolores pare a se lupta din nou cu faima.

În videoclip o vedem călătorind în deşert, având flashbackuri cu bliţurile care îi tot strălucesc în faţă. Prinsă în colivie, cântă acoperită cu un voal despre libertatea de a alege, de a fi cine vrei să fii. Cine citeşte cu atenţie versurile o să descopere o profundă angoasă şi depresie, o melodie despre despărţire şi despre probleme mai profunde în lume, prin menţiunea războaielor din Rusia sau Serbia.

1. The Cranberries - Zombie

Atunci când ai creat o melodie care a devenit imn şi cântec de protest, care e periculoasă pentru o ţară şi pentru un imperiu britanic, ştii că ai marcat istoria muzicii pe vecie. Single-ul "Zombie" a fost lansat în 1994 şi este de departe cea mai de succes melodie a grupului irlandez. Videoclipul are imagini puternice, traumatizante, aşa cum se practica în generaţia MTV a anilor 90 şi aşa cum am văzut la Nirvana spre exemplu (imaginea crucificării).

A câştigat premiul pentru "Cea mai bună melodie" la MTV Europe Music Awards din 1995 şi a ajuns pe locul întâi în topurile din Australia, Belgia, Franţa, Danemarca şi Germania. Decenii întregi a pus la încercarea voci feminine şi masculine la sesiuni de karaoke, emisiuni de talente, iar timbrul şi modulaţiile lui Dolores au fost aproape imposibil de egalat. Versurile sunt scrise de către Dolores O'Riordan, în timpul turneului britanic al trupei din 1993, în memoria a doi băieţi care au fost ucişi în timpul atentatului cu bomba IRA din Warrington în acel an.

Faţă de alte piese The Cranberries, aceasta este o melodie mult mai heavy, lucru reflectat de chitare şi de sunetul grunge specific perioadei în care debuta. Atunci când Dolores urca pe scenă de la Saturday Night Live pentru a cânta acest hit, criticii şi publicul au rămas muţi, afirmând că a fost "cea mai puternică reprezentaţie din istoria de decenii a showului american". Videoclipul piesei are pe bună dreptate peste 600 de milioane de vizualizări şi a stârnit controverse incluzând şi filmări din Belfast cu trupele britanice de păstrare a ordinii.

Dolores Mary Eileen O'Riordan a fost cea mai mare voce feminină a rockului alternativ pe parcursul anilor 90 şi la începutul anilor 2000. Vocea sa de mezzo-soprană şi yodeling-ul au fost extravaganţe pe care nici o altă figură din acel gen muzical nu şi le permitea. Accentul puternic irlandez şi versurile fantastice scrise de artistă completau un chip angelic şi o privire pătrunzătoare, care răzbătea dincolo de ecran şi dincolo de arenele de concerte.

Cea mai mare artistă irlandeză ne-a părăsit şi simplul fapt că preşedintele Irlandei a fost primul care şi-a exprimat regretul spune multe despre acest simbol 100% Irish.

PUBLICITATE
Comentează

AGENDA DE CONCERTE

<< ian. 2022 >>
lmmjvsd
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Trending