Urmărește-ne în Social Media

rock

5 hituri ale lui Chris Cornell prin care istoria muzicii îl va reţine

După un 2016 în care am pierdut artişti de marcă, 2017 ne loveşte greu cu moartea lui Chris Cornell, solistul Soundgarden şi Audioslave. La doar 52 de ani, artistul care a marcat mişcarea grunge a trecut în nefiinţă. Îl vom reţine pentru timbrul său unic, prezenţa calmă şi privirea pătrunzătoare. Ultimii ani aduseseră o reuniune mult aşteptată Soundgarden şi o continuare a carierei solo a artistului.

Publicat

pe

Chris Cornell (Soundgarden)
Chris Cornell (Soundgarden)

Activ încă din 1984, Chris Cornell a lăsat în urmă numeroase hituri, dintre care am ales 5 drept cele mai reprezentative. Suntem deschiși la propunerele tale, pe care le așteptăm prin intermediul comentariilor.

1. Audioslave - "Like a Stone"

Probabil cea mai celebră melodie Audioslave, "Like a Stone" este al doilea single de pe albumul de debut "Audioslave" din 2003. Rămas în istorie pentru solo-urile fantastice ale lui Tom Morello şi vocea încărcată de tristeţe a lui Chris Cornell, piesa are o poveste pe măsura încărcăturii sale. Basistul Tim Commerford afirma că piesa este despre un om în vârstă care îşi aşteaptă moartea, după ce i-a pierdut pe toţi cei dragi.

Chris Cornell declara totuşi că această compoziţie este despre viaţa de după, la care mulţi speră. Există şi o teorie că piesa ar fi fost scrisă în onoarea lui Layne Staley, de la Alice în Chains, care a murit în aprilie 2002.

2. Soundgarden - "Black Hole Sun"

Dacă piesele Audioslave sunt super hituri, atunci "Black Hole Sun" de la Soundgarden este un giga hit. Melodia a definit cariera trupei şi a fost lansată ca single în 1994. Scrisă chiar de către Chris Cornell, aceasta este una dintre cele mai populare melodii ale anilor 90. Solistul a declarat în trecut că a scris hitul în doar 15 minute. Pentru a o compune a folosit o chitară Gretsch. Cornell se gândise că trupa nu va aprecia tonul apocaliptic şi melancolic al creaţiei.

Videoclipul "Black Hole Sun" rămâne şi azi unic, cu elemente care s-ar potrivi în peliculele lui Tim Burton, o reprezentare grotescă a societăţii din anii "90.

3. Audioslave - "Show Me How to Live"

Ştiţi genul acela de piesă rock difuzată în cluburile de striptease din SUA? Tom Morello s-a lăsat purtat de influenţele Rage Against the Machine şi a creat un imn alternative-rock superb. Chris Cornell îşi aplică timbrul grunge peste piesa înregistrată în 2002. Dovedindu-şi talentul vocal unic, Chris îşi schimbă înălţimea vocii de mai multe ori spre finalul piesei, printr-o tehnică inedită. Astfel el îşi atingea gâtul cu podul palmei pentru a schimba felul în care se aude vocea.

Videoclipul este un veritabil film de acţiune, cu urmăriri cu maşini vechi de poliţie, iar cei din Audioslave sunt fugari prin deşert. Se lasă cu explozii, maşini răsturnate şi efecte speciale de peliculă Hollywood.

4. Chris Cornell - "Nearly Forgot My Broken Heart"

Pe lângă Audioslave şi Soundgarden, Chris Cornell a avut şi o bogată carieră solo. Una dintre melodiile sale reprezentative este "Nearly Forgot My Broken Heart", lansată în 2015. Piesa este o baladă şi este extrasă de pe al patrulea album de studio al muzicianului, "Higher Truth". Videoclipul este un veritabil western, cu toate elemente tipice. Astfel, Chris Cornell şi actorul Eric Roberts sunt prizonieri în Vestul Sălbatic, duşi la eşafod.

O damă sexy, jucată de Elena Satine îl distrage pe călău şi ştreangul lui Cornell e sabotat, astfel că el scapă. Piesa are un uşor aer latino şi R&B, amintind puţin de creaţiile Santana.

5. Audioslave - "Be Yourself"

În 2005 apărea piesa "Be Yourself", din nou marcată de efectele şi pedalele lui Tom Morello, dar şi de vocea lui Chris Cornell. "Be Yourself" avea să ajungă un imn al celor pierduţi şi deznădăjduiţi, un mesaj plin de speranţă adoptat de multiple competiţii sportive. Cu un chorus exploziv şi un videoclip clasic, cu trupa în studio, piesa este posterul perfect pentru Audioslave.

Cu luminile date la minim, un Chris Cornell cu părul dat pe spate şi geacă din piele cântă în umbră despre felul în care trebuie să te accepţi. Artistul s-a inspirat din viaţa personală, din tragedii şi greşelile făcute pentru a compune versurile. Videoclipul a fost filmat într-un hotel vechi din Los Angeles de către Francis Lawrence, care a regizat şi pelicula "Constantine". Solo-ul lui Morello rămâne în istorie.

Chris Cornell, pe numele său Christopher John Boyle ne-a încântat cu timbrul său unic şi piese grunge timp de 33 de ani. Privirea pătrunzătoare şi pletele cârlionţate l-au făcut imaginea trupelor la care a activat. O voce unică ne-a părăsit. Odihneşte-te în pace, Chris!

PUBLICITATE
Comentează

Muzică nouă

Toni Cornell a cântat "Nothing Compares 2 U" în emisiunea lui James Corden - VIDEO

Toni Cornell, fiica regretatului Chris Cornell, a fost invitată în emisiunea lui James Corden pentru a interpreta piesa "Nothing Compares 2 U". Coverul acestei melodii, inclus pe albumul postum al lui Chris, "No One Sings Like You Anymore, Vol. 1", a fost nominalizat la Grammy în categoria Best Rock Performance.

Publicat

pe

Toni Cornell în emisiunea lui James Corden
Toni Cornell în emisiunea lui James Corden │ FOTO: Captură YouTube

Pentru Toni Cornell, piesa "Nothing Compares 2 U" are o semnificație aparte. A fost ultima piesă pe care a cântat-o împreună cu tatăl ei, înainte de a muri, așa încât momentul din cadrul emisiunii lui James Corden a fost un omagiu.

"Această piesă va rămâne de acum mereu în inima mea. A fost ultima piesă pe care am cântat-o cu tata și ultima prestație la care bunicul meu s-a uitat. Inima mea este îndurerată, dar măcar știu că acum sunt împreună. Această piesă este dedicată celor mai grozavi oameni din viața mea, care m-au crescut și m-au învățat ce este iubirea. Vă iubesc pe amândoi atât de mult, nimic nu se compară cu voi (Nothing Compares 2 U)...lumea mea nu va mai fi nicioadată la fel", a fost mesajul lui Toni, transmis pe Instagram după live-ul din cadrul The Late Late Show with James Corden.

Piesa "Nothing Compares 2 U" există și în versiune de duet, cântată de Toni împreună cu Chris Cornell. Varianta inclusă pe albumul postum "No One Sings Like You Anymore, Vol. 1" este însă una solo, înregistrată de Chris în 2016. Atât coverul regretatului muzician, cât și albumul au fost nominalizate anul acesta la premiile Grammy, în categoriile Best Rock Performance și Best Rock Album.

VIDEO: Toni Cornell - "Nothing Compares 2 U"

Chris Cornell, una dintre cele mai apreciate voci ale muzicii grunge, a murit pe 18 mai 2017, la vârsta de doar 52 de ani. Sinuciderea a fost confirmată drept cauza morții.

Cunoscut în special pentru activitatea sa în trupa Soundgarden, pe care a fondat-o în 1984, Chris Cornell a activat și în trupele Audioslave și Temple of the Dog, având în paralel și o carieră solo. Ultimul său disc solo, "Higher Truth", a fost lansat în septembrie 2015, și a inclus single-ul ”Nearly Forgot My Broken Heart”.

Citește în continuare

Trending