Urmărește-ne în Social Media

rock

5 hituri ale lui Chris Cornell prin care istoria muzicii îl va reţine

După un 2016 în care am pierdut artişti de marcă, 2017 ne loveşte greu cu moartea lui Chris Cornell, solistul Soundgarden şi Audioslave. La doar 52 de ani, artistul care a marcat mişcarea grunge a trecut în nefiinţă. Îl vom reţine pentru timbrul său unic, prezenţa calmă şi privirea pătrunzătoare. Ultimii ani aduseseră o reuniune mult aşteptată Soundgarden şi o continuare a carierei solo a artistului.

Publicat

pe

Chris Cornell (Soundgarden)
Chris Cornell (Soundgarden)

Activ încă din 1984, Chris Cornell a lăsat în urmă numeroase hituri, dintre care am ales 5 drept cele mai reprezentative. Suntem deschiși la propunerele tale, pe care le așteptăm prin intermediul comentariilor.

1. Audioslave - "Like a Stone"

Probabil cea mai celebră melodie Audioslave, "Like a Stone" este al doilea single de pe albumul de debut "Audioslave" din 2003. Rămas în istorie pentru solo-urile fantastice ale lui Tom Morello şi vocea încărcată de tristeţe a lui Chris Cornell, piesa are o poveste pe măsura încărcăturii sale. Basistul Tim Commerford afirma că piesa este despre un om în vârstă care îşi aşteaptă moartea, după ce i-a pierdut pe toţi cei dragi.

Chris Cornell declara totuşi că această compoziţie este despre viaţa de după, la care mulţi speră. Există şi o teorie că piesa ar fi fost scrisă în onoarea lui Layne Staley, de la Alice în Chains, care a murit în aprilie 2002.

2. Soundgarden - "Black Hole Sun"

Dacă piesele Audioslave sunt super hituri, atunci "Black Hole Sun" de la Soundgarden este un giga hit. Melodia a definit cariera trupei şi a fost lansată ca single în 1994. Scrisă chiar de către Chris Cornell, aceasta este una dintre cele mai populare melodii ale anilor 90. Solistul a declarat în trecut că a scris hitul în doar 15 minute. Pentru a o compune a folosit o chitară Gretsch. Cornell se gândise că trupa nu va aprecia tonul apocaliptic şi melancolic al creaţiei.

Videoclipul "Black Hole Sun" rămâne şi azi unic, cu elemente care s-ar potrivi în peliculele lui Tim Burton, o reprezentare grotescă a societăţii din anii "90.

3. Audioslave - "Show Me How to Live"

Ştiţi genul acela de piesă rock difuzată în cluburile de striptease din SUA? Tom Morello s-a lăsat purtat de influenţele Rage Against the Machine şi a creat un imn alternative-rock superb. Chris Cornell îşi aplică timbrul grunge peste piesa înregistrată în 2002. Dovedindu-şi talentul vocal unic, Chris îşi schimbă înălţimea vocii de mai multe ori spre finalul piesei, printr-o tehnică inedită. Astfel el îşi atingea gâtul cu podul palmei pentru a schimba felul în care se aude vocea.

Videoclipul este un veritabil film de acţiune, cu urmăriri cu maşini vechi de poliţie, iar cei din Audioslave sunt fugari prin deşert. Se lasă cu explozii, maşini răsturnate şi efecte speciale de peliculă Hollywood.

4. Chris Cornell - "Nearly Forgot My Broken Heart"

Pe lângă Audioslave şi Soundgarden, Chris Cornell a avut şi o bogată carieră solo. Una dintre melodiile sale reprezentative este "Nearly Forgot My Broken Heart", lansată în 2015. Piesa este o baladă şi este extrasă de pe al patrulea album de studio al muzicianului, "Higher Truth". Videoclipul este un veritabil western, cu toate elemente tipice. Astfel, Chris Cornell şi actorul Eric Roberts sunt prizonieri în Vestul Sălbatic, duşi la eşafod.

O damă sexy, jucată de Elena Satine îl distrage pe călău şi ştreangul lui Cornell e sabotat, astfel că el scapă. Piesa are un uşor aer latino şi R&B, amintind puţin de creaţiile Santana.

5. Audioslave - "Be Yourself"

În 2005 apărea piesa "Be Yourself", din nou marcată de efectele şi pedalele lui Tom Morello, dar şi de vocea lui Chris Cornell. "Be Yourself" avea să ajungă un imn al celor pierduţi şi deznădăjduiţi, un mesaj plin de speranţă adoptat de multiple competiţii sportive. Cu un chorus exploziv şi un videoclip clasic, cu trupa în studio, piesa este posterul perfect pentru Audioslave.

Cu luminile date la minim, un Chris Cornell cu părul dat pe spate şi geacă din piele cântă în umbră despre felul în care trebuie să te accepţi. Artistul s-a inspirat din viaţa personală, din tragedii şi greşelile făcute pentru a compune versurile. Videoclipul a fost filmat într-un hotel vechi din Los Angeles de către Francis Lawrence, care a regizat şi pelicula "Constantine". Solo-ul lui Morello rămâne în istorie.

Chris Cornell, pe numele său Christopher John Boyle ne-a încântat cu timbrul său unic şi piese grunge timp de 33 de ani. Privirea pătrunzătoare şi pletele cârlionţate l-au făcut imaginea trupelor la care a activat. O voce unică ne-a părăsit. Odihneşte-te în pace, Chris!

PUBLICITATE
Comentează

Albume noi

Albumul postum al lui Chris Cornell, "No One Sings Like You Anymore", va avea o continuare

Într-un nou interviu, Vicky Cornell, soția regretatului muzician, a dezvăluit că încă mai are multă muzică pusă deoparte și intenționează să lanseze un al doilea volum pentru albumul "No One Sings Like You Anymore". Detalii și audio în articol.

Publicat

pe

Chris Cornell – The Promise (Theatrical Version)
Chris Cornell – The Promise (Theatrical Version)

În luna decembrie a anului trecut, familia lui Chris Cornell a lansat un album postum al artistului, axat pe coveruri ale pieselor unor nume mari. E vorba despre John Lennon, Prince, Janis Joplin şi mulţi alţii. "No One Sings Like You Anymore" este o colecție ce onorează artiștii și cântecele care l-au inspirat pe Chris Cornell. Materialul a fost înregistrat în 2016 și este ultimul album de studio complet finalizat al artistului. Dacă piesele pot fi deja ascultate pe serviciile de streaming, o variantă fizică a albumului urmează să fie lansată pe 19 martie 2021.

Acum, soția lui Chris Cornell le-a dat o veste bună fanilor. Invitată în cadrul emisiunii The Rizzuto Show, Vicky a dezvăluit că va continua să onoreze memoria artistului cu o nouă lansare. Este vorba de cel de-al doilea volum al materialului "No One Sings Like You Anymore".

"Există un al doilea volum. Ce a făcut ca primul volum să fie atât de special este faptul că el l-a masterizat și l-a împărțit. Totul este Chris de la început până la sfârșit. Și celălalt, volumul doi, a fost masterizat, dar nu și împărțit.

Suntem binecuvântați pentru că a fost un scriitor atât de prolific și ne-a lăsat multă muzică. Nu într-o formă complet finisată, dar avem cu ce să lucrăm, iar ștampila Cornell este peste tot, ceea ce este cu adevărat special. Deci, există multă muzică", a declarat Vicky Cornell.

În altă ordine de idei, Toni Cornell, fiica muzicianului, a marcat împlinirea a 30 de ani de la apariția piesei "Hunger Strike" cu un mesaj dedicat tatălui său. Mai mult, tânăra a și interpretat un fragment din această piesă din repertoriul  Temple of Dog, trupă fondată de Chris Cornell.

VIDEO: Vicky Cornell în emisiunea The Rizzuto Show

Citește în continuare

Muzică nouă

Fiica lui Chris Cornell i-a adus un nou omagiu tatălui ei - VIDEO

Toni Cornell a marcat împlinirea a 30 de ani de la apariția piesei "Hunger Strike" cu un mesaj emoționant. Fiica regretatului Chris Cornell a împărtășit cu acest prilej și un fragment din coverul înregistrat anul trecut după această melodie a trupei Temple of the Dog.

Publicat

pe

Toni Cornell
Toni Cornell │ FOTO: Captură YouTube

Toni a marcat împlinirea a 30 de ani de la apariția piesei "Hunger Strike" cu un mesaj dedicat tatălui său. Tânăra de 15 ani a mărturisit că aceasta este una dintre melodiile ei preferate din repertoriul regretatului vocalist Soundgarden, Audioslave și Temple of the Dog.

""Hunger Strike" era lansată în urmă cu 30 de ani. Nu este doar una dintre cele mai memorabile piese ale tuturor timpurilor, ci și una dintre preferatele mele. Am înregistrat-o pentru Music Lives în Aprilie 2020, pentru a strânge bani necesari combaterii COVID-19, dar am înregistrat-o și ca un omagiu pentru tatăl meu, care are fi fost cu siguranță prima persoană care ar fi făcut tot ce i-ar fi stat în putință pentru a ajuta.

Te iubesc, tată, și sunt foarte mândră de ceea ce ai creat, cine ești și toate lucrurile în care ai crezut. Pentru mine, piesa asta este reprezentativă pentru tot ceea ce ai fost."

VIDEO: Toni Cornell cântând un fragment din piesa "Hunger Strike"

În luna aprilie, Toni Cornell a participat la un eveniment caritabil, ce a avut ca scop strângerea de fonduri pentru lupta împotriva COVID-19. Toni a interpretat atunci această piesă din repertoriul Temple of Dog, trupă fondată de Chris Cornell. Ca și acum, momentul a fost dedicat tatălui ei.

Chris Cornell, una dintre cele mai apreciate voci ale muzicii grunge, a murit pe 18 mai 2017, la vârsta de doar 52 de ani. Sinuciderea a fost confirmată drept cauza morții.

Cunoscut în special pentru activitatea sa în trupa Soundgarden, pe care a fondat-o în 1984, Chris Cornell a activat și în trupele Audioslave și Temple of the Dog, având în paralel și o carieră solo. Ultimul său disc solo, "Higher Truth", a fost lansat în septembrie 2015, și a inclus single-ul ”Nearly Forgot My Broken Heart”.

Citește în continuare

Albume noi

Albumul postum al lui lui Chris Cornell a fost lansat: "No One Sings Like You Anymore"

Familia lui Chris Cornell a lansat pe 11 decembrie un nou album postum al artistului, axat pe coveruri ale pieselor unor nume mari. E vorba despre John Lennon, Prince, Janis Joplin şi mulţi alţii. Acest LP a fost înregistrat de către Cornell în 2016 şi câteva piese se pot asculta în articol.

Publicat

pe

Coperta album Chris Cornell No One Sings Like You Anymore
Coperta album Chris Cornell No One Sings Like You Anymore │ FOTO: Chris Cornell

Chris Cornell a încetat din viaţă în mai 2017, la vârsta de 52 de ani. "No One Sings Like You Anymore" este ultimul său album şi care oferă "o privire personală spre artiştii preferaţi ai lui Chris şi melodiile care l-au atins". Solistul Soundgarden şi Audioslave a fost cunoscut şi pentru cariera sa solo, care a cuprins 4 albume. Se remarcă hitul din 2006, "You Know My Name", piesa compusă pentru primul film James Bond cu Daniel Craig, "Casino Royale". Cât despre noul LP, el a fost înregistrat în 2016 alături de producătorul Brendan O'Brien.

Acesta mixase legendarul album Soundgarden "Superunknown" şi a produs albume pentru Pearl Jam, Bruce Springsteen şi AC/DC. Cornell s-a dovedit a fi prolific pe acest material discografic, cântând la toate instrumentele şi realizând coveruri după "Nothing Compares 2U" a lui Prince, dar şi "The Wheels" a lui John Lennon. Pe disc se aude şi o variantă ceva mai blues a lui "Stay With Me Baby", piesă a lui Lorraine Ellisson. Aceasta s-a auzit deja în cadrul serialului HBO "Vinyl" produs de Martin Scorsese şi Mick Jagger.

Poate cel mai interesant cover de pe albumul postum este cel al piesei Guns N' Roses "Patience", lansat deja în iulie 2020. Dacă piesele pot fi deja ascultate pe serviciile de streaming, ei bine o ediţie fizică a albumului urmează să fie lansată în martie 2021.

Văduva lui Cornell a declarat următoarele:

Albumul este atât de special, pentru că este o operă de artă completă, pe care Chris a creat-o de la început până la sfârşit. De abia aştepta să îl lanseze. Momentul este dulce-amar, pentru că el ar trebui să fie aici şi să facă acest lucru, dar cu durere de inimă şi bucurie vrem să împărţim cu voi acest album special. Noi toţi am putea avea nevoie de vocea lui pentru a ne vindeca şi ridică în acest an, în special în perioada sărbătorilor de iarnă. Sunt atât de mândră de el şi de acest disc uimitor, care pentru mine ilustrează de ce el va fi mereu iubit, onorat şi considerat una dintre cele mai mari voci ale vremurilor noastre.

Pe parcursul anului am putut să o ascultăm şi pe fiica lui Chris, Toni cântând coveruri după Pearl Jam şi alte formaţii mari.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< mai 2021 >>
lmmjvsd
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Trending

CLOSE
CLOSE