Urmărește-ne în Social Media

rock

5 hituri ale lui Chris Cornell prin care istoria muzicii îl va reţine

După un 2016 în care am pierdut artişti de marcă, 2017 ne loveşte greu cu moartea lui Chris Cornell, solistul Soundgarden şi Audioslave. La doar 52 de ani, artistul care a marcat mişcarea grunge a trecut în nefiinţă. Îl vom reţine pentru timbrul său unic, prezenţa calmă şi privirea pătrunzătoare. Ultimii ani aduseseră o reuniune mult aşteptată Soundgarden şi o continuare a carierei solo a artistului.

Publicat

pe

Chris Cornell (Soundgarden)
Chris Cornell (Soundgarden)

Activ încă din 1984, Chris Cornell a lăsat în urmă numeroase hituri, dintre care am ales 5 drept cele mai reprezentative. Suntem deschiși la propunerele tale, pe care le așteptăm prin intermediul comentariilor.

1. Audioslave - "Like a Stone"

Probabil cea mai celebră melodie Audioslave, "Like a Stone" este al doilea single de pe albumul de debut "Audioslave" din 2003. Rămas în istorie pentru solo-urile fantastice ale lui Tom Morello şi vocea încărcată de tristeţe a lui Chris Cornell, piesa are o poveste pe măsura încărcăturii sale. Basistul Tim Commerford afirma că piesa este despre un om în vârstă care îşi aşteaptă moartea, după ce i-a pierdut pe toţi cei dragi.

Chris Cornell declara totuşi că această compoziţie este despre viaţa de după, la care mulţi speră. Există şi o teorie că piesa ar fi fost scrisă în onoarea lui Layne Staley, de la Alice în Chains, care a murit în aprilie 2002.

2. Soundgarden - "Black Hole Sun"

Dacă piesele Audioslave sunt super hituri, atunci "Black Hole Sun" de la Soundgarden este un giga hit. Melodia a definit cariera trupei şi a fost lansată ca single în 1994. Scrisă chiar de către Chris Cornell, aceasta este una dintre cele mai populare melodii ale anilor 90. Solistul a declarat în trecut că a scris hitul în doar 15 minute. Pentru a o compune a folosit o chitară Gretsch. Cornell se gândise că trupa nu va aprecia tonul apocaliptic şi melancolic al creaţiei.

Videoclipul "Black Hole Sun" rămâne şi azi unic, cu elemente care s-ar potrivi în peliculele lui Tim Burton, o reprezentare grotescă a societăţii din anii "90.

3. Audioslave - "Show Me How to Live"

Ştiţi genul acela de piesă rock difuzată în cluburile de striptease din SUA? Tom Morello s-a lăsat purtat de influenţele Rage Against the Machine şi a creat un imn alternative-rock superb. Chris Cornell îşi aplică timbrul grunge peste piesa înregistrată în 2002. Dovedindu-şi talentul vocal unic, Chris îşi schimbă înălţimea vocii de mai multe ori spre finalul piesei, printr-o tehnică inedită. Astfel el îşi atingea gâtul cu podul palmei pentru a schimba felul în care se aude vocea.

Videoclipul este un veritabil film de acţiune, cu urmăriri cu maşini vechi de poliţie, iar cei din Audioslave sunt fugari prin deşert. Se lasă cu explozii, maşini răsturnate şi efecte speciale de peliculă Hollywood.

4. Chris Cornell - "Nearly Forgot My Broken Heart"

Pe lângă Audioslave şi Soundgarden, Chris Cornell a avut şi o bogată carieră solo. Una dintre melodiile sale reprezentative este "Nearly Forgot My Broken Heart", lansată în 2015. Piesa este o baladă şi este extrasă de pe al patrulea album de studio al muzicianului, "Higher Truth". Videoclipul este un veritabil western, cu toate elemente tipice. Astfel, Chris Cornell şi actorul Eric Roberts sunt prizonieri în Vestul Sălbatic, duşi la eşafod.

O damă sexy, jucată de Elena Satine îl distrage pe călău şi ştreangul lui Cornell e sabotat, astfel că el scapă. Piesa are un uşor aer latino şi R&B, amintind puţin de creaţiile Santana.

5. Audioslave - "Be Yourself"

În 2005 apărea piesa "Be Yourself", din nou marcată de efectele şi pedalele lui Tom Morello, dar şi de vocea lui Chris Cornell. "Be Yourself" avea să ajungă un imn al celor pierduţi şi deznădăjduiţi, un mesaj plin de speranţă adoptat de multiple competiţii sportive. Cu un chorus exploziv şi un videoclip clasic, cu trupa în studio, piesa este posterul perfect pentru Audioslave.

Cu luminile date la minim, un Chris Cornell cu părul dat pe spate şi geacă din piele cântă în umbră despre felul în care trebuie să te accepţi. Artistul s-a inspirat din viaţa personală, din tragedii şi greşelile făcute pentru a compune versurile. Videoclipul a fost filmat într-un hotel vechi din Los Angeles de către Francis Lawrence, care a regizat şi pelicula "Constantine". Solo-ul lui Morello rămâne în istorie.

Chris Cornell, pe numele său Christopher John Boyle ne-a încântat cu timbrul său unic şi piese grunge timp de 33 de ani. Privirea pătrunzătoare şi pletele cârlionţate l-au făcut imaginea trupelor la care a activat. O voce unică ne-a părăsit. Odihneşte-te în pace, Chris!

PUBLICITATE
Comentează

Trending