Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Public concertFestivalurile și concertele mari nu pot reveni mai devreme de 1 septembrie, a indicat ministrul Culturii Andrea Bocelli a avut coronavirus; Virusul i-a infectat şi familia Cum ar arăta un concert Bike-InConcertele Bike-In ar putea fi o variantă mai bună în reluarea activității concertistice, spun experții INFO CONCERT:
Neversea 2020
INFO CONCERT:
UNTOLD Festival 2020
INFO CONCERT:
Avishai Cohen

Vița de Vie după 15 ani - un concert acustic la Opera Română

Au trecut 15 ani de când Vița de Vie și-a făcut intrarea pe scena muzicală cu albumul Rahova. De atunci, ei au început să scrie o poveste cât se poate de frumoasă... Continuare »
Concert_aniversar_Vita_de_Vie_20_matie_2012_Opera_Romana

Au trecut 15 ani de când Vița de Vie și-a făcut intrarea pe scena muzicală cu albumul Rahova. De atunci, ei au început să scrie o poveste cât se poate de frumoasă prin piesele lor care le-au atras un număr impresionant de fani. Trupa a sărbătorit această aniversare pe 20 martie printr-un concert acustic la Opera Națională București.

Vezi galeria foto de la concertul acustic aniversar Vița de Vie.

Un spectacol deosebit a cerut un cadru cu totul special. Încă de la ora 20:00, sala operei era plină. Am surprins o scenă decorată într-un mod călduros, cu lumânări și rame aurite. Iar după aproximativ 15 minute, și-au făcut apariția și băieții de la Vița de Vie într-un mod în care nu i-am mai văzut - îmbrăcați elengant în cămăși negre.

Concert_aniversar_Vita_de_Vie_20_matie_2012_Opera_Romana

Concert aniversar Vița de Vie (Opera Română 20.03.2012)

Alături de ei se afla și Mandela Gajol (Marius Gagiu) care i-a acompaniat cu instrumente de suflat și percuție. Adi Despot l-a prezentat în stilul său caracteristic - „Aţi observat că suntem mai mulţi nu? Noi de obicei suntem 5…”. Pe Mandela abia ce-l mai văzusem la concertul de lansare a celui mai recent videoclip URMA, dar contribuția lui în această cântare acustică a fost mult mai resimțită.

Concert_aniversar_Vita_de_Vie_20_matie_2012_Opera_Romana

Mandela alături de Vița de Vie (Opera Română 20.03.2012)

După un intro elegant și cu iz de incantație, fără cuvinte de prisos, băieții au deschis concertul cu piesa Iamma”. Am simțit încă de la început că nu aveam de-a face cu un concert obișnuit și că urma să avem o experiență cu totul deosebită.

Concert_aniversar_Vita_de_Vie_20_matie_2012_Opera_Romana

Vița de Vie (Opera Română 20.03.2012)

Concertul a continuat cu o serie de piese reorchestrate în variante acustice cu influențe muzicale extrem de diverse. Chiar și variantele originale acustice ale unor piese au fost remodelate pentru a prinde un parfum nou și intrigant.

Inițiativa acestui concert acustic la Opera Națională Română a fost a lui Sorin Dănescu, care a lăsat deoparte clapele pentru 2 minute pentru a mulțumi fanilor pentru susținere și a ne anunța că este primul concert Vița de Vie sold-outAdrian Despot ne-a mărturisit că evenimentul reprezintă „implinirea unui vis pe care nu l-a avut niciodată”. Tot el ne-a spus că singurul membru al trupei care a crezut în potențialul unui astfel de eveniment a fost tot Sorin Dănescu.

Concert_aniversar_Vita_de_Vie_20_matie_2012_Opera_Romana

Adrian Despot și Sorin Dănescu (Vița de Vie, Opera Română 20.03.2012)

Pentru multe piese au fost încercate variante acustice. Unele dintre acestea parcă cereau o variantă acustică. Spre exemplu, despre „Vinolamine” care era de fapt o adaptare a unei piese N&D, Adi Despot ne-a spus că transpunerea ei pe instrumente reci a mers ca pe roate. Lucru care nu ne demonstrează decât că este, în esență, „o piesă foarte bună”. Şi publicul sălta ușor în scaun ca să demonstreze că, acustic sau nu, Vița de Vie te face să vrei sa dansezi. „Sunetul mai tare”, în schimb, a fost sucită și răsucită până a ajuns să fie interpretată pe ritmurile cântecului popular românesc „Fetele de la Căpâlna”.

Evenimentul nu a fost lipsit de incidente. După ce piesa „Visare” a rămas fără partea de clape, pe piesa „Totata”, Adi Despot a rămas fără microfon. Publicul nu a sancționat câtuși de puțin formația, însă. Probabil starea de beatutidine în care fuseseră purtați de melodiile acustice nu a lăsat loc pentru supărare.

Piesa Ce contează” a marcat sosirea pe scenă a primilor invitați - Tudor Chirilă și Eugen Caminschi.

Concert_aniversar_Vita_de_Vie_20_matie_2012_Opera_Romana

Vița de Vie & Tudor Chirilă & Eugen Caminschi (Opera Română 20.03.2012)

La scurt timp după, Alexandrina Hristov a urcat pe scenă pentru a acompania băieții pentru piesa Varză”. Despot a spus că piesa cerea o voce feminină și într-adevăr vocea extraordinară a Alexandrinei a completat perfect varianta samba a melodiei.

Concert_aniversar_Vita_de_Vie_20_matie_2012_Opera_Romana

Alexandrina Hristov & Vița de Vie (Opera Română 20.03.2012)

Finalul serii a venit în cele din urma, concertul încheindu-se cu două piese pentru bis: „Liber” și „Praf de stele”. Am avut parte de o seară deosebită și surprinzătoare. Am ascultat piesele pe care le știm de atâta timp, dar interpretate în tonuri de jazz, de samba, de muzică orientală și populară românească la o gamă impresionantă de instrumente pornind de la violoncel pana la chitară tenor, darbouka, flaut sau caval. Adi Despot a spus: „parcă am cântat doar 20 de minute”, și publicul ar mai fi stat la încă două ore de concert.

Putem să repetăm experiența, însă, în Jukebox Venue pe data de 23 martie. Vița de Vie nu au vrut să îi lase uitați pe cei care nu au mai prins bilete la Operă și vor susține încă un spectacol acustic excepțional.

La mulți ani, Vița de Vie! La mulți ani, Adi Despot!

Setlist

 1. Intro
 2. Iamma
 3. Visele
 4. Îmi Pasă
 5. Vinolamine
 6. Alungă Tăcerea
 7. Cad
 8. Mori
 9. Visare
 10.  Totata
 11. Ce contează - cu Tudor Chirilă și Eugen Caminschi
 12. Sunetul mai tare
 13. Abdullah (Secretara)
 14. Varză - cu Alexandrina Hristov
 15. Lăsat Pustiu
 16. Intro Azi
 17. Azi
 18. Basul și cu toba mare
 19. Liber (bis)
 20. Praf de stele (bis)

Nu uita să vizitezi și galeria foto de la concertul acustic aniversar Vița de Vie!

Rux Boga este Colaborator la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE