Urmărește-ne în Social Media

Toate stirile

Vița de Vie după 15 ani - un concert acustic la Opera Română

Publicat

pe

Concert_aniversar_Vita_de_Vie_20_matie_2012_Opera_Romana
Concert_aniversar_Vita_de_Vie_20_matie_2012_Opera_Romana

Au trecut 15 ani de când Vița de Vie și-a făcut intrarea pe scena muzicală cu albumul Rahova. De atunci, ei au început să scrie o poveste cât se poate de frumoasă prin piesele lor care le-au atras un număr impresionant de fani. Trupa a sărbătorit această aniversare pe 20 martie printr-un concert acustic la Opera Națională București.

Vezi galeria foto de la concertul acustic aniversar Vița de Vie.

Un spectacol deosebit a cerut un cadru cu totul special. Încă de la ora 20:00, sala operei era plină. Am surprins o scenă decorată într-un mod călduros, cu lumânări și rame aurite. Iar după aproximativ 15 minute, și-au făcut apariția și băieții de la Vița de Vie într-un mod în care nu i-am mai văzut - îmbrăcați elengant în cămăși negre.

Concert_aniversar_Vita_de_Vie_20_matie_2012_Opera_Romana

Concert aniversar Vița de Vie (Opera Română 20.03.2012)

Alături de ei se afla și Mandela Gajol (Marius Gagiu) care i-a acompaniat cu instrumente de suflat și percuție. Adi Despot l-a prezentat în stilul său caracteristic - „Aţi observat că suntem mai mulţi nu? Noi de obicei suntem 5…”. Pe Mandela abia ce-l mai văzusem la concertul de lansare a celui mai recent videoclip URMA, dar contribuția lui în această cântare acustică a fost mult mai resimțită.

Concert_aniversar_Vita_de_Vie_20_matie_2012_Opera_Romana

Mandela alături de Vița de Vie (Opera Română 20.03.2012)

După un intro elegant și cu iz de incantație, fără cuvinte de prisos, băieții au deschis concertul cu piesa Iamma”. Am simțit încă de la început că nu aveam de-a face cu un concert obișnuit și că urma să avem o experiență cu totul deosebită.

Concert_aniversar_Vita_de_Vie_20_matie_2012_Opera_Romana

Vița de Vie (Opera Română 20.03.2012)

Concertul a continuat cu o serie de piese reorchestrate în variante acustice cu influențe muzicale extrem de diverse. Chiar și variantele originale acustice ale unor piese au fost remodelate pentru a prinde un parfum nou și intrigant.

Inițiativa acestui concert acustic la Opera Națională Română a fost a lui Sorin Dănescu, care a lăsat deoparte clapele pentru 2 minute pentru a mulțumi fanilor pentru susținere și a ne anunța că este primul concert Vița de Vie sold-outAdrian Despot ne-a mărturisit că evenimentul reprezintă „implinirea unui vis pe care nu l-a avut niciodată”. Tot el ne-a spus că singurul membru al trupei care a crezut în potențialul unui astfel de eveniment a fost tot Sorin Dănescu.

Concert_aniversar_Vita_de_Vie_20_matie_2012_Opera_Romana

Adrian Despot și Sorin Dănescu (Vița de Vie, Opera Română 20.03.2012)

Pentru multe piese au fost încercate variante acustice. Unele dintre acestea parcă cereau o variantă acustică. Spre exemplu, despre „Vinolamine” care era de fapt o adaptare a unei piese N&D, Adi Despot ne-a spus că transpunerea ei pe instrumente reci a mers ca pe roate. Lucru care nu ne demonstrează decât că este, în esență, „o piesă foarte bună”. Şi publicul sălta ușor în scaun ca să demonstreze că, acustic sau nu, Vița de Vie te face să vrei sa dansezi. „Sunetul mai tare”, în schimb, a fost sucită și răsucită până a ajuns să fie interpretată pe ritmurile cântecului popular românesc „Fetele de la Căpâlna”.

Evenimentul nu a fost lipsit de incidente. După ce piesa „Visare” a rămas fără partea de clape, pe piesa „Totata”, Adi Despot a rămas fără microfon. Publicul nu a sancționat câtuși de puțin formația, însă. Probabil starea de beatutidine în care fuseseră purtați de melodiile acustice nu a lăsat loc pentru supărare.

Piesa Ce contează” a marcat sosirea pe scenă a primilor invitați - Tudor Chirilă și Eugen Caminschi.

Concert_aniversar_Vita_de_Vie_20_matie_2012_Opera_Romana

Vița de Vie & Tudor Chirilă & Eugen Caminschi (Opera Română 20.03.2012)

La scurt timp după, Alexandrina Hristov a urcat pe scenă pentru a acompania băieții pentru piesa Varză”. Despot a spus că piesa cerea o voce feminină și într-adevăr vocea extraordinară a Alexandrinei a completat perfect varianta samba a melodiei.

Concert_aniversar_Vita_de_Vie_20_matie_2012_Opera_Romana

Alexandrina Hristov & Vița de Vie (Opera Română 20.03.2012)

Finalul serii a venit în cele din urma, concertul încheindu-se cu două piese pentru bis: „Liber” și „Praf de stele”. Am avut parte de o seară deosebită și surprinzătoare. Am ascultat piesele pe care le știm de atâta timp, dar interpretate în tonuri de jazz, de samba, de muzică orientală și populară românească la o gamă impresionantă de instrumente pornind de la violoncel pana la chitară tenor, darbouka, flaut sau caval. Adi Despot a spus: „parcă am cântat doar 20 de minute”, și publicul ar mai fi stat la încă două ore de concert.

Putem să repetăm experiența, însă, în Jukebox Venue pe data de 23 martie. Vița de Vie nu au vrut să îi lase uitați pe cei care nu au mai prins bilete la Operă și vor susține încă un spectacol acustic excepțional.

La mulți ani, Vița de Vie! La mulți ani, Adi Despot!

Setlist

 1. Intro
 2. Iamma
 3. Visele
 4. Îmi Pasă
 5. Vinolamine
 6. Alungă Tăcerea
 7. Cad
 8. Mori
 9. Visare
 10.  Totata
 11. Ce contează - cu Tudor Chirilă și Eugen Caminschi
 12. Sunetul mai tare
 13. Abdullah (Secretara)
 14. Varză - cu Alexandrina Hristov
 15. Lăsat Pustiu
 16. Intro Azi
 17. Azi
 18. Basul și cu toba mare
 19. Liber (bis)
 20. Praf de stele (bis)

Nu uita să vizitezi și galeria foto de la concertul acustic aniversar Vița de Vie!

PUBLICITATE
4 comentarii

Industria muzicala

Adrian Despot la podcastul lui Micutzu: "Oamenii nu sunt obișnuiți să vadă artiști asumați, reali"

Adrian Despot și Micutzu au purtat o discuție ca între prieteni în cadrul MCN Podcast. Fără a se feri de întrebările mai personale, vocalistul Vița de Vie a povestit despre experiența de la "Școala Vedetelor", felul în care se prezintă în fața publicului, relația cu muzica, empatie, vulnerabilitate, muncă, perfecționism și satisfacție.

Publicat

pe

Adrian Despot la MCN Podcast
Adrian Despot la MCN Podcast │ FOTO: Captură YouTube

Deși nu obișnuiește să vorbească foarte mult despre viața sa din spatele scenei și al studioului de înregistrări, la MCN Podcast Adrian Despot a intrat și în subiecte personale. Vocalistul Vița de Vie a mărturisit încă de la început că nu-i place să-și ascundă emoțiile de dragul unei convenții sociale și că faptul că este o persoană publică nu-l face cu nimic mai puțin vulnerabil. Nu-i place să pozeze în artistul cu viața perfectă, iar dacă starea sa de spirit nu este cea mai bună, n-o să ascundă acest lucru, explicând că și-a promis că nu va mai juca niciun rol încă de când a plecat de la "Școala Vedetelor".

Adrian Despot: "Viața asta este mult prea scurtă, mult, mult prea scurtă să te apuci să joci alte roluri: Adrian deșteptu', Adrian frumosu'. Nu man, ăsta sunt"

"Eu mă bucuram de tot succesul de pe pământ, dar nu apucam să fiu eu niciodată. A fost un coșmar. Și-atunci, cum am terminat cu "Școala Vedetelor", am plecat de acolo, am zis că n-o să mai joc niciodată în viața mea niciun rol. Iar asta cumva lucrează, în continuare, și împotriva mea, și pentru mine. Pentru că sunt un om extrem de deschis.

Sunt o persoană publică, prin natura meseriei, iar oamenii nu sunt obișnuiți să vadă persoane publice, artiști, dacă vrei, asumați, reali, pentru că majoritatea artiștilor de la noi, sau și de afară, sunt niște construcții, care se prezintă mereu și mereu, la televizor și în orice apariție, ca niște oameni a căror viață este perfectă. E un 24/7 în care tot timpul trebuie să faci, să arăți cât de șmecher ești tu, ce proiecte senzaționale, cât de bine îți merge, și așa mai departe. Nu pot să fac chestia asta.

Adrian Despot:"Am apărut noi, Vița de Vie, care am zis: <<Ăștia suntem!>>. Ăsta sunt, cu cearcăne"

Și-atunci, din '96, într-o piață românească în care toată lumea încerca să fie cât mai glorioasă și mai frumoasă și mai fantastică și mai extraordinară, am apărut noi, Vița de Vie, care am zis: <<Ăștia suntem!>>. Ăsta sunt, cu cearcăne. Bine, le am din clasa a 3-a, adică nu e ceva care s-a întâmplat acum, e ceva genetic. Și-atunci...n-am o viață perfectă. Sunt unul dintre artiștii care recunoaște lucrul ăsta.

Viața asta este mult prea scurtă, mult, mult prea scurtă să te apuci să joci alte roluri: Adrian deșteptu', Adrian frumosu'. Nu man, ăsta sunt, ajung să mă cunosc și ăsta mă prezint. Azi sunt obosit, mâine n-am chef, astăzi nu știu ce, whatever. Câteodată fac bine, câteodată fac rău. (...)

Mă apucă depresiile undeva prin octombrie, când se apropie anii de Colectiv. Mă apucă depresiile, mă țin pe toată perioada iernii, și-mi revin la normalitate, la Adrian ăla care zâmbește și râde, undeva prin aprilie. Așa funcționez, n-am ce să fac."

Adrian Despot: "Poezia, în sine, nepusă pe muzică, e un exercițiu de sălbăticie a minții"

Adrian a povestit și despre plăcerea de a scrie versuri, explicând diferența dintre poezie și textul unei piese Vița de Vie.

"Poezia, în sine, nepusă pe muzică, e un exercițiu de sălbăticie a minții, dacă vrei, pentru că poate duce în orice zonă, în orice fel de ritm, în orice fel de rimă, poate să nu aibă rimă, poate să fie o străfulgerare instantanee a sufletului.

Versurile cântate trebuie să țină cont, cel puțin așa cum lucrez eu, de tema de chitară, care apare prima. Piesa se face fără niciun fel de voce. Punem piesa cap-coadă, fără niciun fel de voce. După ce piesa este înregistrată în studio și este făcută forma, pe scheletul ăla apare linia melodică. Acestei linii melodice, care suferă de ritm și de încadratură pe măsură, i se adaugă versuri.

Deci când scriu versuri, scriu pe niște fraze mai mult sau mai puțin fixe. Și-atunci versurile cântecelor trebuie să conțină poezie. În același timp, sunt în niște limite ritmice. Ceea ce poate să fie foarte interesant."

În cadrul podcastului, Adi a mărturisit că a fost puternic marcat de absența tatălui său ca figură paternă. Într-o perioadă în care conceptul de parenting nu exista, relația cu tatăl lui a fost una dificilă, artistul declarând că a fost crescut de mama sa.

VIDEO: Adrian Despot la MCN Podcast (partea I)

Citește în continuare

Industria muzicala

Vița de Vie marchează 25 de ani de carieră lansând un joc personalizat, însoțit de o coloană sonoră în 8-bit

Vița de Vie dă startul unui an aniversar important în cariera formației prin lansarea unui joc video inedit, ce-i are drept protagoniști pe membrii grupului. La 25 de ani de la înființarea trupei, fanii primesc în dar jocul Soundcheck Attack, împreună cu o coloană sonoră în 8-bit.

Publicat

pe

Vița de Vie în jocul Soundcheck Attack
Vița de Vie în jocul Soundcheck Attack │ FOTO: Captură YouTube

"Soundcheck Attack a fost produs de extratereștrii de la Deadlime și este un cadou pentru fanii noștri, cei care au fost alături de noi în acești 25 de ani incredibili. Jocul este disponibil în varianta desktop, download gratuit în Google Play și App Store. Adică peste tot", a anunțat Adrian Despot.

Coloana sonoră a jocului în 8-bit – Soundtrack Attack (8-bit) – va fi disponibilă pe toate platformele digitale pe 19 martie și va fi precedata de lansarea primului single, "Iamma" (8-bit), cu o săptămână înainte, pe 12 martie.

"Hai cu noi în turneul 8-bit și ajută-ne să trecem peste probele de sunet din cele 17 orase, în timp ce suntem atacați de peste 30 de personaje diferite. E timpul să îi transformăm pe toți în fani! Ai grijă la Bossi, sunt EXTREM de periculoși! Descoperă superputerile noastre, dă-le upgrade și folosește-le întelept! Și joa-că!!

PLAYLIST VDV 8-bit TOUR

01. Iamma
02. Ești mai frumoasă când plângi
03. Colțul meu
04. Basul și cu toba mare
05. Fetish
06. Luna și noi
07. ialapet
08. Totata
09. Mori
10. Sunetul mai tare

One more thing: Orice asemănare cu personaje reale este pur întâmplătoare. Sau nu", a transmis formația.

Vița de Vie - Iamma - Soundcheck Attack Soundtrack (8-bit)

Vița de Vie a luat naștere în 1996. S-a impus pe piața de muzică rock românească ca un nume reprezentativ, punându-și amprenta asupra rock-ului alternativ autohton prin piese care au revoluționat peisajul muzical românesc, precum "Basu’ și cu toba mare", "Varză" sau "Praf de stele". Trupa îi are în componență pe Adrian Despot (voce, chitară), Sorin Pupe Tănase (tobe), Cezar Popescu (chitară), Adrian Ciuplea (bas, violoncel) și Mihai Ardelean (clape).

Anul trecut, la început de pandemie, Vița de Vie lansa single-ul "'84-'85 Muzica Nu Moare Niciodată". În luna august, concertul simfonic "În Corzi" a devenit disponibil în mediul online, iar la finalul anului a apărut albumul "Acustic" pe vinil, într-o ediție limitată

Citește în continuare

Albume noi

Vița de Vie lansează albumul "Acustic" pe vinil, în ediție limitată

Albumul "Acustic", lansat de Vița de Vie în 2013, devine disponibil și pe vinil, într-o ediție limitată. Materialul cuprinde o colecţie de melodii reorchestrate într-o manieră neobișnuită, mergând uneori până la clasic, jazz sau bossanova.

Publicat

pe

Vița de vie la Festivalul Awake 2018 │ FOTO: Alexandru Dragoi / InfoMusic.ro

"Călătoria noastră este povestea lui Adam și a Evei, spusă invers"

"Albumul Acustic este cel mai intens experiment muzical la care am participat până acum. Într-o lume rece, hiper tehnologizată, el reprezintă încercarea noastră de a ne întoarce la elementele simple, naturale. Am realizat zgomotul și viteza în care trăim și lipsa de liniște și detaliu din viața noastră, ne-am speriat că ne transformăm în roboți și atunci am zis stop! Trebuia să ne întoarcem în locul de unde a început totul, în punctul zero, și să ne luăm energia de acolo.

Călătoria noastră este povestea lui Adam și a Evei, spusă invers. Am dezbrăcat melodiile vechi de hainele pe care le purtau și am îxncercat să le decantez într-o formă cât mai apropiată de starea lor originară, cea de emoție. Am scăzut volumul și am crescut intensitatea. De acolo am construit, cu grijă și abnegație, albumul Acustic. În călătoria noastră am avut onoarea să fim însoțiți de niște muzicieni extraordinari. Mandela Gajol și Mihai Ardelean, care sunt parte integrată a familiei și proiectului Vița de Vie Acustic, apoi Răzvan Suma, Alexandrina, Florin Ochescu, Eugen Caminschi și Raul Kusak." Adrian Despot (2013)

Şapte ani mai tarziu, albumul "Acustic" ajunge, în sfârșit, și pe vinil, într-o ediție limitată de 500 de unități, în format special – disc vinil transparent de 180 gr și copertă printată pe slipmat pentru pickup. Vinilul Acustic este disponibil acum pentru pre-comandă exclusiv pe avstore.ro/vitadevie.

Tracklist "Acustic" - Vița de Vie:

A:

 1. Ieri
 2. Azi
 3. Liber
 4. Basul și cu toba mare
 5. Varză
 6. Totata

B:

 1. Mori
 2. Lăsat pustiu
 3. Iamma
 4. Visele
 5. Alungă tăcerea
Citește în continuare

Trending

CLOSE
CLOSE