Urmărește-ne în Social Media

rock

Simfonie pentru suflet, URMA la MTV Unplugged - FOTO

Recenzia concertului unplugged URMA de la Cinema Patria de pe 10 mai. A fost un duo între URMA și Green Orchestra. Mani Gutău şi colegii au fermecat sala. Vezi detalii.

Publicat

pe

Concert URMA la Cinema Patria pe 10 mai 2013 pentru MTV Unplugged

Nu este lucru ușor să scrii despre formația ta preferată din România. Uneori cuvintele nu reușesc să surprindă precis toată gama de sentimente pe care le-ai simțit în momentul în care trupa era pe scenă. Provocarea constă întotdeauna în a nu te repeta. Singura critică pe care ai putea să o aduci rămâne aceea că reprezentația a durat prea puțin. În seara de 10 mai, am asistat alături de alte suflete, la o terapie cu muzică oferită de URMA. Cinema Patria a fost locul unde s-a produs o ediție marcantă MTV UNPLUGGED.

Concert URMA la Cinema Patria pe 10 mai 2013 pentru MTV Unplugged

Concert URMA la Cinema Patria pe 10 mai 2013 pentru MTV Unplugged

Urmărește galeria de poze URMA la MTV Unplugged

Trebuie să vă mărturisesc că trupa aceasta iese din orice fel de normă muzicală sau de stil, nu există bariere și nici momente în care să sesizezi eventuale imperfecțiuni. După mărturisirile solistului Mani Gutău, repetițiile pentru acest spectacol-eveniment au fost intense, toate piesele căpătând alte valențe în momentul în care au fost reorchestrate. Concertul a fost un duo între URMA și Green Orchestra, fiind într-adevăr o reușită și un pariu câștigat.

Puțin după ora anunțată, magia a început să se propage în sală odată cu primele acorduri. Cred cu tărie că orice neinițiat în muzica URMA nu ar putea rămâne indiferent atunci când ascultă un asemenea cumul. Este genul de creație care sparge granițele, fiind până la urmă atât de universală, cumva nomadă, dar în același familiară, oferind sentimentul de acasă.

Cu un playlist bine ales și un public aproximativ connaisseur și inițiat, am asistat la un început alături de "This Time", "Afterall","Is It Fair", "All Wrong". Până să înceapă nu știam cum ar putea suna melodiile pe care deja le vedeam fără nevoie de adăugiri. Timpul deja înghețase, mult nerv și patos se transmiteau de pe scenă, iar "A Place For Me" a constituit primul apogeu al concertului. Cu un Dominic Csergo pe post de toboșar și backing-vocals suprinzător, piesa a fost magistrală, iar completarea gravă a fost asigurată de modul armonios în care au sunat partiturile de vioară, violă, violoncel și contrabas.

Concert URMA la Cinema Patria pe 10 mai 2013 pentru MTV Unplugged

Dominic Csergo - Concert URMA la Cinema Patria pe 10 mai 2013 pentru MTV Unplugged

Simona Strungaru pe post de dirijor și Sebastian Burneci la trompetă au fost cei care au reușit să ofere o nouă direcție pieselor semnate de către Mani Gutău & Co. Primul invitat al serii a fost Eugen Nuțescu/Oigăn din KUMM, cel care a preluat chitara de la Jimmy Cserkesz și a interpretat alături de ceilalți artiști "The Simple Things".

A urmat un moment tare greu de expus în cuvinte acum - reinventarea piesei "Slide", preferata mea din repertoriul URMA. Spiritul acela străvechi de luptă, de a nu te lasă bătut în fața intemperiilor vieții, a fost aceea coordonată mai mult decât oricând prezentă. Mani a cântat această piesă diferit, tumultul sufletesc a fost la intensitate maximă, iar frământarea s-a resimțit din nou grație orchestrei. Începutul de chitară pasional al lui Jimmy, discursul intim al solistului care a crescut în intensitate pe parcursul melodiei au fost acele elemente incredibile, cumva ireale dacă stau și îmi aduc aminte de trăirea resimțită în acele momente.

Concert URMA la Cinema Patria pe 10 mai 2013 pentru MTV Unplugged

Mani Gutău- Concert URMA la Cinema Patria pe 10 mai 2013 pentru MTV Unplugged

De pe albumul "Trend Off", au urmat "Alright", unde orchestra a amuțit și "A door To My World", ambele avându-l în punct central pe Luis Palomino și al său saxofon. Momentul "Alright" a fost de excepție, surpriza mea a fost să descopăr la un moment dat câteva acorduri din "Come Together" - The Beatles.

A fost un dialog permanent cu publicul, Mani susținând încă o dată cauza restaurării unor monumente de patrimoniu. Acela a fost momentul după care a urmat piesa "Cine iubește și lasă", cumva firesc, după un discurs cu un impact social atât de mare.

"Buy Me With A Coffee" a început lin, cu sunetele unei tinere care cântă la harpă, piesa reușind să îmi activeze modul de visare în diferite nuanțe spre alte meleaguri. Din nou natural sentimentul, având în vedere că URMA este un nume care poate susține reprezentații fără probleme pe marile scene ale lumii. Mi-ar plăcea mult ca acest concert să fie lansat pe un DVD și motivul ar fi simplu: cu siguranță ar servi drept pildă despre ceea ce semnifică și trebuie să transmită arta pentru tinerii care vor să aleagă acest drum greu, fără compromisuri.

Al doilea invitat al trupei a fost Florin Romașcu, cel care a intepretat la timpan o parte antrenantă, în permant dialog cu toboșarul trupei. Bătăile sale ancestrale au creionat ușor un moment oriental, în care oamenii au început să aplaude și cumva să regrete că au existat locuri pe scaune. Cu Florin am vorbit înainte de concert și am aflat că vara aceasta va fi una plină cu reprezentații alături de Cobzality, trupa din care face parte alături de Sebastian Burneci. De asemenea, la identitatea formației Yoon se lucrează în continuare pentru a depăși granițele României. Trupa Sistem care l-a consacrat este într-o pauză prelungită, dar artistul nu a exclus ideea unui concert de revenire la un moment dat, cu piese noi, scrise în acestă perioadă de inactivitate.

Penultima melodie a fost "Terminus", unde, ca de fiecare dată, partea de bass asigurată de Sorin Erhan a conturat bătăile inimii, atât de bine balansată și echilibrată fiind linia sa muzicală, iar acesta a continuat să zâmbească cu ochii închiși, cumva retras în universul propriu, dar atât de prezent.

Sorin Erhan, concert URMA la Cinema Patria pe 10 mai 2013 pentru MTV Unplugged

Sorin Erhan - concert URMA la Cinema Patria pe 10 mai 2013 pentru MTV Unplugged

Pe scenă, a revenit Catrinel Bejenariu, iar finalul a fost unul ales cu grijă, unde toți artiștii au strălucit pe melodia "What Are Friends For". Într-adevăr, a fost un concert cu și despre prietenie, despre valori frumoase, care ne conturează și ne leagă mai presus de orice.

"Lost End Found" - un album pe care îl aștept de mult timp, va constitui o premieră în cariera trupei în ceea ce privește linia melodică a pieselor și prezentarea grafică. Cu un sound îmbogățit cu riff-uri de chitară electrică și influențe de jazz alternativ, întregul material este conceput sub forma unei cărți cu poze, versuri și texte reprezentative pentru muzica trupei. Selecțiuni din acest concert vor fi prezentate în emisiunea MTV Unplugged, programată duminică, după ora 23. URMA este o fereastră larg deschisă spre umanitate, valori de suflet, modestie, profesionalism. "Let it all go, let it all come".

Galerie de poze de la concertul Urma Unplugged

Urmărește galeria de poze URMA la MTV Unplugged

PUBLICITATE
Comentează

rock

Oigăn: "Apreciez când lumea încearcă să evite locurile cumplit de comune… dacă e să fiu fițos, aș zice că mă încântă găselnițele armonice" - INTERVIU

Oigăn ne invită într-o călătorie muzicală prin "Antimaterie", noul său album de studio. Materialul discografic beneficiază de un concert de lansare programat pentru 13 noiembrie în Expirat, iar cu această ocazie, muzicianul ne-a oferit mai multe detalii despre proiect și nu numai.

Publicat

pe

Oigăn
Oigăn │ FOTO: Adi Molnar

Oigăn a mai scris un capitol în povestea sa muzicală, deja cunoscută, citită și recitită de fanii genului. Eugen Nuțescu, pe numele său din buletin, s-a născut și a crescut în capitala claxoanelor, cu o absență de 2-3 ani în țara în care Elvis a făcut armata și de 15 ani în orașul cu plăcuță trilingvă. Acolo a co-nășit Kumm, alături de care a bătut Europa (cu blândețe) și podgoria neaoșă de festivaluri proaspăt înmugurite din anii 2000 până încoace. Drum cu o, apoi două-trei benzi, ilustrat de șase albume de studio.

A urmat o carieră solo care a condus la lansarea albumului "Sex with Onions". În 2013, muzicianul a pus bazele unui nou proiect muzical, Moon Museum, apoi s-a alăturat trupei Robin and the Backstabbers.

A omagiat muzica timpurie a lui Bob Dylan cu o chitară și un loop-station în cadrul unui proiect live numit "Oigăn plays Dylan", apoi "Oigăn plays Dylan again" (alături de Ami Crișan, vocea feminină din Moon Musem). În timpul izolării pe care a petrecut-o la Brașov, Oigăn a înregistrat 16 episoade din "Quarantunes", colaborări virtuale cu prieteni muzicieni din țară, dar și din afară.

Acum, Oigăn aduce la urechile ascultătorilor un album proaspăt, cel de-al doilea din cariera solo. "Antimaterie" înglobează un tracklist în care toate cântecele au numele unor materii de școală și fiecare e cântat de altcineva, de la Lucia la Adrian Despot, de la Ana Ularu la Jurjak.

"NUmele meu de buletin începe cu NU, iar toată viața am fost un gică contra. N-aveam cum să scot un album numit Materie. Lucrul serios la material a început aproape concomitent cu primul an de școală al fiicei mele. Eu am avut o învățătoare îngrozitor de severă, care n-a zâmbit nici măcar o singură dată pe parcursul a patru ani. Când am intrat într-a cincea și au apărut o grămadă de fețe noi, a fost ca democrația după decenii de despotism. În amintirea acestei eliberări, odată ce am stabilit că toate cântecele albumului vor avea numele de materii de școală, mi-a venit natural legătura voce = profesor, deci hai să încerc fiecare materie cântată de altcineva",  a declarat Oigăn.

Materialul urmează să fie ascultat live în cadrul unui concert ce va avea loc pe 13 noiembrie, în Expirat. Acolo, Oigăn va fi acompaniat de gașca sa, Nord-Vestul, formată din muzicieni din Cluj: Ami Crișan (Moon Museum) la clape & voce; cu Csergö Domi (ex Urma & Kumm) la tobe, Dávid Dáne (unul dintre producătorii albumului) la chitară și Sorin Moraru (Luna Amară) la bas.

INTERVIU OIGĂN:

InfoMusic: "Antimaterie" este un album foarte interesant, ușor atipic, în contextul în care ai alături un invitat pentru fiecare piesă. Vorbește-mi puțin despre procedeul de creație, a fost diferit față de un album “clasic”, în care colaborările muzicale sunt foarte puține sau chiar deloc?

Oigăn: Hello. A fost destul de clasic. Adică a existat un schelet de cântec făcut de mine, apoi Dávid Dàné și Dan Georgescu (cei doi producători ai albumului) au adăugat mușchi, nervi și încheieturi. La o coastă ne-a ajutat și Alexei Țurcan. De-abia atunci, în această formă prezentabilă, am trimis cântecul invitaților ca să-și dea, întâi cu părerea, apoi cu vocea.

InfoMusic: Tracklistul materialului înglobează nume ca Adrian Despot, Lucia, Jurjak sau Nick Făgădar. Cum s-a realizat selecția pentru ca tocmai acești artiști să apară pe "Antimaterie"?

Oigăn: Ca atunci când te duci la film. Alegi regizorii și actorii preferați. :)

InfoMusic: Cu toții am avut un învățător sau un profesor pe care ni-l vom aminti mereu, fie că este vorba despre o imagine pozitivă, fie că a făcut în așa fel încât să ne lase un gust amar. Dacă ai putea să te reîntâlnești cu un profesor, ce melodie i-ai sugera să asculte și care ar fi mesajul pe care ți-ai dori să îl rețină?

Oigăn: Nu cred foarte tare în muzica cu mesaj. Avem destule pe sms/whatsapp/messenger/mail etc. Dar uite, cântecul "Ora de muzică", de exemplu, eu îl văd ca pe-un reminder de a asculta (și) muzică fără text, pentru că vorbele au cotropit mai toate artele.

Eu am avut o învățătoare în ciclul primar care semăna cu un lord Sith ca nivel de drăgălășenie așa că am renăscut într-a cincea când au apărut multe fețe noi la toate materiile. Freud sigur ar zice că de aici vine ideea cu invitații. :)

InfoMusic: "Antimaterie" creează un tablou în care muzica se îmbină cu școala. Amintirile unui mediu academic devin mai ușor de navigat pe un fundal muzical. Ce rol a jucat muzica în viața ta de elev sau student?

Oigăn: Ca elev (mă refer la liceu, nu la anii de mașinuțe & fotbal când băieții sunt oricum insuportabili 😇) ascultam muzică non stop, chiuleam ca să cântăm Beatles într-un salcâm, iar seara făceam afaceri cu mine însumi, de genul: termini tema la mate ca să-ți câștigi dreptul de a zdrăngăni trei cântece.

InfoMusic: Continuând incursiunea în trecut, ce sfat primit de la alți muzicieni ai urmat? Și, la rândul tău, ce sfat ai pentru cei care doresc să urmeze o carieră muzicală?

Oigăn: De obicei încerc să nu intru prea mult în detalii tehnice, riscăm să plictisim lumea. Facem o excepție pentru "music" din "infomusic" 😎.
Când învățam eu să cânt, solo-ul de chitară era cireașa de pe tort, sau "The Shit", cu majusculă. Aveam un soi de mentor, un pictor, prieten cu ai mei, care atunci când venea în vizită era bătaie pe el. Tata voia să-l confiște în bucătărie să vorbească politică și să bea vin, iar eu să vină la mine-n cameră la pian și chitară. Mă bătea mereu la cap să nu las mâna să cânte automat; fără cap și fără feeling. Mi-a intrat pe-o ureche și nu mi-a ieșit pe cealaltă.

Nu sunt fan de dat sfaturi. Sunt foarte bune când vrei să schimbi siguranța sau să faci supă franțuzească de ceapă. În rock’n roll nu cred că strică un pic de: "mă f¥! în sfaturile tale, boșorogule!" Mă rog, cel puțin Ramones așa ar fi zis.

InfoMusic: Care au fost cele mai mari provocări muzicale pe care le-ai întâmpinat până acum?

Oigăn: Să învăț să cânt singur pe scenă, poate? Când ai tobe nu te lupți cu expresorul de cafea. Iar când ai distors ți se rupe că Diana trebuie să-i urle în ureche Mădălinei că Dragoș s-a cuplat cu Raluca.

InfoMusic: Ce îți atrage atenția când asculți o melodie pentru prima dată?

Oigăn: N-am o schemă. Apreciez când lumea încearcă să evite locurile cumplit de comune… dacă e să fiu fițos aș zice că mă încântă găselnițele armonice.
Când aud cântecul din spatele producției e de bine. Sau, ca să fac o analogie cu cinematografia, mă enervez cumplit când aud: "da, știu, filmul a fost prost, dar imaginile demențiale…" adică de ce ar mai trebui să mă entuziasmez când la o producție de jde milioane de dolari primesc câteva imagini mișto peste o ciorbă reîncălzită.

InfoMusic: Albumul "Antimaterie" se bucură de un concert de lansare ce are loc pe 13 noiembrie în Expirat. Cum ai descrie relația cu ascultătorii tăi?

Oigăn: Sunt "atât" de celebru încât îi cunosc aproape pe toți 😎. Și-mi place de ei.

InfoMusic: Cum te-ai descrie pe tine înainte să urci pe scenă?

Oigăn: Sunt aproape nesimțit de lejer cânt urc pe scenă ca basist sau chitarist. Mai emoționat ca frontman, ori pentru că o fac mai rar, ori pentru că sunt cu jumate din laba piciorului stâng afară din legendara zonă de comfort.

InfoMusic: Ce urmează pentru Oigăn, muzical vorbind?

Oigăn: "difficult to see, the future is", vorba unui înțelept verde de-un metru ș-umpic. Muzical vorbind prefer drumurile forestiere. Autostrăzile sunt foarte practice când ai concert la Oradea, dar pentru muzica mișto e fain să nu fie atâtea tiruri. :)

Citește în continuare
Concert Depeche Mode 2023

AGENDA DE CONCERTE

<< ian. 2023 >>
lmmjvsd
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Trending