Urmărește-ne în Social Media

rock

Sabaton la Turbohalle – Imperiul Suedez contraatacă - FOTO

Recenzia concertului Sabaton de la Turbohalle de pe 19 martie 2013. Citește impresii despre prestațiile trupelor Wisdom și Eluveitie, din deschidere, consultă setlistul și vezi galeria de poze.

Publicat

pe

Concert Sabaton la Turbohalle pe 19 martie 2013
Concert Sabaton la Turbohalle pe 19 martie 2013

Ultimele zile s-au dovedit a fi foarte fericite pentru iubitorii de muzică metal de la noi din ţară: weekend-ul trecut a fost marcat de concertul celor de la Helloween şi Gamma Ray de la Arenele Romane, în timp ce startul de săptămâna ne-a adus vestea unui nou concert Iron Maiden în Bucureşti (programat pentru 24 iulie 2013), precum şi vizita suedezilor de la Sabaton, aflaţi în plin turneu de promovare a celui mai recent album al lor – Carolus Rex (2012).

Concert Sabaton la Turbohalle pe 19 martie 2013

Concert Sabaton la Turbohalle pe 19 martie 2013

Înainte de a mă opri asupra formaţiilor alese să deschidă revenirea celor de la Sabaton pe plaiurile mioritice, trebuie spuse câteva cuvinte despre locaţia aleasă de organizatori pentru a găzdui acest concert: Turbohalle. Eram destul de familiarizat cu aceasta de la Dreamhack-ul de anul trecut, spaţiul alocat fiind suficient pentru a acomoda publicul destul de numeros prezent la acest eveniment. Organizatoric, lucrurile au stat bine: loc generos pentru fumători, bere şi mâncare din plin (deşi un pic cam scumpe), toalete curate şi destule, oameni răbdători şi politicoşi la garderobă. Ce nu m-a încântat atât de tare a fost acustica acestei hale transformate în sală de concerte/evenimente. Se auzea destul de clar faptul că, la origini, incinta nu a fost proiectată în acest scop, reverbul şi ecoul (nu extrem de deranjante, totuşi) fiind prezente mai tot timpul.

Wisdom şi Eluveitie în deschidere

Concert Eluveitie la Turbohalle pe 19 martie 2013

Concert Eluveitie la Turbohalle pe 19 martie 2013

Am ajuns la eveniment tocmai când maghiarii de la Wisdom se aflau în plin recital. Pentru o trupă de deschidere, s-au prezentat destul de bine: show-ul a fost mulţumitor, comunicarea cu publicul foarte bună, iar banner-ul imens cu logo-ul Wisdom a întregit imaginea unei formaţii ceva mai importante decât obişnuitele trupe de deschidere mai mult sau mai puţin anonime. Totuşi, nu pot să zic că muzica maghiarilor mi-a atras atenţia în vreun fel. Am rămas cu o impresie neutră, caracterizată perfect de expresia "nothing to write home about".

Pe de altă parte, Eluveitie mi-au întrecut orice aşteptare, elveţienii prezentându-se cu foarte multă energie şi chef de cântat, sentimente ce s-au transmis imediat şi către public, extrem de receptiv faţă de a doua formaţie a serii. Eluveitie practică un death metal melodic, particularizat de influenţele folk, foarte bine implementate în compoziţiile trupei. Nu au lipsit nici instrumentele "exotice", cum ar fi vioara, instrumentele de suflat sau cimpoiul. Din păcate, una dintre membrele formaţiei (Anna Murphy) n-a putut fi prezentă pe scena de la Bucureşti din cauze ce ţin de sănătate.

Vezi galeria completă de fotografii de la concertul Eluveitie, 19 martie 2013

În schimb, ceilalţi membri Eluveitie s-au descurcat de minune, combinaţia dintre brutalitatea riffurilor, partiturile agresive de tobe şi melodicitatea adăugată de instrumentele tradiţionale convingându-mă, odată ajuns acasă, să studiez mai bine muzica elveţienilor. O menţiune specială trebuie acordată solistului vocal, acesta reuşind să mă impresioneze chiar şi în condiţiile în care, personal, nu agreez tipul de voce gutural pe care acesta îl foloseşte.

Sabaton în era Carolus Rex

Concert Sabaton la Turbohalle pe 19 martie 2013

Concert Sabaton la Turbohalle pe 19 martie 2013

Nu mai este o surpriză pentru nimeni faptul că Sabaton a trecut prin nişte momente ceva mai delicate, imediat după lansarea lui Carolus Rex, cel mai recent album al formaţiei. Foştii chitarişti Oskar Montelius şi Rikard Sundén, alături de toboşarul Daniel Mullback şi clăparul Daniel Mÿhr au părăsit formaţia, membrii rămaşi (solistul Joakim Brodén şi basistul Pär Sundström) fiind nevoiţi să găsească oameni noi pentru turneul de promovare a noului album. Probabil din această cauză, prestaţiei de pe scenă a "noului" Sabaton îi lipseşte acel "je ne sais quoi", pe care vechea componenţă îl avea din plin. Noii chitarişti Chris Rörland şi Thobbe Englund s-au descurcat bine, în special la capitolul backing vocals, unde au completat eficient refrenele. Un alt motiv pentru care actualul Sabaton pare să fi pierdut din naturaleţe este şi lipsa unui clăpar live, porţiunile de claviatură fiind preînregistrate şi redate de pe bandă. Probabil de aici şi micile erori de sincronizare ale toboşarului Snowy Shaw.

Concert Sabaton la Turbohalle pe 19 martie 2013

Concert Sabaton la Turbohalle pe 19 martie 2013

Ca paranteză, vechii membri ai trupei s-au regrupat sub o nouă titulatură, Civil War, alături de excelentul solist vocal Nils Patrik Johansson (Astral Doors, Lion’s Share, Wuthering Heights) şi au lansat un prim EP omonim, pe care îl recomand călduros tuturor iubitorilor de sonorităţi clasice heavy metal.

Revenind însă la Sabaton, după cum era de aşteptat, setlistul de marţi seară s-a concentrat mult pe noul album Carolus Rex. Poate prea mult. Nu ştiu care sunt părerile fanilor înrăiţi ai formaţiei, însă ca ascultător de Sabaton cu ceva vechime, albumul închinat gloriei fostului Imperiu Suedez nu a reuşit să mă atingă la coarda sensibilă. Aşadar, setlistul, cumulat cu interpretarea artificială şi sunetul nu prea grozav nu au reuşit să mă entuziasmeze aşa cum mi-aş fi dorit.

Vezi galeria completă de poze de la concertul Sabaton, 19 martie 2013

Din fericire, se pare că restul publicului nu mi-a împărtăşit relativa dezamăgire, Joakim Brodén declarându-se încântat de prestaţia audienţei, mai ales că vorbim de un concert care a avut loc într-o zi lucrătoare, majoritatea celor prezenenţi având şcoală sau lucru a doua zi. Brodén a interacţionat foarte bine cu publicul, folosind mai tot arsenalul de glumiţe şi aluzii mai mult sau mai puţin ortodoxe. Au fost şi câteva momente în care fanii au avut ocazia să hotărască ce piesă doresc să asculte mai departe, extrem de gustate de publicul numeros de la Turbohalle.

Ca "desfăşurare de forţe", concertul de marţi seară al celor de la Sabaton poate fi considerat fără urmă de îndoială un succes important. Ca feeling emanat de trupă, setlist, sunet şi interpretare, prestaţia live din Silver Church, de acum doi ani şi jumătate, rămâne în continuare etalonul ce ar trebui depăşit.

Concert Sabaton la Turbohalle pe 19 martie 2013

Concert Sabaton la Turbohalle pe 19 martie 2013

Setlist Sabaton, 19 martie 2013, Turbohalle:

 1. The March To War (Intro)
 2. Ghost Division
 3. Gott Mit Uns
 4. Carolus Rex
 5. Poltava
 6. Cliffs of Gallipoli
 7. Into the Fire (alegerea publicului dintre Into The Fire si Attero Dominatus)
 8. 40:1
 9. En Livstid i Krig
 10. (alegerea publicului dintre En livstid i Krig si Karolinens bön)
 11. The Lion From the North
 12. The Hammer Has Fallen (cu Joakim Brodén la clape)
 13. Uprising (alegerea publicului dintre Uprising si Midway)
 14. Swedish Pagans

Bis:

 1. The Art of War
 2. Primo Victoria
 3. Metal Crüe

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Concert Sabaton la București în 2022: consultă programul și regulile de acces

Sabaton concertează pe 25 iulie la Arenele Romane din București în cadrul turneului "The Tour to End All Tours" care trece și prin România. În deschidere vor cânta Dynazty din Suedia. Te invităm să afli mai multe informații utile pe care le-au comunicat organizatorii.

Publicat

pe

Concert Sabaton la Turbohalle pe 19 martie 2013

Sabaton nu mai are nevoie de nicio prezentare. Suedezii se reîntorc la București și promit un show cu totul special care va plimba publicul prin întreaga muzică a formației, precum și prin cele mai importante etape istorice, cum au obișnuit deja.

Program concert Sabaton la Arenele Romane

 • OPEN DOORS 18:30
 • Dynazty 19:15 - 20:30
 • SABATON 21:00 - 23:00

Reguli de acces la concertul Sabaton

Accesul în incinta Arenelor Romane se face începând cu ora 18:30, iar concertele încep la ora 19:15. După deschiderea porților, puteți sosi la orice oră doriți pentru a vă vedea trupele favorite. Concertul are loc în aer liber.

Pentru biletele "cu loc" accesul se face doar prin parc prin lateralele arenei.

Pentru biletele de pe Teren accesul se face pe la porțile de jos din parc ale Arenelor Romane.

Biletele oferă participanților acces doar în categoriile în care și-au cumpărat bilet.

La intrarea în perimetrul evenimentului, toți participanții vor fi percheziționați de agenții de securitate.

Este interzis accesul cu:

 • sticle, conserve;
 • mâncare sau băuturi de orice fel;
 • artificii, arme, obiecte periculoase;
 • obiecte cu laser (ex. pointere, brichete cu laser);
 • umbrele (vă rugam în caz că se anunță ploaie să veniți cu pelerine);
 • aparate foto/video profesionale sau semi-profesionale (cu obiectiv detașabil);
 • aparate de înregistrare audio-video profesionale sau semi-profesionale;
 • animale de companie;
 • persoanele cu probleme de ordin medical trebuie să aibă asupra lor dovezi clare pentru a putea intra la concert cu medicamentele necesare.

*Organizatorii NU vor stoca și NU vor păzi obiectelor prezentate în lista de mai sus pe durata evenimentului.

*La intrarea în perimetrul evenimentului, toți participanții vor fi percheziționați de către agenții de securitate.

*Organizatorii informează publicul participant că spectacolele includ lumini puternice ce pot afecta persoanele epileptice.

Categorii de bilete:

Accesul în spațiul de eveniment va fi permis unei singure persoane pe baza biletului valid, o singură dată. Biletul în baza căruia se va face accesul va trebui păstrat pe toată durata concertului.

Părăsirea perimetrului de concert, după validarea biletului de acces, va fi strict interzisă. Persoanele care doresc să părăsească zona de eveniment o pot face, dar la ieșire brățara le va fi ruptă și dacă doresc să intre din nou, vor trebui să-și cumpere alte bilete.

Fanii care au bilete pe scaune se pot plimba dintr-o parte în alta a arenelor ca să ajungă la zona de merch de pe coronament, dar nu pot intra pe teren (și viceversa - fanii de pe teren nu pot intra în zonele cu scaune). De asemenea, staționarea pe coronament pentru a privi concertul este interzisă din două motive: 1) nu se aude bine 2) nu trebuie blocate căile de evacuare.

 • Categoria Premium - Bilete cu loc în sectoarele K, E
 • Categoria Teren - Bilete fără loc, în fața scenei, pe teren
 • Categoria Acces General  - Bilete cu loc în Arenă, mai puțin în sectoarele K și E

Bilete concert Sabaton:

Prețul biletelor variază între 254 și 194 lei în funcție de categorie și de perioada de achiziționare. Pentru mai multe detalii, consultă agenda InfoMusic.

Citește în continuare

Trending