Urmărește-ne în Social Media

electronica

Recenzie SAGA Festival 2024: Fyre Festival de România... sau pe aproape

SAGA Festival 2024 a semănat cu SAGA Festival 2023, printr-un festival înțesat de probleme și anulări ale artiștilor. A fost și un scandal, cu un DJ care a avut un moment de izbucnire pe scenă și dueluri de la distanță cu Neversea. Cum a fost, totuși, actul artistic, veți afla mai jos.

Publicat

pe

Saga Festival 2024 Main Stage
Saga Festival 2024 Main Stage │ FOTO: Vlad Cupsa

Pe scurt

SAGA e singurul festival MARE de muzică electronică pe care îl are Bucureștiul. Nici mai mult, nici mai puțin. Avem petreceri ici și colo, concerte, dar festival EDM de așa anvergură? Nu. Adio rave-uri prin depozite (foarte rare mai nou), adio party-uri EDM la margine de oraș... vara. SAGA a început în 2021, în pandemie, și a impresionat plăcut pe atunci, cu show-uri cu drone, DJ cu nume mari și cu ideea de a aduce laolaltă food trucks, mașinuțe, o zonă de nostalgie, merch, activări, hip hop și chiar pop. 2022 a dus show-ul la Arena Națională, marcând o primă zi mai relaxată, dar cu surprinzător de multe cazuri de abuzuri de narcotice. Ulterior, securitatea a devenit mai solidă.

În 2023 a venit scandalul cu anulările lui Lil Nas X și Wiz Khalifa, iar SAGA Festival 2024... a fost și mai și. Am rămas fără Tyla, Nicki Minaj, Hardwell a avut o criză de nervi, Nane a anulat cu scandal pe Insta și probabil am uitat pe cineva. Mai jos aflați ce a mers bine și ce nu în acest an.

Ce m-a impresionat

- O să sune ciudat, dar m-a impresionat Rava, în calitate de MC de techno, EDM și dubstep, prelungindu-și show-ul la 2 ore.
- Calitatea vizualizerelor și instrumentelor de show puse la dispoziția unor trapperi la început de drum. BUG Mafia și La Familia nu au avut așa ceva nici după 15 ani de carieră.
- Anvergura hangarului de techno: rivalizează cu cele mai mari festivaluri din afară.
- Deborah de Luca e o forță a mixajului techno, a făcut o treabă foarte bună și nici Nicky Romero nu s-a lăsat mai prejos.
- Raye a fost... altceva la festival, nu sunt sigur că se "pupă" cu specificul SAGA. Publicul a cam acoperit-o, dar talentul său a răzbătut totuși. A fost "cea mai voce" din tot lineup-ul. Britanica are un timbru aparte, aduce cu o cântăreață de lounge, cu ceva de Amy Winehouse. Cine vrea să se convingă ce poate Raye să se uite la reprezentația sa de la Royal Albert Hall.
- Pirotehnie, drone, lasere, toate perfect sincronizate.

Ce nu a mers bine

- Toaletele Toy Toy sunt sub orice critică. De la miros la felul în care arătau, lipsa de hârtie igienică și pompele cu apă și săpun (inexistente) acționate cu piciorul.
- 44 lei un cocktail, mai mult gheață și băuturi de calitate inferioară, că Wembley la gin (măcar să fi fost Whitley Neill sau Malfy).
- Anulările, neclaritatea, întârzierea cu care am aflat, cel puțin Nicki Minaj a anunțat cu doar 3 ore înainte să urce pe scenă.
- Tyla a anulat devreme, Nane a anunțat duminică că nu mai vine.
- Când un DJ urlă pe scenă că nu și-a primit banii și că nu merg echipamentele, clar ai o problemă... tu... sau el, dar chiar și dacă doar el, tot ai o problemă tu, ca organizator. Și mă refer la Hardwell aici.
- În continuare scenele se acoperă una pe alta cu muzica și e o babilonie când ești între ele.
- Avionul și petrecerea din avion nu au fost bine promovate, nici acum nu îmi e clar dacă s-a ținut sau nu.
- Comunicarea cu publicul: postări puse și șterse apoi, legate de artiști.
- Momente de "răzbunare" și micime: postări pasiv agresive legate de criza lui Hardwell și un DJ care i-a mixat rant-ul pe scenă.
- Așa cum am zis și în 2022 la Marshmello și DeadMau5, nu înțeleg ADHD-ul de a lăsa o piesă doar 35 de secunde pentru a o schimba apoi. Se întâmplă la Sickick.
- MGL a făcut un playback grosolan, ca și mulți alți trapperi de acolo.
- Jandarmi foarte zeloși, spre agresivi, la percheziție.
- Shot-urile de 50 ml sunt de vreo 30 ml, de fapt.
- Foarte, foarte, foarte, foarte multă mizerie pe jos, de la confetti lungi în care te încurcai la sticle, pahare, farfurii de carton.

Ce a mers bine

- Față de anii trecuți, nu au mai fost cozi: nici la bilete, nici la intrare, nici la mâncare, nici la băutură, nici la top-up.
- Scena de trap a înflorit, publicul a apreciat-o și a fredonat mai toate piesele.
- Temperatură mai OK, nu te mai coceai la hangarul de techno ca în 2023.
- Acces facil, clar organizat, fără dubii, direcții spre scene destul de clare.
- Varietate la mâncare, să zicem și la băutură, aveai până și mâncare sănătoasă, ca Arepas Colombianas.
- O sonorizare cam bass-heavy la scena Heat, dar mie mi-a plăcut.
- Deloc rea sonorizarea și la scena principală, Armin van Buuren s-a auzit excelent.
- Armin însuși a fost numai zâmbet și energie, iar Sickick ne-a încântat cu mixaje inspirate, cu mult dubstep și chiar și ceva DNB.
- Rita Ora a fost plină de energie, și-a cântat hiturile, a comunicat cu publicul, a pus pasiune. Cu o echipă amplă de dansatoare. Pe "Hot Right Now" a înnebunit toată lumea, dar a fost mai puțin DNB și mai mult "Chicago" decât m-aș fi gândit. Inedit.
- Nu am mai auzit de supradoze, abuzuri de droguri, nici vreun caz de violență, scandal, probleme de vreun fel.

Concluzii

M-am uitat la fețele celor prezenți și e ușor să îi împarți în două categorii: cei săriți de 25 de ani, care mai des aveau o expresie de "ce caut aici, am venit doar pentru FOMO?!" și cei sub 25, care păreau să se simtă de minune. Am fost șocat în 2023 de o medie de vârstă extrem de mică, ei bine, la fel se întâmplă și în acest an, poate și mai și. La scena de trap, cel puțin, era plin de adolescenți sau cei ieșiți din adolescență recent.

Dacă e să fac și puțină demografie, publicul care s-a adunat la trap mai abitir, în față, în primul rând și a fredonat mai cu pasiune, e cel feminin, mai degrabă decât cel masculin. Rava și MGL sunt noii Backstreet Boys pentru fete, aparent. Dar nu despre asta e concluzia. SAGA are o problemă mare de imagine. A devenit "Fyre Festival de România", asociată cu anulări și "țepe", cu bâlbâieli în comunicare. Cu ton pasiv-agresiv.

E interesantă și virulența cu care artiștii și publicul atacă SAGA când ceva nu merge bine. Undeva cineva nu comunică bine și undeva cineva trebuie să se organizeze mai bine. Sunt multe greșeli impardonabile în 2023 și 2024 și deja simt că a fost mai puțină lume în acest an. Aceste lucruri pun la îndoială existența unui SAGA 2025. Știu, știu, e "fun" să urăști SAGA, să îi bălăcărești în social media. Lumea e încinsă vara, are nervi, are nevoie să se descarce. Și are dreptate, cu cele mai simple replici fiind "de ce la Neversea și la UNTOLD se poate și aici nu?".

Ce trebuie să știm noi și probabil nu vom afla vreodată este motivul REAL pentru anulările artiștilor și când vor înceta aceste anulări. Când vom primi exact lucrul pentru care am plătit, când vom avea toalete curate, mai puțin playback la trap și nu pahar de cafea de 1 leu la 44 lei pentru cocktailuri. E treabă românească? E treabă olandeză? Am văzut mii de adolescenți care nu consumau băutură, mâncare, de niciun fel. La apă gratuită pe caniculă putem doar visa.

SAGA și-a pătat imaginea și știe că doar cu artiști uriași și-o poate spăla. Problema e că Bucureștiul merită un UNTOLD, un Electric Castle, un Tomorrowland... și nu are. Iar SAGA e "the next best thing", chiar dacă uneori e "next worst thing".

Comentează

Concerte & turnee

Nicki Minaj anulează apariţia de la SAGA Festival 2024; Cine a mai anulat?

Festivalul SAGA din 2024 pare chinuit de aceleaşi probleme ca şi ediţia din 2023: anulari ale artiştilor headlineri. De această dată Nicki Minaj şi-a anulat concertul în ultima clipă. Despre ce e vorba aflaţi mai jos.

Publicat

pe

Lyric Video Nicki Minaj Barbie Tingz
Lyric Video Nicki Minaj Barbie Tingz │ FOTO: Nicki Minaj

Nicki Minaj trebuia să urce pe scena principală la ora 22:55, ianinte de Armin van Buuren. Artista era headlinerul principal al evenimentului, urmată de Rita Ora ca anvergura a numelui. Era primul concert al artistei de la noi, iar vestea anulării concertului din cadrul SAGA Festival 2024  a venit în jurul orei 20:00 pe 7 iulie.

Iată postarea oficială a lui Nicki Minaj de pe contul său de Twitter (X):

Din grijă pentru bunăstarea echipei mele și a mea, am fost sfătuită de echipa mea de securitate să nu călătoresc la festivalul din România în această seară, din cauza preocupărilor legate de siguranță privind protestele din zonă. Aștept cu nerăbdare să vă văd pe toți cu altă ocazie. Ca mamă, trebuie să mă asigur că iau decizii înțelepte pentru a ajunge acasă la fiul meu și pentru ca echipa mea să ajungă acasă la familiile lor. Să nu ascult sfatul echipei de securitate în acest moment pur și simplu nu cred că este ceea ce ar trebui să fac. Vă iubesc și vă mulțumesc pentru înțelegere și sprijin.

Sunt foarte încântată să-mi văd fanii vineri în Londra pentru un alt spectacol foarte special la Wireless Festival.

Nu e singura anulare totuşi. DJ Hardwell a părăsit show-ul în timp ce mixa, pe 5 iulie, invocând echipament tehnic nefuncţional şi neplata banilor pentru reprezentaţie. Şi rapperul Nane a anulat tot duminică, pe 7 iulie. În 2023 au anulat Lil Nas X şi Wiz Khalifa, dar şi Sickik. Pe acesta din urmă l-am văzut de altfel vineri şi a fost în mare formă.

Toate aceste probleme, care au lăsat un gust amar, ar putea pune bețe în roate organizării unei noi ediții SAGA Festival.

Citește în continuare

Concerte & turnee

SAGA se extinde: zonă de Mainstage mai mare, plus încă 30.000 de abonamente puse la dispoziţie

Pregătirile pentru SAGA Festival 2024 sunt în toi şi azi aflăm că festivalul se extinde cu 25.000 de metri pătraţi, mărind zona din jurul Mainstage-ului. Va fi amenajat şi un spaţiu nou pentru mâncare şi băuturi. Plus, vor fi suplimentate şi abonamentele.

Publicat

pe

│ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Organizatorii SAGA Festival 2024 au anunţat suplimentarea numărului abonamentelor de acces general cu încă 30.000 de, pentru a ajunge pentru toţi fanii. Extinderea scenei principale s-a făcut în urma interesului fanilor de a o vedea în număr cât mai mare pe Nicki Minaj, care e cap de afiş la această ediţie SAGA. Aşa cum scriam mai sus, pregătirile sunt în toi, iar 50 de tiruri cu echipament au fost descărcate pe terenul de la Romaero.

Au fost pregătite 300 de boxe, 1000 de metri pătraţi de LED-uri şi 2000 de lumini inteligente. Spaţiul dedicat fetivalului ocupă aproape 125.000 de metri pătraţi, cât 18 terenuri de fotbal. Este un eveniment de dimensiunea celor consacrate ca Tomorrowland, Coachella, Electric Daisy Carnival. Organizatorii se aşteaptă la nu mai puţin de 200.000 de festivalieri în cele 3 zile de show.

Printre numele mari de la SAGA Festival 2024 se numără Rita Ora, Hardwell, Deborah de Luca, Raye, James Hype, Claptone, Nicki Minaj, Tyla şi Armin Van Buuren. Avem şi nume mari locale, de la Nane şi Rava la Killa Fonic, The Motans, Smiley şi Şatra Benz.

Iată tipurile de abonamente disponibile şi preţurile lor:

 • Abonament 3-Day General Access pentru cei sub 21 de ani - 412 RON
 • Abonament 3-Day General Access pentru cei peste 21 de ani - 522 RON
 • Abonament 3-Day General Access Plus (acces la Rave Pit de la scena Techno) - 632 RON
 • Abonament 3-Day VIP (acces platformă oricare din cele 3 platforme VIP, dintre care 2 la Mainstage, și una la scena Spark, dar și acces Rave Pit la scena Techno) - 935 RON

SAGA Festival 2024 are loc între 5 şi 7 iulie 2024 la Romaero Băneasa. AICI se afla programul pe zile.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Program SAGA Festival 2024: în ce zile vor cânta headlinerii evenimentului?

Au mai rămas câteva zile până la cea de-a patra ediție a festivalului SAGA, ce va avea loc la Romaero în perioada 5-7 iulie. Toți iubitorii de muzică vor avea ocazia să asculte peste 150 de cântăreți, mulți dintre ei concertând pentru prima oară în România. Te invităm să afli când vor urca pe scenă artiștii tăi preferați.

Publicat

pe

SAGA Festival 2023
SAGA Festival 2023 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Nicki Minaj va concerta pentru prima oară în România și va fi cap de afiș la SAGA Festival. Artista marchează o premieră în Europa de Est, adăugând România pe lista țărilor în care va cânta în cadrul turneului "Pink Friday 2 World Tour".

Alte premiere naționale la SAGA Festival 2024

Cântărețul și compozitorul israelian Dennis Lloyd, care a cucerit topurile cu piesa "Nevermind" din 2016 vine, de asemenea, pentru prima dată în România, pe scena SAGA 2024.

Nico Moreno, producătorul și DJ-ul de techno industrial în vârstă de 24 de ani, va ajunge și el pentru prima dată în țara noastră.

Pe scena SAGA vor urca și artiști care au fost prezenți la edițiile din anii trecuți, precum Armin van Buuren, Loreen, ARTBAT, James Hype, Indira sau Deborah de Luca.

Artiști români la SAGA Festival

România va fi reprezentată pe scena SAGA de anul acesta de artiști consacrați ca Smiley, Paraziții, Subcarpați, Mihail sau The Motans.

Program SAGA Festival 2024:

Vineri, 5 iulie

Mainstage

 • 18:00 - 18:55 - Manuel Riva
 • 19:00 - 20:00 - Smiley
 • 20:15 - 21:15 - Subcarpați
 • 21:30 - 22:15 - Loreen
 • 22:30 - 23:30 - Rita Ora
 • 23:45 - 23:55 - Saga Show
 • 23:55 - 01:10 - Sickick
 • 01:10 - 01:20 - Saga Drone Show
 • 01:20 - 02:30 - Hardwell
 • 02:35 - 04:00 - Will Sparks

Techno Stage

 • 22:00 - 23:30 - Pascal Jr.
 • 23:30 - 01:00 - Ida Engberg
 • 01:00 - 02:30 - Mau P
 • 02:30 - 05:30 - Deborah De Luca
 • 05:30 - 07:00 - I Hate Models

Urban Stage

 • 17:00 - 18:30 - Deejay Lovin
 • 18:30 - 20:00 - ZO
 • 20:00 - 20:45 - Marko Glass & BVCOVIA
 • 20:45 - 21:15 - Deejay Lovin
 • 21:15 - 22:00 - Vescan
 • 22:00 - 22:30 - Deejay Lovin
 • 22:30 - 23:30 - Șatra B.E.N.Z.
 • 23:30 - 00:00 - Deejay Lovin
 • 00:00 - 01:00 - Oscar
 • 01:00 - 01:30 - Deejay Lovin
 • 01:30 - 02:15 - IAN
 • 02:15 - 04:00 - Bad & Boujee

House Stage

 • 18:30 - 20:00 - Dobrikan
 • 20:00 - 21:30 - Baggi
 • 21:30 - 23:00 - Brad Brunner
 • 23:00 - 02:00 - Loco Dice
 • 02:00 - 04:00 - Syreeta

Bus Stage

 • 17:00 - 17:45 - ODC
 • 17:45 - 18:30 - Luka
 • 18:30 - 19:15 - Lxcian
 • 20:00 - 20:45 - Addi
 • 20:45 - 21:30 - Dulka
 • 21:30 - 22:15 - Anirii Vanilli
 • 22:15 - 23:00 - CIO:CIU
 • 23:00 - 23:45 - Just Eddie
 • 23:45 - 00:30 - Christian Thomson
 • 00:30 - 01:30 - Hutson
 • 01:30 - 02:30 - Hreez
 • 02:30 - 03:15 - Eric CRB
 • 03:15 - 04:00 - DJ Andrew
 • 00:40 - 04:45 - Dwarf

Plane Stage

 • Secret Line-up

Sâmbătă, 6 iulie

Mainstage

 • 17:30 - 18:45 - Sllash & Doppe
 • 19:00 - 20:00 - Mihail
 • 20:30 - 21:30 - The Motans
 • 22:00 - 23:00 - Raye
 • 23:20 - 23:30 - Saga Show
 • 23:30 - 01:00 - Claptone
 • 01:00 - 01.10 - Saga Drone Show
 • 01:10 - 02:40 - James Hype

Techno Stage

 • 22:00 - 23:00 - Adin
 • 23:00 - 01:00 - Miss Monique
 • 01:00 - 03:30 - Artbat
 • 03:30 - 05:00 - Patrick Mason
 • 05:00 - 07:00 - Indira Paganotto

Urban Stage

 • 17:00 - 18:00 - ZO
 • 18:00 - 19:30 - Aqquanox
 • 19:30 - 20:00 - Deejay Lovin
 • 20:00 - 20:45 - IDK
 • 20:45 - 21:15 - Deejay Lovin
 • 21:15 - 21:45 - Killa Fonic
 • 21:45 - 22:00 - Deejay Lovin
 • 22:00 - 22:20 - Dan Gerosu
 • 22:20 - 22:40 - Alan
 • 22:40 - 23:10 - Deejay Lovin
 • 23:10 - 00:10 - Paraziții
 • 00:10 - 01:10 - FC DNB
 • 01:10 - 03:10 - Emergency Meeting

House Stage

 • 17:00 - 18:30 - Kiddo
 • 18:30 - 20:00 - Rhem
 • 20:00 - 22:00 - Jaden Bojsen
 • 22:00 - 00:00 - Hitty
 • 00:00 - 02:00 - LP Giobbi
 • 02:00 - 04:00 - Wade

Bus Stage

 • 17:00 - 17:45 - Marik
 • 17:45 - 18:30 - K-Line
 • 18:30 - 19:15 - S.T.O.I.K.A.
 • 19:15 - 20:00 - Anra
 • 20:00 - 20:45 - Mykex
 • 20:45 - 21:30 - Mowgli
 • 21:30 - 22:15 - Natia
 • 22:15 - 23:00 - Claudiu Bordeianu
 • 23:00 - 23:45 - Saw C
 • 23:45 - 00:30 - Adyaan
 • 00:30 - 01:30 - Another DJ B2B Anton
 • 01:30 - 02:30 - Bakov
 • 02:30 - 03:15 - Melku
 • 03:15 - 04:00 - Botea și Alex Doman
 • 04:00 - 04:45 - Cosmin Richea

Plane Stage

 • Secret Line-up

Duminică, 7 iulie

Mainstage

 • 18:00 - 19:00 - Satoshi
 • 20:15 - 21:15 - Dennis Lloyd
 • 23:00 - 23:10 - Saga Show
 • 23:10 - 00:30 - Nicki Minaj
 • 00:30 - 00:35 - Saga Drone Show
 • 01:10 - 02:40 - Armin Van Buuren
 • 03:00 - 04:00 - Sub Zero Project

Techno Stage

 • 22:00 - 23:00 - Optick
 • 23:00 - 01:00 - Mahony
 • 01:00 - 03:00 - Paco Osuna
 • 03:00 - 04:30 - Nico Moreno
 • 04:30 - 06:00 - Dyen

Urban Stage

 • 17:00 - 18:30 - Deejay Lovin
 • 18:30 - 20:30 - ZO
 • 20:30 - 21:15 - Amuly & Ruby
 • 21:15 - 21:30 - Ruby
 • 21:30 - 22:15 - Azteca
 • 22:15 - 22:30 - Deejay Lovin
 • 22:30 - 23:15 - Rava
 • 23:15 - 00:45 - Brokn & Exposure
 • 00:45 - 01:45 - Nane & Ruby
 • 01:45 - 02:00 - Deejay Lovin
 • 02:00 - 03:00 - MGL

House Stage

 • 17:00 - 18:30 - Dumad B2B BIGP
 • 18:30 - 20:00 - Afgo & Lemon
 • 20:00 - 21:30 - Avalan Rokston
 • 21:30 - 23:00 - Fred Lenix
 • 23:00 - 01:00 - 8KAYS
 • 01:00 - 04:00 - Mind Against

Bus Stage

 • 17:00 - 17:45 - Crisko
 • 17:45 - 18:30 - Răzvan Moldovan
 • 18:30 - 19:15 - Drew Helyan
 • 19:15 - 20:00 - E.D.NA
 • 20:00 - 20:45 - Hadriani
 • 20:45 - 21:30 - Adriax
 • 21:30 - 22:15 - Cristian Rujoi
 • 22:15 - 23:00 - Mixah
 • 23:00 - 23:45 - Reman
 • 23:45 - 00:30 - Skyshot
 • 00:30 - 01:30 - Aruxia
 • 01:30 - 02:30 - Borkaus
 • 02:30 - 03:15 - Zenth
 • 03:15 - 04:00 - Paura
 • 00:40 - 04:45 - John Kroon

Plane Stage

 • Secret Line-up
Citește în continuare

Trending