Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

RECENZIE: Peter Gabriel și perenitatea muzicii sale - POZE

Peter Gabriel și-a bucurat fanii din România cu prilejul primului concert susținut la București. Evenimentul organizat de Emagic a reunit peste 8000 de spectatori (potrivit promoterului), care au umplut Pavilionul Central Romexpo. Concertul a făcut parte din turneul "Back to Front" care promovează reeditarea albumului "So".

Publicat

pe

Peter Gabriel în concert la București (8 mai 2014, Romexpo)
Peter Gabriel în concert la București (8 mai 2014, Romexpo) │ FOTO: Mihai Anghel / InfoMusic.ro

Spiritul nu îmbătrânește niciodată, deși de la suprafață așa se lasă impresia - e ca de obicei, una dintre reflecțiile fiecărui concert în care un artist trecut de șaizeci de ani de viață și de patruzeci de ani de carieră arată că nu a schimbat nimic în afară de aparențe. I-am spus bun venit lui Peter Gabriel în București după o lungă așteptare ca să îi sorbim inteligența, energia, densitatea și diversitatea oferite pe scenă de către el și muzicienii de excepție care l-au însoțit, în interpretarea unui album care va rămâne peren în istoria muzicii mondiale.

Concertul susținut de Peter Gabriel la Romexpo București pe 8 mai 2014

Concertul susținut de Peter Gabriel la Romexpo București pe 8 mai 2014 │ FOTO: Mihai Anghel / InfoMusic.ro

Când afli că un artist pe care îl admiri profund urmează să cânte pentru prima oară și pe o scenă din țara ta, deși cariera lui se desfășoară deja de peste treizeci de ani, senzația trăită poate fi pe de o parte satisfăcătoare, pe de altă parte adânc tristă. Satisfăcătoare pentru că în sfârșit poți împărți același spațiu cu artistul preferat și tristă pentru că nu ai reușit să te deplasezi pentru a-i urmări un concert într-un alt loc al lumii. Turismul cultural îți poate oferi de multe ori experiențe incomparabile cu cele din România. Spun asta poate și pentru că sala Romexpo cu praful și vechimea ei, cu bannerele comerciale și galbenul comunist al balcoanelor nu a fost cel mai agreabil loc pentru un astfel de concert. Desigur, nu i-a mai păsat nimănui de aceste lucruri odată ce concertul a început, însă după părerea mea, o experiență ideală ia în calcul toate aspectele.

Calitatea a fost unul dintre cuvintele cheie ale serii, având pe scenă o sumă de muzicieni incredibili cu un portofoliu solid și o mulțime de proiecte inedite la activ, printre care basistul Tony Levin și bateristul Manu Katche, alături de David Rhodes la chitară, David Sancious la clape, Jennie Abrahamson și Linnea Olsson - backing vocals. Această calitate am regăsit-o în fiecare mic sau mare aspect al spectacolului, de la sunet, lumini, proiecții, scenă, organizare, senzații transmise publicului, reacții ale publicului și așa mai departe.

Dacă sunteți câtuși de puțin fani Peter Gabriel și i-ați mai urmărit concertele și videoclipurile până acum, sigur ați regăsit o mare parte din elementele spectacolului de la Romexpo ca fiindu-i caracteristice. Mișcările scenice, sincroanele cu instrumentiștii, pașii specifici anumitor piese, filmările dintr-un unghi foarte apropiat de subiect, cercurile concentrice din centrul scenei, misticismul anumitor piese, alternanța pieselor energice cu cele lente, și așa mai departe, toate acestea sunt lucruri care s-au strâns pe parcursul anilor și au creat un stil unic, specific lui Peter Gabriel.

Concertul susținut de Peter Gabriel la Romexpo București pe 8 mai 2014

Concertul susținut de Peter Gabriel la Romexpo București pe 8 mai 2014 │ FOTO: Mihai Anghel / InfoMusic.ro

Trecerea dincolo de simpla reprezentație scenică a unei piese a fost întotdeauna unul din punctele forte ale artistului, aducând mereu în scenă o poveste de ansamblu sau povești specifice fiecărei piese în parte. Povestea dominantă a serii la Romexpo a fost lupta și interacțiunea cu reflectoarele și oamenii mascați care le mânuiau. Formatul în care a fost prezentat concertul a fost de asemenea unul bine organizat, prezentat ca o cină cu trei feluri de mâncare: antreul constituit dintr-o bucată acustică, felul principal constituit dintr-un calup de piese însoțite de imagini și lumini în alb și negru și desertul multicolor alcătuit din albumul „So”.

Publicul a fost ușor amorțit pentru o parte din concert, poate și din cauza scaunelor din zona principală din fața scenei, dar pe parcurs ce spectacolul a avansat, bună dispoziția s-a arătat, iar interacțiunea dintre artiști și public a devenit din ce în ce mai evidentă. Este întotdeauna impresionant să auzi cum cineva din spatele tău cântă toate versurile unei piese, cât de tare poate, cu o voce foarte melodioasă. Sentimentele de încântare și entuziasm ale acelui om se transmit automat și celor din jur, rezultând o atmosferă generală de veselie și bună dispoziție.

Peter Gabriel la București

Peter Gabriel la București │ FOTO: Mihai Anghel / InfoMusic.ro

Un gând de final legat de Peter Gabriel și turneul său de re-promovare a albumului „So”, lansat în 1986 și remasterizat într-o nouă ediție în 2012, este acela că un artist care își permite să promoveze iar și iar un album lansat cu treizeci de ani în urmă este un artist care produce muzică perenă. Trecând prin atâtea generații și câștigând de fiecare dată noi simpatizanți, muzica lui Peter Gabriel va rămâne întotdeauna în istoria fonică a omenirii.

Setlist Peter Gabriel, București, 8 mai 2014

 1. OBUT
 2. Come Talk to Me
 3. Shock the Monkey
 4. Family Snapshot
 5. Digging in the Dirt
 6. Secret World
 7. The Family and the Fishing Net
 8. No Self Control
 9. Solsbury Hill
 10. Why Don't You Show Yourself
 11. Red Rain
 12. Sledgehammer
 13. Don't Give Up
 14. That Voice Again
 15. Mercy Street
 16. Big Time
 17. We Do What We're Told (Milgram's 37)
 18. This Is the Picture (Excellent Birds)
 19. In Your Eyes
  BIS:
 20. The Tower That Ate People
 21. Biko

PUBLICITATE
Comentează

Lifestyle

Peter Gabriel condamnă acțiunile lui Putin: "Această invazie este actul barbar al unui om"

Invazia Ucrainei a stârnit reacții la nivel internațional. Peter Gabriel s-a numărat printre muzicienii care s-au declarat șocați de acțiunile armatei rusești, condamnându-l pe Vladimir Putin pentru declanșarea unui război neprovocat. Tulburat, la rândul său, de cele întâmplate, David Lynch i s-a adresat direct lui Putin, cerându-i să se gândească la consecințe și să oprească atacul.

Publicat

pe

Peter Gabriel în concert la București (8 mai 2014, Romexpo)
Peter Gabriel în concert la București (8 mai 2014, Romexpo) │ FOTO: Mihai Anghel / InfoMusic.ro

Peter Gabriel, membrul fondator al trupei Genesis, a reacționat în online cu privire la evenimentele din Ucraina. Muzicianul a catalogat acțiunile lui Putin drept "barbare" și a sugerat impunerea unor sancțiuni drastice pentru președintele Rusiei.

Peter Gabriel despre invazia Ucrainei: "Această acțiune este o crimă de război"

"Sunt foarte șocat să văd atât de mulți ucraineni omorâți, să văd declanșat în Europa acest război complet nejustificat și neprovocat.

Această invazie este un actul barbar al unui om.

Această acțiune este o crimă de război și, orice s-ar întâmpla, acestui om nu ar trebui să i se mai permită niciodată să părăsească pământul rusesc", a scris Peter Gabriel pe pagina sa de Facebook.

Tulburat de invazia Ucrainei a fost și reputatul muzician, regizor și scenarist de film american David Lynch. Acesta i-a transmis lui Putin un mesaj, făcând apel la rațiune.

David Lynch către Putin: "Ucrainenii nu v-au atacat țara. Voi ați intrat și ați atacat țara lor. Și toată această moarte și distrugere se va întoarce și te va vizita"

"Chiar acum, domnule Putin, semeni moarte și distrugere. Și totul depinde de tine. Ucrainenii nu v-au atacat țara. Voi ați intrat și ați atacat țara lor. Și toată această moarte și distrugere se va întoarce și te va vizita.

Și în această imagine de ansamblu, în acest spectacol în care suntem implicați, există o perioadă infinită de timp. Așa că există suficient timp - viață după viață după viață - pentru a culege ceea ce semeni. Sfatul meu pentru tine este: salvează-te. Salvează-i pe ucraineni. Salvați această lume. Începe să te înțelegi cu vecinii tăi. Începeți să construiți prietenii. Suntem o familie mondială. Nu mai este loc pentru acest tip de absurditate. Înțelege asta. Oprește acest atac", i-a transmis Lynch președintelui Rusiei într-un clip publicat pe YouTube.

Efectele războiului din Ucraina continuă să se resimtă. După excluderea reprezentanților Rusiei de la Eurovision 2022, trupa Green Day a anunțat că a anulat viitorul concert din Moscova, ce ar fi trebuit să aibă loc la sfârșitul lunii mai.

Citește în continuare

Trending