Urmărește-ne în Social Media

reggae, pop, electronica

RECENZIE: Concertul Morcheeba, un comeback memorabil - POZE

Show-ul Morcheeba de pe 11 decembrie 2013 va rămâne un reper în istoria concertistică din România. Skye și colegii au transmis emoție, căldură și sinceritate, apropiindu-se de oamenii din public fără a ține cont de reguli și restricții.

Publicat

pe

Solista Skye Edwards, Morcheeba in concert la Arenele Romane din Bucuresti pe 11 decembrie 2013

Aşteptam revenirea trupei Morcheeba din 2011 când am ascultat pentru prima dată trupa live într-un eveniment la Sala Polivalentă. Trecutul meu de ascultător e legat de partiturile semnate de membrii formaţiei şi în special de amprenta vocală distinctă a unei soliste inconfundabile, Skye Edwards. Tot ceea ce înseamnă o piesă, de la armonie, la timbrul vocii, intonaţie, înălţime până la tempo şi linie melodică, are atingere de geniu. De-a lungul a 11 ani de când ascult Morcheeba, m-am regăsit sufleteşte, am sperat, am trecut prin toate stările omeneşti, având melodiile alături aproape zilnic. Precum un pansament afectiv cu efect prelungit, am găsit răspunsuri şi linişte interioară.

Voi aminti rapid de trupa din deschidere, care nu a reuşit să se ridice la un nivel de performanţă, fiind oricum la început de drum. The Speakers, o alegere nu tocmai fericită (genul muzical nu rezona cu ceea ce avea să urmeze pe scenă), a încercat să creeze o atmosfera animată, cu iz şi amestec bizar de rock'n'roll, retro, indie-british, pop, rezultând un produs destul de bun armonic pe parte instrumentală. Vocea tânărului solist fotomodel Vicenţiu, cu toate că nu deranja în registrul grav prin abordarea mai întunecată, era destul de ţipătoare în maniera acută. Intervenţia The Speakers fost salvată de solo-urile de chitară, forţa toboşarului şi accentele bine evidenţiate de fata de la bass. "Lullaby" are potenţial de hit pe posturile de radio la limita dintre mainstream şi underground, iar albumul de debut al trupei va fi lansat anul viitor. Evident, alegerea trupei din deschidere nu a ținut cont de genul muzical al headliner-ului.

Solista Skye Edwards, Morcheeba in concert la Arenele Romane din Bucuresti pe 11 decembrie 2013

Solista Skye Edwards, Morcheeba in concert la Arenele Romane din Bucuresti pe 11 decembrie 2013

Spectatorii veniți în seara de 11 decembrie la Arenele Romane au fost sau au devenit instantaneu fani Morcheeba. La ora 21.04, Skye și colegii şi-au făcut apariţia în ropote de aplauze, prima piesă aleasă pentru a deschide o seară unică fiind "Make Beliver". Extrasă de pe cel mai recent material, "Head Up High", cu aromă reggae, dancehall, Skye a invitat spectatorii în lumea perfectă în care trebuie să crezi cu adevărat în idealuri pentru a le îndeplini, având sprijinul omului drag: "I know you're gonna make your move sometime /It'll be sublime /While you blow my mind / We'll both be shining in your golden glow / And that's all I know...I love my make believer / Take me on a trip / From fantasy to fever."

Cu un uşor dramatism în privirea şi interpretarea solistei, a urmat "Never An Easy Way", una din creaţiile din vremea de început a trupei, atunci când albumul  de debut " Who Can You Trust?" oferea noi direcţii genului trip-hop, iar criticii spuneau despre Skye că de fapt sufletul ei vorbeşte pe note muzicale. Au urmat apoi două piese extrase de pe "Big Calm", cel de-al doilea album lansat în 1998. "Part Of The Process" şi "The Sea" s-au îmbinat cu succes, Ross Godfrey oferind momente din ce în ce mai preţioase prin solo-urile sale de chitară extinse.

Morcheeba in concert la Arenele Romane din Bucuresti pe 11 decembrie 2013

Morcheeba in concert la Arenele Romane din Bucuresti pe 11 decembrie 2013

A urmat apoi momentul de revoluţie, clipa în care Skye a cerut să vadă publicul (până atunci în beznă). Atunci, solista a realizat că sectorul Golden Circle este mai liber, iar în spate este o aglomeraţie nefirească, cu un spaţiu gol care delimita cele două zone. Neaşteptat, aceasta a întrebat de ce există aşa ceva şi de ce nu le este permis oamenilor să se apropie de scenă. Neobţinând un răspuns, Skye a declarat că va veni ea să rupă barierele de metal pentru ca în final să iasă de pe scenă, punctând faptul că nu va mai cânta astfel. Sfidarea organizării şi a serviciului de pază i-a motivat pe oameni, care au îndepărtat singuri restricţiile, astfel că şi eu am pătruns cu entuziasm în faţa scenei, mai precis în al doilea rând. Cu siguranţă că artista a simţit că mai în spate se ascund oamenii care preţuiesc mai mult trupa şi că alături de ei va rezulta un alt schimb de energii.

Vezi video-selfie: Skye, solista Morcheeba s-a filmat cu un telefon din public

Revenită pe scenă, a spus clar că nu trebuie să existe două sectoare, că are nevoie de un public compact care să se simtă bine şi că nu o interesează preţurile biletelor care au dus la scindarea aceasta de public, deoarece Morcheeba iubeşte fiecare om care a vrut să vină la concert. Cu o atitudine pe care niciun artist nu a mai avut-o, Skye a câştigat enorm la capitolul imagine prin sinceritate şi firesc a urmat apoi primul single de pe noul material, "Gimme Your Love" fiind o declaraţie clară şi profundă în faţa celor prezenţi.

Solista Skye Edwards, Morcheeba in concert la Arenele Romane din Bucuresti pe 11 decembrie 2013

Solista Skye Edwards, Morcheeba in concert la Arenele Romane din Bucuresti pe 11 decembrie 2013

După efervescenta "Shoulder Houster", "Otherwise", melodia cu care descopeream trupa la 12 ani, m-a fascinat încă o dată prin intensitatea unui mesaj în care fantome ale trecutului încearcă să pătrundă în prezent. Până la urmă, alegerea ne aparţine dacă ne dorim să ne eliberăm sau nu de umbre şi experienţe nereuşite, solista trăind intens fiecare vers în parte.

Acum, haideţi să ne distrăm. Nu că nu ne-am fi simţit bine până acum, dar din această clipă ne vom bucura şi mai mult. Vom interpreta un cover după David Bowie, sperăm să va placă! - Ross Godfrey

"Let's Dance", supriza pe care mulţi oameni o aşteptau, iar pe ceilalţi i-a surprins într-o manieră  de neuitat, a fost un punct culminant al serii, solista abordând linia melodică în maniera personală. Sărind şi dansând, în ciuda sandalelor fine cu platformă, Skye a atras din nou toate privirile, fiind învăluită de jocurile de lumini care păreau şi ele din filmul post-disco.

Solista Skye Edwards, Morcheeba in concert la Arenele Romane din Bucuresti pe 11 decembrie 2013

Solista Skye Edwards, Morcheeba in concert la Arenele Romane din Bucuresti pe 11 decembrie 2013

După un moment destul de agitat, a început un nou manifest de ordin sentimental, intens, răvăşitor prin "Crimson", arta dramatică fiind din nou reliefată drept unul din punctele forte ale unei artiste devenită simbol. Expresivitatea mâinilor, maniera de a cânta şi a aborda versuri care îţi ajung şi ţie ca şi spectator prin fiecare fibră a sufletului, au condus la o clipă de un intens cutremur interior, în care se auzeau uşoare oftaturi după unele versuri: "There's a smell of good years burning / And it won't fade away / Windscreen broken, you're bleeding /Rolling action replay...Hell bound, hopeless for you / Nothing left to hold onto / Hell bound helpless, it's true / This crimson crystal view." Totul a culminat cu ieşirea solistei de pe scenă şi 3-4 minute piesa a continuat cu partea instrumentală, în care distorsul lui Ross puncta cu măiestrie finalul unui moment de catharsis.

"Trigger Hippie" a continuat seria în tempo lent, totul reuşind să îngheţe în clipele când Skye te privea fix zâmbind. A început momentul "Blindfold", una din piesele mele preferate pe care am ţinut să o filmez în totalitate. După aproape un minut, s-a apropiat, m-a privit din nou şi mi-a cerut telefonul. De pe scenă, s-a filmat pe ea şi pe cei din trupă, iar apoi a ţinut să existe şi publicul prezent la concert în respectiva înregistrare. Aceasta se poate vedea aici.

După acest interval care mi-a părut infinit şi extraordinar, un tânăr i-a înmânat albumul cel nou pe care îl cumpărase, iar aceasta l-a semnat, oferindu-l apoi şi lui Ross pentru un autograf. Fanul i-a oferit o eşarfă pe care Skye a purtat-o pe parcursul melodiei "Release Me Now".

Morcheeba in concert la Arenele Romane din Bucuresti pe 11 decembrie 2013

Morcheeba in concert la Arenele Romane din Bucuresti pe 11 decembrie 2013

Trupa a revenit rapid la un bis pe care publicul îl aştepta cu nerăbdare, iar acesta s-a concretizat prin legarea a trei creaţii, fără pauză. "I'll Fall Apart", abordată ca şi pe disc acustic, a reprezentat un nou moment de regăsire sufletească şi al omului drag, Skye intepretând şi partea lui James Petralli din White Denim, cel care a şi scris versurile. Măreţul hit şi poate cea mai cunoscută melodie de întreaga audienţa s-a dovedit a fi "Rome Wasn't Built In A Day", pentru ca finalul să fie un apogeu. "Face Of Danger" a reprezentat un moment alert, în vervă, în care faldurile rochiei create de Skye se ridicau din nou uşor cu ajutorul unui ventilator, aceasta împărţind buna dispoziţie pe chipurile tuturor. Partea de rap a lui Chali 2na din varianta de studio, a fost dusă la bun sfârşit de aceeaşi solistă, care a uimit încă o dată prin potenţialul şi tehnica vocii sale.

Bassistul Steve Gordon, soţul lui Skye Edwards, a fost cel care a convins-o pe aceasta să revină în trupa Morcheeba. În momentul în care Skye a punctat detaliile reîntoarcerii sale, esenţial a fost ca soţul şi cel mai bun prieten al ei să o însoţească şi să devină bassistul trupei. Momentele de tensiune dintre carismatica Skye şi Ross Godfrey par acum demult uitate, conexiunea şi modul frumos în care comunicau toţi componenţii pe scenă fiind o dovadă fie că acum Morcheeba este mai mult decât niciodată o familie. Ross a înţeles că emblema band-ului va fi întotdeauna artista cu voce cristalină, cu trei albume solo la activ, mamă a trei copii, devotată muzicii, omului iubit şi fanilor pe care a dovedit încă o dată cât de recunoscătoare le este pentru sprijinul moral de care au dat dovadă de-a lungul timpului.

Vezi galeria completă de poze de la concertul Morcheeba, București, 11 decembrie 2013

Morcheeba in concert la Arenele Romane din Bucuresti pe 11 decembrie 2013

Morcheeba in concert la Arenele Romane din Bucuresti pe 11 decembrie 2013

Tracklist concert Morcheeba, 11 decembrie 2013:

 1. Make Believer
 2. Never an Easy Way
 3. Part of the Process
 4. The Sea
 5. Gimme Your Love
 6. Shoulder Holster
 7. Otherwise
 8. Let's Dance (David Bowie cover)
 9. Crimson
 10. Trigger Hippie
 11. Blindfold
 12. Release Me Now
 13. Encore:
 14. I'll Fall Apart
 15. Rome Wasn't Built in a Day
 16. Face of Danger

Trending