Urmărește-ne în Social Media

rock

Recenzie concert Five Finger Death Punch: inimos, savuros și Halloween în iulie la Ice Nine Kills

Pe 4 iulie 2024 am fost la concertul Five Finger Death Punch de la Romexpo cu așteptări incerte, mai ales după amânarea concertului trupei, dar și neștiind la ce să mă aștept de la trupele din deschidere. Se anunța totuși a fi o ocazie bună pentru party, deoarece Metalhead tocmai împlinea 20 de ani și avea să fie ceva special, eventual un soi de aperitiv pentru Metalhead Meeting-ul de la mijloc de iulie, când vin Judas Priest, Skindred, Moonspell și alții tot la Romexpo. Ce a ieșit pe 4 iulie aflați în următoarele rânduri.

Publicat

pe

Concert Five Finger Death Punch la Romexpo pe 4 iulie 2024 │ FOTO: Ciprian Vladut / InfoMusic.ro

Ice Nine Kills

Din păcate am ajuns direct la Ice Nine Kills, nu am prins celelalte două trupe din deschidere, din motiv de 4th of July, Ziua Independenței SUA la Hard Rock Cafe. Comenzi care vin greu, taur mecanic, prea tentant. Aud că au cântat excelent Oceans on Orion și Black Sonic Pearls. Ice Nine Kills îi știam dintr-un singur motiv: au creat coverul meu preferat din luuuunga serie "Pop Goes Punk" și mă refer la "Animals" de la Maroon 5. Versiunea lor e pur și simplu bestială și o folosesc des când fac sport, pentru extra motivație.

Ice Nine Kills în deschiderea concertului Five Finger Death Punch pe 4 iulie 2024 │ FOTO: Ciprian Vladut / InfoMusic.ro

Eram totuși cumva sigur că nu o vom auzi live, din motive de... remunerare pentru Maroon 5 aș zice. Grupul a fost fondat în Boston prin 2002, de către prietenii de liceu Spencer Charnas și Jeremy Schwartz, dar doar Charnas a mai rămas din lineup-ul original. Grupul metalcore a venit cu butaforie din plin la București, de la creatura în stil Scream cu cuțitul din mână și ochii aprinși, la drujbiști în stilul anime-ului Chainsaw Man, cuțite false, membre tăiate, înjunghieri și tot soiul de tributuri pentru filme horror.

Nu am avea niciodată așa ceva pe scenă dacă nu inventa Alice Cooper horror rock-ul acum niște decenii. Cert e că scena era plină de personaje și aveai ce privi, uneori chiar distrăgându-te de la muzică. Am auzit hituri ca "SAVAGES", dar și piese cu umor "tongue in cheek" ca "Wurst Vacation", cu butaforia cu cârnați la pachet.

Ice Nine Kills în deschiderea concertului Five Finger Death Punch pe 4 iulie 2024 │ FOTO: Ciprian Vladut / InfoMusic.ro

RECOMANDARE: Vezi galeria de poze cu Ice Nine Kills

"IT Is the End" l-a inclus și pe Georgie, baloanele roșii și clovnul din "IT", am avut toată sceneta. Băieții au livrat în aceeași notă cu alte două trupe pe care le ascult des, I See Stars și Attila, doar că aceia sunt mai agresivi, iar aici metalcore-ul pare mai degrabă un soi de Panic! at the Disco agresiv și cu growl, fiind înțesat de teatralitate, dramă și o latură emo mai bine explorată.

Bonus: s-au auzit și "Hip to Be Scared", "Meat & Greet" și "The American Nightmare", cântate cu mască pe față, tricou mânjit de sânge, tot tacâmul.

Five Finger Death Punch

Headlinerul a sosit la puțin peste ora 9 seara, fix pentru a prinde apusul, lucru constatat și de solistul Ivan Moody, care aparent e mare fan al apusurilor. În ciuda look-ului dur, până la final de concert avea să ne demonstreze că e un mare sweetheart și o bomboană de om. Fondat în 2005 în Nevada, acest grup de heavy metal are un sound extrem de catchy și a devenit celebru prin piesele sale cu teme sociale, despre lupte personale, dar și despre rezistența spiritului uman. Nu s-au ferit să cânte despre adicție, război, manipularea maselor.

Concert Five Finger Death Punch la Romexpo pe 4 iulie 2024 │ FOTO: Ciprian Vladut / InfoMusic.ro

RECOMANDARE: Vezi galeria de poze cu Five Finger Death Punch

La noi show-ul a început cu "Welcome to the Circus" și mi-a luat ceva până m-am obișnuit cu vocea lui Ivan Moody. În cele mai bune momente semăna cu a lui Rob Zombie, în cele mai rele... nu prea se auzea. Deseori instrumentalul acoperea vocea, dar până spre mijlocul concertului s-au reglat lucrurile. Când m-a întrebat cineva cum a fost la concert am spus ceva de genul "Moody e așa inimos și implicat că îl poți ierta că nu e vreun tenor".

Putem să ne dăm seama cu toții că aspiră la un hibrid între Corey Taylor și David Draiman prin modul în care își livrează vocea. Pe măsură ce a evoluat setlist-ul de 14 piese a devenit tot mai bună vocea, asta e sigur. Am auzit și "Sham Pain", piesă de petrecere dacă vreți, o abordare simplistă a vieții, dar și cu ironie mușcătoare la pachet.

Pentru această melodie, Zoltan Bathory, Ivan Moody și co au chemat pe scenă o mamă cu cei doi copii ai săi, pentru a vedea cum arată un concert de pe scenă. Le-au oferit apă, au stat de vorbă cu ei și ne-au reamintit că dacă iese pogo, să îi lăsăm deoparte pe cei mici și să îi protejăm, altfel avem de-a face cu Moody.

 

Concert Five Finger Death Punch la Romexpo pe 4 iulie 2024 │ FOTO: Ciprian Vladut / InfoMusic.ro

Poate momentul concertului pentru mine a fost excelentul cover după "House of the Rising Sun", care a primit un suflu nou și a fost foarte apreciat de public. Solo-uri de senzație și o voce înălțătoare a lui Moody. Aș îndrăzni să îl echivalez cu "Sound of Silence" de la Disturbed, dacă e să îi caut "ancora" în discografia formației.

Dar nu mă pot dezbăra de senzația că ascult un pirat de navă de cursă lungă, asta regăsesc în vocea lui Ivan. Un om încercat de multe, care a văzut multe, o voce trecută prin viață.

Ne-am întors și la început de ani 2000, cu un sound mai dur, brutal și pur, prin "Salvation" de pe primul album al FFDP. Îmbinarea dintre bas și chitară a fost delicioasă, iar vocea tocată mărunt de Moody a intrat la fix pentru niște moshpit light.

"Wrong Side of Heaven" ne-a readus cu picioarele pe pământ și publicul a cântat fantastic versurile "Arms wide open/I stand alone/ I'm no hero/ And I'm not made of stone". Am văzut țopăind de bucurie bărbați în toată firea, am văzut copii care știau versurile și jandarmi care jubilau în vreme ce filmau piesa. Iarăși o melodie cu încărcătură socială și cu videoclip despre soldați și lupta lor din Orient.

Setlist-ul Five Finger Death Punch s-a încheiat cu "IOU", "Under and Over It" și "The Bleeding", cu ACEL final pe care îl apreciem cu toții și care sună a seri de MTV privit târziu la început de ani 2000. MTV Rock s-a dus, sound-ul a rămas.

Concert Five Finger Death Punch la Romexpo pe 4 iulie 2024 │ FOTO: Ciprian Vladut / InfoMusic.ro

Concluzii

Culmea e că deși concertul a fost relativ scurt am nenumărate anecdote de spus. De la momentul când i s-a cântat imnul SUA lui Ivan cu ocazia zilei de 4 iulie (sau poate era "Happy Birthday?"), până la interacțiunile foarte inimoase cu publicul. De la discuții despre apus la greșeli în viață, la prețuirea copiilor și la vizitarea României, apreciată de solist și colegii săi. Am avut și clasicul duel între partea stângă și partea dreaptă a publicului, ca decibeli de aplauze și cântat, clasicele artificii care fac un concert să meargă uns. S-a dovedit a mia oară că nu trebuie să judeci o carte după copertă și că sub exteriorul dur al lui Moody e numai inimă.

Puncte negative nu prea au fost, poate doar șocul produs mie de coada imensă de la Jerry's Pizza. Cele de la bere și suc erau nimica toată, dar sunt convins că au fost oameni care au stat 40 minute pentru felii de pizza. Pe de altă parte mă șochează că rockerii consumă mâncare sănătoasă de la Arepas Colombianas, postați lângă Jerry's. Publicul? Compus din familiști și cei foarte tineri, amestec pe care îl văd tot mai des, văzut și la Megadeth și la Corey Taylor de altfel.

Se face un schimb de generații, care îi lasă pe afară pe cei dintre 25 și 35 de ani cumva. E interesant acest demografic nou al celor foarte tineri îmbinat cu cei de peste 40 de ani.

Comentează

Concerte & turnee

Five Finger Death Punch la Romexpo: află programul și regulile de acces

Trupa Five Finger Death Punch va concerta pe 4 iulie 2024 la Romexpo, în Parcarea C (aer liber), cu ocazia aniversării a 20 ani de METALHEAD în România. Pe scenă vor urca și americanii de la Ice Nine Kills. Evenimentul va fi deschis de formațiile Black Sonic Pearls și Oceans on Orion.

Publicat

pe

Five Finger Death Punch poza grup 2023
Five Finger Death Punch poza grup 2023 │ FOTO: FFDP www.instagram.com

Five Finger Death Punch vine din Nevada, s-a format în 2005 și a lansat 9 albume de studio. Discul de debut a vândut peste 500.000 de exemplare doar în Statele Unite, iar următoarele două au depășit 1 milion și au fost certificate Platinum de către RIAA. Cu al său carismatic și misterios solist, Ivan Moody, trupa Five Finger Death Punch este headlinerul multor festivalurilor din jurul lumii, iar cel mai recent album, "Afterlife", a fost promovat la nivel mondial prin turnee alături de Megadeth și The Hu.

Program concert Five Finger Death Punch la Romexpo

 • OPEN DOORS: 17:30
 • Oceans on Orion: 17:50 - 18:20
 • Black Sonic Pearls: 18:40 - 19:10
 • Ice Nine Kills: 19:40 - 20:40
 • Five Finger Death Punch: 21:10 - ...

Reguli de acces concert Five Finger Death Punch la Romexpo

Concertul are loc în Parcarea C de la Romexpo. Accesul se va face prin Intrarea C, din Bulevardul Expoziției, începând cu ora 18:00, iar concertele debutează de la ora 19:00. După deschiderea porților puteți sosi la orice ora doriți pentru a vedea trupele favorite.

Organizatorii au pregătit un Food Court atât în zona A, cât și în zona B cu Food Trucks generos precum și baruri, publicul având de ales dintr-o gamă variată de opțiuni. În perimetrul evenimentului va exista și o zonă de merchandise.

Acces copii

 • Copiii sub 10 ani au acces gratuit însoțiți de un adult posesor de bilet valabil.
 • Accesul minorilor sub 14 ani se face doar pe bază de bilet și doar dacă aceștia sunt însoțiți de un adult posesor de bilet valid.
 • Organizatorii nu recomandă prezența la concert a copiilor fără căști de protecție! Zgomotul foarte puternic poate dauna auzului celor mici.

Este INTERZIS accesul cu:

 • sticle, conserve;
 • mâncare sau băuturi de orice fel;
 • artificii, arme, obiecte periculoase;
 • substanțe interzise cf. legii 143 / 2000
 • obiecte cu laser (ex. pointere, brichete cu laser);
 • umbrele (sunteți rugați ca în caz de ploaie să veniți cu pelerine);
 • aparate foto/video profesionale sau semi-profesionale (cu obiectiv detașabil);
 • aparate de înregistrare audio-video profesionale sau semi-profesionale;
 • animale de companie;
 • persoanele cu probleme de ordin medical trebuie să aibă asupra lor dovezi clare pentru a putea intra la concert cu medicamentele necesare.

Organizatorii NU vor stoca și NU vor păzi obiectelor prezentate în lista de mai sus pe durata evenimentului!

La intrarea in perimetrul evenimentului, toți participanții vor fi percheziționați de agenții de securitate.

Organizatorii informează publicul participant că spectacolele includ lumini puternice ce pot afecta persoanele epileptice.

La Romexpo va fi prezent un medic care poate oferi Primul Ajutor în caz de nevoie.

Categorii de bilete și brățări

 • Accesul în spațiul de eveniment va fi permis unei singure persoane pe baza biletului valid, o singură dată. Biletul în baza căruia se va face accesul va trebui păstrat pe toata durata concertului.
 • Părăsirea perimetrului de concert, după validarea biletului de acces, va fi strict interzisă. Persoanele care doresc să părăsească zona de eveniment o pot face, dar la ieșire brățara le va fi ruptă și dacă doresc să intre din nou, vor trebui să-și cumpere alte bilete.
 • Posesorii de bilete la categoriile Premium și Categoria A vor primi la acces brățări speciale ce le permit accesul în zona în care au bilete. Brățările trebuie păstrate la mână, exact așa cum au fost puse, pe toată durata concertului. Brățările nu sunt transmisibile și nu trebuie deteriorate pe întreaga perioadă a evenimentului. Posesorii de bilete la Categoria B nu vor primi brățară la acces.
 • Categoria Premium - Pe platformă la înălțime, fără loc, cu bar separat și acces separat. Fanii cu bilet Premium au acces în toate categoriile de bilete.
 • Categoria A - în picioare, în fața scenei; posesorii de bilete la categoria A nu au acces la categoria Premium, dar au acces la categoriile B și C
 • Categoria B - în picioare în spatele categoriei A. Posesorii de bilete la categoria B nu au voie să intre la categoriile Premium și A, dar au voie la categoria C
 • Categoria C - în picioare în spatele categoriei B. Posesorii de bilete la categoria C nu au voie să intre la nicio altă categorie.

Prețuri bilete concert Five Finger Death Punch 2024

 • Premium - în tribună la înălțime, fără loc, cu bar și acces separat - 799 lei (+taxe)
 • Categoria A - fără loc în fața scenei - 449 de lei (+taxe)
 • Categoria B - fără loc, în spatele categoriei A - 379 de lei (+taxe)
 • Categoria C - fără loc, în spatele categoriei B - 299 lei (+taxe)
 • Under 21 - fără loc, în spatele categoriei B, act de identitate obligatoriu pentru a verifica vârsta - 239 lei (+taxe)
Citește în continuare

Trending