Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Rianna Rusu la "Românii au talent" 2021"Românii au talent": Rianna Rusu a ridicat juriul în picioare cu vocea sa - VIDEO Diana Butan la "Românii au talent" 2021"Românii au talent": Diana Butan a dus echilibristica la un alt nivel - VIDEO Smiley a cerut sfaturi de la doi "tătici de fete", Bobonete și Răzvan Fodor, în noua lui emisiune online, "8, 8 și ceva, FIX" A murit Adi Bărar, chitaristul și fondatorul trupei Cargo. Muzicianul a avut COVID-19 Raluka & Ana Baniciu - Connect-R și Alex Velea la "Te cunosc de undeva!"Raluka și Ana Baniciu au marcat o nouă victorie la "Te cunosc de undeva!" Ruslana Krutas la "Românii au talent" 2021Contorsionism de Golden Buzz la "Românii au talent"; Ruslana Krutas a cucerit-o pe Alexandra Dinu

Poarta spre Balcani deschisă de Balkanik! Festival - POZE

Timp de trei zile și trei nopți (11-13 septembrie), publicul a dansat și a cântat la The Ark și grădina Uranus cu ocazia Balkanik! Festival 2015. Roots Revival, Lemon Bucket Orchestra, Fanfare Ciocârlia și Shantel & Bucovina Club Orkestar sunt câteva dintre trupele care i-au făcut pe cei prezenți să chiuie de veselie.

CRISPUS The art of Fire la Balkanik Festival 2015

Nici măcar ploaia nu a putut opri ritmurile gypsy și balcanice care au răsunat la fel ca în petrecerile din basme, timp de trei zile și trei nopți , în cadrul ediției aniversare Balkanik! Festival. Pe scenele amenajate la Grădina Uranus din București și la The Ark au urcat trupe precum Roots Revival, Lemon Bucket Orkestra, Fanfare Ciocârlia și Shantel & Bucovina Club Orkestar.

Shantel & Bucovina Club Orkestar la Balkanik Festival 2015

Shantel & Bucovina Club Orkestar la Balkanik Festival 2015

Deși ziua de vineri a fost una mohorâtă și numai bună de purtat cizme de cauciuc și pelerine de ploaie, oamenii s-au adunat cu mic, cu mare la grădina Uranus. Chiar dacă programul a fost puțin decalat din cauza vremii, parcă totul a luat o altă întorsătură când a început muzica. În premieră pe scena festivalului, au cântat Roots Revival care au adus în fața celor prezenți, frumoasele doine din Maramureș, interpretate excepțional de Maria Casandra Hauși.

Roots Revival Romania la Balkanik Festival 2015

Roots Revival Romania la Balkanik Festival 2015

Odată cu lăsarea serii și cu sosirea celei de-a doua formații, de data aceasta, un grup de romi vlahi originari din Satu Mare și fondat în Ungaria, Kalyi Jag, numărul spectatorilor s-a mărit. Temperaturile scăzute nu păreau să-i deranjeze, aceștia începând să participe la recital prin dans și voie bună.

Cel care a încheiat seara a fost clarinetistul Ivo Papasov & His Wedding Band, care i-a adus pe ascultători pe tărâmul popular bulgăresc, cu frumoase accente jazz-folk.

Ivo Papasov la Balkanik Festival 2015

Ivo Papasov la Balkanik Festival 2015

După miezul nopții, toți au fost pregătiți de after-party, de data aceasta, în spațiul amenajat de la The Ark. Cei care au dus petrecerea până în zori au fost Kottarashky & The Rain Dogs și DJ Click.

Sâmbăta a marcat a doua zi de festival. Cei care au dat startul petrecerii au fost membrii grupul canadian Lemon Bucket Orkestra. Însuși solistul, Mark Marczyk, a afirmat cât de mult s-a inspirat din muzica tradițională românească și că a profitat de fiecare dată când au venit în România de acest lucru.

Lemon Bucket Orkestra la Balkanik Festival 2015

Lemon Bucket Orkestra la Balkanik Festival 2015

Cei care le-au urmat a fost grupul din Macedonia, Kocani Orkestar, adevărați reprezentanți ai stilului balcanic și gypsy, care au făcut ascultătorii să nu stea în loc nici măcar o secundă. Astfel, ei i-au încâlzit pentru ce a urmat, și anume, headliner-ul serii, Fanfare Ciocârlia. Grupul provine dintr-un sătuc românesc, Zece Prăjini, și este unul dintre cele mai cunoscute din lume. Prin intermediul lor au răsunat melodii tradiționale din folclorul românesc, romani, dar și câteva cu influențe orientale prin care se simțea amprenta turcească, bulgărească și sârbească.

Fanfare Ciocarlia la Balkanik Festival 2015

Fanfare Ciocarlia la Balkanik Festival 2015

La fel ca în seara precedentă, scena The Ark a fost cufundată în muzică, dar, de această dată în recitalul celor de la Cumbus Cemaat și Ion din Dorobanți (Future Nuggets) într-un after-party ce a ținut până la crăpatul zorilor.

Ultima zi, duminică, a fost, ca să spunem așa, apogeul festivalului. Concertul a început puțin după ora 7 și i-a avut în deschidere pe olandezii de la Amsterdam Klezmer Band, care timp de mai bine de o oră jumătate i-au făcut pe ascultători să danseze pe ritmuri gypsy. Cine ar fi crezut că olandezii au în sânge asemenea ritmuri balcanice?

Amsterdam Klezmer Band la Balkanik Festival 2015

Amsterdam Klezmer Band la Balkanik Festival 2015

Cel așteptat întreaga seară să urce pe scena festivalului a fost Shantel împreună cu Bucovina Club Orkestar. El este cunoscut pentru îmbinarea foarte reușită a ritmurilor gypsy cu beat-uri electronice. După cum s-a așteptat, a făcut un adevărat spectacol și, mai mult, a invitat mulți dintre cei prezenți să danseze alături de el pe scenă.

Shantel & Bucovina Club Orkestar la Balkanik Festival 2015

Shantel & Bucovina Club Orkestar la Balkanik Festival 2015

În restul timpului petrecut la Festival, cei veniți au putut vizita expoziții de fotografie, pictură și sculptură, și-au putut delecta papilele gustative cu mâncăruri balcanice și au putut vizita diversele standuri amplasate în grădina Uranus.Tot aici a avut loc și vernisajul primei expoziții din seria ArtBorescent la București, a sculptorilor Leontin Păun, Roberta Curcă, Adrian Preda, Valentin Soare, Lea Rasovszky, Alexandru Petre, Hellene Neagu, Ștefan Curelaru și Mihai Ungureanu.

Păcat că s-a terminat totul atât de repede. Cele trei zile și trei nopți nu au fost suficiente dar, la fel ca orice lucru frumos, a lăsat multe amintiri frumoase în mintea celor care au fost prezenți.

Vizionează galeria foto, click pe poze pentru mărire/slideshow

Iolanda Grecu este Redactor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE