Urmărește-ne în Social Media

rock

RECENZIE: Alternosfera - rock moldovenesc pe frecvenţele Bucureştiului

Alternosfera a sărbătorit pe 13 decembrie 2013 în clubul Colectiv, 15 ani de la prima repetiţie făcută în studio de Marcel Bostan şi Marin Nicoară. Vezi poze şi impresii de la aniversare.

Publicat

pe

Alternosfera în concert aniversar la 15 ani în Club Colectiv pe 13 decembrie 2013

Seara de 13 decembrie i-a adunat în clubul Colectiv din Bucureşti pe fanii Alternosfera. Deşi uşile clubului au fost deschise la 20:30, iar concertul era programat să înceapă în jurul orei 23:00, la intrare încă aşteptau zeci de oameni chiar şi la ora 23:30. Colectiv a găzduit peste 1000 de amatori de rock moldovenesc.

Aternosfera este trupa care îţi expune în faţa ochilor propriul tău film. Reuşeşte să facă acest lucru printr-o artă muzicală în care niciun sentiment nu este ascuns. Unul dintre elementele care îi scoate în evidenţă pe cei cinci moldoveni este tocmai această sinceritate redată atât prin versuri, cât şi prin compoziţia muzicală.

Alternosfera în concert aniversar la 15 ani în Club Colectiv pe 13 decembrie 2013

Alternosfera în concert aniversar la 15 ani în Club Colectiv pe 13 decembrie 2013

Deşi repertoriul Alternosfera este un mozaic de tristeţe şi dezamăgiri, acesta denotă totuşi o speranţă care a persistat - chiar dacă în umbră - de-a lungul anilor. Vineri seara a scos în evidenţă această latură fericită şi plină de speranţă, întrucât niciunul din oamenii de pe scenă nu şi-a putut masca zâmbetul de pe buze în timpul concertului. Sărbătorind un deceniu şi jumătate de la prima repetiţie făcută de membrii iniţiali ai trupei, Marcel Bostan şi Marin Nicoară, cei din Alternosfera şi-au încântat fanii cu piese ce au făcut o trecere prin fiecare album din cariera lor: "Oraşul 511", "Visători cu plumb în ochi sau ultima scrisoare pentru femeia nordică", "Virgulă" şi "Epizodia".

Făcându-şi intrarea mult aşteptată cu piesa "Ne uneşte, ne desparte", Alternosfera şi-a încălzit repede fanii. Au continuat cu melodia care i-a făcut celebri, "Wamintirile", melodie aflată pe albumul lor de debut, ce a sădit în inimilor celor prezenţi multe nostalgii. Extazul din aer creştea vizibil, astfel că melodia ce marca mijlocul concertului, "Femeia nordică" a dat startul unei izbucniri şi eliberări perceptibile în întregul Colectiv.

Alternosfera în concert aniversar la 15 ani în Club Colectiv pe 13 decembrie 2013

Alternosfera în concert aniversar la 15 ani în Club Colectiv pe 13 decembrie 2013

Chiar dacă piesele de pe cele două albume lansate recent, în 2012 şi 2013, nu sunt încă atât de cunoscute de public, acestea au început să fie vizibil mai iubite vineri seara. Emoţia din aer a fost crunt sesizabilă în interpretarea melodiei "Epizodia", care este considerată inima albumului cu acelaşi nume. Versurile "Câte lacrimi fac o mare?" erau repetate energic, deşi cu o fadă melancolie, de toţi cei prezenţi. Conceptul din spatele tricepticului ePIsodia: acela de a face Alternosfera să devină inseparabilă de universul său, publicul, şi-a atins scopul pentru cel puţin o seară. Din atitudinea pozitivă şi receptivă a fanilor, mai mult ca sigur că acesta este doar începutul unui drum explorator, pe care Alternosfera îl va parcurge alături de - şi prin prisma fanilor.

Piesa "Închisoarea albă" a avut parte de o interpretare calmă şi mai profundă, care doar a pus degetul pe rănile deschise din inimile celor prezenţi. Acesta a fost un moment în care ai fi vrut să îţi exprimi durerile ascunse în suflet, dar în acelaşi timp îţi era teamă să nu ucizi din frumuseţea melodiei.

Alternosfera în concert aniversar la 15 ani în Club Colectiv pe 13 decembrie 2013

Alternosfera în concert aniversar la 15 ani în Club Colectiv pe 13 decembrie 2013

Deşi au cântat până i-au lăsat puterile, Alternosfera a găsit energia necesară în cea transmisă de public şi s-a întors pentru un bis ce a cuprins melodiile "Visători cu plumb în ochi" şi "Columb". Familia Alternosfera înseamnă: Marcel Bostan (voce, clape), Marin Nicoară (chitară, clape), Serghei Aladin (chitară, clape), Victor Cosparamac (bass), Anatolii Pugaci (tobe). Cei cinci s-au reunit pe scenă la sfârşit, Anatol coborând şi el de la tobe, bătând ritmul într-una din cinele, cum ne-a obişnuit la fiecare capăt de concert. Această imagine de final a surprins cinci oameni fericiţi, împliniţi, pasionaţi, aflaţi în faţa unui univers complex, din care izvorăsc numai sentimente de iubire şi apreciere față de public.

Vezi galeria completă de poze de la Alternosfera, 13 decembrie 2013

Alternosfera în concert aniversar la 15 ani în Club Colectiv pe 13 decembrie 2013

Alternosfera în concert aniversar la 15 ani în Club Colectiv pe 13 decembrie 2013

Setlist Alternosfera în Colectiv pe 13 decembrie 2013:

 1. Ne uneşte, ne desparte
 2. Wamintirile
 3. Vreau să-mi dai
 4. Mută
 5. Singurătate
 6. Ploile nu vin
 7. Nepoata lui Gagarin
 8. 1500
 9. Femeia nordică
 10. Avion
 11. Epizodia
 12. Deja străină
 13. Închisoarea albă
 14. O lume la picioare
 15. Văduva
 16. Drumuri pi
 17. Flori de mai
 18. 511

BIS

 1. Visători cu plumb în ochi
 2. Columb

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Living Rock 2021 - Lineup-ul complet și programul pe zile

Living Rock 2021 aduce muzica alternativă la mare. Lineup-ul complet pentru ediția de anul acesta include trupe ca Vița de Vie, Alternosfera, The Mono Jacks și Urma.

Publicat

pe

Vița de vie la Festivalul Awake 2018 │ FOTO: Alexandru Dragoi / InfoMusic.ro

Living Rock 2021 are loc în weekendul 20 - 22 august, pe plaja Tuzla. Pe parcursul celor trei zile ale festivalului vor fi organizate activități în aer liber, pentru toate vârstele: de la acțiuni de ecologizare, tururi prin împrejurimi alături de ghizi și sesiuni de birdwatching pentru iubitorii de păsări, până la zonă de produse handmade, tatuaje, dreaduri și multe alte surprize.

Programul pe zile și ore

Vineri, 20.08

Evening concerts - cu începere de la 7 PM

 • Melting Dice
 • Rockabella
 • GRIMUS
 • COMA
 • Vița de Vie

Sâmbătă, 21.08

Morning Concerts - cu începere de la 8 AM

 • Robin and the Backstabbers
 • Dimitri's Bats

Brunch Concerts - cu începere de la 2 PM

 • Toulouse Lautrec
 • ZMEI3

Evening Concerts - cu începere de la 8:30 PM

 • Theodore (Grecia)
 • Jurjak
 • URMA
 • The Mono Jacks

Duminică 22.08

Brunch Concerts - cu începere de la 2 PM

 • Lucia
 • The Kryptonite Sparks

Evening Concerts - cu începere de la 7 PM

 • Alex & The Fat Penguins
 • Pinholes
 • byron
 • Alternosfera

Accesul la festival și în zona de camping:

 • Accesul la festival se va face pe bază de bilet de acces pentru o zi sau abonament pe trei zile, alături de certificatul de vaccinare sau test negativ de Covid. Abonamentul oferă acces gratuit în zona de camping a festivalului.

Biletele și abonamentele achiziționate anul trecut pentru ediția 2020 rămân valabile pentru ediția 2021.

Festivalul Living Rock, unicul festival de alternativ de la mare, are ca scop promovarea scenei underground din România și sprijinirea artiștilor din zona de rock alternativ. Construit pe conceptul unic de combinare a rock-ului alternativ cu frumusețea Mării Negre, evenimentul are loc în aer liber, pe plaja Tuzla, una dintre cele mai frumoase plaje din România.

Citește în continuare

Concerte & turnee

RoadkillSoda și Cosmos în Buzunar deschid concertul Alternosfera de la Arenele Romane

Pe 17 septembrie, Alternosfera revine la București pentru a concerta la Arenele Romane. Evenimentul va beneficia de o producție specială, cu sunet, lumini și proiectii dedicate, în deschidere urmând să cânte RoadkillSoda și Cosmos în Buzunar.

Publicat

pe

Marcel Bostan - Trupa ALTERNOSFERA la Zilele Prieteniei in Piata Constitutiei pe 29 iunie 2013

RoadkillSoda şi-a început activitatea în 2011, iar pentru cei care au chef de iureş, caută un soundtrack pentru o stare chill sau sunt blocaţi în paradoxul de la mijloc, sound-ul celor de la RoadkillSoda îşi face treaba şi gâdilă starea care trebuie.

Cel mai recent album al lor, "Sagrada", este cel de-al 6-lea release RoadkillSoda, conține 12 piese și a fost lansat exclusiv pe vinil și pe toate platformele online de streaming. Până în prezent, RoadkillSoda a lansat 3 single-uri de pe viitorul album.

Trupa Cosmos în Buzunar vine din Republica Moldova și este un proiect muzical independent, format în martie 2016. Muzica pe care o cântă îmbină diferite stiluri muzicale, precum cold wave, synth wave, synth-pop, electronica, IDM, ambient si progressive techno. Sunt pasionați de soundul lor, așa că folosesc diverse instrumente pentru a-l prezenta publicului.

Prețuri bilete la concertul Alternosfera de la Arenele Romane / 17 septembrie 2021:

 • Sale: 74 lei - Acces General / 105 lei - Golden Circle / 149 lei – VIP;
 • La acces: 90 lei - Aces General / 120 lei - Golden Circle / 160 lei – VIP.

Alternosfera a fost fondată în 1998. Pe parcursul anilor, formaţia şi-a schimbat componenţa, având în prezent doar doi membri din formula iniţială, Marcel şi Marin. În primii ani, trupa și-a căutat tematica şi stilul, experimentând cu diverse instrumente, acumulând experiență și înregistrând primele demo-uri. Prestaţia artistică, show-urile mereu explozive, energia debordantă şi numărul extrem de mare de fani prezenţi la concerte au făcut ca Alternosfera să devină un "etalon" pentru zona de rock şi alternative de la noi din ţară. De-a lungul timpului, trupa a susţinut sute de concerte în România şi Republica Moldova, lansând cinci albume şi un EP. În octombrie 2015, Alternosfera a lansat albumul "Haosoleum", ultima parte a tripticului "Epizodia".

După o pauză concertistică de peste un an, timp în care s-a lucrat la un nou material, Alternosfera a revenit în anul 2019 cu un nou album, "Arhitectul din Babel". Lansarea celui de-al șaselea material discografic al trupei a coincis și cu aniversarea a 20 de ani de la înființarea trupei.

Citește în continuare

Albume noi

Marcel Bostan i-a povestit lui Despot despre viitorul album Alternosfera, mixat de un inginer de sunet premiat cu două Grammy-uri

Alternosfera lucrează la un nou album cu un inginer de sunet dublu premiat cu Grammy, ce a colaborat anterior cu Muse, Foo Fighters, U2 și Placebo, printre alții. Vocalistul Marcel Bostan s-a declarat extrem de bucuros că acesta a acceptat să lucreze cu ei, detaliindu-i lui Adrian Despot în ce stadiu se află noile piese.

Publicat

pe

Alternosfera în concert aniversar la 15 ani în Club Colectiv pe 13 decembrie 2013

Intervievat de Adrian Despot în cadrul seriei de discuții Backstage Pass, by Electric Castle, Marcel Bostan a povestit despre lunile petrecute în pandemie, începuturile sale în muzică și planurile de viitor. Vocalistul a dezvăluit că trupa lucrează la un nou album, care va ridica ștacheta și mai sus, în linie cu așteptările fanilor.

"Nu o facem doar pentru noi, dar o facem pentru ei (fani), și înțelegem foarte bine care sunt așteptările"

"Am avut marea fericire să ne găsim publicul și acum știm pentru cine facem muzică, până la urmă. Nu o facem doar pentru noi, dar o facem pentru ei, și înțelegem foarte bine care sunt așteptările. De fiecare dată încercăm să facem ceva nou și mai ales, pe aceast cale, aș vrea să comunic că noi acum lucrăm la un album nou, care e diferit, hai să spunem, și din punct de vedere al echipamentului, care ne permite să generăm structuri noi, dar am mers și mai departe - mixăm în străinătate. Avem deja primele premixuri și sper că până la sfârșitul anului o să avem tot materialul", a declarat Marcel Bostan.

Întrebat în ce direcție se îndreaptă noile compoziții, din punct de vedere stilistic, Marcel a explicat care este filosofia după care se ghidează atunci când scrie muzică.

"Piesele care sunt bune sunt piesele care nu țin de un stil anume"

"Foarte divers (sună piesele). Cum să îți spun. Noi avem o formulă, care stă la baza fiecărei piese, și dacă-ți dau un exercițiu, pe care eu foarte des l-am utilizat, în multe discuții, ai să înțelegi ce stă la baza deciziilor, care este grăuntele la orice piesă.

De exemplu: care este cea mai vestită piesă de la trupa Beatles? Statistic vorbind, "Yesterday" e cea mai vestită piesă, care este în rotație și în prezent, masiv. Dacă analizăm, stilistic vorbind, Beatles, care sunt rock'n'roll, "Yesterday" nu este o piesă rock'n'roll, înțelegi? Dacă analizăm cea mai vestită piesă, cea mai populară piesă de la Metallica, care nu o cunosc doar domnii care ascultă metale, avem "Nothing Else Matters", corect? Care nu este un trash. (...) Piesele care sunt bune sunt piesele care nu țin de un stil anume. Deci din punctul ăsta de vedere, așa pornim noi. Când facem o piesă, noi nu o gândim: uite, facem una mai grea, facem una mai ușurică. Noi facem piesa și orice piesă care se compune în Alternosfera se compune inițial la pian sau la chitară."

Marcel a dezvăluit că mixajul e realizat de un reputat inginer de sunet, pe nume Adrian Bushby. Acesta are în palmares două premii Grammy: unul pentru albumul "The Resistance", al trupei Muse, și încă unul pentru discul "Echoes, Silence, Patience & Grace", al formației Foo Fighters.

"Cu materialul ăsta, noi am ajuns la concluzia că nu mai putem să mixăm în Chișinău (...). Acum mixăm cu un domn, Adrian Bushby. Domnul este unul mega respectabil: are două Grammy-uri - unul pentru Muse - "The Resistance" și unul e pentru Foo Fighters, din 2007, nu mai țin minte exact cum se numește albumul. A lucrat cu nume foarte mari, gen U2, Placebo și tot așa. Are acolo așa o listă, noi ne-am speriat când am citit-o. Și am dat materialul, avem premixurile făcute, sună absolut diferit. Ca să înțelegi, am tradus textul și în engleză, am povestit care-i istoria. A fost așa o surpriză pentru noi că am fost acceptați de el pentru o colaborare și lucrăm înainte, sperăm să fie bine", a povestit Marcel.

VIDEO: Marcel Bostan discută cu Adrian Despot despre începuturile trupei Alternosfera, viitorul album și concertele programate în 2021

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< oct. 2021 >>
lmmjvsd
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Trending