Urmărește-ne în Social Media

rock

RECENZIE: Alternosfera - rock moldovenesc pe frecvenţele Bucureştiului

Alternosfera a sărbătorit pe 13 decembrie 2013 în clubul Colectiv, 15 ani de la prima repetiţie făcută în studio de Marcel Bostan şi Marin Nicoară. Vezi poze şi impresii de la aniversare.

Publicat

pe

Alternosfera în concert aniversar la 15 ani în Club Colectiv pe 13 decembrie 2013

Seara de 13 decembrie i-a adunat în clubul Colectiv din Bucureşti pe fanii Alternosfera. Deşi uşile clubului au fost deschise la 20:30, iar concertul era programat să înceapă în jurul orei 23:00, la intrare încă aşteptau zeci de oameni chiar şi la ora 23:30. Colectiv a găzduit peste 1000 de amatori de rock moldovenesc.

Aternosfera este trupa care îţi expune în faţa ochilor propriul tău film. Reuşeşte să facă acest lucru printr-o artă muzicală în care niciun sentiment nu este ascuns. Unul dintre elementele care îi scoate în evidenţă pe cei cinci moldoveni este tocmai această sinceritate redată atât prin versuri, cât şi prin compoziţia muzicală.

Alternosfera în concert aniversar la 15 ani în Club Colectiv pe 13 decembrie 2013

Alternosfera în concert aniversar la 15 ani în Club Colectiv pe 13 decembrie 2013

Deşi repertoriul Alternosfera este un mozaic de tristeţe şi dezamăgiri, acesta denotă totuşi o speranţă care a persistat - chiar dacă în umbră - de-a lungul anilor. Vineri seara a scos în evidenţă această latură fericită şi plină de speranţă, întrucât niciunul din oamenii de pe scenă nu şi-a putut masca zâmbetul de pe buze în timpul concertului. Sărbătorind un deceniu şi jumătate de la prima repetiţie făcută de membrii iniţiali ai trupei, Marcel Bostan şi Marin Nicoară, cei din Alternosfera şi-au încântat fanii cu piese ce au făcut o trecere prin fiecare album din cariera lor: "Oraşul 511", "Visători cu plumb în ochi sau ultima scrisoare pentru femeia nordică", "Virgulă" şi "Epizodia".

Făcându-şi intrarea mult aşteptată cu piesa "Ne uneşte, ne desparte", Alternosfera şi-a încălzit repede fanii. Au continuat cu melodia care i-a făcut celebri, "Wamintirile", melodie aflată pe albumul lor de debut, ce a sădit în inimilor celor prezenţi multe nostalgii. Extazul din aer creştea vizibil, astfel că melodia ce marca mijlocul concertului, "Femeia nordică" a dat startul unei izbucniri şi eliberări perceptibile în întregul Colectiv.

Alternosfera în concert aniversar la 15 ani în Club Colectiv pe 13 decembrie 2013

Alternosfera în concert aniversar la 15 ani în Club Colectiv pe 13 decembrie 2013

Chiar dacă piesele de pe cele două albume lansate recent, în 2012 şi 2013, nu sunt încă atât de cunoscute de public, acestea au început să fie vizibil mai iubite vineri seara. Emoţia din aer a fost crunt sesizabilă în interpretarea melodiei "Epizodia", care este considerată inima albumului cu acelaşi nume. Versurile "Câte lacrimi fac o mare?" erau repetate energic, deşi cu o fadă melancolie, de toţi cei prezenţi. Conceptul din spatele tricepticului ePIsodia: acela de a face Alternosfera să devină inseparabilă de universul său, publicul, şi-a atins scopul pentru cel puţin o seară. Din atitudinea pozitivă şi receptivă a fanilor, mai mult ca sigur că acesta este doar începutul unui drum explorator, pe care Alternosfera îl va parcurge alături de - şi prin prisma fanilor.

Piesa "Închisoarea albă" a avut parte de o interpretare calmă şi mai profundă, care doar a pus degetul pe rănile deschise din inimile celor prezenţi. Acesta a fost un moment în care ai fi vrut să îţi exprimi durerile ascunse în suflet, dar în acelaşi timp îţi era teamă să nu ucizi din frumuseţea melodiei.

Alternosfera în concert aniversar la 15 ani în Club Colectiv pe 13 decembrie 2013

Alternosfera în concert aniversar la 15 ani în Club Colectiv pe 13 decembrie 2013

Deşi au cântat până i-au lăsat puterile, Alternosfera a găsit energia necesară în cea transmisă de public şi s-a întors pentru un bis ce a cuprins melodiile "Visători cu plumb în ochi" şi "Columb". Familia Alternosfera înseamnă: Marcel Bostan (voce, clape), Marin Nicoară (chitară, clape), Serghei Aladin (chitară, clape), Victor Cosparamac (bass), Anatolii Pugaci (tobe). Cei cinci s-au reunit pe scenă la sfârşit, Anatol coborând şi el de la tobe, bătând ritmul într-una din cinele, cum ne-a obişnuit la fiecare capăt de concert. Această imagine de final a surprins cinci oameni fericiţi, împliniţi, pasionaţi, aflaţi în faţa unui univers complex, din care izvorăsc numai sentimente de iubire şi apreciere față de public.

Vezi galeria completă de poze de la Alternosfera, 13 decembrie 2013

Alternosfera în concert aniversar la 15 ani în Club Colectiv pe 13 decembrie 2013

Alternosfera în concert aniversar la 15 ani în Club Colectiv pe 13 decembrie 2013

Setlist Alternosfera în Colectiv pe 13 decembrie 2013:

 1. Ne uneşte, ne desparte
 2. Wamintirile
 3. Vreau să-mi dai
 4. Mută
 5. Singurătate
 6. Ploile nu vin
 7. Nepoata lui Gagarin
 8. 1500
 9. Femeia nordică
 10. Avion
 11. Epizodia
 12. Deja străină
 13. Închisoarea albă
 14. O lume la picioare
 15. Văduva
 16. Drumuri pi
 17. Flori de mai
 18. 511

BIS

 1. Visători cu plumb în ochi
 2. Columb

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Alternosfera prezintă o nouă serie de concerte - Theatroll - PROGRAM

Alternosfera lansează proiectul Theatroll - o serie de concerte în cele mai frumoase săli de spectacol din România și Republica Moldova. Te invităm să afli mai multe detalii.

Publicat

pe

Alternosfera
Alternosfera │ FOTO: PR

Primele șase evenimente THEATROLL CORBUL TROIAN vor avea loc în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu și Brașov, după cum urmează:

"THEATROLL a pornit din dorința de a le oferi prietenilor noștri, fanii muzicii Alternosfera, o serie de concerte în care cele mai iubite piese ale noastre să fie reinterpretate și cântate pe scenă, alături de orchestră.

Pentru THEATROLL vom schimba scena de club și de festival cu o scenă de teatru, unde luminile, decorul și costumele ne vor ajuta să construim, alături de publicul nostru, un nou univers. Acela al CORBULUI TROIAN. Deși CORBUL TROIAN are aceeași mecanică precum omologul lui legendar, adică infiltrarea, corbul troian este, pentru THEATROLL, cu adevărat un cadou, nicidecum o capcană; CORBUL TROIAN este cadoul nostru pentru fanii Alternosfera; un eveniment pentru care am lucrat în timpul pandemiei, atunci când toate scenele, fie ele de muzică sau de teatru, au fost închise", a declarat trupa Alternosfera.

Prestaţia artistică, show-urile mereu explozive, energia debordantă şi numărul extrem de mare de fani prezenţi la concerte au făcut ca Alternosfera să devină un "etalon" pentru zona de rock şi alternative de la noi din ţară. De-a lungul timpului, trupa a susţinut sute de concerte în România şi Republica Moldova, lansând până în prezent șase albume și un EP, printre cele mai cunoscute hituri numărându-se Orașul 511, Wamintirile, Ploile nu vin, Închisoarea albă, Două Eve, Mută, Haosoleum, Lucis, Epizodia.

Alternosfera a fost fondată în 1998. Pe parcursul anilor, formaţia şi-a schimbat componenţa, având în prezent doar trei membri din formula iniţială: Marcel, Marin şi Dumitru. În primii ani, formaţia și-a căutat tematica şi stilul, experimentează cu diverse instrumente, acumulează experienţă si înregistrează primele demo-uri.

Primul album, "Oraşul 511" a fost lansat în mai 2005. Materialul include piesa "Wamintirile", single ce a cucerit posturile de radio și televiziune din România. Doi ani mai târziu, Alternosfera a lansat "Visători cu plumb în ochi sau ultima scrisoare pentru femeia nordică". În 2008, a urmat EP-ul "Flori din groapa Marianelor".

Albumul "Virgula", lansat in 2012, reprezintă prima parte dintr-un triptic conceptual al formaţiei Alternosfera, numit ePIsodia, ce cuprinde 3 CD-uri. Al doilea album ce face parte din tripticul ePIsodia este "Epizodia", lansat în 2013. În octombrie 2015, trupa a lansat la Arenele Romane un nou album - "Haosoleum", care închide astfel tripticul ePIsodia.

"Arhitectul din Babel" este cel de-al șaselea album al trupei. A fost lansat în 2019 printr-un show de proporții la Arenele Romane și cuprinde piesele "Lucis", "Fântânile" sau "Amanet".

Citește în continuare

Concerte & turnee

Alternosfera, The Mono Jacks, Vița de Vie și mulți alții cântă la Danube Rock Sounds 2022

Ajuns deja o tradiție pentru iubitorii de muzică din Galați, Danube Rock Sounds revine pe plaja Dunărea. Unele dintre cele mai iubite trupe de rock vor urca pe scena festivalului. Găsești mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

The Mono Jacks / Vița de Vie
The Mono Jacks / Vița de Vie │ FOTO: InfoMusic

Între 16 și 18 septembrie, pe Plaja Dunărea din Galați, va avea loc festivalul Danube Rock Sounds, ajuns la a opta ediție. În cele trei zile de festival, publicul din Galați îi va putea asculta live pe: Alternosfera, The Mono Jacks, Vița de Vie, Trooper, Robin and the Backstabbers, Omul cu Șobolani, Bogdan Simion și Lăutarii de Mătase, Domino, Implant pentru Refuz, Mihail, The Schnitzels, Dimitri’s Bats, Pinholes, Dl. Goe, Hvnds, Melting Dice.

Acces Danube Rock Sounds 2022:

Concertele vor începe zilnic de la ora 18:30, iar accesul publicului se va face începând cu ora 17:30.

Program Danube Rock Sounds 2022

Vineri, 16 septembrie

 • Melting Dice
 • Pinholes
 • Mihail
 • Omul cu șobolani
 • Vița de Vie

Sâmbătă, 17 septembrie

 • Hvnds
 • Dimitri’s Bats
 • Implant pentru Refuz
 • Robin and the Backstabbers
 • The Mono Jacks
 • Bogdan Simion și Lăutarii de Mătase

Duminică, 18 septembrie

 • Dl Goe
 • The Schnitzels
 • Domino
 • Trooper
 • Alternosfera

Bilete Danube Rock Sounds 2022:

Abonamentele și biletele pentru festival se pot achiziționa online, la prețuri cuprinse între 230 de lei și 99 de lei. Elevii și studenții își pot cumpăra abonamente cu reducere, valabile exclusiv cu un act doveditor la intrarea în festival, la prețul de 190 de lei. Pentru mai multe detalii despre bilete, consultă agenda InfoMusic.

Citește în continuare

Trending