Urmărește-ne în Social Media

rock

Placebo la București: magia primelor albume și două decenii de experienţă sublimate în sunet

Fiecare sosire a formaţiei Placebo în România a fost primită cu entuziasm. În ţara noastră mică şi depresivă, melodiile formaţiei au alinat multe angoase de liceu şi şcoală generală şi au însoţit fanii în maturizare, odată cu maturizarea trupei de altfel. Pe 28 iunie, Placebo ne-a vizitat pentru a cincea oară, la un deceniu de la prima lor întâlnire cu publicul autohton. În 2006 soseau la Arene, în perioada lui "Meds" şi iată-i acum, la 11 ani distanţă, din nou la Arenele Romane.

Publicat

pe

Concert Placebo la Arenele Romane din Bucuresti pe 28 iunie 2017 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Show-ul a fost deschis de Greetings Sugar, trupă autohtonă, care o are pe Lydia Lunch ca producătoare şi Bill Gould de la Faith No More responsabil cu mixajul. Greetings Sugar cântă o muzică melancolică şi au un aer întunecat, suav şi misterios. Au ceva din imaginea Mars Volta, dar muzica lor este un indie visător. Live am auzit multe improvizaţii la clape şi băieţii au dansat "like nobody was watching".

RECOMANDARE: Vezi galeria de poze de la concertul Placebo

Improvizaţia a fost cuvântul cheie, împreună cu versurile profunde. Pe măsură ce curgeau melodiile trupei în deschidere, Arenele se umpleau până la refuz, deveneau arhipline şi gemeau de public. Nu cred că am mai văzut vreodată atâta lume în acest amfiteatru roman. Fluxul de persoane a continuat nestingherit 20 de minute şi chiar îmi făceam griji legat de cozile de la standurile cu băuturi sau toalete, dar cumva nu au fost chiar gigantice cozile.

Şi apoi a venit ora 21:15, când a început un filmuleţ cu extrase din cariera Placebo, având în fundal piesa "Every You Every Me". Apoi au intrat în scenă Brian Molko, Stefan Olsdal, dar şi chitaristul de turneu şi noul toboşar. Pe Stefan îl cunoşteam pentru părul său tuns scurt mai mereu în cariera de muzician de 20 de ani, de aceea m-a şocat creasta sa terminată într-o codiţă. În continuare dă senzaţia unei combinaţii badass dintre Agent Smith din Matrix şi Spud din "Trainspotting".

Concert Placebo la Arenele Romane din Bucuresti pe 28 iunie 2017 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Trupa a început cu "Pure Morning", de pe albumul din 1998 "Without you I'm Nothing", ducându-ne pe înălţimile depresive ale anilor '90, cu versuri despre narcotice şi aluzii la suicid în videoclipul oficial. Am revenit în prezent cu "Loud Like Love" din 2013, piesă prin care Molko părea să fi găsit zenul şi Nirvana, adoptând o filosofie orientală benevolă şi pacifistă.

Am ajuns apoi în prezentul imediat cu "Jesus Son", piesă lansată recent de trupă, cu ocazia albumului aniversar. Brian Molko a găsit momentul să ne salute şi să amintească faptul că a revenit în România de multiple ori, dar şi că o face cu plăcere. Am fost apoi loviţi direct în plexul angoasei cu "Soulmates", probabil cea mai tristă piesă a trupei, extrasă de pe LP-ul "Soulmates Never Die".

Concert Placebo la Arenele Romane din Bucuresti pe 28 iunie 2017 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Piesa şi albumul au marcat despărţirile şi poveştile de dragoste a mulţi liceeni de-a lungul ultimelor decenii în România şi nu numai. Se citea nostalgia în ochii celor de la Arene şi Molko a continuat în aceeaşi notă cu "Speecial Needs", de pe acelaşi album. Pe parcursul concertului publicul majoritar feminin a dansat, a fredonat (chiar şi piesele mai puţin cunoscute) şi a aplaudat cu mare entuziasm fiecare primă notă şi ultima notă a pieselor celebre.

Profesionismul muzicienilor a fost desăvârşit, dar nu nemţesc, nu robotic, nu mecanic. Au fost capabili să "walk the extra mile" şi să dea ceva în plus. Astfel am auzit o variantă a piesei "Twenty Years" care păstra intacte pianul şi melancolia, dar primea un instrumental heavy incredibil de plăcut urechilor. Un regret este că pe parcursul întregului concert nu am auzit aproape nimic din vioara celuilalt membru al trupei, care avea şi rol de backing vocal, o domnişoară care e de ceva vreme alături de Placebo.

Concert Placebo la Arenele Romane din Bucuresti pe 28 iunie 2017 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

M-a surprins că Placebo a ales să cânte varianta în engleză a lui "Protect Me From What I Want", deşi cea în franceză e mai cunoscută şi mai apreciată de fani. Nu suntem destul de francofoni pesemne... Şi pentru a înţelege că Brian şi compania nu erau "la muncă", ci în sufrageria proprie, casa de dincolo de acasă, am asistat şi la sesiuni de "joacă" ale artiştilor.

Spre exemplu, la final de concert, Brian se juca cu consola de mixaj şi efectele chitarelor, iar câteva dintre piesele cu BPM ridicat, precum "Special K" sau "The Bitter End" au primit solo-uri furioase extra la final. Nu se putea fără un tribut adus artiştilor care ne-au părăsit. Deznădejdea despărţirii distilată în melodie, "Without You I'm Nothing" a curs cu fotografii cu David Bowie pe ecranul central, legendarul rocker fiind cel care a cântat live piesa cu Brian Molko de câte ori a avut ocazia.

Concert Placebo la Arenele Romane din Bucuresti pe 28 iunie 2017 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Am mai auzit şi piese pe care Placebo nu le-a mai cântat în România şi pe care în general nu prea le cântă la concerte, precum "Space Monkey", "36 Degrees" sau "Nancy Boy". Hiturile cele mari ca "Special K", "For What It's Worth" sau "The Bitter End" au fost bifate, cu tot cu crâmpeie din videoclipuri pe ecrane. Apropo de ecrane, ţin să felicit persoana care s-a ocupat de efectele speciale aplicate asupra imaginilor din live feed sau videoclipuri. Cred că a folosit toate filtrele, efectele şi combinaţiile de filtre cunoscute omului, creând o atmosferă psihedelică, deşi uneori parcă a fost prea mult.

Evident că am avut şi bis, nu doar unul, ci două, unul invocat cu un moment magic de public. Recapitulând parcă vibe-ul care ne-a consacrat în Europa prin mişcarea #rezist, toată lumea de la Arene şi-a aprins blitzul telefonului, creând o feerie tehnologică la care Brian ar fi strâmbat teoretic din nas. A subliniat de multe ori că ne vrea telefoanele închise şi a numit YouTube "lucrul ăla de pe telefon", dar aici s-a înclinat în faţa unui public care a folosit tehnologia pentru a face atmosferă.

Concert Placebo la Arenele Romane din Bucuresti pe 28 iunie 2017 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Şi ca în 2014 la Summer Well, "stingerea" s-a dat cu "Running Up That Hill", cover Kate Bush şi una dintre melodiile cele mai romantice de pe Terra. Ce poate fi mai romantic decât să propui divinităţii să schimbi locul cu cel drag care suferă, căci despre asta e piesa. Brian Molko e la fel de proaspăt la 44 de ani ca la 20, vocea sa unică nu a avut de suferit deloc, în ciuda faptului că rămâne fumător înrăit, iar prestaţia scenică a fost excelentă.

Stefan Oldsdal rămâne scheletul acestei trupe, preluând şi rol de pianist, basist şi chitarist de multiple ori pe durata showului. Placebo s-a maturizat în trupa angoaselor asumate, a dependenţelor peste care s-a trecut, a androginiei începutului de mileniu transformată într-un Polaroid sărutat cu ruj negru. Nu mai e nevoie ca Brian să fie ambiguu sexual, să vedem membrii formaţiei narcotizaţi pe scenă, într-o transă a artistului clasic.

Concert Placebo la Arenele Romane din Bucuresti pe 28 iunie 2017 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Invocarea, amintirea acelor momente este de ajuns pentru ca băieţii să îşi regăsească inspiraţia, iar şi iar şi iar. Cel mai bun concert Placebo din România? Lupta e strânsă cu cel din 2014, de la Summer Well, unde Mama Natură a contribuit la atmosferă. Dar la nivel spiritual, Placebo a atins pe absolut toată lumea de la Arene, fani vechi şi noi, persoane cu angoase sau optimişti înrăiţi.

Concert Placebo la Arenele Romane din Bucuresti pe 28 iunie 2017 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Setlist Placebo la Arenele Romane 2017: 

 1. Every You Every Me ("Early Cut")
 2. Pure Morning
 3. Loud Like Love
 4. Jesus' Son
 5. Soulmates
 6. Special Needs
 7. Lazarus
 8. Too Many Friends
 9. Twenty Years
 10. I Know
 11. Devil in the Details
 12. Space Monkey
 13. Exit Wounds
 14. Protect Me from What I Want
 15. Without You I'm Nothing
 16. 36 Degrees (slow version)
 17. Lady of the Flowers
 18. For What It's Worth
 19. Slave to the Wage
 20. Special K
 21. Song to Say Goodbye
 22. The Bitter End

Bis 1:

 1. Teenage Angst
 2. Nancy Boy
 3. Infra-red

Bis 2:

 • Running Up That Hill (A Deal with God)

Mai avem o recenzie pentru tine: Placebo la Arenele Romane - Două decenii de muzică într-un carusel al emoțiilor

PUBLICITATE
Comentează

Muzică nouă

Ascultă "Beautiful James", prima piesă Placebo după 8 ani de pauză - AUDIO

Placebo celebrează iubirea în forma sa nerestricționată, ce există și se manifestă dincolo de convențional. "Beautiful James", primul single al trupei lansat după o pauză de 8 ani, este o melodie ce păstrează sonoritatea intrinsecă a particularităților muzicii Placebo, versurile fiind o invitație la reflectare.

Publicat

pe

Concert Placebo la Arenele Romane din Bucuresti pe 28 iunie 2017 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Placebo a revenit cu muzică nouă după o îndelungată perioadă de pauză. Se împlinesc 8 ani de la apariția ultimului album de studio, "Loud Like Love", dar noul single "Beautiful James" face ca toți acești ani să dispară. Piesa cu care duo-ul reia legătura cu publicul pare a fi continuarea unei conversații începute pe ultimul disc, totul curgând natural.

Descrisă de trupă drept un single "pe cât de puternic, pe atât de tandru", piesa "Beautiful James" este din perspectiva lui Brian "o compoziție sfidătoare și, în cele din urmă, necesară". Semnificația versurilor nu se dorește a fi una explicită, vocalistul încurajând ascultătorii să-și caute propriile răspunsuri.

"Dacă piesa servește la iritarea celor conservatori și cu ochelari de cal, așa să fie. Dar, pentru mine, rămâne imperativă dorința ca fiecare ascultător să-și creioneze propria poveste ascultând piesa - chiar nu-mi doresc să vă spun eu ce să simțiți", a declarat vocalistul Brian Molko.

AUDIO: Placebo - "Beautiful James"

Piesa "Beautiful James" anunță și un viitorul material de studio, cel de-al optulea. Discul ar putea fi lansat fie anul acesta, fie anul viitor, data exactă urmând a fi anunțată de trupă în perioada următoare. Potrivit unei postări pe Instagram din luna mai, ce a fost între timp ștearsă, Placebo a finalizat noul album încă de atunci, lucrând deja la partea de merchandise.

Brian Molko și Stefan Olsdal ar fi trebuit să concerteze în 2020 la Electric Castle. Festivalul nu s-a mai ținut anul trecut, iar la ediția specială din 2021 formația nu a mai putut fi reconfirmată.

Placebo este una dintre cele mai apreciate și influente formații ale ultimelor decenii. Extrem de apreciată în România, trupa a fost întâmpinată mereu cu mare entuziasm, la fiecare concert susținut. Cel mai recent show a avut loc în 2017, la Arenele Romane, eveniment în cadrul căruia trupa a sărbătorit 20 de ani de activitate. Vă puteți face o idee cu privire la euforia acelui show citind impresiile noastre aici și aici.

Citește în continuare

Albume noi

Placebo revine cu un album nou după 8 ani, va lansa single-ul "Beautiful James" în curând

Placebo ne-a obişnuit cu lansări destul de dese de albume, dar din 2013 încoace trupa lui Brian Molko pare a fi intrat în standby. Indicii despre revenirea sa au apărut în 2019 şi 2020, iar acum e oficial: noul album a fost mixat, iar pe 17 septembrie ascultăm şi primul single, "Beautiful James". Ce ştim despre acest LP şi track aflaţi în articol.

Publicat

pe

Concert Placebo la Arenele Romane din Bucuresti pe 28 iunie 2017 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Placebo este una dintre cele mai îndrăgite formaţii de rock alternativ în România şi una dintre formaţiile care ne-au vizitat cel mai des. Trupa a cântat de cel puţin 5 ori în ţara noastră şi într-un interval destul de scurt, să zicem un deceniu. Au fost în 2006 la Arenele Romane cu "Meds", în 2009 la Romexpo cu "Battle for the Sun", în 2012 la stadionul de rugby de lângă Agronomie, în vreme ce în 2014 i-am văzut făcând magie la Summer Well.

În 2017 au cântat din nou la Arenele Romane, cu un mesaj puternic anti Trump şi o aniversare de 20 de ani de carieră. Totuşi pe plan muzical, din 2013 încoace a fost linişte, plus-minus câteva compilaţii aniversare. Ultimul album de studio a fost "Loud Like Love", lansat acum 8 ani, iar la noul LP s-a lucrat pe parcursul ultimilor 2-3 ani. Nu are încă un nume oficial, dar ştim că e deja mixat şi pregătit de lansare în 2021.

Teaser Placebo Beautiful James 2021

Teaser Placebo Beautiful James 2021 │ FOTO: Cont Twitter Placebo twitter.com

Primul single oficial va fi "Beautiful James", lansat pe 17 septembrie. Teaserele au inclus o postare pe Twitter cu numele acestui single pe un panou urban. Viitorul disc este al optulea în discografia formaţiei compuse în acest moment din Brian Molko, solist şi chitarist şi Stefan Olsdal, basist. În postarea care confirmă albumul trupa întreba fanii şi ce ar vrea să mai vadă: casete, tricouri retro, fan club, o revistă, păpuşi sau NFT-uri chiar. Mesajul a fost şters ulterior, după ce concluzia a fost că publicul vrea muzică nouă şi concerte.

Pentru început Placebo a confirmat prezenţa la câteva festivaluri din UK în 2022, alături de The Flaming Lips şi Patti Smith. Formaţia britanică este activă din 1994, iar din 2015 încoace urcă pe scenă ca un duo Olsdal - Molko, alături de alţi 4 muzicieni live. Toate cele 7 albume ale formaţiei au intrat în top 20 în Marea Britanie.

Citește în continuare

Trending