Urmărește-ne în Social Media

rock

Placebo la București: magia primelor albume și două decenii de experienţă sublimate în sunet

Fiecare sosire a formaţiei Placebo în România a fost primită cu entuziasm. În ţara noastră mică şi depresivă, melodiile formaţiei au alinat multe angoase de liceu şi şcoală generală şi au însoţit fanii în maturizare, odată cu maturizarea trupei de altfel. Pe 28 iunie, Placebo ne-a vizitat pentru a cincea oară, la un deceniu de la prima lor întâlnire cu publicul autohton. În 2006 soseau la Arene, în perioada lui "Meds" şi iată-i acum, la 11 ani distanţă, din nou la Arenele Romane.

Publicat

pe

Concert Placebo la Arenele Romane din Bucuresti pe 28 iunie 2017 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Show-ul a fost deschis de Greetings Sugar, trupă autohtonă, care o are pe Lydia Lunch ca producătoare şi Bill Gould de la Faith No More responsabil cu mixajul. Greetings Sugar cântă o muzică melancolică şi au un aer întunecat, suav şi misterios. Au ceva din imaginea Mars Volta, dar muzica lor este un indie visător. Live am auzit multe improvizaţii la clape şi băieţii au dansat "like nobody was watching".

RECOMANDARE: Vezi galeria de poze de la concertul Placebo

Improvizaţia a fost cuvântul cheie, împreună cu versurile profunde. Pe măsură ce curgeau melodiile trupei în deschidere, Arenele se umpleau până la refuz, deveneau arhipline şi gemeau de public. Nu cred că am mai văzut vreodată atâta lume în acest amfiteatru roman. Fluxul de persoane a continuat nestingherit 20 de minute şi chiar îmi făceam griji legat de cozile de la standurile cu băuturi sau toalete, dar cumva nu au fost chiar gigantice cozile.

Şi apoi a venit ora 21:15, când a început un filmuleţ cu extrase din cariera Placebo, având în fundal piesa "Every You Every Me". Apoi au intrat în scenă Brian Molko, Stefan Olsdal, dar şi chitaristul de turneu şi noul toboşar. Pe Stefan îl cunoşteam pentru părul său tuns scurt mai mereu în cariera de muzician de 20 de ani, de aceea m-a şocat creasta sa terminată într-o codiţă. În continuare dă senzaţia unei combinaţii badass dintre Agent Smith din Matrix şi Spud din "Trainspotting".

Concert Placebo la Arenele Romane din Bucuresti pe 28 iunie 2017 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Trupa a început cu "Pure Morning", de pe albumul din 1998 "Without you I'm Nothing", ducându-ne pe înălţimile depresive ale anilor '90, cu versuri despre narcotice şi aluzii la suicid în videoclipul oficial. Am revenit în prezent cu "Loud Like Love" din 2013, piesă prin care Molko părea să fi găsit zenul şi Nirvana, adoptând o filosofie orientală benevolă şi pacifistă.

Am ajuns apoi în prezentul imediat cu "Jesus Son", piesă lansată recent de trupă, cu ocazia albumului aniversar. Brian Molko a găsit momentul să ne salute şi să amintească faptul că a revenit în România de multiple ori, dar şi că o face cu plăcere. Am fost apoi loviţi direct în plexul angoasei cu "Soulmates", probabil cea mai tristă piesă a trupei, extrasă de pe LP-ul "Soulmates Never Die".

Concert Placebo la Arenele Romane din Bucuresti pe 28 iunie 2017 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Piesa şi albumul au marcat despărţirile şi poveştile de dragoste a mulţi liceeni de-a lungul ultimelor decenii în România şi nu numai. Se citea nostalgia în ochii celor de la Arene şi Molko a continuat în aceeaşi notă cu "Speecial Needs", de pe acelaşi album. Pe parcursul concertului publicul majoritar feminin a dansat, a fredonat (chiar şi piesele mai puţin cunoscute) şi a aplaudat cu mare entuziasm fiecare primă notă şi ultima notă a pieselor celebre.

Profesionismul muzicienilor a fost desăvârşit, dar nu nemţesc, nu robotic, nu mecanic. Au fost capabili să "walk the extra mile" şi să dea ceva în plus. Astfel am auzit o variantă a piesei "Twenty Years" care păstra intacte pianul şi melancolia, dar primea un instrumental heavy incredibil de plăcut urechilor. Un regret este că pe parcursul întregului concert nu am auzit aproape nimic din vioara celuilalt membru al trupei, care avea şi rol de backing vocal, o domnişoară care e de ceva vreme alături de Placebo.

Concert Placebo la Arenele Romane din Bucuresti pe 28 iunie 2017 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

M-a surprins că Placebo a ales să cânte varianta în engleză a lui "Protect Me From What I Want", deşi cea în franceză e mai cunoscută şi mai apreciată de fani. Nu suntem destul de francofoni pesemne... Şi pentru a înţelege că Brian şi compania nu erau "la muncă", ci în sufrageria proprie, casa de dincolo de acasă, am asistat şi la sesiuni de "joacă" ale artiştilor.

Spre exemplu, la final de concert, Brian se juca cu consola de mixaj şi efectele chitarelor, iar câteva dintre piesele cu BPM ridicat, precum "Special K" sau "The Bitter End" au primit solo-uri furioase extra la final. Nu se putea fără un tribut adus artiştilor care ne-au părăsit. Deznădejdea despărţirii distilată în melodie, "Without You I'm Nothing" a curs cu fotografii cu David Bowie pe ecranul central, legendarul rocker fiind cel care a cântat live piesa cu Brian Molko de câte ori a avut ocazia.

Concert Placebo la Arenele Romane din Bucuresti pe 28 iunie 2017 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Am mai auzit şi piese pe care Placebo nu le-a mai cântat în România şi pe care în general nu prea le cântă la concerte, precum "Space Monkey", "36 Degrees" sau "Nancy Boy". Hiturile cele mari ca "Special K", "For What It's Worth" sau "The Bitter End" au fost bifate, cu tot cu crâmpeie din videoclipuri pe ecrane. Apropo de ecrane, ţin să felicit persoana care s-a ocupat de efectele speciale aplicate asupra imaginilor din live feed sau videoclipuri. Cred că a folosit toate filtrele, efectele şi combinaţiile de filtre cunoscute omului, creând o atmosferă psihedelică, deşi uneori parcă a fost prea mult.

Evident că am avut şi bis, nu doar unul, ci două, unul invocat cu un moment magic de public. Recapitulând parcă vibe-ul care ne-a consacrat în Europa prin mişcarea #rezist, toată lumea de la Arene şi-a aprins blitzul telefonului, creând o feerie tehnologică la care Brian ar fi strâmbat teoretic din nas. A subliniat de multe ori că ne vrea telefoanele închise şi a numit YouTube "lucrul ăla de pe telefon", dar aici s-a înclinat în faţa unui public care a folosit tehnologia pentru a face atmosferă.

Concert Placebo la Arenele Romane din Bucuresti pe 28 iunie 2017 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Şi ca în 2014 la Summer Well, "stingerea" s-a dat cu "Running Up That Hill", cover Kate Bush şi una dintre melodiile cele mai romantice de pe Terra. Ce poate fi mai romantic decât să propui divinităţii să schimbi locul cu cel drag care suferă, căci despre asta e piesa. Brian Molko e la fel de proaspăt la 44 de ani ca la 20, vocea sa unică nu a avut de suferit deloc, în ciuda faptului că rămâne fumător înrăit, iar prestaţia scenică a fost excelentă.

Stefan Oldsdal rămâne scheletul acestei trupe, preluând şi rol de pianist, basist şi chitarist de multiple ori pe durata showului. Placebo s-a maturizat în trupa angoaselor asumate, a dependenţelor peste care s-a trecut, a androginiei începutului de mileniu transformată într-un Polaroid sărutat cu ruj negru. Nu mai e nevoie ca Brian să fie ambiguu sexual, să vedem membrii formaţiei narcotizaţi pe scenă, într-o transă a artistului clasic.

Concert Placebo la Arenele Romane din Bucuresti pe 28 iunie 2017 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Invocarea, amintirea acelor momente este de ajuns pentru ca băieţii să îşi regăsească inspiraţia, iar şi iar şi iar. Cel mai bun concert Placebo din România? Lupta e strânsă cu cel din 2014, de la Summer Well, unde Mama Natură a contribuit la atmosferă. Dar la nivel spiritual, Placebo a atins pe absolut toată lumea de la Arene, fani vechi şi noi, persoane cu angoase sau optimişti înrăiţi.

Concert Placebo la Arenele Romane din Bucuresti pe 28 iunie 2017 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Setlist Placebo la Arenele Romane 2017: 

 1. Every You Every Me ("Early Cut")
 2. Pure Morning
 3. Loud Like Love
 4. Jesus' Son
 5. Soulmates
 6. Special Needs
 7. Lazarus
 8. Too Many Friends
 9. Twenty Years
 10. I Know
 11. Devil in the Details
 12. Space Monkey
 13. Exit Wounds
 14. Protect Me from What I Want
 15. Without You I'm Nothing
 16. 36 Degrees (slow version)
 17. Lady of the Flowers
 18. For What It's Worth
 19. Slave to the Wage
 20. Special K
 21. Song to Say Goodbye
 22. The Bitter End

Bis 1:

 1. Teenage Angst
 2. Nancy Boy
 3. Infra-red

Bis 2:

 • Running Up That Hill (A Deal with God)

Mai avem o recenzie pentru tine: Placebo la Arenele Romane - Două decenii de muzică într-un carusel al emoțiilor

PUBLICITATE
Comentează

Albume noi

Placebo revine după 9 ani cu albumul "Never Let Me Go"

La 9 ani de la "Loud Like Love", Placebo a lansat un nou album, "Never Let Me Go". Brian Molko şi Stefan Olsdal au creat un LP despre singurătate, schimbări climatice, paranoia, chimicale şi demoni din trecut. Placebo ajunge la 8 albume şi se pregăteşte de un amplu turneu, care îi aduce şi la noi. O parte din piese se ascultă în articol.

Publicat

pe

Placebo coperta album Never Let Me Go
Placebo coperta album Never Let Me Go │ FOTO: Placebo

"Never Let Me Go" este albumul cu numărul 8 în discografia formaţiei britanice. A fost înregistrat în intervalul 2019-2021, fiind serios afectat de pandemie. A fost lansat pe reţelele de streaming pe 25 martie 2022, iar precomenzile sale începuseră încă din noiembrie 2021. Am avut parte 4 single-uri de pe LP, "Beautiful James", "Surrounded by Spies", "Try Better Next Time" şi "Happy Birthday In the Sky".

Acest disc include 13 melodii, care califică Placebo în continuare ca "trupă cu versuri de plâns şi instrumental de dansat". Ca şi ultimele 2 LP-uri, Molko a folosit o sumedenie de sample-uri electronice, drum machine, sintetizator, loop-uri şi artificii în studio. Foarte important de precizat e faptul că "Never Let Me Go" găseşte Placebo pentru prima dată ca duo, acum că toboşarul Steve Forrest a părăsit trupa în 2015. Placebo s-a maturizat în cei 26 de ani de existenţă şi o primă etapă s-a sfârşit odată cu "Meds" în 2006. Fanii purişti ai trupei s-au cam oprit acolo cu discografia, deşi piese ca "Exit Wounds" din 2013 ne arată că e loc de muzică specială şi în noua eră Placebo.

Pe noul album auzim teme precum suprasaturarea umană cu tehnologie, lucru care va fi replicat şi la concertele formaţiei. Molko and co au impus o regulă de a lăsa telefoanele la intrare la show-urile intime de la Le Trianon din Paris la final de martie. Mai mult de atât, ceasurile inteligente, camerele foto şi alte dispozitive vor ajunge în punguliţe speciale Yondr până la final de eveniment.

Auzim şi versuri despre asumarea de responsabilitate, înfruntarea mortalităţii şi iubiri pierdute. "Hugz" e cea mai catchy melodie de pe album, pe care am putea să o auzim la radio şi are acel ritm voluptos ce aminteşte de "Post-Blue" sau "Infrared" de pe "Meds". Percuţia şi chitara sunt vedetele acolo. "Sad White Reggae" are un ritm foarte ciudat, pare o improvizaţie din sample-uri electronice, dar are un interludiu trist spre final.

Molko a declarat pentru The Guardian că a scris versurile gândindu-se la schimbări climatice, inegalitate şi o societate constant supravegheată. Vom vedea trupa Placebo cântând noile piese la Bucureşti pe 13 iulie 2022, la Romexpo. Ultima dată când formaţia a fost la noi a fost în 2017 la Arenele Romane, care au fost neîncăpătoare pentru trupă.

Citește în continuare

Muzică nouă

Ascultă o nouă piesă Placebo, "Happy Birthday In The Sky" - AUDIO

Placebo dezvăluie o piesă puternic încărcată emoțional, intitulată "Happy Birthday In The Sky". Versurile fac referire la sentimentul de pierdere și de disperare ce apare inevitabil atunci când persoane dragi pleacă dintre noi.

Publicat

pe

Placebo - Happy Birthday In The Sky (Official Visualiser)
Placebo - Happy Birthday In The Sky (Official Visualiser) │ FOTO: Captură YouTube

""Happy Birthday In The Sky" este, pentru mine, este una dintre cele mai sfâșietoare piese de pe viitorul album. "Happy Birthday In The Sky" este o expresie pe care o folosesc de ceva vreme. Când spun "La mulți ani" celor care nu mai sunt printre noi, piesa transmite genul acela de durere pe care cred că noi reușim foarte, foarte bine să o comunicăm. Știi acel sentiment de pierdere, acel sentiment de disperare. Este ca și cum o parte a corpului tău și a sufletului tău ar fi fost smulse din tine pe nedrept. Și te stingi, te stingi, și aștepți.

Mă gândesc că acest lucru este atât de visceral și atât de intens din punct de vedere emoțional încât va transmite cu adevărat ceva foarte puternic ascultătorului. Și practic asta este tot ceea ce mă interesează. Cu ce ​​preț? Cui îi pasă. Atâta timp cât melodia mișcă oamenii cu adevărat, atunci merită orice sacrificii pe care trebuie să le faci pentru a ajunge acolo. Nu este un lucru atât de rău "să locuiești" în aceste emoții – ești foarte, foarte viu și prezent în moment atunci când faci asta",  detaliat Brian Molko.

"Happy Birthday In The Sky" se va regăsi pe albumul "Never Let Me Go", așteptat să apară pe 25 martie. Materialul va fi promovat și la București, trupa având programat un concert la Romexpo în luna iulie.

AUDIO: Placebo - "Happy Birthday In The Sky"

Placebo este una dintre cele mai influente formații ale ultimelor decenii. Bazele trupei au fost puse în 1994 de către solistul și chitaristul Brian Molko și bassistul Stefan Olsdal, membri ce-și continuă activitatea în formula de duo, după plecarea lui Steve Forrest, din 2015. În cei aproape 30 de ani de activitate au lansat 7 albume de studio, toate ajungând în TOP 20 în Regatul Unit, adunând peste 11 milioane de unități vândute în întreaga lume.

Placebo a colaborat de-a lungul timpului cu artisti de talie mondială, precum David Bowie, Michael Stipe sau Justin Warfield. Printre artiștii care i-au influențat pe Placebo se numără Iggy Pop, David Bowie, Nirvana sau Depeche Mode. Muzica trupei a dobândit, de-a lungul anilor, o identitate proprie, Placebo influențând, la rândul ei, formații precum My Chemical Romance sau Panic! at the Disco.

Extrem de apreciată în România, trupa Placebo a fost întâmpinată mereu cu mare entuziasm în România. Cel mai recent show a avut loc în 2017, la Arenele Romane, eveniment în cadrul căruia trupa a sărbătorit 20 de ani de activitate. Vă puteți face o idee cu privire la euforia acelui show citind impresiile noastre aici și aici.

Citește în continuare

Muzică nouă

Placebo a lansat piesa "Try Better Next Time", single de pe noul album din 2022

Placebo a lansat o nouă piesă pe 10 ianuarie 2022, "Try Better Next Time". Pare o melodie idealistă despre o lume reinventată, dar e de fapt o dojană la adresa umanităţii în starea sa actuală. Acest track este extras de pe viitorul album al formaţiei, "Never Let Me Go", care va sosi pe 25 martie 2022.

Publicat

pe

Coperta single Placebo Try Better Next Time
Coperta single Placebo Try Better Next Time │ FOTO: Placebo

"Try Better Next Time" este al treilea single al formaţiei de pe noul disc. Vine după "Beautiful James", care a sunat puţin a vechiul Placebo, dar şi "Surrounded by Spies", care a avut un sound mai apropiat de ultimele albume. Aşteptarea a fost lungă pentru fani, care nu au mai primit un album complet nou din 2013 încoace. Noul single e foarte catchy, simplu ca versuri şi are riff-urile clasice Placebo, ancorate la finalul anilor '90 cumva.

Iată descrierea solistului Brian Molko pentru această melodie:

Nu este sfârşitul lumii, doar sfârşitul umanităţii, o distincţie care în ego-ul nostru supradimensionat nu o putem detecta. Mama Natură s-a cam săturat de noi. Încearcă să fii mai bun data viitoare!

Expresia "try better next time" apare în general în filmele americane ca răspuns pentru copilul care zice frustrat "I'm trying!". În general părintele zice "Try better next time", cu privire la o temă nefăcută cum trebuie sau o minge de baseball aruncată aiurea. Aici umanitatea a "scăpat mingea", conform lui Molko and co. Albumul cel nou din martie 2022 va fi însoţit de un turneu, care va aduce trupa Placebo din nou în România, de această dată la Romexpo în aer liber, pe 13 iulie.

Pe britanici i-am mai văzut în ţara noastră în vara lui 2017 la Arenele Romane, dar şi în 2014 la Summer Well. Au cântat la Romexpo în 2009 cu un public record numeric şi în 2012 au fost prezenţi la Stadionul Iolana Balaş Soter. Primul lor concert la noi a fost totuşi în 2006, la Arenele Romane, în plin turneu "Meds".

Placebo are 28 de ani de existenţă şi a colaborat de-a lungul anilor cu artişti precum David Bowie, Michael Stipe sau Alison Mosshart. Ajunge la 8 albume de studio cu cel din 2022 şi a vândut peste 11 milioane de discuri global. În acest moment este compusă doar din Brian Molko, solist şi chitarist, dar şi compozitor principal, plus omul de la clape, în vreme ce Stefan Olsdal cântă la bas şi uneori şi la chitară.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< mai 2022 >>
lmmjvsd
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Trending