Urmărește-ne în Social Media

rock

Megadeth la Romexpo 2024: Symphony of... Construction

A început oficial vara festivalurilor şi concertelor rock, o vară care aduce nume precum Korn, Bring Me the Horizon sau Judas Priest în România. Cumva startul a fost dat de Corey Taylor la Arenele Romane, iar acum Megadeth a venit să ne dea o lecţie de thrash la Romexpo. Despre cât de frumos a îmbătrânit Mustaine şi de ce rămâne un "Guitar Hero" sau mai degrabă "Guitar God" aflaţi în recenzia din următoarele rânduri.

Publicat

pe

Dave Mustaine - Megadeth in concert pe 10 iunie 2024 la Romexpo Bucuresti │ FOTO: Ciprian Vladut / InfoMusic.ro

Vendetta FM

Mărturisesc că nu îi ştiam pe aceşti spanioli, care pe alocuri sună a Sepultura şi în unele momente sună a Soulfly, Pantera sau Machine Head. Au fost plini de energie şi solistul a fost senzaţional. Nu doar că a cântat din public, a creat un vârtej uman de puştani în jurul său, un mini mosh pit. Şi nu doar la o piesă. Vocea a fost puternică, chiar dacă mai spre growl, fără părţi melodice, dar grupul a fost 100% acolo ca atitudine.

Vendetta FM în deschiderea concertului Megadeth la Romexpo 2024 │ FOTO: Ciprian Vladut / InfoMusic.ro

Grupul din Madrid are versuri cu încărcătura socială şi în cariera sa de aproximativ 20 de ani a strâns ceva fani în ţările vorbitoare de spaniolă şi nu numai.

Megadeth

Buuuun şi acum să vedem ce a oferit Megadeth. În primul rând câteva cuvinte despre public. Pot să spun că au fost şocant de mulţi puştani, puşti, copii şi la celălalt capăt al spectrului oameni cu păr alb, dar super entuziasmaţi. Iniţial am crezut că nu va fi prea multă lume, fiind o zi toridă de luni, imediat după alegeri, dar până la urmă s-a umplut rezonabil spaţiul de la Romexpo. Şi aveai şi loc să te deplasezi şi zero cozi la licori. Mă bucură şi că au dispărut jetoanele şi că preţurile sunt rezonabile.

Show-ul a început, aşa cum era de aşteptat cu piese de pe cel mai nou LP, "The Sick, The Dying... and the Dead!". Mai precis cu piesa titulară, extrasă de pe acest album cu numărul 16 în discografia formaţiei. Abordează teme ca mortalitate, pandemie, devastare şi teamă. Mustaine a intrat pe scenă ca un zeu rock, cu o cămaşă albă ulterior deschisă la piept şi pletele în vânt. De altfel cămaşa albă o are mereu şi urcă pe scenă cu ea încă din anii 1990. Face parte din look, ca să zic aşa.

Megadeth in concert pe 10 iunie 2024 la Romexpo Bucuresti │ FOTO: Ciprian Vladut / InfoMusic.ro

Ne-am întors apoi în 2001, cu piesa "Dread and the Fugitive Mind". Este o melodie de pe albumul "The World Needs a Hero", care abordează teme ca vina şi dialogul intern despre moralitate. Aici s-au dezlănţuit câteva persoane cu păr alb, cu brăţări cu ţepi, cu limba scoasă, cu berea vărsată peste tot, era momentul vieţii lor. Lângă ei? Câţiva puştani, copii, nepoţi, care se filmau alături de rudele mai în vârstă. A fost un moment... wholesome, cum ar zice englezul.

Mustaine a mai fost la noi cu Megadeth în 2010, cu ocazia Big Four-ului uriaş de la Romexpo, cu Slayer, Anthrax şi Metallica pe aceeaşi pajişte în câteva zile. L-am văzut şi în 2012, dar de atunci s-a schimbat toată componența trupei. Ştiu, Ellefson nu a plecat chiar frumos, dar Mustaine rămâne motorul creativ al acestui proiect. Şi artistul şi-a revenit în urma unor probleme de sănătate: cancer la gât şi o operaţie cervicală, care l-a lăsat fără abilitatea de mai face headbanging. Nu trebuie să îl subestimăm totuşi pe Dave, e mare practicant de jiu jitsu, aşa cum am aflat de la podcastul lui Joe Rogan şi e "construit ca o stâncă".

Versurile Megadeth nu sunt doar despre societate, revoluţii şi războaie. Avem şi teme mai inedite, precum cea din "Hangar 18", care e despre teorii ale conspiraţiei şi viaţa extraterestră de pe Terra, în baze militare. Chitara rapidă şi tobele de punk sunt delicioase. Solo-urile rapide ne-au mitraliat timpanele.

Megadeth in concert pe 10 iunie 2024 la Romexpo Bucuresti │ FOTO: Ciprian Vladut / InfoMusic.ro

A urmat "She-Wolf", venise momentul pentru relaxare, cu riff-uri catchy şi elemente melodice. Publicul l-a ovaţionat pe Dave de multiple ori. Una dintre marile balade ale rock-ului, "A Tout Le Mode", s-a auzit a opta piesă, single de pe albumul "Youthanasia" de acum 30 de de ani. E inedită pentru o trupă americană, deoarece are chorusul în franceză. Are versuri despre moralitate şi un mesaj de... "adio". A fost una dintre puţinele dăţi când am văzut şi o latură mai... soft a lui Mustaine.

Ne-am revenit rapid cu "Sweating Bullets", cu paranoia, cu monologul lui Mustaine şi riff-urile rapide. Am alunecat apoi în "Tornado of Souls", cu chitara complexă semnată Marty Friedman, pusă în mişcare acum de un Megadeth reinventat.

Şi nu ar fi concert Megadeth fără "Symphony of Destruction", care a ridicat aşa multe mâini în aer ca nimeni nu mai filma. Răutăcioşii l-ar putea considera o alternativă la "One" de la Metallica, cu mesajul său anti război, cu mesajul despre păpuşari care conduc conflicte. Rămâne pentru mine mereu fabulos ce poţi face cu riff-uri aşa simple, ca la intro-ul piesei, ca la intro-ul de la "Walk" (piesa Pantera) şi chiar şi creaţii mai recente, precum cele System of a Down.

Megadeth in concert pe 10 iunie 2024 la Romexpo Bucuresti

Megadeth in concert pe 10 iunie 2024 la Romexpo Bucuresti │ FOTO: Ciprian Vladut / InfoMusic.ro

Am avut şi un regal de bas pe "Peace Sells", cu un mesaj puternic despre politică şi media, parcă mulat pe alegerile recente din România. Şi că tot am menţionat Metallica, s-a auzit şi "Mechanix", scrisă iniţial pentru Metallica, dar regândită pe un flux foarte rapid de note şi cu un sound thrash pur şi optzecist. Parcă s-a încercat şi ceva mosh pe ea, înviind publicul spre final.

"Mechanix" este o melodie originală, scrisă de Dave Mustaine în perioada Metallica şi inspirată din "Sweet Home Alabama" a lui Lynyrd Skynyrd. A devenit ulterior "Four Horsemen" pentru Metallica, cu versuri schimbate şi solo-ul lui Hammett adăugat pe primul album.

Megadeth in concert pe 10 iunie 2024 la Romexpo Bucuresti │ FOTO: Ciprian Vladut / InfoMusic.ro

Concluzii

Nu o să vă mint... e greu să îl placi pe Mustaine ca solist vocal. Vocea sa de-a lungul anilor a fost ca whiskey-ul bine învechit în butoaie de lemn: o apreciezi, funcţionează cu muzica Megadeth sau o urăşti. Recent a devenit şi mai... obosită de trecerea timpului, dar în continuare muşcătoare. Problema cu Mustaine e că e un chitarist atât de bun, rapid, precis, inovator, talentat, încât depăşeşte cu mult ceea ce poate livra cu vocea. E o forţă a muzicii, e o forţă creativă, aşa cum arată şi albumul din 2022. Sonorizarea? Chitara solo nu s-a auzit mereu prea bine, vocea a fost OK şi parcă a fost prea mult bas şi tobe pe canalul stânga, chitara pe cel din dreapta.

Per total totuşi am avut o experienţă thrash de calitate, rafinată, bine structurată, savuroasă. Mustaine a vorbit un pic mai mult cu publicul decât la ultima venire a sa în România, dar rămâne o nebuloasă de om, care se păstrează pentru sine şi preferă să inspire teamă şi respect.

Modul în care degetele sale au făcut dragoste cu chitara au rămas totuşi în memoria tuturor celor prezenţi. De ce Symphony of Construction? Pentru ca Mustaine e un baraj de om, un dig care ţine toate notele şi versurile muşcătoare sub control perfect. Nu e haos controlat ca Slayer, nu e exuberanța Metallica, e un soi de lord cu aer britanic al thrash-ului.

Megadeth in concert pe 10 iunie 2024 la Romexpo Bucuresti

Megadeth in concert pe 10 iunie 2024 la Romexpo Bucuresti │ FOTO: Ciprian Vladut / InfoMusic.ro

Mustaine a ajuns la voce frustrat de faptul că nu găsea vocali pentru trupa sa şi i-a venit ideea să cânte la voce împreună cu chitara ritm. Culmea, încurajat de Ellefson, impresionat de prima tentativă a lui Mustaine.

La final de zi, Dave este unul dintre cei mai buni chitariști de ritm din thrash, dacă nu cel mai bun. Megadeth se diferențiază de alte trupe thrash prin tehnicitate (şi studio şi live), dar şi complexitatea muzicii.

RECOMANDARE: Vezi galeria de poze de la concertul Megadeth (2024)

Concerte & turnee

Află programul și regulile de acces pentru concertul Megadeth de la Romexpo

Megadeth va concerta pe 10 iunie la Romexpo în aer liber, în cadrul unui warm-up party Metalhead Meeting. În deschidere vor cânta Vendetta FM (Spania) și Stellvris (Cehia). Te invităm să afli programul, regulile de acces și alte informații utile în cazul în care vei participa la eveniment.

Publicat

pe

Concert Megadeth la Arenele Romane pe 13 iulie 2016 │ FOTO: Andrei Zidaroiu / InfoMusic.ro

Megadeth este un nume care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cu patru decenii de activitate, Megadeth a trecut testul timpului ajungând un pilon de referință al scenei muzicale internaționale, influențând generații întregi de artiști. Trupa revine în România cu turneul "Crush The World Tour" și promite un show de neratat la Romexpo.

Program concert Megadeth la Romexpo

 • OPEN DOORS - 18:00
 • Stellvris - 19:00 - 19:30
 • Vendetta FM - 20:00 - 20:30
 • Megadeth - 21:00 - ...

Reguli de acces concert Megadeth la Romexpo

Concertul are loc în Parcarea C de la Romexpo. Accesul se va face prin Intrarea C, din Bulevardul Expoziției, începând cu ora 18:00, iar concertele debutează de la ora 19:00. După deschiderea porților puteți sosi la orice ora doriți pentru a vedea trupele favorite.

Organizatorii au pregătit un Food Court atât în zona A, cât și în zona B cu Food Trucks generos precum și baruri, publicul având de ales dintr-o gamă variată de opțiuni. În perimetrul evenimentului va exista și o zonă de merchandise.

Acces copii

 • Copiii sub 10 ani au acces gratuit însoțiți de un adult posesor de bilet valabil.
 • Accesul minorilor sub 14 ani se face doar pe bază de bilet și doar dacă aceștia sunt însoțiți de un adult posesor de bilet valid.
 • Organizatorii nu recomandă prezența la concert a copiilor fără căști de protecție! Zgomotul foarte puternic poate dauna auzului celor mici.

Este INTERZIS accesul cu:

 • sticle, conserve;
 • mâncare sau băuturi de orice fel;
 • artificii, arme, obiecte periculoase;
 • substanțe interzise cf. legii 143 / 2000
 • obiecte cu laser (ex. pointere, brichete cu laser);
 • umbrele (sunteți rugați ca în caz de ploaie să veniți cu pelerine);
 • aparate foto/video profesionale sau semi-profesionale (cu obiectiv detașabil);
 • aparate de înregistrare audio-video profesionale sau semi-profesionale;
 • animale de companie;
 • persoanele cu probleme de ordin medical trebuie să aibă asupra lor dovezi clare pentru a putea intra la concert cu medicamentele necesare.

Organizatorii NU vor stoca și NU vor păzi obiectelor prezentate în lista de mai sus pe durata evenimentului!

La intrarea in perimetrul evenimentului, toți participanții vor fi percheziționați de agenții de securitate.

Organizatorii informează publicul participant că spectacolele includ lumini puternice ce pot afecta persoanele epileptice.

La Romexpo va fi prezent un medic care poate oferi Primul Ajutor în caz de nevoie.

Categorii de bilete și brățări

 • Accesul în spațiul de eveniment va fi permis unei singure persoane pe baza biletului valid, o singură dată. Biletul în baza căruia se va face accesul va trebui păstrat pe toata durata concertului.
 • Părăsirea perimetrului de concert, după validarea biletului de acces, va fi strict interzisă. Persoanele care doresc să părăsească zona de eveniment o pot face, dar la ieșire brățara le va fi ruptă și dacă doresc să intre din nou, vor trebui să-și cumpere alte bilete.
 • Posesorii de bilete la categoriile Premium și Categoria A vor primi la acces brățări speciale ce le permit accesul în zona în care au bilete. Brățările trebuie păstrate la mână, exact așa cum au fost puse, pe toată durata concertului. Brățările nu sunt transmisibile și nu trebuie deteriorate pe întreaga perioadă a evenimentului. Posesorii de bilete la Categoria B nu vor primi brățară la acces.
 • Categoria Premium - Pe platformă la înălțime, fără loc, cu bar separat și acces separat. Fanii cu bilet Premium au acces în toate categoriile de bilete inclusiv în fața scenei în Categoria A. Beneficiază de toaletă VIP.
 • Categoria A - în picioare, în fața scenei; posesorii de bilete la categoria A nu au acces la categoria Premium, dar au acces la categoria B
 • Categoria B - în picioare în spatele categoriei A. Posesorii de bilete la categoria B nu au voie să intre la nicio altă categorie.

Prețuri bilete concert Megadeth la Romexpo:

Biletele mai sunt disponibile DOAR la intrare:

 • Categoria A - 350 de lei
 • Categoria B - fără loc, în spatele categoriei A - 290 de lei la intrare
 • Premium - Pe platformă la înălțime aproape de scenă, cu bar și acces separat - 800 de lei
Citește în continuare

Trending