Urmărește-ne în Social Media

world music

Mariza la București - Călătorie în Portugalia

Artista portugheză Mariza a revenit la București pentru al treilea an la rând, prezentând publicului noul său proiect discografic intitulat "Mundo" într-un concert complex și plin de energie.

Publicat

pe

Concert Mariza la Sala Palatului pe 19 noiembrie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Sala Palatului a vuit de lume în seara de 19 noiembrie, un număr mare de oameni alegând să fie prezenți la concertul cântăreței de fado Mariza și gustând astfel timp de două ore din sufletul și atmosfera Portugaliei. Într-un decor rupt din Lisabona, artista a venit din nou în mijlocul Bucureștiului pentru a ne prezenta noul său material discografic intitulat "Mundo".

Nu am avut timp să ne plictisim sau să ne fugă gândul în altă parte, Mariza având grijă să ne țină conectați pe tot parcursul concertului. Dacă ar fi să existe cursuri de training pentru artiști pe tema "interacțiune cu publicul", cu siguranță Mariza ar fi trainerul șef. A fost o satisfacție reciprocă, ea primind energia de care avea nevoie, iar noi primind o distracție pe cinste. După ce ne-a atenționat de două ori să nu mai folosim blițurile atunci când facem poze, nu ne-a lăsat până nu am cântat alături de ea două piese, dând dovadă de o energie colosală și în același timp de un simț al umorului bine dezvoltat. Cel mai delicios moment a fost atunci când interpreta ne-a rugat să cântăm pe rând, doar femeile și doar bărbații. O sală răsunând de voci ale bărbaților a fost ceva rar întâlnit, lăsând-o pe Mariza profund impresionată, iar pe femeile din public foarte amuzate.

Concert Mariza la Sala Palatului pe 19 noiembrie 2016

Concert Mariza la Sala Palatului pe 19 noiembrie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Recomandare: Urmărește galeria de poze de la concertul Mariza

Concertul a fost împărțit în două etape, diferențiate prin schimbul de rochie al Marizei și prin starea de spirit transmisă prin muzică. Prima parte a fost cea "deep", așa cum a numit-o cântăreața, rochia fiind una neagră, superbă, iar cea de-a doua parte a fost teleportarea în favelele portugheze pline de viață și sentimente de bucurie, reprezentată printr-o rochie roșie. Mariza a ținut să ne spună ca muzica fado nu este numai muzică tristă așa cum cred mulți, povestindu-ne despre atmosfera în care a crescut în Lisabona și invitându-ne să ne transportăm și noi acolo cu imaginația, ajutați de muzică.

Concert Mariza la Sala Palatului pe 19 noiembrie 2016

Concert Mariza la Sala Palatului pe 19 noiembrie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Am primit pe lângă muzica portugheză și câteva frânturi de muzică spaniolă și africană, dedicată rădăcinilor africane de pe linia mamei artistei. Mariza are grijă să își onoreze familia și originile prin muzica pe care o face, oferind publicului și scurte povești care să ilustreze nașterea diferitelor bucăți muzicale.

Chitara portugheză și chitarele acustice au fost instrumentele care au însoțit vocea Marizei, alături de percuție. Sala Palatului a sunat minunat, exemplar, claritatea instrumentelor acustice ajungând parcă și mai adânc în sufletele noastre. Iar în ceea ce privește vocea Marizei, cei care au mai auzit-o în concert cu siguranță știu senzația de a fi cutremurat până la măduva oaselor de sunet. Puterea imensă a vocii ei părea să fie ținută sub cumpăt pentru a nu răscoli prea mult celulele în corpurile spectatorilor.

Concert Mariza la Sala Palatului pe 19 noiembrie 2016

Concert Mariza la Sala Palatului pe 19 noiembrie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Momente memorabile au fost și cele de la final, atunci când muzicienii s-au decuplat de cabluri și au cântat alături de Mariza făra microfoane și amplificare, într-o liniște totală a Sălii Palatului în care sunetul răzbătea până la ultimul rând.

Bisul de încheiere a regăsit-o pe Mariza în mijlocul oamenilor din sală, cântăreața alegând să se alăture publicului și să cânte de la nivelul de sub scenă. Sentimentul prezent atunci când un artist face un asemenea gest într-o sală atât de mare precum cea a palatului este unul imens de respect, comuniune și iubire iar experiența publicului cu siguranță este memorabilă.

Concert Mariza la Sala Palatului pe 19 noiembrie 2016

Concert Mariza la Sala Palatului pe 19 noiembrie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

La finalul concertului, atunci când oamenii au început să plece și sala să se golească, am realizat că ne întorseserăm înapoi în București. Călătoria în Portugalia fusese una de succes, emoționantă și plină de veselie. Mulțumiri Marizei, instrumentiștilor care au însoțit-o și tuturor celor care i-au făcut posibil concertul pentru experiența colorată trăită.

Setlist Mariza, București, 19 noiembrie 2016:

 1. Fado menor do Porto
 2. Anda o Sol na minha rua
 3. Maldicao
 4. Dona Rosa
 5. Primavera
 6. Missangas
 7. Adeus
 8. Sem ti
 9. Caprichosa
 10. Melhor de mim
 11. Sombra
 12. Padoce
 13. Alma
 14. Rio de Masoa
 15. Chuva
 16. Barco Negro
 17. Rosa Branca
 18. Paixao
 19. O gente da minha Terra
 20. Saudade solta

Concertul Mariza de pe 19 noiembrie 2016 a fost organizat de German Quality Entertainment. La show au asistat peste 3500 de spectatori, inclusiv portughezi aflați la București. Artista, care va împlini 43 de ani pe 16 decembrie, a anunțat că ar vrea să revină în România anul viitor.

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Mariza revine la București în martie 2023

Inconfundabila stea a muzicii fado, Mariza, se reîntoarce în România cu noi piese de dragoste. Artista va concerta pe 8 martie 2023 la Sala Palatului din București, în cadrul acestui spectacol urmând să celebreze alături de iubitorii muzicii sale cele peste 2 decenii de carieră discografică si de călătorii sonore de neuitat.

Publicat

pe

Mariza în concert la Sala Palatului pe 17 februarie 2018 │ FOTO: Stefan Sandu / InfoMusic.ro

În ultimii 20 de ani, MARIZA s-a transformat dintr-un fenomen local, cunoscut doar unui mic cerc de admiratori din Lisabona, într-una dintre cele mai apreciate şi vândute vedete ale circuitului muzical internațional.

Astfel, recent, starul portughez a sărbătorit cea de-a douăzecea aniversare a carierei sale și cei 100 de ani de la naşterea regretatei Amália Rodrigues, cu primul ei album complet de piese clasice, lansat în SUA pe data de 29 ianuarie, 2021, de NONESUCH / WARNER BROS RECORDS.

Mariza și Rodrigues au multe în comun, dincolo de originea lor. Cu apariţiile sale pe cele mai impozante scene ale lumii, Mariza a copleşit publicul internaţional la începutul acestui secol, exact cum a făcut Rodrigues în anii '50 și anii '60.

Iar datorită albumelor sale atât de apreciate de criticii de specialitate și datorită colaborărilor muzicale total surprinzătoare, Mariza a dezvoltat şi a cultivat sonorităţile fado, la fel cum a procedat Rodrigues în anii '60 și anii '70.

Mai mult, MARIZA a devenit cel mai celebru ambasador al muzicii portugheze în secolul XXI, așa cum avusese să fie Rodrigues în secolul al XX-lea.

"Pentru mine, să cânti este cea mai directă formă de expresie artistică, iar fado ar putea fi cel mai deschis stil de interpretare pe care l-am ascultat vreodată. Nu voi uita niciodată când am început să ascult fado în Lisabona — mi-a mers direct la inimă și mă duceam în fiecare seară să ascult mai mult. Sunetul vibrant al glasului Marizei și intreaga sa prezență, o desemnează ca interpretă principală de fado, astăzi, și o vedetă internațională majoră", a declarat cântăreața de operă de renume mondial, Renee Fleming.

Prețurile biletelor la concertul Mariza de pe 8 martie 2023:

Biletele sunt puse în vânzare la următoarele categorii de preţuri:

 • VIP - 240 lei;
 • Categoria 1 - 180 lei;
 • Categoria 2 - 130 lei.
Citește în continuare

Trending