Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Maestrul Zamfir - 50 de ani de nebunie - RECENZIE

Sâmbătă seara Ateneul Român a fost neîncăpător pentru Gala Aniversară ”Zamfir - 50 de ani pe scenă”. Maestru a urcat pe scenă însoțit de Nicolae Licăreţ, Grigore Leşe, Dan Puric, Eugen Sârbu, Carmina Sârbu,  Vlad Miriţă, mezzo-soprana Maria Jinga, Corul Acustic și Orchestra Simfonică “Zamfir 50”, dirijată de Daniel Jinga.

Publicat

pe

Gala Aniversară ”Zamfir - 50 de ani pe scenă” pe 31 mai 2014
Gala Aniversară ”Zamfir - 50 de ani pe scenă” pe 31 mai 2014 │ FOTO: Daniel Robert Dinu / iconcert.ro

Ploua rău afară. Se anunțaseră coduri colorate, însă spectacolul era sold out, iar oamenii eleganți. Unii purtau costum, alții maramă, un mix între contemporan și tradițional, într-un edificiu simbol al culturii, Ateneul Român. Maestrul Licăreț spunea odată că se țin prea puține concerte în ultima vreme la Ateneu și prea multe alte evenimente. Atât de impunător, locul ar trebui să fie un templu în care intri cu sfială și te rogi încet pe muzica marilor maeștri. O astfel de seară pregătise Zamfir.

Dan Puric a deschis spectacolul cu o poveste. Vorbea repede, iar vocea i se înflăcăra din când în când pentru a descrie mai bine un zeu sau o întâmplare. Spunea istoria naiului, a sunetului, a sufletului, a vieții. “Ce este doina? Un cântec de jale ar fi răspunsul învățat la școală. Însă doina este durere neîntreruptă, ca atunci când cineva îți dă cu ciocanul peste degete și când acestea se încep să se vindece îți dă din nou și din nou și din nou.”

Gheorghe Zamfir, aniversat la 50 de ani de carieră, pe 31 mai 2014 la Ateneul Român

Gheorghe Zamfir, aniversat la 50 de ani de carieră, pe 31 mai 2014 la Ateneul Român │ FOTO: Daniel Robert Dinu / iconcert.ro

Maestrul Zamfir exemplifica folosind pe rând cele trei instrumente de diferite mărimi înșirate pe o măsuță joasă, din fața scenei. Luceau frumos în lumina reflectoarelor. Când cânta, îți aminteai de povestea fetei care se transformase în trestie spusă de Dan Puric și vedeai cum Zamfir strânge între degetele-i subțiri elementele tubulare ca și cum ar fi strâns pe cineva în brațe. Maestrul nu suflă ci șoptește. Iar Daniel Jinga conduce răspunsurile orchestrei.

Eram copil când l-am văzut pe Grigore Leșe într-un spectacol. Nu înțelegeam mare lucru însă era ceva ce nu putea fi atins, ceva mistic, ceva profund în sunetul lui. Mereu am avut impresia că vocea lui Grigore Leșe rezonează cu ceva ce am uitat de mult, ceva vechi de când lumea. Sala îi răspundea în murmur.

Publicul îl aplauda fără încetare pe Eugen Sârbu al cărui nume este menţionat, alături de cel al lui George Enescu, în renumitul Oxford Dictionary of Music. Însă când își transform vioară într-un obiect magic ce scoate sunete nemaiauzite înțelegeai de ce cărțile îi poartă numele. Și dacă recenzia sună a basm, cu atât mai bine, pentru că asta era atmosfera!

Gala Aniversară ”Zamfir - 50 de ani pe scenă” pe 31 mai 2014

Gala Aniversară ”Zamfir - 50 de ani pe scenă” pe 31 mai 2014 │ FOTO: Romina Stan / InfoMusic.ro

Timpul trece pe nesimțite. Maria Jinga avea o voce de înger când interpreta Ave Maria alături de Maestru. Se făcea ora nouă. Carmina Sârbu era o prezență subtilă, liniștitoare. Ceasul bătea zece. Vlad Miriță zâmbea fermecător și vocea i se împletea cu cea a Mariei Jinga pe The Prayer. Era mult trecut de ora 11. Maestrul se scuză, dar trebuie să renunțe la câteva piese. E deja târziu.

Într-adevăr era târziu și recenzia e lungă și nu a surprins esențialul. Dar cum poți descrie cuiva cum sună Gheorghe Zamfir interpretând o doină sau The Lonly Shepherd. Să fii nebun să încerci! Pentru că e nebunie în muzica lui, dar ce geniu nu este nebun?

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

UNTOLD 2021: Gheorghe Zamfir urcă pe scena principală a festivalului

Unul dintre cei mai buni naiști ai lumii, maestrul Gheorghe Zamfir, urcă în premieră pe scena principală UNTOLD, pentru un moment unic. Concertul va avea loc vineri seară, pe 10 septembrie.

Publicat

pe

Gheorghe Zamfir concertează la UNTOLD 2021
Gheorghe Zamfir concertează la UNTOLD 2021 │ FOTO: UNTOLD

O legendă a muzicii, cu peste 185 de albume compuse, vândute în 120 de milioane de exemplare, Gheorghe Zamfir are în palmares compoziții recompensate cu 100 de discuri de aur și de platină, premii și distincții obținute la nivel mondial. Este primul artist român care a câștigat două discuri de aur în SUA și care a cântat în timpul mesei private a unui Papă (Ioan Paul al II-lea, în 1988).

Intitulat Regele Naiului, Gheorghe Zamfir a colaborat cu muzicieni de top: Andrea Bocelli, Ennio Morricone, André Rieu, Richard Clayderman și mulți alții. De asemenea, a compus temele din coloanele sonore ale filmelor "Once Upon A Time in America" și "The Tall Blonde Man with One Black Shoe", Tarantino folosind interpretarea piesei "Lonely Shepherd" în coloana sonoră a peliculei "Kill Bill".

Gheorghe Zamfir pune bazele primei Academii Internaționale de Nai

Una dintre cele mai mari dorințe ale maestrului este aceea de a pune bazele primei Academii Internaționale de Nai Gheorghe Zamfir, festivalul UNTOLD fiind implicat în promovarea acestui proiect. Doritorii pot cumpăra cărămizi virtuale din viitoarea clădire a Academiei Internaționale de Nai Gheorghe Zamfir de pe platforma clapart.com. Cei care le vor achiziționa își vor vedea numele în calitate de fondatori ,,plutind” în zona Amfiteatrului Academiei cu ajutorul tehnologiei AR (Realitate Augmentată).

Concertul lui Gheorghe Zamfir din cadrul festivalului UNTOLD are loc vineri seară, 10 septembrie, de la 22:30. După festival, va fi lansată o colecție de NFT-uri (Non Fungible Tokes) rezultată din momentele memorabile create de Gheorghe Zamfir.

Personaje fantastice, acrobați internaționali, animatori, dansatori și lumi de poveste fac parte din cea de-a șasea ediție a festivalului UNTOLD

Tărâmul magic UNTOLD își deschide porțile mâine, 9 septembrie, cu lumi de poveste. Fanii vor fi întâmpinați de zeci de personaje fantastice, acrobați internaționali, animatori, dansatori, trupe de teatru și muzicanți, parade și spectacole cu foc sau leduri și multe alte surprize.

Luna – The Rising este protectoarea festivalului în acest an și va fi celebrată la înălțime, atât pe scena principală UNTOLD, cât și în alte zone din festival. Acrobați pe picioroange, care poartă costume de poveste și aduc Luna mai aproape de Pământ, vor defila peste tot în tărâmul magic. Artistele fac parte din trupa Moon Ladies și vin din Italia pregătite să facă spectacol timp de 4 zile și 4 nopți la Cluj-Napoca.

Pădurea din Parcul Central va fi fermecată de acrobații pe cerc și spectacole la înălțime. Jongleriile cu foc și leduri colorate sunt la rândul lor de nelipsit. În fiecare seară de festival, trupa Amaris Agni va îmblânzi focul cu coregrafii impresionante și va colora întunericul cu mișcări uimitoare de dans, puse în lumină de leduri.

Fanii se vor încărca cu energie bună și de la trupa Barbarossa Samba Group, care aduce ritmuri intense de samba, multă pasiune pentru muzică și viață, veselie și culoare. Dansatorii de la Jump In vor fi prezenți cu trupa de breakdance steampunk, parada fluturilor și numeroase alte personaje fascinante.

În festival vor exista în acest an și ateliere de percuție pentru cei care își doresc să învețe tainele acestei expresii muzicale unice sau doar sunt curioși să urmărească artiști și elevi în acțiune.

"Art(ist) for the Rainforest", o expoziție ce aduce la Cluj-Napoca artiști din Peru reprezentanți ai curentului Neo-Amazonian

Unul dintre momentele care va face experiența UNTOLD impresionantă este expoziția "Art(ist) for the Rainforest". Acest eveniment aduce în Cluj-Napoca artiști din Peru, reprezentanți ai curentului Neo-Amazonian, care oferă un spectacol unic cu lucrările expuse, o combinație de elemente din natură cu simboluri ale triburilor indiene. Artiști ingenioși din Amazon, Peru și Brazilia au reușit să își facă cunoscută cosmoviziunea, folosindu-se de două elemente fundamental: Pământ și Univers.

Personaje supradimensionate, sfere de dimensiuni uriașe, plante și animale din Amazon, toate joacă un rol important în acest concept artistic.

De la începutul anului 2019, artiștii din Peru au avut 14 expoziții, în Franța, Olanda, Belgia și România, reușind să vândă peste 100 de lucrări.

Expoziția organizată în cadrul festivalului UNTOLD va recrea o atmosferă autentică, datorită unui invitat special, Puka, un faimos chitarist și artist sharango.  Fanii care vizitează această galerie pot dona pentru conservarea pădurilor amazoniene.

Toate aceste experiențe pot fi admirate de sus, din roata fantastică înaltă de 30 de metri, care oferă o panoramă deosebită asupra universului UNTOLD, precum și asupra orașului Cluj-Napoca. Fanii pot trăi momente speciale și în caruselul veseliei și al copilăriei.

Meet And Greet cu Ioana Grama și Alina Ceușan în zona de fashion a festivalului

Și în acest an, moda are locul ei de cinste în festival. La fashion corner, fanii pot găsi colecții speciale de haine, încălțăminte, bijuterii și accesorii realizate de peste 20 de designeri români, printre care și Ana Tobor – primul influencer virtual din România, care a construit brandul ,"My simplicated".

Alina Ceușan și Ioana Grama vor fi și ele prezente în zona de fashion, în toate cele 4 zile de distracție, cu propriile branduri de haine. Ioana Grama vine cu brandul Cream Lingerie, unde toate doamnele și domnișoarele pot găsi haine de festival. Totodată, o vor găsi aici în fiecare zi, între 17.00-19.00, pe Ioana Grama, care le va oferi opțiuni de outfituri de festival și va răspunde la întrebările lor.

Și Alina Ceușan vine cu brandul Retrofuture și cu ținute făcute special pentru festival. În fiecare zi își va întâmpina fanii între 17:00 și 19:00, la standul ei, cu sesiuni de meet & greet.

Zona Fantasy House îi așteaptă pe toți cei care doresc coafuri speciale, tatuaje temporare și make-up de festival.

Citește în continuare

Trending