Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 INFO CONCERT:
ARTmania Festival 2020
INFO CONCERT:
UNTOLD Festival 2020
INFO CONCERT:
Neversea 2020
INFO CONCERT:
Jazz in the Park 2020
Poster Summer Well 2021INFO CONCERT:
Summer Well 2020
INFO CONCERT:
Il Volo

Liber la muzică în True Club cu FreeStay

Cum am petrecut o seară cu coveruri și atmosferă live în True Club alături de trupa FreeStay a lui Florin Ristei. Impresii de la concertul de pe 5 ianuarie.
Trupa FreeStay în True Club pe 5 ianuarie 2012

Trupa FreeStay în True Club pe 5 ianuarie 2012 (foto: Maria B, True Club)

Începutul de an vine cu acea relaxare inocentă și stare de entuziasm ale oricărui start (restart), indiferent cum am percepe individual convenționalitatea calendarului. Pe fondul acestei liniști aparente, am mers vineri seara în True Club, urmând ideea că muzica live din sufragerie - în al cărui target mă includeam - va fi un stimul pozitiv abordării în forță a unui nou an plin de concerte.

True Social Club e pus în valoare de o ambianță caldă - se simte aerul unei întâlniri cu prietenii în living - și de publicul ce îi coboară treptele. Descoperi oameni ca și tine, iubitori de muzică cu ritm, refren și amintiri - indiferent de anul lansării. Cred că vârsta celor ce vin în True Club nici nu contează, liantul lor stă în gustul pentru muzica plină (cred că plină e mai potrivit decât bună), plăcerea dialogului și decența dobândită în primii 7 ani de viață. Așezat confortabil într-un astfel de public ce umplea True Club, pe la miezul nopții intram în rezonanță pe coveruri știute în compania prietenilor și plăcerea berii.

Trupa FreeStay în True Club pe 5 ianuarie 2012

Trupa FreeStay în True Club pe 5 ianuarie 2012 (Foto: Maria B, True Club www.facebook.com)

Sunt printre cei ce-și amintesc blondinul ce-i striga numele colegei "Dana", chiar dacă despre trupa lui de atunci ("Amicii") nu-mi mai regăsesc nicio altă amintire. Florin Ristei, fost coleg de cântec cu Dana, are acum o altă trupă - "FreeStay", după ce vreo 7 ani a cântat în "Marfar" fără trecere prin vreo gară mai cunoscută. În 2012, Florin alături de noii săi colegi, au făcut legătura între hitul anilor 2000 și provocarea unui nou început. FreeStay a lansat videoclipul "Ea a fost DANA", concentrându-se pe un sound rock și fete care vor acum altceva.

FreeStay este înainte de toate o trupă live, recomandată oricărui eveniment cu public pestriț, care îi reunește pe Florin Ristei (voce), Șerban Niculae (clape, voce), Alin Teodorescu (clape), Alin Ilieș (chitară), Mihai Togănel (bass) și Vladimir Grafu (tobe). Sunt așadar 6 oameni ajutați și de un laptop cu sample-uri, care reușesc să-ți ofere sunetul plin, ce te face să plonjezi în trăirea unui cover-hit fără să-i percepi efectele clonării. Urmărindu-i pe băieți, mi-am zis: auzi un sound complet, sună așa cum îl vreau, știu că nu-i vedeta lui pe scenă și nu am nicio problemă cu asta.

Îmi place cum sună Florin Ristei (25 de ani) și apreciez deinvoltura sa în fața spectatorilor. Are pregătirea de live-uri, abilitățile de entertainer, zâmbetul permanent și vorbirea pe repede înainte - atât de repede că nu poți concepe câte ți-a zis în 3 secunde.

Trupa FreeStay în True Club pe 5 ianuarie 2012

Trupa FreeStay în True Club pe 5 ianuarie 2012 (Foto: Maria B, True Club www.facebook.com)

Selecția hiturilor este prima întoarcere a cheii în succesului unei seri de coveruri, iar FreeStay a știut să facă alegerile potrivite dintr-un spațiu de hituri cu anii pe abcisă, genurile muzicale pe ordonată și interpretarea pe înălțime. Pătrunși în acest sistem de coordonate am gustat mai întâi "Easy (Faith No More)", "Two Princes" (Spin Doctors), "Fairytale" (Alexander Rybak), "The Lazy Song" (Bruno Mars), "It's Not Usual" (Tom Jones), "I'm A Beliver" (Smash Mounth), "Crazy" (Gnarls Barkley) și așa mai departe. Spun mai întâi pentru că programul FreeStay a cuprins trei părți ce ne-au ținut live până după ora 2 noaptea.

La "Fairytale", Florin și-a ridicat vioara și a cântat precum Alexander Rybak. Piesa câștigătoarea la Eurovision în 2009 nu e deloc simplă. Solistul de la FreeStay s-a descurcat bine și tare aș vrea să îi văd evoluând cu piese proprii în perioada următoare. Dacă melodia "Ea a fost DANA" a fost transpusă pe un sound rock și a suferind actualizări de versificație.

Trupa FreeStay în True Club pe 5 ianuarie 2012

Trupa FreeStay în True Club pe 5 ianuarie 2012 (Foto: Maria B, True Club www.facebook.com)

Cea de-a doua parte a cântării a început cu o melodie scrisă pentru FreeStay de Florin impreuna cu Alexandru Matei de la Jukebox. Piesa se numeste "Criminal Mind". Florin Ristei a făcut o interpretare excelentă cu "Don't Stop Me" (Quuen) și m-a uimit iarăși cu "Grace Kelly" - provocarea vocală de la Mika. Hiturile vechi "Got My Mind Set On You" (George Harrison) și "Go Johnny, Go" (Chuck Berry) ne-au reamintit că ne aflam la o seară de coveruri, de unde îmi pare bine că nu am ratat nimic, vorba celor de la Aerosmith, păstrați pentru final - "I Don't Wanna Miss a Thing". În încheiere trebuie să evidențiez conlucrarea celor 6 membri ai trupei în reușita serii. Am înțeles de ce au nevoie de două clape, le-am sesizat jocurile de scenă, câteva scăpări voite (sau poate nu) - care au condus împreună la acea stare live căutată și de mine în seara de 5 ianuarie, la intrare în Centrul vechi, pe colț la True Club.

VIDEOCLIP FreeStay - Ea a fost DANA

Trupa FreeStay a fost formată de Florin Ristei chiar de ziua sa, pe 29 august 2012, iar acum pregătește lansarea celui de-al doilea single. Îi vom urmări cu interes pe cei 6 membri "liberi" și vă vom ține la curent cu evoluția lor.

Ionut Paraschiv este Project Manager la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE