Urmărește-ne în Social Media

clasica

José Carreras a cântat pentru "îngeri"

Cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 69 de ani, cunoscutul tenorul José Carreras le-a făcut un cadou românilor, susţinând un nou concert la Romexpo. Alături de el, pe scenă s-au aflat soprana Nataliya Kovalova şi Orchestra Filarmonică "George Enescu" din Bucureşti, sub bagheta dirijoului David Gimenez. Pe scurt, o "Odă închinată muzicii".

Publicat

pe

Tenorul José Carreras în concert la Romexpo pe 26 noiembrie 2015 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

După o absenţă de mai mulţi ani din lumina reflectoarelor, tenorul José Carreras a revenit pe scenă într-un turneu mondial intitulat sugestiv "O viaţă dedicată muzicii". Şi nu avea cum să nu treacă şi Bucureştiul pe harta concertelor, mai ales că aici a avut întotdeauna un public care i-a apreciat talentul şi emoţiile transmise cu fiecare piesă pe care o interpretează. Cineva spunea, cândva, că într-o viaţă trebuie să clădeşti o casă, să ai un copil, să scrii o carte. Poate că pe această listă ar trebui adăugat şi José Carreras, pentru că poate ai trăit degeaba dacă n-ai “văzut” măcar o dată, pe viu, muzica lui. Spun “văzut” deoarece într-un asemenea concert ochii minţii fug departe, pe tărâmuri de vis şi gândurile zboară libere, eliberând pasiunea care zace în fiecare dintre noi.

Tenorul José Carreras în concert la Romexpo pe 26 noiembrie 2015

Tenorul José Carreras în concert la Romexpo pe 26 noiembrie 2015 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

RECOMANDARE: Vezi galeria de poze de la concertul lui José Carreras

Melodiile lui sunt pline de dragoste şi vocea lui nu face decât să elibereze acele cuvinte care se aruncă, parcă, într-un joc al iubirii şi al furiei. José Carreras a atins, şi de această dată, în acest concert, cele mai sensibile resorturi ale celor prezenţi la Romexpo. Toate piesele celebre din perioada “Belle Epoque” pe care le-a ales (La Serenată, Era de Maggio, Passione sau Core n'grato) au avut menirea de a crea o punte între inimi, de a sparge zidurile dintre oameni, măcar pentru câteva ore. Şi cu siguranţă a reuşit, pentru că aplauzele primite au demonstrat din plin că scopul a fost atins. Aplauze care l-au rechemat pe scenă de mai multe ori şi care l-au convins că la bisuri să interpreteze piesele “Chitara romana”, Non Ti Scordar di Me” şi “La Traviata-Brindisi”.

Tenorul José Carreras în concert la Romexpo pe 26 noiembrie 2015

Tenorul José Carreras în concert la Romexpo pe 26 noiembrie 2015 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

În momentele de respiro ale maestrului, acordurile din Die Fledermans Overture - Strauss sau inegalabilele note din Jazz Suite. Waltz No. 2 semnat Shostakovich au făcut că emoţiile să fie maxime, iar publicul să uite de orice răutăţi, supărări şi să-şi umple sufletul de bucurie.

Pentru că muzica alină şi vindecă răni, José Carreras nu a rămas rece nici la tragedia care a avut loc în clubul Colectiv, dedicând piesa "Ave Maria" celor 60 de tineri care acum ascultă muzica îngerilor. Interpretarea alături de soprana Nataliya Kovalova a creat un moment plin de emoţie ce a fost trăit la maximum de public, mai ales că sub privirile lor s-au derulat fotografiile din care zâmbeau chipurile adolescentine ale celor care au murit atunci.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Uu1JKcymWQM]

Interpretarea alături de soprana Nataliya Kovalova a creat un moment plin de emoţie ce a fost trăit la maximum de public, mai ales că sub privirile lor s-au derulat fotografiile din care zâmbeau chipurile adolescentine ale celor care au murit, atunci.r care au murit, atunci.

Tenorul José Carreras și soprana Nataliya Kovalova interpretând Ave Maria în memoria victimelor din clubul Colectiv

Tenorul José Carreras interpretând Ave Maria în memoria victimelor din clubul Colectiv │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

În 2014, José Carreras a sărbătorit, prin rolul său din noua opera "El Juez" ("Judecătorul"), revenirea pe scenă. După succcesul extraordinar înregistrat şi în ianuarie 2015, când Carreras a avut reprezentaţii la cunoscută Opera Mariinsky din Sankt Petersburg (Rusia) şi alte spectacole în diverse ţări, a fost demarat turneul mondial "O viaţă dedicată muzicii" ("A Life în Music").

José Carreras s-a născut pe 5 decembrie 1946, în Barcelona, Spania, iar, la vârstă de 28 de ani, după interpretarea rolului Pinkerton din "Madame Butterfly", la New York City Opera, a fost rapid propulsat în inimile publicului. José Carreras a făcut parte şi din proiectul "Cei trei tenori", alături de Placido Domingo şi Luciano Pavarotti, cu care a început în 1990 o serie de concerte care au fost pe mai toate scenele lumii, până-n 2003, când Pavarotti s-a retras din cauza unor probleme de sănătate.

Soprana Nataliya Kovalova alături de José Carreras în concert la Romexpo pe 26 noiembrie 2015

Soprana Nataliya Kovalova alături de José Carreras în concert la Romexpo pe 26 noiembrie 2015 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Concertul a avut loc pe 26 noiembrie 2015, în cadrul Pavilionului Central Romexpo, fiind organizat de Music Management Event.

PUBLICITATE
Comentează

Trending