Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Iron Maiden în Piața Constituției - o trupă care a îmbătrânit frumos - FOTO

Iron Maiden a oprit pentru a treia oară la București pe 24 iulie 2013. Concertul oferit de Bruce Dickinson (voce), Steve Harris (bass), Adrian Smith (chitară), Dave Murray (chitară), Janick Gers (chitară) și Nicko McBrain (tobe) a făcut parte din turneul mondial prin care britanicii aniversează 25 de ani de la lansarea albumului live "Maiden England". InfoMusic te invită să citești recenzia evenimentului din Piața Constituției. Pentru galeriile foto extinse cu Iron Maiden, Anthrax, Voodoo Six și publicul urmați linkurile aferente.

Publicat

pe

Bruce Dickinson (Iron Maiden) ridicând steagul României în concertul din Piața Constituției pe 24 iulie 2013
Bruce Dickinson (Iron Maiden) ridicând steagul României în concertul din Piața Constituției pe 24 iulie 2013 │ FOTO: Mihai Anghel / InfoMusic.ro

Cum a trecut vremea… Parcă ieri ascultam pentru prima dată "The Number of The Beast", pe o casetă ponosită împrumutată de la un coleg de clasă. Parcă ieri îmi făceam bagajele și petreceam două zile în trenul spre Atena, special pentru a vedea Iron Maiden live pentru prima oară, convins fiind că britanicii nu ne vor mai vizita niciodată în cariera lor. Parcă ieri ieșeam de pe stadionul Cotroceni, fascinat de ceea ce am văzut și ascultat. Cam ăsta este efectul Iron Maiden: în ciuda vârstei membrilor formației, muzica nu a îmbătrânit deloc, emanând o anumită stare de spirit capabilă să atragă toate categoriile de vârstă.


Click pentru a deschide galeria foto cu publicul de la Iron Maiden

În căutarea acestei ambrozii spirituale am pornit și ieri spre Piața Constituției, pregătit să retrăiesc parte din sentimentele ce mi-au marcat adolescența și care, ceva mai târziu, m-au convins să mă apuc de muzică la rândul meu. Voiam să văd și să ascult din nou Iron Maiden live, cea de-a patra astfel de experiență la care urma să am ocazia de a participa (după Atena 2007, București 2008 și Cluj 2010). Să pornim însă cu începutul.

Organizare, ofertă, prețuri

Unul dintre avantajele oferite de o acreditare jurnalistică pentru un astfel de eveniment este posibilitatea de a te plimba nestingherit prin locul unde urmează să aibă loc concertul, nederanjat de nimeni. Astfel, am avut ocazia să admir cele trei zone (Golden Circle, Silver Circle și Normal Circle) în toată “splendoarea” lor, mirându-mă în legătura cu dimensiunile mult prea mici ale cercului argintiu, ceva mai încăpător pe alocuri decât un vagon de metrou.

Deși nu suferea de pe urma spațiului claustrofobic, Golden Circle-ul împărțea un alt neajuns cu surata sa argintie: lipsa punctelor de comercializare a băuturilor și a toaletelor din respectivele zone. Astfel, ca să-ți poti potoli setea, era nevoie să treci prin niște porți prea înguste și prin niste filtre câteodată mult prea zeloase. E lesne de înțeles că s-a creat o aglomerație de nedescris la standurile cu bere și mâncare, amplificată și de stângăcia serviciului de catering contractat.

Servire greoaie și meniu sărac la concertul Iron Maiden

Publicul venit la concertul Iron Maiden pe 24 iulie 2013

Nu voi insista prea mult asupra prețurilor pentru mâncare sau băutură (7 lei via jeton pentru o bere/apă/un suc/hot dog). Deranjant este că, la deschiderea porților, serviciile de vânzare a acestor jetoane nu funcționau încă. Soarele dogorea la 33 de grade Celsius și mulți așteptau de ore bune pentru locurile fruntașe. De asemenea, în momentul în care doreai să schimbi jetoanele pe băuturi, aveai neplăcută surpriză de a primi apa sau berea calde și o gamă foarte limitată de băuturi răcoritoare. Nu mai vorbesc de berile la doză, a căror “tranziție” către paharele de plastic dura parcă o eternitate.

Totuși, trebuie scoase în evidență prețurile practicate la standurile de merchandise. În momentul în care am ajuns în Piața Constituției, cam cu 30-40 minute înainte de ora ce permitea accesul publicului, prețurile acestor materiale era încă afișat în euro. Tricourile porneau de la 30 de euro și ajungeau și până la 50 de euro, costuri mult prea ridicate pentru publicul din România, mai ales în condițiile în care articole similare pot fi comandate de pe Internet la prețuri mult mai accesibile. Spre comparație, în 2010, la Cluj, am putut cumpăra un tricou cu Final Frontier (cel mai recent album Iron Maiden) pentru doar 60 lei.

Prețurile articolelor de merchandise au fost probabil corelate cu cele ale biletelor pentru acest concert, la rândul lor parcă prea scumpe pentru vremurile actuale și perioada anului. Peste 200 lei pentru acces la Silver Circle în condițiile în care la sfârșitul săptămânii mai urmează un festival de mare amploare este totuși un pic cam mult pentru spectatorul român. Iar aceste costuri și-au lăsat amprenta și asupra numărului de participanți la acest concert: chiar și în timpul spectacolului Maiden, în zona Gold erau spații destul de mari în care te puteai mișca în voie, situație aflată în evident contrast cu evenimentele similare din 2008 și 2010, unde abia aveai loc să faci un pas din cauza afluenței de public.

Publicul venit la concertul Iron Maiden în fața Casei Poporului din București

Publicul venit la concertul Iron Maiden în fața Casei Poporului din București

Totuși, odată cu venirea orei ce permitea accesul publicului, toate gândurile cenușii mi-au zburat din minte. Publicul tânăr care fugea spre scenă, în încercarea de a obține un loc cât mai apropiat de idolii lor este o priveliște minunată, care n-ar trebui ratată la niciun concert. Mai ales la unul ținut de Iron Maiden.

Voodoo Six și Anthrax

Să fim înțeleși: am venit la acest concert pentru Iron Maiden, trupa de suflet a “copilăriei” mele, celelalte două nume de pe afiș – Voodoo Six și Anthrax – netrezindu-mi mai deloc interesul. Totuși, englezii de la Voodoo Six au făcut o figură destul de frumoasă, cu un hard rock bine înghegat, primit cu căldură de publicul român. Deși muzica lor poate fi considerată îmbătrânită (chiar și în comparație cu ceea ce cântă Iron Maiden), Voodoo Six și-a făcut treaba, de remarcat fiind solistul vocal neașteptat de bun.

Voodoo Six in deschiderea concertului Iron Maiden din Piata Constitutiei pe 24 iulie 2013

Voodoo Six in deschiderea concertului Iron Maiden din Piata Constitutiei pe 24 iulie 2013


Click pentru a deschide galeria foto Voodoo Six

În schimb, nu pot zice că am gustat recitalul celor de la Anthrax. Era ceva în thrash-ul acela cu serioase influențe de punk care pur și simplu nu se “pupa” cu atmosfera pe care o așteptam de la un concert Iron Maiden. Capacul a fost pus, ca să zic așa, de cover-ul "TNT" de la AC/DC, care m-a lăsat rece, oferindu-mi impresia că Anthrax are nevoie să apeleze la melodii faimoase ale altor formații pentru a capta atenția publicului. Sigur, sunt subiectiv când vine vorba de aceste aprecieri, Anthrax fiind foarte bine primiți de spectatori. Rămân totuși la părerea personală că excelentul solist vocal Joey Belladonna își cam pierde vremea cu această formație.

Anthrax în concert la Bucuresti - 24 iulie 2013

Anthrax în concert la Bucuresti - 24 iulie 2013


Click pentru a deschide galeria foto Anthrax

Iron Maiden

Şi a venit momentul mult așteptat: pe cele două ecrane gigantice plasate lângă scenă au început să fie proiectate imagini cu decorul înghețat aferent copertei albumului "Seventh Son of a Seventh Son", iar pe fundal s-a auzit intro-ul melodiei "Moonchild". De altfel, această perioadă din cariera Iron Maiden face subiectul turneului mondial, britanicii aniversând 25 de ani de la lansarea albumului live "Maiden England", setlistul actual fiind conceput în jurul melodiilor din acel faimos concert.

După un început furtunos cu "Moonchild" și "Can I Play With Madness", ne-am întors la perioada "Number of The Beast" cu "The Prisoner", dar și la faimosul "Powerslave" cu "2 Minutes To Midnight". Bruce Dickinson a anunțat apoi că, deși avem parte de o “reproducere” Maiden England, trupa va interpreta și două melodii mai noi, prima dintre acestea fiind "Afraid To Shoot Strangers", o piesă foarte apreciată de pe "Fear of The Dark". S-a trecut apoi din nou prin materialul clasic: "The Trooper", "The Number of The Beast", "Phantom of The Opera", "Run to The Hills" și "Wasted Years".

Bruce Dickinson - Iron Maiden in concert in Piata Constitutiei din Bucuresti pe 24 iulie 2013

Bruce Dickinson - Iron Maiden in concert in Piata Constitutiei din Bucuresti pe 24 iulie 2013

Punctul culminant al serii a fost piesa ce dă titlul albumului "Seventh Son of a Seventh Son", pusă în scenă cu ajutorul unui Eddie gigantic ce “ghicea” într-un glob de cristal. Nu mă așteptam ca melodia în sine să sune atât de bine după perioada destul de lungă în care nu a mai fost interpretată live. Totuși, Bruce & Co. s-au descurcat admirabil. “Epopeea” Seventh Son of a Seventh Son a continuat cu "The Clairvoyant", setlistul fiind încheiat cu "Fear of The Dark" (putea oare să lipsească?) și "Iron Maiden", moment care a marcat apariția pe scenă a celui de-al doilea Eddie gigantic, acesta ținând în mână o inimă care încă bătea.

Bineînțeles că britanicii au revenit și la bis, încântând publicul din Piața Constituției cu "Aces High", "The Evil That Men Do" (o ultimă parte a poveștii din "Seventh Son of a Seventh Son") și, la final, un "Running Free" parcă mai energic ca niciodată.

Pe lângă muzica propriu-zisă, un concert Iron Maiden impresionează și prin partea sa teatrală. Bruce Dickinson nu și-a folosit doar vocea pentru a încânta audiența: și părul solistului Iron Maiden a avut un cuvânt greu de spus. Totul a început pe "Seventh Son of a Seventh Son", unde pelerina purtată a fost acompaniată de o coafură “artistică” și a continuat pe "The Clairvoyant", unde titlul și mesajul melodiei erau amplificate de freza de “savant nebun” a lui Dickinson. Nu în ultimul rând, pe "Seventh Son" și-a făcut apariția pe scenă și un clăpar mascat, al cărui aspect mi-a adus aminte de “monștrii” de la Lordi.

În ceea ce privește prestația muzicală în sine, se vede că membrii Iron Maiden nu mai sunt tocmai la prima tinerețe. Dickinson a cântat în maniera sa obișnuită, cu mai multă atenție oferită mișcării neîncetate pe scenă și aspectului teatral decât interpretării propriu-zise, în timp ce veteranul Nicko McBrain (tobe) părea că se chinuie să țină pasul cu colegii săi. Ce parcă nu s-a schimbat mai deloc odată cu trecerea anilor sunt prestațiile lui Steve Harris (bass), la fel de exact și energic ca întotdeauna, și ale colegilor săi de la chitare (Adrian Smith, Dave Murray și Janick Gers), ale căror solo-uri încă nu au egal în peisajul classic heavy metal.

Steve Harris - Iron Maiden in concert in Piata Constitutiei din Bucuresti pe 24 iulie 2013

Steve Harris - Iron Maiden in concert in Piata Constitutiei din Bucuresti pe 24 iulie 2013

Referitor la sunet, lucrurile au stat destul de bine, secția ritmică fiind scoasă în evidență. Poate singura nemulțumire legată de acest aspect a fost vocea lui Dickinson, dată parcă prea tare și cu frecvențele înalte tăiate, creându-se astfel impresia că solistul Iron Maiden ar fi cântat printr-un soi de porta-voce. Şi nu, nu a confundat nimeni Bucureștiul cu Budapesta, iar steagul bulgăresc oferit de niște fani de la sudul Dunării a fost înlocuit rapid cu un drapel tricolor, cerut insistent de Bruce. Mai merită menționată și calitatea excepțională a imaginilor proiectate pe cele două ecrane de lângă scenă, transmisia fiind asemănătoare cu ceea ce putem urmări pe Blu-ray-urile contemporane.

Da, Iron Maiden a îmbătrânit, însă a făcut-o frumos, iar lunga istorie a formației se află în deplin contrast cu vârsta fragedă a multor fani, la concertul de ieri seară fiind prezenți chiar și copii de sub 10 ani, echipați cu tricourile cu Eddie, o priveliște ce oferă speranțe pentru o țară lovită în ultima vreme de un val parcă nesfârșit de incultură și kitsch. Acestea fiind spuse, sper ca într-un viitor cât mai apropiat să putem asculta un nou album de studio de la Iron Maiden și, de ce nu, să-i putem vedea live din nou pe britanici la lucru.

Setlist Iron Maiden, 24 iulie 2013, Piața Constituției, București:

 • Moonchild
 • Can I Play with Madness
 • The Prisoner
 • 2 Minutes to Midnight
 • Afraid to Shoot Strangers
 • The Trooper
 • The Number of the Beast
 • Phantom of the Opera
 • Run to the Hills
 • Wasted Years
 • Seventh Son of a Seventh Son
 • The Clairvoyant
 • Fear of the Dark
 • Iron MaidenBis:
 • Aces High
 • The Evil That Men Do
 • Running Free

Galerie foto Iron Maiden la București 2013


Click pentru a deschide galeria foto Iron Maiden

PUBLICITATE
Un comentariu

Albume noi

Iron Maiden a lansat albumul "Senjutsu", 10 piese cu zvâc şi spirit heavy metal

Iron Maiden a revenit după 6 ani de pauză cu noul album "Senjutsu", lansat pe 3 septembrie 2021. Bruce Dickinson and co ne propun 1 oră şi 21 de minute de muzică, distribuite în 10 piese. LP-ul se poate asculta pe reţelele de streaming şi îşi trage inspiraţia din cultura japoneză, din schimbările societăţii din ultimii ani şi istoria care se repetă. Puteţi asculta câteva piese noi în articole.

Publicat

pe

Videoclip Iron Maiden Writing on the Wall
Videoclip Iron Maiden Writing on the Wall │ FOTO: Iron Maiden

Promovarea acestui LP a început din iulie, cu single-ul "The Writing on the Wall", care a primit un videoclip fabulos, realizat de oameni de la Pixar. În el mascota Iron Maiden Eddie se transformă în samurai şi îi pedepseşte pe oamenii dintr-o distopie despotică. Al doilea single a fost "Stratego", lansat în august 2021, o piesă ceva mai scurtă şi cu o chitară plină de energie.

"Senjutsu" este albumul Maiden cu numărul 17 şi succesorul lui "The Book of Souls" din 2015. O bună parte din acest material a fost compusă de basistul şi fondatorul formaţiei, Steve Harris. El a creat 4 piese, fiecare în lungime de peste 9 minute şi este creditat drept co-autor pentru 3 alte track-uri. Au contribuit şi chitaristul Janick Gers şi Adrian Smith.

Smith are la activ 3 piese pe acest LP, aceleaşi pe care şi Bruce Dickinson figurează drept creator: "The Writing on the Wall", "Days of Future Past" şi "The Darkest Hour".

Iată şi tracklist-ul noului album, cu durate de piese şi creatorii lor:

01." Senjutsu" (8:20) Smith/Harris
02. "Stratego" (4:59) Gers/Harris
03. "The Writing On The Wall" (6:13) Smith/Dickinson
04. "Lost În A Lost World" (9:31) Harris
05. "Days Of Future Past" (4:03) Smith/Dickinson
06. "The Time Machine" (7:09) Gers/Harris
07. "Darkest Hour" (7:20) Smith/Dickinson
08. "Death Of The Celts" (10:20) Harris
09. "The Parchment" (12:39) Harris
10. "Hell On Earth" (11:19) Harris

Pentru cei curioşi, cuvântul "Senjutsu" înseamnă "tactică şi strategie" conform site-ului Iron Maiden, dar şi "Arta Războiului, conform altor surse. Abordează teme precum curajul lui Wintson Churchill, apocalipsa în viziunea lui Bruce Dickinson, dar şi diviziunea socială din ultimii ani.

În cazul în care nu ştiaţi, "Senjutsu" are două părţi, discul 1 cu primele 6 piese şi discul 2 cu ultimele 4. Acest material heavy metal a fost înregistrat la început de an 2019 la studioul Guillaume Tell din Paris, iar Kevin Shirley şi-a pus din nou amprenta pe muzica Maiden. El lucrează cu formaţia britania de două decenii şi are în CV colaborări cu Joe Bonamassa, Journey, Dream Theater şi Led Zeppelin.

Iron Maiden se pregăteşte să fie introdusă în Rock and Roll Hall of Fame în toamna acestui an, alături de Foo Fighters şi Rage Against the Machine.

Citește în continuare

Muzică nouă

Iron Maiden a lansat piesa "Stratego", al doilea single de pe noul album - AUDIO

Iron Maiden continuă lansările de single-uri de pe noul său album, iar după "The Writing on the Wall", acum ascultăm "Stratego". Rămânem în lumea samurailor, a răzbunărilor şi strategiilor de lupte între shoguni. Noul track se poate asculta în articol.

Publicat

pe

Coperta single Iron Maiden Stratego
Coperta single Iron Maiden Stratego │ FOTO: Iron Maiden

"Stratego" este o piesă ceva mai scurtă decât primul single de pe noul album, "The Writing on the Wall". Ambele se vor găsi pe LP-ul "Senjutsu", care va sosi pe 3 septembrie, prin casa de discuri BMG. Noul single este compus de chitaristul Janick Gers şi fondatorul/basistrul formaţiei, Steve Harris. Odată cu noul disc, formaţia britanică condusă de Bruce Dickinson ajunge la 17 materiale discografice.

Acest LP Iron Maiden vine după o pauză de 6 ani şi a fost înregistrat la Paris alături de producătorul Kevin Shirley şi a fost co-produs de Steve Harris. Primul single a fost foarte apreciat de fani, ca şi videoclipul animat care ni-l prezintă pe Eddie, mascota scheletică a trupei într-o nouă poveste şi într-o variantă samurai. De acea animaţie s-au ocupat foşti angajaţi Pixar, cu o măiestrie deosebită.

Înainte să vină aceste piese şi clipuri Iron Maiden a aprins imaginaţia fanilor cu teasere şi o vânătoare globală de comori. "Senjutsu" se traduce prin "tactică şi strategie" şi are artwork cu tematică japoneză, cu samurai şi celebrele uniforme de război ale japonezilor de acum sute de ani. "Stratego" are acel ritm frenetic şi "galop" resimţit prin bas şi percuţie, completate de o chitară ameninţătoare care a moştenit tenebrele creatorilor metal-ului precum Black Sabbath.

Vocea lui Dickinson e dată destul de încet la început de piesă, fiind cam timidă şi nu mai tună ca altă dată. De abia spre final auzim o voce ceva mai puternică, fix înainte să intre în acţiune solo-urile. "Senjutsu" are 10 piese, unele surprinzător de lungi, precum "The Parchment", care are 12 minute şi 39 de secunde sau "Hell on Earth" la 11 minute.

Iron Maiden nu a mai lansat muzică nouă de la albumul "The Book of Souls" din 2015, înregistrat la final de 2014 tot în Paris, alături de Shirley. În perioada de lansare a acestui disc Bruce Dickinson a aflat că are cancer la gât şi a urmat un tratament eficient, dar care i-a afectat totuşi corzile vocale. Cu o săptămână în urma Bruce Dickinson a anunţat că are Covid-19.

Citește în continuare

Lifestyle

Bruce Dickinson (Iron Maiden) are COVID-19

Bruce Dickinson a fost testat pozitiv pentru COVID-19, amânându-și, în consecință, viitoarele concerte în UK. Inițial, vocalistul Iron Maiden fusese alertat de vestea că cineva din familia sa se îmbolnăvise, ulterior aflând că și el contractase virusul.

Publicat

pe

Bruce Dickinson - Iron Maiden in concert in Piata Constitutiei din Bucuresti pe 24 iulie 2013

Muzicianul a hotărât să se testeze în urma unor simptome pe care le-a asociat inițial cu o răceală, constatând apoi că are COVID-19. Muzicianul era complet vaccinat, declarând că ar fi dezvoltat, cel mai probabil, o formă mai gravă a bolii dacă nu ar fi fost imunizat.

Bruce Dickinson: "Nu am nicio îndoială că, dacă nu m-aș fi vaccinat, aș fi putut fi într-un real pericol"

"Începusem să strănut puțin. Pentru câteva zile, m-am simțit puțin slăbit, așa cum te simți când ești răcit, și cam asta a fost. Și am 63 de ani. Nu am nicio îndoială că, dacă nu m-aș fi vaccinat, aș fi putut fi într-un real pericol", a declarat Bruce.

Vocalistul Iron Maiden și-a exprimat părerea și cu privire la vaccinare în contextul concertelor, considerând că este "o alegere personală" a fiecăruia, dar că speră, totuși, ca oamenii să aleagă varianta vaccinării.

"Personal, cred că oamenii sunt foarte prost sfătuiți, dacă nu se duc să se vacineze cu schema completă cât de repede posibil, nu neapărat pentru a merge la concerte, ci pentru propria lor sănătate.

Continuând pe aceeași idee, dacă ești vaccinat, tot poți să te îmbolnăvești de COVID-19, deci tot poți să transmiți virusul altor persoane care nu sunt vaccinate și care pot face o formă gravă a bolii și chiar muri. Nu poți reglementa ceva doar pentru a împiedica creșterea mortalității.

Sunt multe lucruri pe lumea asta care omoară oameni, dar care nu sunt ilegale, deși sunt regretabile. Cancerul omoară o mulțime de oameni. Atacurile de cord omoară o mulțime de oameni. Obezitatea la fel. Malaria omoară extraordinar de mulți oameni în fiecare an...Așa că, la un moment dat, trebuie pur și simplu să realizăm: <<Va trebui, probabil, să trăim cu virusul ăsta. Și dacă trebuie să trăim cu el, atunci putem apela la vaccin>>", a concluzionat Bruce.

O părere similară cu a lui Bruce are și Corey Taylor, acesta declarând într-un interviu recent că teoriile conspirației sunt, din păcate, mai vizibile decât informațiile comunicate de specialiști în domeniul medical.

Revenind la Bruce Dickinson, Iron Maiden va lansa toamna aceasta un nou album, intitulat "Senjutsu". Discul este programat să apară pe 3 septembrie, primul single, "The Writing On The Wall", fiind lansat cu videoclip.

Citește în continuare

Trending