Urmărește-ne în Social Media

rock

Iron Maiden la București, 2022: o formație mult prea mare pentru un loc atât de mic

Citește impresiile de la concertul formației Iron Maiden, eveniment organizat pe 26 mai 2022 în parcarea C de la Romexpo București.

Publicat

pe

Bruce Dickinson - Concert Iron Maiden la București pe 26 mai 2022 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Nu cred că este un secret pentru nimeni care mă cunoaște că Iron Maiden a fost și probabil că va rămâne trupa mea favorită, din toate timpurile, indiferent de genul muzical pe care l-am putea aduce în discuție. Și, ca în orice relație ce ia naștere și evoluează, pe parcursul său apar și neînțelegeri sau hopuri peste care, dacă treci, cimentezi și mai tare legătură inițială. Astfel, după cum am mai făcut-o, nu m-am ferit să laud Iron Maiden atunci când o merita sau, după caz, sa îi critic, dacă consider că trupa britanică trebuia „trasă de urechi”.

Pe același principiu am mers și în relatarea evenimentelor la care am asistat acum câteva zile (pe 26 mai 2022), când veteranii heavy metal ne-au vizitat țara din nou, cu ocazia concertului de la Romexpo. Și, din fericire, mulțimea lucrurilor bune și părerilor pozitive înregistrate cu ocazia acestui concert au eclipsat, de departe, cele câteva nemulțumiri, din păcate constante atunci când vorbim de astfel de evenimente organizate în România.

În primul rând, deși denumirea acestui turneu - Legacy of the Beast - ar putea sugera altceva, Iron Maiden nu a neglijat cea mai recentă apariție discografică din propriul repertoriu: albumul „Senjutsu”, lansat în toamna anului trecut. Deși părerile sunt împărțite în privința acestuia, eu l-am primit cu brațele deschise, albumul reușind să creeze acea „atmosferă” pe care nu o găsești decât pe discurile de calitate ale trupei. Iar scenele pe care mi le-am imaginat ascultând piesele lungi, pline de substanță, de pe „Senjutsu” am regăsit-o și în dispunerea inițială a scenei celor de la Maiden.

Bruce Dickinson - Concert Iron Maiden la București pe 26 mai 2022 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Astfel, într-un decor de inspirație asiatică, Bruce Dickinson (voce), Steve Harris (bass), Dave Murray, Adrian Smith, Jannick Gers (toți chitare) și Nicko McBrain (tobe) și-au început reprezentația de gală. Am „asistat” la asedierea Marelui Zid Chinezesc în „Senjutsu”, ne-am pregătit de război cu „Stratego” și, la finele incursiunii pe recentul album, am cântat versurile din „The Writing On The Wall”. Să nu uit, l-am putut admira și pe Eddie, mascota trupei, în vestimentație de samurai.

Mascota Eddie - Concert Iron Maiden la București pe 26 mai 2022 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Și când ne-am fi așteptat ca Maiden să schimbe macazul și să scoată la înaintare hiturile din anii ’80, englezii au făcut-o doar parțial. Mai exact, trupa a prioritizat din nou atmosfera, emanată și cu ajutorul decorurilor teatrale inspirate de temele abordate de fiecare piesă. Și astfel, în locul unor eventuale melodii de pe „Seventh Son of A Seventh Son” sau „Somewhere in Time”, am primit „Sign of The Cross” sau „Blood Brothers”. Mai mult, primul bis a fost marcat de „The Clansman”, încă o apariție elaborată, poate mai greu de digerat, însă al cărei mesaj – „Freedom!” – este parcă mai valabil acum decât era în urmă cu câțiva ani.

Asta nu înseamnă că fanii nu și-au primit și obișnuita porție de hituri: „Flight of Icarus” a beneficiat de o scenografie de zile mari, „The Number of The Beast” și „Hallowed Be Thy Name” mi-a adus aminte de ce m-am îndrăgostit de Maiden la prima ascultare, iar publicul nu s-a abținut deloc și a cântat, alături de trupă, „Run To The Hills”, „The Trooper” sau nelipsitul „Fear of The Dark”. Iar concertul, respectiv bisul acestuia, au fost încheiate cum nu se poate mai potrivit cu „Iron Maiden” (prilej de a admira un cap de Eddie-diavol aproape la fel de mare cât scena de la Romexpo) și „Aces High” (cu o replică a unui avion Spitfire care acompania fiecare mișcare a lui Bruce).

Bruce Dickinson - Concert Iron Maiden la București pe 26 mai 2022 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

În privința prestației trupei, puține lucruri pot fi reproșate celor de la Maiden. Bruce Dickinson, chiar dacă nu mai este la prima tinerețe (și nici măcar la a doua!), rămâne un etalon, o veritabilă definiție de dicționar a termenului „frontman” al unei formații rock. Deși activ, solistul Iron Maiden a preferat, nu de puține ori, să sacrifice sprinturile pe scenă în favoarea interpretării pasionale, a cărei calitate a fost peste aparițiile din 2013 sau 2016 ale trupei în România. În rest, Harris, Murray, Smith, Gers și McBrain sunt o veritabilă mașinărie de cântat, abia unsă (acesta a fost abia al treilea concert din acest turneu!), care n-a dezamăgit.

Steve Harris - Concert Iron Maiden la București pe 26 mai 2022 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Am promis însă și critici, iar acestea nu pot lipsi: sunetul, mult lăudat de un procentaj apreciabil din public, nu a fost tocmai grozav. Cel puțin nu din poziția din care am asistat eu la concert: în stânga „cortului” de sunet și lumini, cum te uitai spre scenă, în sectorul „Troopers”. Mai mereu am avut un sentiment că sunetul se înfundă și se deschide în mod regulat, inginerii de sunet luând decizia de a scoate în față mai tot timpul doar tobele și vocea. În rest, Murray, Smith, Gers și Harris au fost prioritizați, pe rând, în anumite momentele, nu tot timpul cele mai fericite.

Spre exemplu, anumite „completări” pe care Murray le realizează pe „The Clansman”, deși complet vizibile pe marile ecrane ce încadrau scena, nu se auzeau deloc. Per total însă, din punct de vedere auditiv, mai bine decât la precedenta vizită în România, din 2016, când variațiunile de volum și frecvente au fost amplificate și de vânt.

Dave Murray - Concert Iron Maiden la București pe 26 mai 2022 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

A doua bilă neagră a fost locația în sine, parcarea C de la Romexpo dovedindu-se a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de oameni care dorea să ia parte la un concert de o asemenea amploare, mai ales după doi ani în pe care lumea și i-a petrecut mai mult în case. Accesul, deși civilizat, s-a făcut greoi, cu blocarea circulației pe Bd. Expoziției, iar, odată intrat, erai întâmpinat de nelipsitele cozi la bere. La care, după minute bune de așteptare, puteai să ai ghinionul să fii întâmpinat de vânzător cu nedoritul mesaj „ne pare rău, berea s-a terminat!”. Măcar s-a renunțat la mult-hulitele jetoane în favoarea card-urilor sau a banilor lichizi, prețurile fiind totuși o idee cam piperate (15 lei un pahar cu bere, 10 lei o apa).

În încheiere, câteva cuvinte și despre trupa de deschidere: nemții de la Lord of The Lost au fost, din păcate, dezavantajați complet de nivelul foarte redus al volumului din timp recitatului lor, fiind transformați într-un soi de fundal sonor pentru operațiunea de a sta la coadă pentru băutură, mâncare sau un suvenir Maiden. Formația și-a dat interesul, a comunicat cu publicul și folosind câteva cuvinte în limba română, însă diferențele stilistice în comparație cu headliner-ul serii și volumul scăzut și-au spus cuvântul.

Lord of The Lost în deschiderea concertului Iron Maiden la București pe 26 mai 2022 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

RECOMANDARE: Vezi galeria de poze cu Lord of The Lost în deschiderea concertului Iron Maiden

Totuși, ca semnal de reintrare in normalitate în privința evenimentelor culturale de mare amploare, concertul Iron Maiden de la Romexpo a fost un veritabil succes. Chiar dacă, personal, consider că prestația din 2008, de pe Stadionul Cotroceni, cu greu poate fi egalată, peste 15.000 de oameni s-au bucurat de Iron Maiden și în Bucureștiul anului 2022. Ale cărui locuri dedicate concertelor de asemenea dimensiuni s-au dovedit, încă o dată, insuficiente pentru nevoile actuale.

Public / fani - Concert Iron Maiden la București pe 26 mai 2022 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

RECOMANDARE: Vezi galeria de poze cu Iron Maiden

Setlist Iron Maiden – Legacy of The Beast 2022 Tour – 26 mai 2022, Romexpo, București:

 • Senjutsu (Senjustu)
 • Stratego (Senjustu)
 • The Writing on the Wall (Senjustu)
 • Revelations (Piece of Mind)
 • Blood Brothers (Brave New World)
 • Sign of the Cross (The X Factor)
 • Flight of Icarus (Piece of Mind)
 • Fear of the Dark (Fear of the Dark)
 • Hallowed Be Thy Name (The Number of the Beast)
 • The Number of the Beast (The Number of the Beast)
 • Iron Maiden (Iron Maiden)

Bis:

 • The Trooper (Piece of Mind)
 • The Clansman (Virtual XI)
 • Run to the Hills (The Number of the Beast)

Bis 2:

 • Aces High (Powerslave)
Comentează

Albume noi

Bruce Dickinson a lansat albumul "The Mandrake Project"

Cel mai bun Mărţişor pentru rockeri este albumul proaspăt lansat de Bruce Dickinson, "The Mandrake Project". Primul album solo al solistului Iron Maiden din ultimii 19 ani este aici şi este un album concept cu o poveste complexă.

Publicat

pe

Bruce Dickinson - Concert Iron Maiden la București pe 26 mai 2022 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Ultimul album solo lansat de Bruce Dickinson a fost "Tyranny of Souls" din 2005, deci au trecut aproape 20 de ani de la un disc al artistului. Travaliul său a fost totuşi neîntrerupt alături de Iron Maiden. Ei bine inspiraţia din spatele lui "The Mandrake Project" se trage din albumul Maiden "The Book of Souls", din 2015, care a generat jocuri video şi chiar cărţi asociate.

Două track-uri de pe acel album fuseseră iniţial concepute pentru un album solo nou al lui Dickinson. Aşa s-a născut "The Mandrake Project". Acesta este al şaptelea album solo al lui Dickinson şi a fost descris ca "o călătorie foarte foarte personală" şi un material co-realizat cu Roy Z şi foarte bine planificat.

Primul single de pe LP a fost lansat la final de an 2023, "Afterglow of Ragnarok", care aminteşte de chitara sacadată a lui "The Chemical Wedding", iar Roy Z face senzaţie la chitară. Dacă ascultaţi cu atenţie noua piesă "Eternity Has Failed", vă veţi da seama că este o ediţie regândită a track-ului "If Eternity Should Fail" de la Maiden. E un pic mai lentă, dar tot heavy şi plusează cu un intro de... flaut.

Un alt single de pe album, care a fost deja foarte bine primit de public este "Rain On the Graves", cu un videoclip cu o poveste complexă, întunecată şi cu ceva de Dorian Gray.

Iată tracklist-ul lui "The Mandrake Project":

1. Afterglow Of Ragnarok (5:45)
2. Many Doors To Hell (4:48)
3. Rain On The Graves (5:05)
4. Resurrection Men (6:24)
5. Fingers In The Wounds (3:39)
6. Eternity Has Failed (6:59)
7. Mistress Of Mercy (5:08)
8. Face În The Mirror (4:08)
9. Shadow Of The Gods (7:02)
10. Sonata (Immortal Beloved) (9:51)

Solistul Iron Maiden are 66 de ani, a supravieţuit cancerului la gât şi este pilot de avion şi profesor universitar. Este o forţă a heavy metal-ului şi o legendă vie. Bruce Dickinson aduce show-ul "The Mandrake Project" la Arenele Romane pe 3 iunie 2023.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Bruce Dickinson va concerta la Arenele Romane în 2024, parte a turneului "The Mandrake Project"

Bruce Dickinson va concerta la Arenele Romane pe 3 iunie 2024. Evenimentul face parte din turneul de promovare a albumului "The Mandrake Project", primul material solo al artistului în aproape 20 de ani, programat pentru lansare la începutul anului viitor. Mai multe detalii și info bilete în articol.

Publicat

pe

Bruce Dickinson - Concert Iron Maiden la București pe 26 mai 2022 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Cunoscut în întreaga lume ca unul dintre cei mai importanți și distincți vocaliști de heavy metal din toate timpurile, mai ales în ipostaza de frontman pentru trupa Iron Maiden, Bruce Dickinson va lansa un nou album solo în primele luni ale anului 2024, sub egida BMG Records. Intitulat "The Mandrake Project", materialul îi aduce din nou împreună pe Bruce Dickinson și producătorul Roy Z. Este cel de-al  șaptelea album solo al lui Dickinson și primul lansat în aproape 20 de ani de la "Tyranny Of Souls", din 2005.

Turneul de promovare va demara în luna aprilie a anului următor, cu primele date confirmate în Mexic și Brazilia, urmat de date în America și Europa, iar pe 3 iunie va ajunge și în România, la Arenele Romane din București.

"Acest album a fost o călătorie foarte personală pentru mine și sunt extrem de mândru de el. Împreună cu Roy Z am planificat, compus și înregistrat acest album de ani de zile și sunt foarte entuziasmat că oamenii îl vor putea asculta în sfârșit. Sunt și mai entuziasmat la perspectiva că vom pleca într-un turneu mondial cu această formație extraordinară pe care am creat-o pentru a da viață albumului. Planul nostru este să susținem cât mai multe concerte în cât mai multe locuri posibile, pentru cât mai mulți oameni!", a declarat Bruce Dickinson.

Primul single extras de pe noul album va fi "Afterglow of Ragnarok", o piesă dramatică, precum și o introducere în muzica albumului și în povestea captivantă care stă la baza "The Mandrake Project". "Afterglow of Ragnarok" va fi lansat pe 1 decembrie pe vinil de colecție de 7", ce va conține și o revistă de benzi desenate de opt pagini. Vinilul va include și versiunea originală demo solo a lui Dickinson a piesei "If Eternity Should Fail", care a apărut pentru prima dată pe albumul Iron Maiden "The Book Of Souls", în 2015.

Bruce Dickinson este cel mai bine cunoscut publicului ca solist al trupei britanice Iron Maiden, alături de care a început să cânte în 1981 și care a vândut peste 100 de milioane de albume în întreaga lume. De asemenea, el s-a remarcat la nivel mondial ca autor, pilot, prezentator, producător de bere, om de afaceri, sportiv, scenarist și artist solo.

Primul său album solo, "Tattooed Millionaire", a fost lansat în mai 1990, iar următorul album, "Balls To Picasso", a apărut patru ani mai târziu (1994). Pe acest al doilea album, Dickinson a început să colaboreze cu chitaristul Roy Z și, cu excepția unui singur material, au colaborat pe toate albumele solo ce au urmat - "Accident Of Birth" (1997), "The Chemical Wedding" (1998) și "Tyranny Of Souls" (2005). Înainte de lansarea celui de-al treilea album solo al lui Dickinson, "Skunkworks" (1996), artistul a susținut un concert în Bosnia ocupată și devastată de război. Coloana sonoră a documentarului apărut ulterior și premiat în 2018 - "Scream For Me Sarajevo” - a fost lansată ca album.

Pe lângă turneele și înregistrările continue cu Iron Maiden, Bruce Dickinson a găsit timp să-și lanseze autobiografia în 2017 - "What Does this Button do" - care a ajuns pe lista celor mai bine vândute cărți Sunday Times. Întotdeauna a existat dorința de a crea un alt proiect muzical solo, iar în 2021, Dickinson a avut în sfârșit ocazia să se concentreze asupra acestuia. S-a întors din nou la Roy Z pentru a lucra împreună la câteva idei neterminate, care au devenit rapid al șaptelea său album de studio, "The Mandrake Project", programat pentru lansare în primele luni ale anului 2024.

Bilete concert Bruce Dickinson la Arenele Romane

Biletele pentru concertul Bruce Dickinson de pe 3 iunie, de la Arenele Romane, pot fi achiziționate online începând cu 10 noiembrie, la ora 12:00, precum și în presale, începând cu 8 noiembrie, ora 12:00. Pentru mai multe detalii despre tichete și modalitatea de achiziționare accesează agenda InfoMusic.

Citește în continuare

Albume noi

Bruce Dickinson va lansa un album solo în 2024, "The Mandrake Project"

Bruce Dickinson, unul dintre oamenii polivalenţi ai metalului pregăteşte un album solo nou, pe care îl va lansa la început de an 2024. Se numeşte "The Mandrake Project" şi conform solistului Iron Maiden implică "mai mult decât muzică".

Publicat

pe

Coperta album Bruce Dickinson The Mandrake Project
Coperta album Bruce Dickinson The Mandrake Project │ FOTO: Bruce Dickinson

Albumul "The Mandrake Project" se va lansa la început de an 2024 prin casa de discuri BMG. Bruce Dickinson va colabora cu producătorul Roy "Z" Ramirez, alături de care a mai lucrat şi la alte proiecte. Acest LP va fi al şaptelea material solo pentru Dickson, dar abia primul de la "Tyranny of Souls" în ultimii 18 ani.

Bruce a spus următoarele despre proiect:

Toată lumea de pe planetă se întreabă "O Doamne, ce e acest lucru solo şi despre ce va fi când apare în sfârşit?". Ei bine, se întâmplă în sfârşit. Se numeşte "The Mandrake Project" şi bineînţeles este muzică. Dar e mult, mult mai mult. Mai mult decât atât nu voi dezvălui deocamdată deoarece va deveni destul de evident pe măsură ce voi dezvălui straturile "cepei" pentru voi toţi.

Dar da, "The Mandrake Project", ei bine lucrăm la el din 2014 când nu se numea astfel. A avut timp să crească şi să se maturizeze. Oh Doamne şi cum a făcut-o. Cred că veţi fi foarte, foarte încântaţi. Şi sper să iubiţi tot ce am creat pentru voi.

LP-ul era anunţat de fapt din septembrie 2023 şi atunci Dickinson a spus că discul a fost o călătorie foarte personală pentru el. Roy Z a planificat, scris şi înregistrat materialul ani întregi. Primele concerte live cu materiale noi vor avea loc în Mexic şi Brazilia în aprilie şi mai 2024, cu alte planuri de turneu dezvăluite pe parcurs.

Ştiam din 2017 că Bruce Dickinson a promis că un viitor LP va include o versiune regândită de "If Eternity Should Fail", track-ul de deschidere de pe albumul Iron Maiden din 2015, "The Book of Souls". Posibil să avem şi un LP concept inspirat din acea piesă sau o poveste derivată din ea. Dickinson a debutat cu Iron Maiden pe albumul "Number of the Beast" în 1982. A părăsit formaţia în 1993 pentru a îşi urma cariera solo şi a fost înlocuit de Blaze Bayley, care fusese solist al trupei Wolfsbane.

Dickinson avea să revină în 1999 alături de chitaristul Adrian Smith.

Citește în continuare

Trending