Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

În exilul muzical semnat Hurts există speranţă - FOTO

Concertul Hurts de la București a fost o revenire interesantă a trupei, prilej cu care aceasta a cântat o parte din piesele incluse pe cel mai recent material intitulat "Exile". Spectacolul a fost deschis de către două nume românești Grimus și YellLow. Evenimentul a fost organizat de Livada și prezentat de Orange.

Publicat

pe

HURTS în concert la Romexpo pe 11 octombrie 2013
HURTS în concert la Romexpo pe 11 octombrie 2013 │ FOTO: Răzvan Chiriță

YellLow a fost primul band ales să încălzească cumva atmosfera. În ciuda unui sound care nu a transmis prea mult, cu piese mult prea dubstep în maniera live, s-a remarcat pozitiv solista Luiza Popescu. Vocea acesteia, bine lucrată și experimentată în trupe de cover-uri precum Asha, a fost cea care a îndulcit piesele cântate. "Out of Me" este viitorul single al trupei, iar momentul live l-a adus pe Andi Petreanu (synth-uri și voce) la chitară, rezultând un moment onorabil. Trupa a încercat să se facă plăcuta prin "Run Away", o piesă care a avut la un moment inclusă tema principală din "Jump" - House Of Pain, însă momentul de glorie a venit cu finalul și implicit cu melodia "Crimson".

Grimus a performat într-o manieră curată și impecabilă, alegând piese care au stârnit ropote de aplauze. "Backseat Driver", "In Your Eyes" sau cover-ul după Elton John la "I'm Still Standing" au fost melodii care au transmis enorm din pasiunea cu care interpretează formația. Momentul "In a Glimpse" a culminat cu apariția solistului în primele rânduri, cântând cu multă forță și nerv partitura. Piesa "Privește-mă" a fost emoționată în variantă live, iar apoi alegerea melodiei "Started" la final a părut o intenție calculată pentru ca o parte a publicului să-i recheme înapoi pe scenă. Nu a lipsit proiecția noului clip "High", melodia fiind inclusă în set-ul live în momentul derulării cadrelor filmate. Clipul Grimus cu Laura Cosoi poate fi urmărit pe InfoMusic.

HURTS în concert la Romexpo pe 11 octombrie 2013

Fanii HURTS veniți în primul rând (Romexpo, 2013) │ FOTO: Răzvan Chiriță

Hurts... Este greu să nu compari maniera în care trupa s-a prezentat la festivalurile din această vară, la reprezentația de la Summer Well din 2012 și modul previzibil pe care l-am trăit în seara de 11 octombrie. În jurul orei 21.30, formația a apărut în uralele celor prezenți, moment cu care exilul propriu-zis a început să capete formă, sens și direcție cu piesa care dă titlul materialului și cea de-a doua, "Miracle". Hurts, deși poate părea la o primă vedere o altă trupă de băieți, înseamnă mult mai mult. Mesajele sunt deosebit de profunde, fiind povești universale de cuplu. De fapt, muzica Hurts vorbește asumat despre exilul sufletului care îl caută neîncetat pe cel pereche, cel în care se oglindește. În ciuda acestui fapt, o parte a publicului rămânea impasibil, conectat la rețelele sociale, filmând cu telefonul cadre sortite unei inutile arhivări.

Theo Hutchcraft (HURTS) în concert la Romexpo pe 11 octombrie 2013

Theo Hutchcraft (HURTS) în concert la Romexpo pe 11 octombrie 2013 │ FOTO: Răzvan Chiriță

Revenind la spectacol, acesta a continuat cu cea mai cunoscută piesă "Wonderful Life". Melodia care a schimbat pentru totdeauna existența celor doi membri Hurts este cea pe care solistul declară că o iubește în continuare. Tema reliefată supune din nou la meditație: omul care voia să rupă orice legătură cu viața din cauza unei iubiri la prima vedere este salvat în cele din urmă. Dacă la început părea ușor obosit,  pe parcursul derulării setlist-ului Theo Hutchcraft a avut energie din plin și a făcut deliciul audienței.

Clipa de grație s-a numit "Evelyn", una din melodiile incluse pe albumul de debut și o partitură cu un farmec incredibil. A fost momentul în care Adam Anderson a preluat chitara, ritmurile de tobe fiind la cote înalte, degajându-se astfel multă forță. Clipele respective m-au  dus cu gândul în mod inevitabil la reprezentația Depeche Mode, un band care a servit drept importantă sursă de inspirație pentru cei doi tineri. Această influență se simte, iar ei nu se sfiesc să îl afirme.

Din momentul "Sunday", Theo a luat scena cu asalt, sărind de multe ori și comunicând cu publicul la final, amintind că videoclipul piesei a fost filmat în România. A rostit de multe ori cuvântul 'mulțumesc', în timp ce Adam a rămas impasibil, rece, executând mecanic partea sa la pian, dar probabil această atitudine constituie un plus al farmecului său personal. Au fost incluse și două melodii "secundare": "Blood, Tears & Gold" și "Sandman". La cea din urmă, solistul a dat tonul și i-a îndemnat pe cei prezenți să formeze o mare de mâini în timpul jocului de lumini verzi din timpul piesei.

HURTS în concert la Romexpo pe 11 octombrie 2013

HURTS în concert la Romexpo pe 11 octombrie 2013 │ FOTO: Răzvan Chiriță

"Blind" a sunat foarte bine live, cumva amintindu-mi de una din declarațiile lui Theo legate de muzică:

Atunci când compui muzică de factură emoțională, ar trebui să te aștepți la un răspund la fel de emoționant. Tot ceea ce include cuvântul exil, credem că a fost un important punct de pornire pentru a ne exprima emoțiile. Piesele noastre vorbesc despre speranța încătușată cumva în lanțurile disperării. Reușim să punctam momentul acelei ruperi și trecerea imediată de la negru la alb. De aceea vom continua să scriem piese despre aceste trăiri.

"The Road" a continuat seria cu tentă dramatică, culminând cu secunda în care solistul a rupt microfonul pe ritmurile de dubstep de la final, fiind rămas fără stativul respectiv. De multe ori, l-am surprins cu microfonul în dreptul inimii, fiind un artist carismatic și cu o manieră foarte personală de a gesticula. "Illuminated" a venit apoi la pachet cu o mare de telefoane care au luminat puternic, acest lucru la cererea lui Theo.

Mi-ar fi plăcut să aud o ușoară schimbare de playlist, una care să includă acele piese sublime la care mulți oameni se întorc și pe care aceștia le simt mai aproape: "Mother Nature", "The Water", "Devotion", "Cupid" sau "The Crow". Însă, chiar și fără prea multă tragedie muzicală la orizont și consistență, esența s-a păstrat: aceea că Hurts este un nume care se impune pe zi ce trece. Pentru a rămâne acolo trebuie să confirme și să actualizeze piesele pentru a nu cădea în sentimentul pregnant de déjà vu.

HURTS în concert la Romexpo pe 11 octombrie 2013

HURTS în concert la Romexpo pe 11 octombrie 2013 │ FOTO: Răzvan Chiriță

A lipsit coregrafia. Muzica semnată de Hurts este deosebit de vizuală, dansantă, care se pretează acestei arte. La Summer Well au existat câteva balerine care au conferit acel plus de sensibilitate, din păcate acum le-am simțit lipsa. De asemenea, formația se prezintă de multe ori cu un cvartet și diferiți alți instrumentiști alături, însă de data aceasta formula a fost una restrânsă la cinci, tenorul fiind cel care se ocupa și de clape & synth-uri. În privința sonorizării, s-au simțit deficiențele sălii, care nu este una destinată concertelor.

"Better Than Love" a constituit prima parte dintr-un bis așteptat, pentru ca la final Theo să ia steagul României din public și să îl țină alături pe parcursul melodiei "Stay" care a încheiat seara.

HURTS în concert la Romexpo pe 11 octombrie 2013

HURTS în concert la Romexpo pe 11 octombrie 2013 │ FOTO: Răzvan Chiriță

A fost un spectacol aproape complet, prin care am pătruns în lumea creionată de doi artiști care s-au luptat o bună parte a existenței cu multe tenebre și sentimentul de a nu a lăsă nimic în urmă. La un moment dat, în urmă cu doar câțiva ani, întâlnirea lor a condus la muzica astăzi. Așa cum consideră Theo, o viață la puls alert, în turnee, este cea care îi face să se simtă cu adevărat în elementul lor, nedorind să mai experimenteze tipul de existență dictată sau pur și simplu, pasageră.

Suntem oameni străbătuți de extreme și cred că este clar că acesta este motivul pentru care piesele dețin o asemenea încărcătură și adâncime emoțională. Multe dintre ele sunt scrise în perioada când nu aveam bani, trăiam în Manchester și drama era elementul care ne conferea surescitare în viață. Lumea noastră s-a prăbușit de numeroase ori, dar am putut să reconstruim. Industria muzicală este făcută din multe promisiuni false și speranțe deșarte, ajungând să îți oferi inima unor oameni care nu o merită. Astfel că, prin comportament stoic, am sperat și am continuat să mergem înainte. - Theo Hutchcraft

Un concert Hurts merită savurat alături de oameni dragi. Muzica trupei recompune valențele acelor trăiri puternice pe care nu le putem ascunde, care întregesc părți ale existenței noastre.

HURTS în concert la Romexpo pe 11 octombrie 2013

HURTS în concert la Romexpo pe 11 octombrie 2013 │ FOTO: Răzvan Chiriță

Playlist HURTS - 11 octombrie 2013

 • Exile
 • Miracle
 • Wonderful Life
 • Somebody to Die For
 • Silver Lining
 • Evelyn
 • Sunday (cu un solo de tobe la început)
 • Blood, Tears & Gold
 • Sandman
 • Blind
 • The Road
 • Unspoken
 • Illuminated
 • BIS
  • Better Than Love
  • Stay

Galeria foto HURTS la Romexpo

Fotografiile oficiale ale concertului au fost realizate de Răzvan Chiriță.

PUBLICITATE
Comentează

Trending