Urmărește-ne în Social Media

jazz

Hiromi și Edmar Castañeda - Parteneri în Rai

Concertul susținut de Hiromi și Edmar Castaneda a adus în fata publicului bucureștean o demonstrație de perfecțiune a muzicii în duet, într-o atmosferă elegantă, dar caldă. Citiți impresii de la acest eveniment.

Publicat

pe

Hiromi feat. Edmar Castañeda în concert pe 21 octombrie 2017 │ FOTO: Andrei Zidăroiu / InfoMusic.ro

Spectaculoasa pianistă japoneză Hiromi este deja o prezență populară în mijlocul fanilor jazzului din Romania, vizitându-ne în diferite formule concertistice în ultimii cinci ani. Duetul cu harpistul columbian Edmar Castañeda, cu care am fost onorați sâmbătă seară pe scena Ateneului, a fost o demonstrație de perfecțiune a muzicii în doi, o demonstrație de iubire manifestată prin muzică și o decuplare totală de lumea serioasă în care trăim.

Deși cei doi se cunosc de mai puțin de un an și este primul turneu pe care îl fac împreună, potrivirea dintre ei este totală. O demonstrație despre ce înseamnă conectarea prin muzică, care nu necesită efort, repetiții nenumărate sau strategii, ci pur și simplu încrederea în flow, în măiestria propriilor mâini și în sursa divină din care provine muzica.

Hiromi feat. Edmar Castañeda în concert pe 21 octombrie 2017 │ FOTO: Andrei Zidăroiu / InfoMusic.ro

Încă din debutul concertului am avut bucuria să simțim fiori aduși de combinarea dintre cele două instrumente cu coarde, de puterea mesajului transmis și de comuniunea dintre cei doi artiști. Privindu-i dintr-un alt spațiu și lăsând imaginația să zburde, îi vedeam ca pe doi barzi ai coardelor din timpuri diferite, Edmar fiind reprezentantul timpurilor ancestrale din care datează harpa, iar Hiromi - reprezentanta modernității aduse de pian. El, cu metoda rudimentară de a ciupi coardele cu degetele, iar ea cu metoda avansată de a activa coardele prin intermediul clapelor și al pedalelor pianului, amândoi maeștri, puși împreună în același spațiu atemporal creat de muzică.

Edmar Castañeda

Hiromi feat. Edmar Castañeda în concert pe 21 octombrie 2017 │ FOTO: Andrei Zidăroiu / InfoMusic.ro

Din punct de vedere al tehnicii, cei doi au permis să se dărâme în spiritul nostru critic orice nuanțe de comparație, ambii fiind la fel de virtuoși, la fel de neobosiți în a-și exprima magia prin intermediul instrumentelor alese. Am înțeles cum pe scenă, prin muzică, prin conectare totală, pentru un artist dispare în acel moment orice noțiune de sine, orice definiție persoanei, pentru a face loc dedicării și servirii acelui scop suprem ales, și anume Muzica și mesajele subtile transmise prin intermediul ei.

I-am văzut pe cei doi și prin prisma relației bărbat-femeie, chiar dacă ei nu constituie un cuplu în viața reală, ne-am permis să lăsăm deoparte orice informație și să observăm pur și simplu interacțiunea. Am regăsit astfel extrem de multă atenție de la unul către celălalt, extrem de mult respect și umilință, o iubire pură transpusă prin muzică și un sentiment imens de recunoștință pentru ceea ce creează împreună. Valori minunate de promovat și de trimis mai departe în lume, pentru orice tip de relație între doi oameni! La un nivel superior, cei doi sunt deja parteneri în Rai în momentul în care cântă împreună.

  • Hiromi feat. Edmar Castañeda în concert pe 21 octombrie 2017

  • Edmar Castañeda

    Hiromi feat. Edmar Castañeda în concert pe 21 octombrie 2017

  • Hiromi feat. Edmar Castañeda în concert pe 21 octombrie 2017

  • Edmar Castañeda

RECOMANDARE: Vezi galeria de poze de la concertul Hiromi și Edmar Castañeda

Bucățile muzicale prezentate publicului au fost atât compoziții ale pianistei Hiromi, cât și ale harpistului Castañeda, cu un apogeu minunat la final în care cei doi ne-au onorat cu un calup de patru piese compuse special de Hiromi pentru acest duet, dedicate celor patru elemente ale naturii: Aer, Pământ, Apă, Foc.

Prezența scenică a artistei japoneze este întotdeauna de milioane, cu zâmbetul ei extatic care îi luminează chipul în timp ce cântă și cu respectul oferit țării în care se află în turneu, de a citi un mic discurs de introducere în limba națională. Astfel, ne-am amuzat împreuna ascultând-o pe Hiromi vorbind în română. Prezența lui Edmar a completat același registru de extaz, prin dansul lui cu harpa și expresiile faciale extrem de puternice.

Hiromi feat. Edmar Castañeda în concert pe 21 octombrie 2017 │ FOTO: Andrei Zidăroiu / InfoMusic.ro

Încadrat de spațiul burghez și elegant al Ateneului Român, concertul duetului Hiromi și Edmar Castañeda a fost un real succes, primit cu multă căldură și entuziasm de publicul select și aplaudat până în ultima secundă. Mulțumim!

PUBLICITATE
Comentează

Trending