Urmărește-ne în Social Media

rock

Recenzie Concert Guns N' Roses la Bucureşti: sudoare, travaliu artistic, 3 ore de măiestrie

Atunci când am aflat de noul concert Guns N' Roses de la Bucureşti din 16 iulie 2023, ştiam că trebuie să merg să văd aceşti dinozauri, fie şi numai pentru a îmi demonstra mie că precedentele opriri din România au fost accidentele şi nu regula. În plus, nu în fiecare zi apuci să vezi Guns în formula de aur şi pe un stadion plin de peste 42.000 de fani. Am auzit piese noi, ca "Hard Skool" şi "Absurd", şi am fost şocat să asist la poate cel mai lung concert din viaţa mea, sărind de 3 ore.

Publicat

pe

Axl Rose în concertul Guns N'Roses de pe Arena Națională pe 16 iulie 2023
Axl Rose în concertul Guns N'Roses de pe Arena Națională pe 16 iulie 2023 │ FOTO: Guns N'Roses

Phil Campbell and the Bastard Sons

Mărturisesc nu ştiam mare lucru despre trupa din deschidere,  Phil Campbell and the Bastard Sons, în afara faptului că este un spinoff din Motorhead. Avem de-a face cu un grup galez înfiinţat în 2016 de către chitaristul Motorhead, Phil Campbell. De altfel am şi auzit un "Ace of Spaces" cântat în mod excelent de grup pe Arena Naţională. Trebuie să ştiţi că în trupă se află Phil şi cu cei 3 fii ai săi, împreună cu fostul solist Attack! Attack!, Neil Starr.

Grupul are un vibe de "Sons of Anarchy", muzică de bar american rău famat şi virează uneori şi spre rock alternativ. Au păstrat sensibilităţile punk care apăreau uneori în muzica Motorhead.

Guns N' Roses

Ei bine pentru Guns N' Roses am venit la Arena Naţională, mărturisesc cu inima cât un purice, după ce am văzut diferite prestaţii mai puţin reuşite în concertele de afară, pe YouTube. Am şi amintirea concertului din 2010, cu o întârziere de peste 2 ore a lui Axl şi a celui din 2012. Nu prea erau Guns, ci mai mult "Axl şi băieţii" şi nu au sunat bine deloc.

Concertul din 2023 a fost ciudat, din toate punctele de vedere şi majoritatea bune. În primul rând a durat enorm. Nu una, nu două, ci 3 ore, mergând spre 4 chiar. Un asemenea travaliu artistic la bărbaţi de 60 de ani mai rar şi au fost într-o formă de zile mari (Axl are 61 ani, Slash 57, Duff 59). Apoi Axl a părut că întinereşte câte un deceniu cu fiecare oră care trecea.

Concert Guns N'Roses pe Arena Nationala din Bucuresti, 16 iulie 2023

Frank Ferrer (tobe), Axl Rose (voce), Melissa Reese (clape), Slash (chitară) │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Setlist-ul a fost gigantic, a inclus 30 de piese şi ne-a trecut prin toată discografia grupului, de la "Appetite for Destruction" la "The Spaghetti Incident". Am auzit şi noutăţi ca "Absurd" şi "Hard Skool", single-uri lansate în ultimul an, dar şi clasice precum "Civil War". Pe această piesă a fost proiectat steagul Ucrainei pe ecran, Axl a venit cu un tricou cu steagul pe el. Tot atunci am avut un şoc: un puştan de nici 8 ani de lângă mine ştia versurile pe de rost.

Concert Guns N'Roses pe Arena Nationala din Bucuresti, 16 iulie 2023

Interpretarea piesei „Civil War” a fost dedicată războiului din Ucraina │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

De altfel, am asistat la o comuniune de generaţii ca nicicând la acest concert: bărbaţi cu părul alb dansând cu tinere cu păr albastru, copii de 8 ani alături de bunici şi tineri corporatişti fredonând laolaltă "Patience".

Axl Rose în concertul Guns N'Roses de pe Arena Națională pe 16 iulie 2023

Concert Guns N'Roses la Bucuresti 2023 │ FOTO: Guns N'Roses

S-a tot vorbit despre sonorizare în social media, unii de rău, alţii de bine. Conta foarte mult unde stăteai. Dacă stăteai la tribună şi mai ales sus, da, probabil ai auzit totul distorsionat şi mai ales vocea - slab. Am constatat şi că în spate, la Gazon B se auzea mai bine decât în faţă sau pe lateral. Altă certitudine e că Phil Campbell s-a auzit ceva mai clar decât Guns.

Şi dacă e să mai reproşez ceva ar fi ca vocea lui Axl a scârțâit mai degrabă la începutul concertului, decât spre final.

DAR şi e un mare DAR aici, concertul ca ansamblu, ca act artistic a fost excelent. Duff McKagan a fost plin de energie şi a cântat cu un aer foarte cool şi intangibil, ba chiar a avut parte şi de un moment de strălucire când a cântat o piesă vocal.

SLASH și DUFF MCKAGAN în concertul Guns N'Roses de pe Arena Națională pe 16 iulie 2023

SLASH și DUFF MCKAGAN în concertul Guns N'Roses de pe Arena Națională pe 16 iulie 2023 │ FOTO: Guns N'Roses

Slash a fost fabulos, nu a ratat vreo sutime de nota, a avut şi un solo uriaş şi a schimbat cred 10 instrumente muzicale, inclusiv unele double neck.

Slash în concertul Guns N'Roses de pe Arena Națională pe 16 iulie 2023

Concert Guns N'Roses la Bucuresti 2023 │ FOTO: Guns N'Roses

Au curs apele pe el, a trudit mult şi a rămas mereu "în personaj", fără a comunica cu publicul.

Axl a fost extrem de energic, era greu de urmărit dacă îl filmai cu telefonul, deoarece se tot muta pe scenă, în pas rapid. Şi-a păstrat mişcările din şold pe care le-a brevetat la final de ani 80 şi început de ani 90, simbol al rebeliunii vremii, la fel cum Elvis făcuse cu decenii înainte. E foarte expresiv la faţă, face abuz de gesturi şi nu a ezitat să dea un tribut binemeritat lui Slash, când a prezentat trupa.

Vocea... a cam îmbătrânit şi de la început de carieră Axl a fost "binecuvântat" sau "blestemat" cu un timbru greu de păstrat, de menţinut, de livrat. Înalt, dar şi aspru, muşcător şi rar în lumea rock-ului. Am regăsit părţi din vechiul Axl în multe momente din concert, ceea ce m-a bucurat (expresii faciale, atitudine, voce). Şi nu vechiul Axl din anii 2000, ci din anii 1990, când posterele sale erau în toate camerele fetelor din SUA.

Axl Rose interpretând „November Rain” în concertul Guns N'Roses din 16 iulie 2023

Axl Rose interpretând „November Rain” în concertul Guns N'Roses din 16 iulie 2023 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

"November Rain" a fost momentul lui Axl, cap-coadă, epopeea sa romantică, livrată perfect pe stadionul plin de oameni cu blitzuri aprinse. Am avut parte şi de un neaşteptat "Knockin' on Heaven's Door", cover după Dylan interpretat aproape cu sfinţenie, ca un ritual religios. Toţi privitorii erau în transă şi au fredonat din toate puterile versurile.

Am savurat un bis în 4 părţi, cu piese ca "Locomotive", "Don't Cry" şi "Paradise City", iar la final Slash ne-a făcut şi o acrobaţie, stând în mâini. De unde atâta energie după atâția litri de apă pierduţi... doar ei ştiu. Am auzit şi "Nightrain", "Welcome to the Jungle" pe parcursul serii, dar şi "Rocket Queen" şi "Shadow of Your Love".

Duff McKagan și Richard Fortus în concertul Guns N'Roses la Bucuresti 2023

Duff McKagan și Richard Fortus în concertul Guns N'Roses la Bucuresti 2023 │ FOTO: Guns N'Roses

Organizare:

Organizarea a fost impecabilă, accesul s-a făcut rapid, iar la băutură nu prea au fost cozi, dacă ştiai unde să stai. Au fost foarte multe baruri şi - din fericire - nu s-a plătit cu jetoane. Pot obiecta şi că, dacă erai la tribună, nu prea aveai destule baruri, eu stând la gazon şi fiind mai norocos totuşi. Începând devreme, evenimentul ne-a făcut să stăm în soare şi căldură vreo 2-3 ore, ca o bilă neagră pentru programare - fapt însă justificat de lungimea setlistului.

Trupa Guns N'Roses pe finalul concertului de la Bucuresti

Trupa Guns N'Roses pe finalul concertului de la Bucuresti │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Concluzii:

Fanii Guns au plecat cu siguranţă mulţumiţi, pentru că au fost în prezenţa măiestriei. A fost o versiune de Guns mult peste ce am văzut în 2010 şi 2012, întineriţi cu decenii şi cu un travaliu fizic şi psihic intens, pe o căldură sufocantă. Au fost forţate limitele fizice ale unor hexagenari şi asta doar pentru un public însetat de hard rock, de rebeliunea băieţilor din Los Angeles, care au injectat romantism în punk şi au adus pianul în rock-ul mainstream. Şi ne-au dat personaje legendare ca Axl şi Slash, pe care fie că le iubeşti sau urăşti, eşti obligat să le respecţi după seara de duminică.

Peste 42000 de spectatori la concertul Guns N'Roses de pe Arena Nationala,16 iulie 2023

Concert Guns N'Roses pe Arena Nationala din Bucuresti, 16 iulie 2023 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

RECOMANDARE: Vezi galeria de poze live Guns N'Roses

Comentează

Muzică nouă

Slash a lansat un cover după Fleetwood Mac, piesa "Oh Well", cu Chris Stapleton

Slash a lansat încă un single de pe albumul său de coveruri blues, de această dată piesa "Oh Well", în colaborare cu muzicianul country Chris Stapleton. Avem de-a face cu un cover fabulos după Fleetwood Mac.

Publicat

pe

Coperta album Slash Orgy of the Damned
Coperta album Slash Orgy of the Damned │ FOTO: Slash

Primul single de pe albumul de blues al lui Slash a fost "Killing Floor", iar acum apare și al doilea, "Oh Well". Noul album se numește "Orgy of the Damned" și marchează debutul lui Slash în lumea blues-ului. Va sosi pe 17 mai prin Gibson Records. Revenind la "Oh Well", melodia apărea pe al treilea album de studio Fleetwood Mac, "Then Play On", care a apărut în 1969.

Noua versiune ne aduce vocea gravă a lui Chris Stapleton, care livrează multă emoție și trăire, tipică unui blues bas ticsit de mustrări. Livrarea sa se potrivește perfect cu modul tipic de sud al Statelor Unite în care Slash își livrează notele. Piesa "Oh Well" a avut parte de multe coveruri de-a lungul anilor, de la Tom Petty and the Heartbreakers până la Kenny Wayne Shepherd și ZZ Top, mulți și-au încercat norocul, inclusiv Haim, Aerosmith, Joe Jackson și Eels. Slash ne oferă și o doză de rock 'n roll spre final și un solo fabulos. Albumul cel nou al lui Slash are și rol de omagiu pentru blues-ul clasic. Include o serie de soliști cu nume mari în colaborări, precum Gary Clark Jr., Billy Gibbons de la ZZ Top, Dorothy, Iggy Pop, Demi Lovato, Paul Rodgers, Beth Hart și Chris Robinson.

Slash a cântat pe album alături de colegii săi din Blues Ball în anii 1990. Este vorba despre basistul Johnny Griparic și clăparul Teddy "ZigZag" Andreadis. Toboșarul Michael Jerome și solistul/chitaristul Tash Neal întregesc acest lineup solid. Slash ne oferă coveruri după Robert Johnson, T. Bone Walker, Steppenwolf, Albert King, Stevie Wonder și Willie Dixon.

Pe Slash l-am văzut live în România la final de iulie 2023, la concertul Guns 'N Roses de la Arena Naţională, pentru mai bine de 3 ore de sudoare şi virtuozitate.

Citește în continuare

Muzică și film

Ryan Gosling, Slash, Mark Ronson au cântat "I'm Just Ken" la Premiile Oscar 2024

Cea de-a 96-a ediție a Premiilor Oscar a cuprins și interpretări live, iar una dintre cele mai așteptate a fost cea a lui Ryan Gosling pentru piesa "I'm Just Ken", extrasă de pe coloana sonoră a filmului "Barbie". Mai mult, actorul a fost acompaniat pe scenă de Mark Ronson, Slash și colegi de pe platoul de filmare.

Publicat

pe

"I'm Just Ken" live la Premiile Oscar 2024
"I'm Just Ken" live la Premiile Oscar 2024 │ FOTO: captură YouTube / Deadline Hollywood

Îmbrăcat într-un costum de un roz sclipitor, Ryan Gosling a început să interpreteze melodia din public, înconjurat de colegii săi actori. A urcat pe scenă unde a fost întâmpinat de Mark Ronson, Slash, Wolfgang Van Halen, Andrew Wyatt și 65 de dansatori.

Piesa "I"m Just Ken" a fost compusă de Ronson și Wyatt și are contribuții muzicale de la Slash și Van Halen, precum și de la bateristul Josh Freese. Cântecul a primit o nominalizare la categoria "Cel mai bun cântec" la Premiile Oscar 2024, alături de o altă piesă de pe coloana filmului "Barbie": "What Was I Made For?". Aceasta din urmă a câștigat trofeul.

Alte nominalizări pentru "Cel mai bun cântec" la premiile Oscar 2024 au inclus "It Never Went Away" ("American Symphony"), "The Fire Inside" ("Flamin' Hot") și "Wahzhazhe (A Song For My People)" ("Killers of the Flower Moon").

Revenind la "I'm Just Ken", piesa a intrat în Billboard Hot 100 vara trecută deoarece albumul cu toate piesele incluse în filmul "Barbie" s-a situat pe locul 2 în topul de albume Billboard 200. În decembrie anul trecut, a sosit EP-ul "Ken", care conține trei versiuni suplimentare ale melodiei, inclusiv "Merry Kristmas", cu tematică festivă.

Citește în continuare

Albume noi

Slash va lansa un album de blues numit "Orgy of the Damned"

Slash, legendarul chitarist de la Guns N' Roses îşi va testa abilităţile în lumea muzicii blues. Muzicianul a anunţat că va lansa un album blues numit "Orgy of the Damned", disponibil de pe 17 mai 2024.

Publicat

pe

Coperta album Slash Orgy of the Damned
Coperta album Slash Orgy of the Damned │ FOTO: Slash

Noul LP va fi produs de către Mike Clink şi va include 12 coveruri blues, alături de solişti celebri. Printre ei se numără Brian Johnson de la AC/DC, dar şi Iggy Pop şi Paul Rodgers. Primul single de pe album este "Killing Floor", cover după Howling Wolf, cu Brian Johnson la voce şi cu Steven Tyler de la Aerosmith la muzicuţă.

Iată ce a spus solistul AC/DC despre colaborare:

Atunci când Slash mi-a cerut să cânt pe "Killing Floor", am spus "da" imediat. A fost una dintre primele piese pe care le-am învăţat în prima mea trupă. Când el mi-a cântat backing track-ul, era clar că trebuie să colaborăm şi muzicuţa lui Steven este atât de tare. M-am distrat cu Slash în studio şi cred că am livrat pe măsura aşteptărilor legate de această piesă veche.

Slash a adăugat:

"Killing Floor" este una dintre piesele mele preferate de la Howlin' Wolf, dar şi unul dintre riff-urile blues iconice, care m-au dus în lumea cântatului la chitară în tinereţe. Întotdeauna am dorit să fac un cover cumva piesei, iar acest disc a fost ocazia perfectă. Dar a îl interpreta cu această trupă, cu Brian Johnson la voce, a fost o realizare pe care nu mi-aş fi imaginat-o atunci, cu atât mai puţin cu Steven Tyler la "harpă".

Slash s-a reunit cu foşti colegi din trupa Blues Ball, basistul Johnny Griparic şi clapatul Teddy Andreadis pentru acest proiect. La tobe se află Michael Jerome, iar la chitară şi voce Tash Neal. Alţi solişti ce apar pe album sunt Chris Stapleton, Dorothy, Demi Lovato, Beth Hart.

Iată tracklist-ul lui "Orgy of the Damned":

01. The Pusher (feat. Chris Robinson)
02. Crossroads (feat. Gary Clark Jr.)
03. Hoochie Coochie Man (feat. Billy Gibbons)
04. Oh Well (feat. Chris Stapleton)
05. Key To The Highway (feat. Dorothy)
06. Awful Dream (feat. Iggy Pop)
07. Born Under A Bad Sign (feat. Paul Rodgers)
08. Papa Was A Rolling Stone (feat. Demi Lovato)
09. Killing Floor (feat. Brian Johnson)
10. Living For The City (feat. Tash Neal)
11. Stormy Day (feat. Beth Hart)
12. Metal Chestnut

Citește în continuare

Trending