Urmărește-ne în Social Media

rock

Recenzie Concert Guns N' Roses la Bucureşti: sudoare, travaliu artistic, 3 ore de măiestrie

Atunci când am aflat de noul concert Guns N' Roses de la Bucureşti din 16 iulie 2023, ştiam că trebuie să merg să văd aceşti dinozauri, fie şi numai pentru a îmi demonstra mie că precedentele opriri din România au fost accidentele şi nu regula. În plus, nu în fiecare zi apuci să vezi Guns în formula de aur şi pe un stadion plin de peste 42.000 de fani. Am auzit piese noi, ca "Hard Skool" şi "Absurd", şi am fost şocat să asist la poate cel mai lung concert din viaţa mea, sărind de 3 ore.

Publicat

pe

Axl Rose în concertul Guns N'Roses de pe Arena Națională pe 16 iulie 2023
Axl Rose în concertul Guns N'Roses de pe Arena Națională pe 16 iulie 2023 │ FOTO: Guns N'Roses

Phil Campbell and the Bastard Sons

Mărturisesc nu ştiam mare lucru despre trupa din deschidere,  Phil Campbell and the Bastard Sons, în afara faptului că este un spinoff din Motorhead. Avem de-a face cu un grup galez înfiinţat în 2016 de către chitaristul Motorhead, Phil Campbell. De altfel am şi auzit un "Ace of Spaces" cântat în mod excelent de grup pe Arena Naţională. Trebuie să ştiţi că în trupă se află Phil şi cu cei 3 fii ai săi, împreună cu fostul solist Attack! Attack!, Neil Starr.

Grupul are un vibe de "Sons of Anarchy", muzică de bar american rău famat şi virează uneori şi spre rock alternativ. Au păstrat sensibilităţile punk care apăreau uneori în muzica Motorhead.

Guns N' Roses

Ei bine pentru Guns N' Roses am venit la Arena Naţională, mărturisesc cu inima cât un purice, după ce am văzut diferite prestaţii mai puţin reuşite în concertele de afară, pe YouTube. Am şi amintirea concertului din 2010, cu o întârziere de peste 2 ore a lui Axl şi a celui din 2012. Nu prea erau Guns, ci mai mult "Axl şi băieţii" şi nu au sunat bine deloc.

Concertul din 2023 a fost ciudat, din toate punctele de vedere şi majoritatea bune. În primul rând a durat enorm. Nu una, nu două, ci 3 ore, mergând spre 4 chiar. Un asemenea travaliu artistic la bărbaţi de 60 de ani mai rar şi au fost într-o formă de zile mari (Axl are 61 ani, Slash 57, Duff 59). Apoi Axl a părut că întinereşte câte un deceniu cu fiecare oră care trecea.

Concert Guns N'Roses pe Arena Nationala din Bucuresti, 16 iulie 2023

Frank Ferrer (tobe), Axl Rose (voce), Melissa Reese (clape), Slash (chitară) │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Setlist-ul a fost gigantic, a inclus 30 de piese şi ne-a trecut prin toată discografia grupului, de la "Appetite for Destruction" la "The Spaghetti Incident". Am auzit şi noutăţi ca "Absurd" şi "Hard Skool", single-uri lansate în ultimul an, dar şi clasice precum "Civil War". Pe această piesă a fost proiectat steagul Ucrainei pe ecran, Axl a venit cu un tricou cu steagul pe el. Tot atunci am avut un şoc: un puştan de nici 8 ani de lângă mine ştia versurile pe de rost.

Concert Guns N'Roses pe Arena Nationala din Bucuresti, 16 iulie 2023

Interpretarea piesei „Civil War” a fost dedicată războiului din Ucraina │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

De altfel, am asistat la o comuniune de generaţii ca nicicând la acest concert: bărbaţi cu părul alb dansând cu tinere cu păr albastru, copii de 8 ani alături de bunici şi tineri corporatişti fredonând laolaltă "Patience".

Axl Rose în concertul Guns N'Roses de pe Arena Națională pe 16 iulie 2023

Concert Guns N'Roses la Bucuresti 2023 │ FOTO: Guns N'Roses

S-a tot vorbit despre sonorizare în social media, unii de rău, alţii de bine. Conta foarte mult unde stăteai. Dacă stăteai la tribună şi mai ales sus, da, probabil ai auzit totul distorsionat şi mai ales vocea - slab. Am constatat şi că în spate, la Gazon B se auzea mai bine decât în faţă sau pe lateral. Altă certitudine e că Phil Campbell s-a auzit ceva mai clar decât Guns.

Şi dacă e să mai reproşez ceva ar fi ca vocea lui Axl a scârțâit mai degrabă la începutul concertului, decât spre final.

DAR şi e un mare DAR aici, concertul ca ansamblu, ca act artistic a fost excelent. Duff McKagan a fost plin de energie şi a cântat cu un aer foarte cool şi intangibil, ba chiar a avut parte şi de un moment de strălucire când a cântat o piesă vocal.

SLASH și DUFF MCKAGAN în concertul Guns N'Roses de pe Arena Națională pe 16 iulie 2023

SLASH și DUFF MCKAGAN în concertul Guns N'Roses de pe Arena Națională pe 16 iulie 2023 │ FOTO: Guns N'Roses

Slash a fost fabulos, nu a ratat vreo sutime de nota, a avut şi un solo uriaş şi a schimbat cred 10 instrumente muzicale, inclusiv unele double neck.

Slash în concertul Guns N'Roses de pe Arena Națională pe 16 iulie 2023

Concert Guns N'Roses la Bucuresti 2023 │ FOTO: Guns N'Roses

Au curs apele pe el, a trudit mult şi a rămas mereu "în personaj", fără a comunica cu publicul.

Axl a fost extrem de energic, era greu de urmărit dacă îl filmai cu telefonul, deoarece se tot muta pe scenă, în pas rapid. Şi-a păstrat mişcările din şold pe care le-a brevetat la final de ani 80 şi început de ani 90, simbol al rebeliunii vremii, la fel cum Elvis făcuse cu decenii înainte. E foarte expresiv la faţă, face abuz de gesturi şi nu a ezitat să dea un tribut binemeritat lui Slash, când a prezentat trupa.

Vocea... a cam îmbătrânit şi de la început de carieră Axl a fost "binecuvântat" sau "blestemat" cu un timbru greu de păstrat, de menţinut, de livrat. Înalt, dar şi aspru, muşcător şi rar în lumea rock-ului. Am regăsit părţi din vechiul Axl în multe momente din concert, ceea ce m-a bucurat (expresii faciale, atitudine, voce). Şi nu vechiul Axl din anii 2000, ci din anii 1990, când posterele sale erau în toate camerele fetelor din SUA.

Axl Rose interpretând „November Rain” în concertul Guns N'Roses din 16 iulie 2023

Axl Rose interpretând „November Rain” în concertul Guns N'Roses din 16 iulie 2023 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

"November Rain" a fost momentul lui Axl, cap-coadă, epopeea sa romantică, livrată perfect pe stadionul plin de oameni cu blitzuri aprinse. Am avut parte şi de un neaşteptat "Knockin' on Heaven's Door", cover după Dylan interpretat aproape cu sfinţenie, ca un ritual religios. Toţi privitorii erau în transă şi au fredonat din toate puterile versurile.

Am savurat un bis în 4 părţi, cu piese ca "Locomotive", "Don't Cry" şi "Paradise City", iar la final Slash ne-a făcut şi o acrobaţie, stând în mâini. De unde atâta energie după atâția litri de apă pierduţi... doar ei ştiu. Am auzit şi "Nightrain", "Welcome to the Jungle" pe parcursul serii, dar şi "Rocket Queen" şi "Shadow of Your Love".

Duff McKagan și Richard Fortus în concertul Guns N'Roses la Bucuresti 2023

Duff McKagan și Richard Fortus în concertul Guns N'Roses la Bucuresti 2023 │ FOTO: Guns N'Roses

Organizare:

Organizarea a fost impecabilă, accesul s-a făcut rapid, iar la băutură nu prea au fost cozi, dacă ştiai unde să stai. Au fost foarte multe baruri şi - din fericire - nu s-a plătit cu jetoane. Pot obiecta şi că, dacă erai la tribună, nu prea aveai destule baruri, eu stând la gazon şi fiind mai norocos totuşi. Începând devreme, evenimentul ne-a făcut să stăm în soare şi căldură vreo 2-3 ore, ca o bilă neagră pentru programare - fapt însă justificat de lungimea setlistului.

Trupa Guns N'Roses pe finalul concertului de la Bucuresti

Trupa Guns N'Roses pe finalul concertului de la Bucuresti │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Concluzii:

Fanii Guns au plecat cu siguranţă mulţumiţi, pentru că au fost în prezenţa măiestriei. A fost o versiune de Guns mult peste ce am văzut în 2010 şi 2012, întineriţi cu decenii şi cu un travaliu fizic şi psihic intens, pe o căldură sufocantă. Au fost forţate limitele fizice ale unor hexagenari şi asta doar pentru un public însetat de hard rock, de rebeliunea băieţilor din Los Angeles, care au injectat romantism în punk şi au adus pianul în rock-ul mainstream. Şi ne-au dat personaje legendare ca Axl şi Slash, pe care fie că le iubeşti sau urăşti, eşti obligat să le respecţi după seara de duminică.

Peste 42000 de spectatori la concertul Guns N'Roses de pe Arena Nationala,16 iulie 2023

Concert Guns N'Roses pe Arena Nationala din Bucuresti, 16 iulie 2023 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

RECOMANDARE: Vezi galeria de poze live Guns N'Roses

Comentează

Muzică nouă

Guns N' Roses a lansat piesa "The General", cu o chitară delicioasă

Guns N' Roses tocmai a lansat o piesă nouă, "The General", care sună teribil de mult a început de ani '90. Track-ul a debutat prin Geffen Records și este un B Side de pe single-ul în ediție limitată "Perhaps", care a sosit pe vinil de 7 inch.

Publicat

pe

Coperta Single Guns N Roses The General
Coperta Single Guns N Roses The General │ FOTO: Guns N Roses

Guns N' Roses cântase deja live în premieră acest track pe 2 noiembrie 2023, în cadrul Hollywood Bowl in Los Angeles. Melodia a fost prezentată de către solistul Axl Rose drept "o piesă care nu a mai fost interpretată și ar putea fi foarte interesantă". Ca și "Perhaps", "The General" a fost compusă în cadrul sesiunii nesfârșite "Chinese Democracy".

Imediat peste TOOL și al său "Fear Inoculum", așteptat 13 ani există "Chinese Democracy", poate albumul cu cea mai lungă așteptare din istorie. Între "The Spaghetti Incident" din 1993 și "Chinese Democracy" au trecut nu mai puțin de 15 ani.

S-a vorbit despre acest single în cadrul unor interviuri acordate de toboșarul GNR Bryan "Brain Mantia", care a scris unele dintre melodii și le-a dat numele. A colaborat cu fostul solist Skid Row Sebastian Bach la ele. În 2008, pe când acorda un interviu celor de la Rolling Stone, Sebastian a spus că Axl a descris "The General" ca "o melodie lentă, care toacă sunetele". Era considerată un soi de sequel pentru "Estranged", melodie de pe "Use Your Illussion II".

Bach spunea și că e "The General" este una dintre piesele sale preferate și una dintre cele mai metal piese pe care îl auzise pe Axl cântând-o. Mai ales că trebuia să înalțe mult vocea și să atace agresiv track-ul. Ultimii 3 ani au fost generoși cu fanii Guns N' Roses, care au avut parte de single-uri noi, precum "Hard Skool", "Absurd", "Perhaps".

Noi i-am văzut pe Axl, Slash and co pe Arena Națională în vara lui 2023, pentru 3 ore de transpirație și travaliu și o surpriză plăcută per total. Părerile despre sonorizare au fost împărțite, dar efortul nu-l ia nimeni muzicienilor.

Citește în continuare

Trending