Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Firma şi Rapsodie - Descântece româneşti pentru francezi

Prima seară a festivalului româno-francez "Chants, sons sur scène", organizat de Institutul Francez i-a adus pe scena clubului Control pe Rapsodie și Firma, care au încălzit degrabă atmosfera printr-un mix cultural.

Publicat

pe

Daniel Rocca în concertul FIRMA din Club Control din Bucuresti pe 2 aprilie 2015
Daniel Rocca în concertul FIRMA din Club Control din Bucuresti pe 2 aprilie 2015 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

De la sonoritatea romantică și nobilă a limbii franceze, s-a trecut rapid la o serie de descântece pur românești, interpretate în maniera Rocca & Co.

Cei care au dat startul serii, au fost băieții de la Rapsodie, o trupă înființată în 2012, care îmbină rap-ul cu muzica clasică. Tinerii veniți din Franța au încercat să comunice cu publicul mai mult în limba maternă, întrebându-i deseori pe cei prezenți dacă înțeleg franceza. Pentru a fi siguri că totul ne va fi clar, cei de la Rapsodie au venit cu traducerea fiecărui vers, care a fost proiectată pe fundal. Cel care a dat culoare fiecărui moment, cu un look aparte și care m-a dus cu gândul la The Jackson 5, a fost basistul trupei - Manu, pe care îl veți putea vedea și în galeria foto.

Concert Rapsodie in Club Control din Bucuresti pe 2 aprilie 2015

Concert Rapsodie in Club Control din Bucuresti pe 2 aprilie 2015 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Recomandare: Vezi galeria foto de la concertul Rapsodie

Cel de-al doilea moment muzical a fost oferit de Firma, trupă care a revenit cu un chip nou și cu mai multă putere și concentrare, după o pauză destul de lungă. Ei au fost jumătatea românească a serii și au reușit să hipnotizeze publicul prin descântece și i-au făcut pe cei prezenți să-și lase sufletele purtate către o lume sobră și necunoscută. Și-au promovat cântecele de pe noul album lansat în 2014.

Daniel Rocca în concertul FIRMA din Club Control din Bucuresti pe 2 aprilie 2015

Daniel Rocca în concertul FIRMA din Club Control din Bucuresti pe 2 aprilie 2015 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

"Copiii cerului", încă tineri și visători, băieții de la Firma ne-au făcut spiritele înlănțuite să tresalte pe acordurile melodiei "Două suflete", videoclip al cărei piese a fost regizat de către Rocca și lansat în februarie în club Control. Trupa nu a dat pace publicului și a ținut morțis să arate tuturor "Puterea", care se ascunde în spatele unui artist. "Prizonieri de război" sau nu, băieții au demonstrat prin jocuri de cuvinte, cât de important e să ne lăsăm gândurile libere pentru a evada din lumea monotonă în care trăim.

John Ciurea în concertul FIRMA din Club Control din Bucuresti pe 2 aprilie 2015

John Ciurea în concertul FIRMA din Club Control din Bucuresti pe 2 aprilie 2015 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Și dacă tot a fost un concert româno-francez, cele două trupe ale primei seri de festival s-au gândit să ofere și o mică surpriză. Astfel, Daniel Rocca i-a invitat pe scenă pe doi dintre membrii Rapsodie, interpretând alături de aceștia o piesă în franceză în fața publicului. A fost un fel de jam session după o scurtă repetiție în cursul aceleiași zile.

„Sunt ceea ce sunt” ne-a spus Rocca prin muzica sa, dovadă că cel de pe scenă nu este doar artist, ci şi omul de zi cu zi, cel care se confruntă cu problemele de mâine, dar care îşi concentrează gândurile în artă.

Concert FIRMA in Club Control din Bucuresti pe 2 aprilie 2015

Concert FIRMA in Club Control din Bucuresti pe 2 aprilie 2015 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Concertul s-a terminat cu bisul cerut de publicul zgomotos, iar ultimele două piese au fost „Jigodie” şi „Tot ce va fi este scris”. Noi sperăm că destinul trupei va fi unul de lungă durată, aşternut pe hârtie, şi că doar descântecele vor fi cele care îl vor putea schimba.

Un concert Firma este mai mult o poveste, în care vocea profundă a lui Rocca seduce fiecare bătaie a inimii, se joacă cu fiecare gând şi hipnotizează fiecare privire a celor ce îl ascultă. Trupa reuşeşte să producă pe scenă un adevărat mix de emoţie, nostalgie, sobrietate şi strălucire, pe care doar cu inima deschisă l-ai putea descifra.

Firma înseamnă Daniel Rocca (chitară, voce), Sorin Erhan (bas), John Ciurea (tobe) și Adrian Coman (chitară). În perioada următoare, trupa va porni spre Moldova pentru a finaliza turneul național de promovare a noului material discografic. Își va petrecere sezonul estival în studio înregistrând piesele pentru volumul 2 al albumului „Descântece” și pe scenele unor festivaluri precum PADINA FEST 2015.

PUBLICITATE
Comentează

Muzică nouă

FiRMA a lansat "Lumea Mea", un nou single de pe albumul "Deșteptarea Primăverii" - AUDIO

"Lumea Mea" este cel mai recent single extras de pe "Deșteptarea Primăverii”, material discografic ce va reuni toate piesele create special pentru a deveni coloana sonoră a spectacolului de teatru cu același nume, pus în scenă de regizorul Vlad Cristache, la Teatrul Mic.

Publicat

pe

Concert FiRMA în deschidere pentru MUSE la Rock The City 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

"Lumea Mea" este compusă de Daniel "Rocca" Stoicea și a fost înregistrată live la Teatrul Mic, același spațiu în care este pusă în scenă piesa de teatru "Deșteptarea Primăverii".

"Deșteptarea primăverii" este un poem teatral rock după piesa lui Frank Wedekind, cu muzică și versuri originale compuse de Daniel Rocca și live act, full electric, FiRMA. Spectacolul de teatru este o dramă satirică centrată pe conflictul dintre generații și contradicțiile interioare specifice vârstei adolescentine. În cadrul fiecărei reprezentații, trupa interpretează live coloana sonoră.

AUDIO: FiRMA - "Lumea Mea"

Piesa este regizată de Vlad Cristache, care semnează și scenografia. El s-a impus în teatrul românesc prin spectacole precum "Peer Gynt" după Henrik Ibsen (ce i-a adus nominalizarea la "Premiul UNITER pentru Debut") și "The History Boys” de Alan Bennett. Spectacolele montate de Vlad Cristache se regăsesc frecvent în programul festivalurilor importante din România, precum Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu sau Festivalul Național de Teatru.

Distribuție "Deșteptarea primăverii"

 • Wendla Bergmann - Silvana Mihai/Alina Rotaru
 • Melchior Gabor - Alexandru Voicu/Ionuț Vișan
 • Moritz Stiefel - Rareş Florin Stoica/George Albert Costea
 • Ilse - Alina Petrică
 • Martha – Andreea Alexandrescu
 • Hanschen Rilow – Marian Olteanu/Cezar Grumăzescu
 • Ernst – Silviu Debu/Răzvan Krem Alexe
 • Otto – George Albert Costea/Rareş Florin Stoica
 • Thea – Alina Rotaru/Silvana Mihai
 • Robert – Cezar Grumăzescu/Marian Olteanu
 • Georg – Ionuț Vișan/Alexandru Voicu
 • Lammermeier – Răzvan Krem Alexe/Silviu Debu
 • Rectorul/Omul cu mască – Gelu Nițu
 • Domnul Gabor/Habebald – Gabi Costin
 • Doamna Gabor – Mihaela Rădescu
 • Doamna Bergmann – Liliana Pană
 • Profesorul Knuppeldick/Pastorul Kahlbauch – Moraru Petre
 • Profesorul Zungenschlag/ Domnul Stiefel – Avram Birău
 • Profesorul Fliegentod/ Doctorul Von Brausepulver – Ion Lupu

FiRMA și-a reconfirmat în toate contextele poziția printre cele mai importante și fascinante trupe de alternative din România, prin acordurile originale, lirica subtilă și printr-o poveste vizuală inovatoare, la baza căreia stă viziunea grafică și regizorală a solistului Daniel "Rocca" Stoicea. Trupa a îmbinat genuri muzicale precum rock, pop, synth, funk, blues & trip-hop, punând întotdeauna pasiune pentru sunetul de calitate şi compoziţia originală, de la începuturile lor ieşite din tipare din anii 2000, până la fervoarea maturităţii actuale.

FiRMA înseamnă Daniel "Rocca" Stoicea (voce, chitară), Sorin Erhan (bass, chitară acustică), Adrian Coman (chitară, chitară solo), Dani Radu (chitară), "Barbuță" Constantin Bărbășelu (tobe, percuție).

Citește în continuare

Trending

CLOSE
CLOSE