Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Firma şi Rapsodie - Descântece româneşti pentru francezi

Prima seară a festivalului româno-francez "Chants, sons sur scène", organizat de Institutul Francez i-a adus pe scena clubului Control pe Rapsodie și Firma, care au încălzit degrabă atmosfera printr-un mix cultural.

Publicat

pe

Daniel Rocca în concertul FIRMA din Club Control din Bucuresti pe 2 aprilie 2015
Daniel Rocca în concertul FIRMA din Club Control din Bucuresti pe 2 aprilie 2015 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

De la sonoritatea romantică și nobilă a limbii franceze, s-a trecut rapid la o serie de descântece pur românești, interpretate în maniera Rocca & Co.

Cei care au dat startul serii, au fost băieții de la Rapsodie, o trupă înființată în 2012, care îmbină rap-ul cu muzica clasică. Tinerii veniți din Franța au încercat să comunice cu publicul mai mult în limba maternă, întrebându-i deseori pe cei prezenți dacă înțeleg franceza. Pentru a fi siguri că totul ne va fi clar, cei de la Rapsodie au venit cu traducerea fiecărui vers, care a fost proiectată pe fundal. Cel care a dat culoare fiecărui moment, cu un look aparte și care m-a dus cu gândul la The Jackson 5, a fost basistul trupei - Manu, pe care îl veți putea vedea și în galeria foto.

Concert Rapsodie in Club Control din Bucuresti pe 2 aprilie 2015

Concert Rapsodie in Club Control din Bucuresti pe 2 aprilie 2015 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Recomandare: Vezi galeria foto de la concertul Rapsodie

Cel de-al doilea moment muzical a fost oferit de Firma, trupă care a revenit cu un chip nou și cu mai multă putere și concentrare, după o pauză destul de lungă. Ei au fost jumătatea românească a serii și au reușit să hipnotizeze publicul prin descântece și i-au făcut pe cei prezenți să-și lase sufletele purtate către o lume sobră și necunoscută. Și-au promovat cântecele de pe noul album lansat în 2014.

Daniel Rocca în concertul FIRMA din Club Control din Bucuresti pe 2 aprilie 2015

Daniel Rocca în concertul FIRMA din Club Control din Bucuresti pe 2 aprilie 2015 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

"Copiii cerului", încă tineri și visători, băieții de la Firma ne-au făcut spiritele înlănțuite să tresalte pe acordurile melodiei "Două suflete", videoclip al cărei piese a fost regizat de către Rocca și lansat în februarie în club Control. Trupa nu a dat pace publicului și a ținut morțis să arate tuturor "Puterea", care se ascunde în spatele unui artist. "Prizonieri de război" sau nu, băieții au demonstrat prin jocuri de cuvinte, cât de important e să ne lăsăm gândurile libere pentru a evada din lumea monotonă în care trăim.

John Ciurea în concertul FIRMA din Club Control din Bucuresti pe 2 aprilie 2015

John Ciurea în concertul FIRMA din Club Control din Bucuresti pe 2 aprilie 2015 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Și dacă tot a fost un concert româno-francez, cele două trupe ale primei seri de festival s-au gândit să ofere și o mică surpriză. Astfel, Daniel Rocca i-a invitat pe scenă pe doi dintre membrii Rapsodie, interpretând alături de aceștia o piesă în franceză în fața publicului. A fost un fel de jam session după o scurtă repetiție în cursul aceleiași zile.

„Sunt ceea ce sunt” ne-a spus Rocca prin muzica sa, dovadă că cel de pe scenă nu este doar artist, ci şi omul de zi cu zi, cel care se confruntă cu problemele de mâine, dar care îşi concentrează gândurile în artă.

Concert FIRMA in Club Control din Bucuresti pe 2 aprilie 2015

Concert FIRMA in Club Control din Bucuresti pe 2 aprilie 2015 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Concertul s-a terminat cu bisul cerut de publicul zgomotos, iar ultimele două piese au fost „Jigodie” şi „Tot ce va fi este scris”. Noi sperăm că destinul trupei va fi unul de lungă durată, aşternut pe hârtie, şi că doar descântecele vor fi cele care îl vor putea schimba.

Un concert Firma este mai mult o poveste, în care vocea profundă a lui Rocca seduce fiecare bătaie a inimii, se joacă cu fiecare gând şi hipnotizează fiecare privire a celor ce îl ascultă. Trupa reuşeşte să producă pe scenă un adevărat mix de emoţie, nostalgie, sobrietate şi strălucire, pe care doar cu inima deschisă l-ai putea descifra.

Firma înseamnă Daniel Rocca (chitară, voce), Sorin Erhan (bas), John Ciurea (tobe) și Adrian Coman (chitară). În perioada următoare, trupa va porni spre Moldova pentru a finaliza turneul național de promovare a noului material discografic. Își va petrecere sezonul estival în studio înregistrând piesele pentru volumul 2 al albumului „Descântece” și pe scenele unor festivaluri precum PADINA FEST 2015.

PUBLICITATE
Comentează

Trending