Urmărește-ne în Social Media

rock

Din primele rânduri, direct pe scenă, alături de Nick Cave

”Where the wild roses grow”, 1996, Nick Cave și Kylie Minogue. Pentru mulți, aceea este printre puținele piese pe care le cunosc atunci când vine vorba despre australianul care de prin anii ‘90 a făcut senzație cu vocea și cu look-ul aparte. În vârstă de 60 de ani, Nick Cave a susținut primul concert la București și a demonstrat, deși nu mai era nevoie, că un artist adevărat poate fi simplu, poate fi real, poate fi agresiv cu trăirile sale și ale celor pentru care a urcat pe scenă.

Publicat

pe

Concert Nick Cave and The Bad Seeds la Romexpo pe 19 iunie 2018 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Nick Cave a demonstrat că vârsta este doar un număr, că atunci când trăiești pentru muzică, aceasta devine oglinda sufletului și le permite celor din jur să te vadă așa cum ești, fără mască, uneori trist, uneori vesel, uneori dezarmant de deprimat.

Da, Nick Cave & The Bad Seeds au ajuns la București, în prima zi de Rock The City și, pentru prima oară, s-au fredonat live Jesus Alone, Magneto, Do you love me, Into my arms sau Red Right Hand. Toate aceste piese au fost pe buzele și în inimile celor prezenți la Romexpo. Ele au fost parte dintr-un playlist care a mers la sufletele tuturor, pentru că ascultate live, versurile și notele au avut un alt impact. Vocea gravă a lui Nick Cave a făcut ca totul să sune un pic dramatic, un pic angelic, un pic trist, un pic vesel, ne-a purtat pe toți prin propriile noastre povești de viață.

Nick Cave are, el însuși, o poveste de viață incredibilă (acum trei ani el pierzînd un copil care a căzut de pe o stâncă aflat sub influența LSD), dar asta nu l-a împiedicat să mai urce pe scenă. A reușit să-și pună întreaga durere în versurile pieselor, muzica a fost și este pentru el o terapie reușită. Aseară, pe scena de la Romexpo, Nick Cave a fost extrem de real, de viu, de aproape de public, a fost cald, s-a lăsat atins, îmbrățișat, s-a lăsat salutat, aplaudat, a permis oamenilor să-l simtă așa cum este el, i-a lăsat să-i prindă versurile în palme și să se joace cu ele. Nick Cave a fost zgomotos în senzații, a punctat fiecare notă pentru a scoate din ea trăirea maximă, a săpat foarte adânc în el și-n cei din public, a fost pură poezie în mișcare și și-a lăsat demonii să zburde.

Concert Nick Cave and The Bad Seeds la Romexpo pe 19 iunie 2018 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Costumele negre ale celor din band, jocurile de culori de pe ecranul din spatele scenei, de la albul inocent, la roșul pasional și la violetul intens, au reușit să creeze un tablou incredibil care au completat muzica, dând versurilor o intensitate și mai mare pe care publicul a gustat-o din plin. Totul a fost ca un film de calitate.

Concert Nick Cave and The Bad Seeds la Romexpo pe 19 iunie 2018 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Către finalul concertului, cei din primele rânduri au fost foarte norocoși, Nick Cave permițîndu-le unora să urce pe scenă și să facă parte, preț de două piese, din lumea lui. În felul acesta, Cave a arătat că un concert adevărat este cu oameni, pentru oameni, despre oameni iar acest lucru nu a făcut decât să-l crească și mai mult în ochii celor care l-au așteptat să vină la București și care ascultă cu plăcere „From her to etenity”, „Lover man”, „The ship song”, „Jubilee street”, „The weeping song” sau „Stagger Lee”.

Concert Nick Cave and The Bad Seeds la Romexpo pe 19 iunie 2018 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

PUBLICITATE
Comentează

Muzică nouă

Nick Cave lansează un single spoken word, "Shyness", bazat pe o scrisoare a fanilor

Puţini artişti mari au reuşit să facă senzaţie în segmentul spoken word, aşa că e uşor să îi numim. Ar fi Leonard Cohen, Bob Dylan, Henry Rollins dar şi Nick Cave. Artistul a lansat pe 23 septembrie single-ul spoken word "Shyness", care vorbeşte despre timiditate şi face paralelă cu o orchestră şi cu o cină romantică.

Publicat

pe

Coperta single Nick Cave Shyness
Coperta single Nick Cave Shyness │ FOTO: Nick Cave

Acest track spoken word este disponibil ca parte a unui nou single lansat că vinil de 7 inch. Noua creaţie artistică se bazează pe scrisori publicate pe site-ul Red Hand Files al artistului. "Shyness" aduce un crescendo, prin comparaţii cu momentul de tensiune ce apare înainte ca orchestra să cânte şi spune povestea unei cine romantice, unde timiditatea plutea în aer.

Pe un fundal cu o zbatere de insectă şi cu viori şi pian discrete în fundal aflăm cum tânărul Nick Cave a reuşit să spargă valul de timiditate într-o cină făcându-şi curaj să o sărute pe cea care avea să îi devină soţie. Muza Susie are o timiditate a unui colibri, ca şi cum ar fi "racordată la disconfortul altora". Această succesiune de metafore trebuie ascultată aşa cum e rostită de Nick Cave, într-un mod apăsat şi romantic, boem.

Totul se bazează pe două scrisori primite de Cave de la fanii Daniel şi Vera în octombrie 2019. Daniel a scris "Ce este timiditatea" iar Vera a întrebat "Cum a fost prima ta întâlnire cu soţia?". Tot în 2021 Cave a lansat un alt track bazat pe scrisorile Red Hand Files numit "Letter to Cynthia", care apărea pe un vinil de 7 inch alături de altă piesă, "Song for Cynthia". Ambele erau inspirate de o întrebare pusă de o fană numită Cynthia, care l-a făcut pe Cave să discute despre moartea fiului său Arthur.

Acest moment tragic va fi subiectul cărţii "Faith, Hope And Carnage" pe care muzicianul a anunţat-o recent. Cartea va fi publicată de către Canongate în toamna anului 2022 şi implică transcrierea a peste 40 de ore de conversaţii dintre solistul The Bad Seeds şi jurnalistul Sean O'Hagan de la publicaţia Observer. Tot în septembrie 2021 Nick Cave & The Bad Seeds au lansat o piesă înregistrată în perioada compunerii albumului "Ghosteen", pe numele său "Earthlings". Va fi inclusă pe viitorul LP cu rarităţi şi B-Sides, partea a doua.

Pe 22 septembrie Nick Cave şi-a sărbătorit ziua de naştere, împlinind 64 de ani. Artistul este activ din 1973 şi a fost unul dintre întemeietorii genului post-punk la finalul anilor '70. Opera sa este subiect de studiu academic, iar piesele sale au primit coveruri de la Johnny Cash, Metallica şi Snoop Dogg.

Citește în continuare

Lifestyle

Nick Cave s-a vaccinat anti-COVID și se simte privilegiat că a avut această oportunitate

Nick Cave a împărtășit publicului faptul că s-a vaccinat complet anti-COVID. Muzicianul a făcut această dezvăluire la solicitarea unuia dintre fani, care a dorit să afle ce părere are despre vaccinurile împotriva Sars-CoV-2, în contextul teoriilor conspirației care roiesc în jurul lor.

Publicat

pe

Concert Nick Cave and The Bad Seeds la Romexpo pe 19 iunie 2018 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Nick Cave continuă să corespondeze cu fanii săi prin intermediul site-ului The Red Hand Files.  Muzicianul răspunde întrebărilor pe care le primește în secțiunea dedicată, ținând astfel o legătură strânsă cu publicul interesat de activitatea sa.

Una dintre întrebările primite recent făcea referire la vaccinurile anti-COVID. Nicholas din Plainville a dorit să afle dacă muzicianul intenționează să se vaccineze și, totodată, ce părere are despre poveștile răspândite de anumite persoane care susțin că, după ce s-au vaccinat, au ajuns să simtă că sufletul lor e mort.

Nick Cave: ''Mă simt privilegiat să trăiesc într-o epocă în care oamenii noștri de știință au capacitatea de a dezvolta un vaccin care să lupte împotriva unei pandemii''

Nick Cave a dezvăluit că s-a vaccinat deja complet și că, la cei 63 de ani ai săi, șansele lui de a trece cu bine de această pandemie au crescut odată cu această imunizare.

''Am primit cea de-a doua doză pe 26 mai, iar acum pot trăi în această lume plină de amenințări știind că, dacă mă voi îmbolnăvi de COVID, sunt șanse reduse să mor din cauza asta.

Mă simt privilegiat să trăiesc într-o epocă în care oamenii noștri de știință au capacitatea de a dezvolta un vaccin care să lupte împotriva unei pandemii, și să facă acest lucru cu o rapiditate uluitoare.

Cred că ne aflăm într-un moment important din istoria medicinei'', a replicat Nick Cave.

Un alt fan a dorit să afle cum a primit vestea că reputatul producător Hal Willner, cu care Cave a colaborat, s-a stins din viață anul trecut, din cauza COVID-19. Producătorul american avea 64 de ani.

''Hal Willner a fost un om extraordinar și un suflet frumos. A murit de Covid-19 pe 7 aprilie 2020. Moartea lui a fost neașteptată și șocantă și ne-a marcat pe toți. Dacă ar fi existat un vaccin la momentul respectiv, Hal ar fi putut fi încă în viață'', a răspuns Nick Cave.

Tot mai mulți muzicieni aleg să împărtășească faptul că s-au vaccinat, printre ei numărându-se Mariah Carey și Bruce Dickinson de la Iron Maiden. Paul McCartney a publicat, de asemenea, o poză în care primea vaccinul anti-COVID, încurajând oamenii să-i urmeze exemplul. "Fiți cool, vaccinați-vă", scrie Paul în postarea sa de pe Facebook.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< oct. 2021 >>
lmmjvsd
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Trending