Urmărește-ne în Social Media

rock

Deep Purple - sau cinci decenii de muzică într-o singură seară

Niciun ghinion nu a fost pe data de 13 mai. Dimpotrivă, bucureştenii au avut parte de un concert de zile mari, au avut norocul să-i asculte pe cei de la Deep Purple, după ce au fost încălziţi de Trooper şi de canadienii de la Monster Truck. Totul cu ocazia turneului "The Long Goodbye" şi a lansării noului album "inFinite", marca Deep Purple.

Publicat

pe

Deep Purple în concert la Romexpo București pe 13 mai 2017

Până la ora 21.00, când s-au deschis porţile Raiului, ca să spunem aşa, şi pe scenă au urcat inegalabilii de la Deep Purple, în faţa publicului de la Romexpo, bandul Trooper a făcut să se audă primele acorduri şi a deschis drumul celor de la Monster Truck, o trupă din Ontario, care promite multe în lumea muzicii rock. Extrem de închegaţi ca band, cu un sound care ia ceva din Black Sabbath, Molly Hatchet, Monster Truck au avut şi ei 30 de minute de show de calitate, din care n-au lipsit single-urile ”Old Train” sau ”Seven Sees Blues”. Suntem mai mult decât siguri că vom mai auzi de ei şi-i vom revedea în România, pentru că au fost bine primiţi de public şi au lăsat o impresie deosebită.

Da, trupa Deep Purple a decis că este timpul să spună adio scenei, dar nu înainte de un nou album, ”inFinite”, şi de un turneu care poartă numele ”The Long Goodbye”. Nouă, rockerilor, nu ne plac despărţirile, iar când vine vorba despre o trupă cum e Deep Purple, cu atât mai mult. Dar britanicii care au petrecut aprope cinci decenii în lumina reflectoarelor au considerat că trebuie să se retragă şi au demarat acest turneu de promovare a albumului ”inFinite”, iar Bucureştiul a făcut parte din itinerariul lor.

Mulţi speră că trupa va reveni asupra deciziei şi nu va putea sta departe de muzica pe care o au în sânge. Însă, dacă ne gândim că anul trecut toboșarul Ian Paice a suferit un infarct minor, ideea retragerii este tot mai conturată. Aşadar, pe 13 mai, Bucureştiul a fremătat la propriu pe muzica Deep Purple. Au fost mulţi cei care au rămas fideli trupei şi asta s-a văzut în parcarea Romexpo. Firele albe de păr, tricourile cu numele trupei, amintirile din tinereţe, găştile de odinioara, toate s-au regăsit la concertul Deep Purple şi toţi au aşteptat să audă live "Child in time", piesa care a pătruns în inimile fanilor din anii '70. Nu a fost, pentru că Ian Gillan a încercat să aducă în prim-plan piesele noului album.

Ian Gillan în concert cu Deep Purple la București

Deep Purple în concert la Romexpo București pe 13 mai 2017

Astfel, la ora 9 pm, concertul a demarat cu "Time for Bedlam", o piesă antrenantă şi cu o temă extrem de actuală. Deşi are peste 70 de ani, Gillan a arătat că rock-ul îl menţine tânăr şi că vocea lui încă poate duce notele care l-au consacrat. Într-un interviu recent, Gillan spunea că trupa Deep Purple este un band preponderent instrumental şi că el n-a făcut decât să urce la bord şi să adauge câteva versuri. Cu toate astea, aportul lui nu poate fi negat, orice ar fi. Trupa Deep Purple este completă cu el.

Ian Gillan în concert cu Deep Purple la București

Deep Purple în concert la Romexpo București pe 13 mai 2017

De pe noul album au mai fost piesele "The Surprising", "Birds of Prey", "Johhny’s Band", împletite cu deja consacratele "Fireball", "Hell to Pay", "Perfect Strangers" sau "Smoke on the Water", care i-a făcut pe cei din public să urce, metaforic, pe scenă, alături de Ian şi să cânte cot la cot cu acesta. Piesa nu mai are nevoie de nicio prezentare şi, deşi are mai mult de 40 de ani, versurile sunt perfect întipărite în memoria rockerilor adevăraţi.

Basistul Roger Glover în concert cu Deep Purple la București

Deep Purple în concert la Romexpo București pe 13 mai 2017

Totul a fost dozat extrem de fin, astfel încât melajul nou versus clasic să creeze atmosfera perfectă pentru un concert Deep Purple. Nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării şi fiecare solo, fie el de clape sau de chitară, a venit exact la momentul potrivit, dând întregului concert acel ceva care va rămâne mereu în amintirea publicului. Momentul lui Don Airey a avut o încărcătură aparte, el realizând un mix de muzică clasică şi note din piesele populare româneşti, fiind exact piesa de puzzle care a completat perfect tabloul concertului. A coborât de pe Muntele Olimp, după cum l-a prezentat Ian Gillan, şi a ajuns exact la sufletele celor din parcarea Romexpo. Cu un bis care a adus în prim-plan piesele "Highway Star", "Hush" şi "Black Night", Deep Purple şi-au luat la revedere de la România, mulţumindu-le tuturor că au fost fantastici ca public. Mulţumim şi noi, Deep Purple, pentru cei 50 de ani de muzică adevărată.

PUBLICITATE
Comentează

Muzică nouă

Deep Purple a lansat piesa "7 and 7 Is", pregăteşte un nou album numit "Turning to Crime"

Deep Purple nu dă semne de încetinire nici în al şaselea deceniu de existenţă, iar trupa britanică tocmai a lansat un single intitulat "7 and 7 Is". Noua melodie se va găsi pe viitorul album al grupului, "Turning to Crime". Detalii despre acesta aflaţi în rândurile următoare.

Publicat

pe

Coperta single Deep Purple 7 and 7 Is
Coperta single Deep Purple 7 and 7 Is │ FOTO: Deep Purple

"7 and 7 Is" este o piesă inedită, pentru că are toate "floricelele" progresive ale unui track uriaş, de 10-12 minute, dar este scurtă şi la obiect, având doar 2 minute şi 28 de secunde. Începe ca Dropkick Murphys şi apoi se aventurează în tărâmuri prog rock, în vreme ce toboşarul munceşte overtime pentru a ţine un ritm frenetic. Acesta este primul single de pe noul album Deep Purple, "Turning to Crime", care va sosi pe 26 noimebrie prin earMUSIC.

Este un album de coveruri, pe care Deep Purple va reinterpreta în stil propriu piese clasice rock, dar şi clasice din alte genuri. Vom găsi numai nume mari în tracklist, coveruri după Bob Dylan, Fleetwood Mac, Bob Seger, CREAM şi The Yardbirds. De producţie s-a ocupat legendarul Bob Ezrin, iar "Turning to Crime" vine la doar 15 luni după albumul Deep Purple "Whoosh!", cel care ducea discografia trupei britanice la 21 de titluri. LP-ul s-a bucurat de aprecieri atât din partea criticilor, cât şi a publicului. A reuşit şi să urce pe locul întâi în topurile din Germania, pe 4 în UK şi a ajuns la vârful clasamentului US Independent Album and Hard Music Albums Charts.

Iată cum arată tracklist-ul noului LP, cu artiştii originali în dreapta şi numele pieselor în stânga:

01. 7 And 7 Is (LOVE)
02. Rockin' Pneumonia And The Boogie Woogie Flu (Huey "Piano" Smith)
03. Oh Well (FLEETWOOD MAC)
04. Jenny Take A Râde! (MITCH RYDER & THE DETROIT WHEELS)
05. Watching The River Flow (Bob Dylan)
06. Let The Good Times Roll (Ray Charles & Quincy Jones)
07. Dixie Chicken (LITTLE FEAT)
08. Shapes Of Things (THE YARDBIRDS)
09. The Battle Of New Orleans (Lonnie Donegan/Johnny Horton)
10. Lucifer (BOB SEGER SYSTEM)
11. White Room (CREAM)
12. Caught In The Act [Medley: Going Down / Green Onions / Hot 'Lanta / Dazed And Confused / Gimme Some Lovin']

Ultimul album de studio Deep Purple, "Whoosh!" a fost produs tot de care canadianul Bob Ezrin, care de-a lungul timpului a lucrat în studio cu Pink Floyd, KISS, Alice Cooper şi mulţi alţii. Tot Ezrin a finisat şi ultimele două materiale Deep Purple, "Infinite" din 2017 şi "Now What!?" din 2013. Basistul Roger Glover a dezvăluit într-un interviu virtual din decembrie 2020 secretul prin care trupa e aşa prolifică: toate piesele Deep Purple se nasc din sesiuni de jamming.

Trupa pur şi simplu se joacă, explorează idei, riff-uri şi ritmuri şi de acolo se nasc piesele. Nimeni nu vine la studio cu o piesă deja terminată, ci cu o idee. Formaţia ne-a vizitat în 2019, la Cluj-Napoca, ţinând un concert anatologic la Sala BT Arena.

Citește în continuare

Trending