Urmărește-ne în Social Media

rock

Cu ritm de electrocobză prins de călcâie, Zdob și Zdub a încins hora frăției - FOTO

Recenzia concertului Zdob și Zdub de la Hard Rock Cafe de pe 12 aprilie 2013. Galerie de fotografii, setlist și impresii despre formatia Cuibul, din deschidere.

Publicat

pe

Concert lansare Zdob si Zdub la Hard Rock Cafe

Muzica transmite emoții printr-un limbaj universal. Mai mult ca niciodată am simțit acest lucru la concertul Zdob și Zdub de la Hard Rock Cafe din seara zilei de 12 aprilie. Cu un cimpoi românesc, o chitară în chip de "electrocobză", o trompetă, un trombon, bas, tobe, fluier și alte instrumente populare de suflat a luat ființă acea comuniune între om și om și între om și natură despre care am tot auzit în școli că ar vorbi "Miorița". Zdob și Zdub e despre întoarcerea la rădăcini, e despre spiritul dezgolit de straiele orășenești, ce încă-și simte aproape legătura de glie. În esență rămâne bucuria care te furnică din tălpi până în palme și hardcore-ul moldovinesc ce-a reușit să îmbrace într-o formă bizar de firească folclorul uitat de mulți în casele bunicilor. "Basta Mafia!", Zdob și Zdub ne cântă.

Concert lansare Zdob si Zdub la Hard Rock Cafe

Concert lansare Zdob si Zdub la Hard Rock Cafe

Nu a existat niciun moment de plictiseală la concertul Zdob și Zdub ce-a dat de veste că albumul "Basta Mafia!" a ajuns și în România. O prezență neanunțată, dar plăcută, ce și-a asumat rolul de a-i intriga pe cei așezați sporadic la mese, a fost formația Cuibul din Republica Moldova. Urcând pe scenă în jurul orei 10 fără 20, o tânără artistă însoțită de 4 gentlemani cu etate au început să gâdile corzi vocale, de chitară și bass, ritmul dictat fiind unul de blues. Căutând în arhivele acestei trupe am descoperit că și-a întemeiat "cuibul" de ceva ani buni, istoria ei începând în 1990. Stillul și componența s-au schimbat de-a lungul timpului, cel mai proaspăt membru fiind solista, Lidia Scarlat. Bazele formației Cuibul au fost puse de Igor Dînga, cel care, printre altele, este și directorul trupei Zdob și Zdub.

concert-cuibul-hard-rock-cafe-014

Vezi galeria de poze cu formația Cuibul de la concertul Zdob și Zdub, 12 aprilie 2013

Prestația de la concertul de aseară a fost plină de dezinvoltură, în ciuda unor aplauze destul de timide din partea publicului. Reacția celor din sală nu cred însă că a venit ca o dezaprobare a muzicii de pe scenă, ci mai degrabă a fost cauzată de surprinderea pe care o ai la vederea unui act artistic spontan. Drept dovadă, pe măsură ce piesele curgeau, aplauzele deveneau mai hotărâte. Ca o pisică pe acoperișul fierbinte, Lidia Scarlat, ce personal mi-a amintit de Christie, solista de la Moonlight Breakfast, a flirtat cu publicul prin unduiri ale vocii și un dans ținut în frâu doar de scaunul de care a stat "lipită" de la începutul recitalului până la final. Aproape de scenă a fost prezentă și Alexandrina Hristov, ce a urmărit concertul celor de la Cuibul alături de solistul Zdob și Zdub, Roman Iagupov.

Roman Iagupov și Alexandrina Hristov, urmărind prestația formației Cuibul

Roman Iagupov și Alexandrina Hristov, urmărind prestația formației Cuibul

După aproximativ 40 de minute de relaxare pe ritmurile Cuibului, oamenii au început să se strângă în jurul scenei ca un roi de albine la stupul cu miere. Imediat ce au început să apară elementele distinctive ale formației Zdub și Zdub (ștergarul cu broderie tradițională așezat pe toba mare), s-au auzit și primele chiote. Nebunia hardore-ului moldovinesc a cuprins Hard Rock Cafe odată cu prima piesă a serii, "Trece vremea omului". Extrasă de pe albumul "Basta Mafia!", a cărui lansare s-a celebrat în cadrul concertului, melodia a dat gustul țopăielilor de mai târziu, deși nu a părut foarte cunoscută majorității.

Concert lansare Zdob si Zdub la Hard Rock Cafe

Concert lansare Zdob si Zdub la Hard Rock Cafe

Vezi galeria completă de poze de la concertul Zdob și Zdob, 12 aprilie 2013

Salutul cu care Roman Iagupov a întâmpinat o sală plină ochi a fost "Bună seara, fraților!", căldura din acest bun venit fiind transmisă mai apoi prin discurs, băi de mulțime și hore ad-hoc în mijlocul publicului. Solistul Zdob și Zdub nu a așteptat mult până să-i prezinte pe colegii din formație, ale căror nume le-am auzit pe parcursul concertului de mai multe ori. I-am aplaudat astfel pe rând pe Mihai Gîncu, de la chitară bass, pe Sveatoslav Staruș, de la chitară electrică sau electrocobză, Andrei Cebotari de la tobe, Valeriu Mazîlu de la trompetă + cimpoi și Victor Dandeș, maestru de pupitru la trombon și alte instrumente populare.

Concert lansare Zdob si Zdub la Hard Rock Cafe

Concert lansare Zdob si Zdub la Hard Rock Cafe

După câteva piese ce au încins opincile imaginare ale celor prezenți, Roman Iagupov a ținut un scurt discurs de mulțumire.

"Am scris câteva cuvinte în backstage. Am să le citesc. (...) Aș vrea să mulțumesc celor care au participat la realizarea acestui album și care ne-au impulsionat. Formației Phoenix, formației Red Hot Chilli Peppers, (...) Media Pro Music pentru profesionalism, Hard Rock Cafe, Asphalt Tango Production și celor care au așteptat acest album și care cred în noi. (...) Trăiască strămoșii noștri moldoveni! Vă iubim!"

De aici înainte, dansul s-a ținut scai de fiecare melodie. "Moldovenii s-au născut", "Basta Mafia", "Hora Cosmică" și "Miorița" au fost cântate de aproape toți cei din sală, fiecare reușind cumva să-ți facă loc în mulțime pentru a se desfășura. Deși se simțea grija celor de lângă de a nu deranja prin mișcări de dans prea ample, această "bună purtare" nu a împiedicat "desfrâul general", care a căpătat amploare imediat ce solistul Zdob și Zdub a coborât de pe scenă pentru a fi cu frații lui din public.

Concert lansare Zdob si Zdub la Hard Rock Cafe

Concert lansare Zdob si Zdub la Hard Rock Cafe

Momentul bis-ului a fost plusat cu încă două piese: "Țiganii și OZN-ul" și "Moldovenii s-au născut". Dezbrăcat la bustul gol, Roman Iagupov a făcut un ultim tur al scenei, cățărându-se pe toba mare și pe boxe. Concertul, ce a vibrat de energie de la început până la sfârșit, s-a încheiat într-o notă emoțională. Trompetistul a ținut să mulțumească și el celor care au venit să-i asculte, la finalul scurtei cuvântări având ochii aproape înlăcrimați.

M-am despărțit de Zdob și Zdub cu inima încărcată de bucurie. Acea bucurie a copilului ce și-a regăsit zâmbetul în amintiri cu doine și haiduci.

Concert lansare Zdob si Zdub la Hard Rock Cafe

Concert lansare Zdob si Zdub la Hard Rock Cafe

Setlist concert Zdob și Zdub la Hard Rock Cafe, 12 aprilie 2013

 1. Trece vremea omului
 2. Dunărea
 3. Codrii
 4. Moldovenii s-au născut
 5. Basta Mafia
 6. Cucușor
 7. Haiduc
 8. Doina haiducului
 9. Om cu inima de lemn
 10. Ruța
 11. So Lucky
 12. Zdubii
 13. Hora Cosmică
 14. Miorița
 15. Valera Punk
 16. Fluier și dubstep

Bis:

 1. DJ Vasile
 2. Videli Noch
 3. Ciocârlia
 4. Cuculețul
 5. Everybody in the casa mare
 6. Țiganii și OZN-ul
 7. Moldovenii s-au născut

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Carla's Dreams și Sarmalele Reci cântă la SingFest 2022; Vezi lineup-ul pe zile

SingFest, evenimentul care-și propune să revitalizeze fenomenul cultural în mediul rural, aduce la Grădina de Cultură din Singureni artiști precum Carla’s Dreams, Irina Rimes, Sarmalele Reci, Zdob și Zdub cu Frații Advahov. Festivalul se va desfășoară în perioada 22 - 25 septembrie.

Publicat

pe

Carla’s Dreams
Carla’s Dreams │ FOTO: PRO TV

La SingFest 2022, publicul va putea asculta folk, rock, pop, alternativ, etno și fusion. Locul desfășurării evenimentului, Grădina de Cultură din Singureni, este în imediata apropiere a Parcului Național Comana. Terenul este în forma unui amfiteatru natural, aflat la 30 de km de București, fiind ușor accesibil cu mijloace de transport în comun sau cu vehicule personale.

Conceptul festivalului integrează muzica românească, actul cultural tradițional, agricultura educativă, meșteșugurile și interesul pentru natură în curentul contemporan al sustenabilității, urmând a promova comunitățile rurale durabile, în mod natural ecologice. Intenția clară este de a se capta interesul contemporanilor, în special al celor care trăiesc la oraș, și de a-i scoate la aer curat, în natură, la reîntâlnirea cu valorile și tradițiile românești. Festivalul va fi un dialog între muzica retro și cea modernă. La eveniment vor concerta și trupe sau artiști din Republica Moldova, în interesul consolidării sentimentului moldovenilor de apartenență la România.

Festivalul SingFest va fi o rampă de lansare a debutanților în muzică și în artă, un loc și un eveniment care vor putea produce rădăcinile unei adevărate industrii, într-o țară care nu duce lipsă de talente, ci de șanse egale de afirmare și de competiție onestă în domeniu. Pe scenă vor urca numeroși debutanți alături de nume cunoscute precum: Emaa, Spike, Carla’s Dreams, Irina Rimes și Sarmalele Reci. După concerte, în fiecare noapte va fi câte o petrecere susținută cu muzica selectată și oferită publicului de DJi cunoscuți.

Program SingFest 2022:

Joi, 22 septembrie

 • EMAA
 • Spike

Vineri, 23 septembrie

 • Carla's Dreams
 • Irina Rimes
 • Marius Moga live band

Sâmbătă, 24 septembrie

 • Spitalul de urgență
 • Sarmalele Reci
 • Zdob și Zdub & Frații Advahov
 • Mike Vlahopol & The Crossroads

Duminică, 25 septembrie

 • Bosquito
 • Fără Zahăr
 • Mărgineanu

Prețurile biletelor la SingFest 2022:

 • Abonament - 390 lei
 • Bilet pe zi - 130 lei
 • Abonament (pachet 6 persoane) - 2000 lei
 • Abonament (pachet family - 2 adulți + 1-2 copii sub 18 ani) - 1000 lei

Minorii sub 14 ani au acces gratuit și trebuie să fie însoțiți de adulți. Accesul la festival se face zilnic de la ora 16:00.

Citește în continuare

Emisiuni radio-tv

Eurovision 2022: Dan Negru critică TVR-ul și pe WRS, dar laudă Moldova

Lipsa de transparență în jurizarea de la Eurovision 2022 continuă să fie dezbătută în spațiul public. Situația rămâne în continuarea neclară, EBU schimbând notele juriului din România fără a detalia motivul acestei intervenții. Din perspectiva lui Dan Negru, reacția TVR-ului în acest scandal a fost întârziată, iar show-ul lui wrs a fost slab, în comparație cu cel al reprezentanților Moldovei.

Publicat

pe

Dan Negru
Dan Negru │ FOTO: Dan Negru / Facebook

După explicațiile oferite de Iuliana Marciuc, șefa delegației României la Eurovision 2022, situația intervenției EBU în notele juriului din țara noastră rămâne nerezolvată. Potrivit TVR, EBU nu a răspuns încă solicitării televiziunii române de a detalia motivul pentru care punctajul juriului din România ar prezenta un "tipar de vot incorect".

Pe acest subiect a reacționat, recent, și Dan Negru, fost prezentator al TVR. Din perspectiva sa, televiziunea română a reacționat tardiv în acest scandal.

Dan Negru: "Televiziunea publică trebuia să anunțe în timp real pe toate rețelele social media că le este cenzurat votul"

"TVR a reacționat târziu explicând că Eurovision le-a cenzurat votul. A făcut-o abia după ce toată țara a huiduit faptul că România nu a acordat niciun punct Moldovei. Adică, la ore distanță după ce scandalul era deja pornit!

Lentoarea în reacții e caracteristică instituțiilor de stat din România. Televiziunea publică trebuia să anunțe în timp real pe toate rețelele social media că le este cenzurat votul. Atunci, pe loc, sâmbătă seara ! Au făcut-o târziu, la presiunea publicului!", a scris Dan Negru într-o postare pe Facebook.

Dan Negru: "Chișinăul a avut curajul unui pas mare. Noi am țopăit"

Dan Negru nu s-a oprit la a critica doar TVR-ul. Acesta a etichetat show-ul făcut de wrs drept "țopăială". Pe moldoveni, în schimb, i-a lăudat pentru curajul de a transmite un mesaj politic prin piesa lor de la Eurovision 2022.

"În continuare cred că moldovenii au c***e și ai noștri n-au. Chișinău a spus public, în prime-time european, că București - Chișinău e totuna. Reacția Bucureștiului a fost țopăiala in limba spaniolă. Moldovenii n-au punctat o melodie în limba spaniolă. Asta a cântat România 🤪

"Trenulețul Chișinău-București" va rămâne un act de curaj al mesajului politic in muzică. Chișinăul a avut curajul unui pas mare. Noi am țopăit. Nu poți să sari o prăpastie țopaind ! Trebuie să ai curajul să faci un pas mare...", a mai spus prezentatorul de la Kanal D.

Ultimele informații comunicate de TVR în contextul scandalului jurizării de la Eurovision 2022

În ultimele ore, TVR-ul a continuat să facă dezvăluri pe tema jurizării de la Eurovision 2022. Televiziunea română a publicat componența juriului și notele reale oferite de România.

"Componența juriului României a fost următoarea: Sanda Ladoși, Luminița Anghel, Ovi Jacobsen, Liviu Elekeș și Mihai Pocorschi.

Punctajul acordat de juriul României concurenților din finala Eurovision 2022:

 • Moldova - 12 puncte
 • Grecia - 10 puncte
 • Polonia - 8 puncte
 • Olanda - 7 puncte
 • Azerbaidjan - 6 puncte
 • Australia - 5 puncte
 • Italia - 4 puncte
 • Spania - 3 puncte
 • Finlanda - 2 puncte
 • Lituania - 1 punct", a dezvăluit TVR.

Care a fost punctajul acordat de juriul și publicul din Moldova

Juriul din Moldova nu a fost la fel de generos cu reprezentantul României. WRS nu a primit niciun punct din partea juriului din Moldova, primind, totuși 10 puncte din partea publicului. Juriul din Moldova a fost alcătuit din: Ilona Stepan, Adriano Marian, Cristina Scarlat, Eugen Doibani și Radmila Popovici.

Notele publicului și ale juriului din Moldova la Eurovision 2022

Notele publicului și ale juriului din Moldova la Eurovision 2022

Ce țări au mai fost penalizate de EBU

Organizatorul Eurovision 2022 a eliminat notele oferite de juriile din şase ţări din cauza unor nereguli. Alături de România, printre juriile descalificate se număra şi juriile din Georgia, Azerbaidjan, Polonia, San Marino şi Muntenegru.

Citește în continuare

Emisiuni radio-tv

Ucraina a câștigat trofeul Eurovision 2022

Ucraina a câștigat trofeul Eurovision 2022 în urma finalei de la Torino de pe 14 mai. Moldova s-a clasat pe locul al 7-lea, iar România pe 18. Vezi clasamentul final.

Publicat

pe

Kalush Orchestra (Ucraina) a câștigat Eurovision Song Contest 2022
Kalush Orchestra (Ucraina) a câștigat Eurovision Song Contest 2022 │ FOTO: EBU / CORINNE CUMMING

Kalush Orchestra a reprezentat Ucraina la Eurovision cu piesa 'Stefania', o combinație de rap cu elemente folclorice. Orchestra a primit cel mai mare punctaj din partea publicului internațional, dând peste cap ordinea intermediară stabilită în urma punctajului juriilor de specialitate. Fiecare tip de notare a avut o pondere de 50% în stabilirea clasamentului final. Inițial, podiumul dat de specialiști era ocupat de Marea Britanie (283 puncte), Suedia (258 puncte) și Spania (231 puncte).

Ucraina a primit 439 de puncte din partea publicului votant din Europa și Australia, totalul țării vecine urcând la 631 de puncte. Astfel, Ucraina își trece în palmares cea de-a treia victorie de la Eurovision, după precedentele din 2004 și 2016.

Urmărește piesa Ucrainei: Kalush Orchestra - Stefania

Publicul din 28 din cele 40 țări votante au acordat maximum de 12 puncte, inclusiv cel din Moldova. Telespectatorii români au transmis 10 puncte, iar juriul de specialitate - 12 puncte.

Clasamentul final Eurovision 2022

 1. Ucraina - Kalush Orchestra - 'Stefania' (631 puncte)
 2. Marea Britanie - Sam Ryder - 'SPACE MAN' (466 puncte)
 3. Spania - Chanel - 'SloMo' (459 puncte)
 4. Suedia - Cornelia Jakobs - 'Hold Me Closer' (438 puncte)
 5. Serbia - Konstrakta - 'In Corpore Sano' (312 puncte)
 6. Italia - Mahmood & BLANCO - 'Brividi' (268 puncte)
 7. Moldova - Zdob şi Zdub & Advahov Brothers - 'Trenulețul' (253 puncte)
 8. Grecia - Amanda Georgiadi Tenfjord - 'Die Together' (215 puncte)
 9. Portugalia - MARO - 'Saudade, Saudade' (207 puncte)
 10. Norvegia - Subwoolfer - 'Give That Wolf A Banana' (182 puncte)
 11. Olanda / Țările de Jos - S10 - 'De Diepte' (171 puncte)
 12. Polonia - Ochman - 'River' (151 puncte)
 13. Estonia - Stefan - 'Hope' (141 puncte)
 14. Lituania - Monika Liu - 'Sentimentai' (128 puncte)
 15. Australia - Sheldon Riley - 'Not The Same' (125 puncte)
 16. Azerbaidjan - Nadir Rustamli - 'Fade To Black' (106 puncte)
 17. Elveția - Marius Bear - 'Boys Do Cry' (78 puncte)
 18. Romania - WRS - 'Llámame' (65 puncte)
 19. Belgia - Jérémie Makiese - 'Miss You' (64 puncte)
 20. Armenia - Rosa Linn - 'Snap' (61 puncte)
 21. Finlanda - The Rasmus - 'Jezebel' (38 puncte)
 22. Cehia - We Are Domi - 'Lights Off' (38 puncte)
 23. Islanda - Systur - 'Með Hækkandi Sól' (20 puncte)
 24. Franța - Alvan & Ahez - 'Fulenn' (17 puncte)
 25. Germania - Malik Harris - 'Rockstars' (6 puncte)

Republica Moldova a oferit cea mai spectaculoasă schimbare a locului în clasament, după anunțarea votului publicului. Reprezentanții din acest an ai moldovenilor, Zdob şi Zdub & Fraţii Advahov au fost primiți cu multă căldură la Torino. Chiar și Mika - artist ce a prezentat gala - a apreciat melodia dinamică devenită hit, "Trenuleţul". Piesa a ocupat a șaptea poziție în ierarhia finală.

Câte puncte a primit România la Eurovision 2022

Piesa României s-a clasat pe locul al 18-lea în clasamentul Eurovision 2022. wrs (Andrei Ursu) a fost al doilea concurent care a urcat pe scenă în finală. Piesa "Llámame" a fost apreciată mai mult de telescpectatori decât de jurații de specialitate.

Mai exact, melodia a fost punctată doar de 3 jurii de specialitate:

 • Grecia - 7 puncte,
 • Spania - 4 puncte
 • Germania - 1 punct.

Acestora li s-au adăugat 53 de puncte din partea publicului:

 • Spania - 10 puncte
 • Italia - 8 puncte
 • Serbia - 5 puncte
 • Bulgaria - 4 puncte
 • Malta - 3 puncte
 • Grecia - 2 puncte
 • Franța - 1 punct

Principala realizare a delegației noastre a fost calificarea în marea finală după mai mulți ani. Ultima oară când reprezentanții României s-au calificat în marea finală a fost în 2017, la Kiev. Ilinca și Alex Florea au terminat atunci pe locul al șaptelea cu "Yodel It!".

Cum au votat românii la Eurovision 2022

Votul publicului:

 • 12 Moldova
 • 10 Ucraina
 • 8 Spain
 • 7 Serbia
 • 6 Suedia
 • 5  Estonia
 • 4 Italia
 • 3 Marea Britanie
 • 2 Norvegia
 • 1 Franța

Punctajul juriului transmis de observatorul oficial EBU:

 • 12 Ucraina
 • 10 Suedia
 • 8 Marea Britanie
 • 7 Portugalia
 • 6 Australia
 • 5 Elveția
 • 4 Italia
 • 3 Olanda / Țările de Jos
 • 2 Grecia
 • 1 Spania

UPDATE: TVR reacționează după anularea rezultatului votului juriului României de către EBU

Votul României la Eurovision 2022

Votul României la Eurovision 2022 (captura de pe site-ul oficial)

În timpul transmisiunii live, prezentatorii Eurovision și observatorul oficial Martin Österdahl au declarat că nu pot realiza legătura cu Televiziunea Română.  TVR a transmis însă că "prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii". Votul juriului României a fost modificat de EBU, află detalii aici.

Ediția Eurovision din acest an a fost a 66-a din istorie, Marea Finală fiind organizată la Arena Pala Olimpico din Torino. Prezentatorii show-ului au fost Alessandro Cattelan, Laura Pausini și Mika. Cele 25 de piese finaliste au fost votate de juriul și publicul din 40 de țări.

Citește în continuare

Trending