Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2019 INFO CONCERT:
Kimbra
Afiș Zilele Bucureștiului 2019INFO CONCERT:
Zilele Bucureștiului 2019: Schiller, Waldeck
INFO CONCERT:
Apocalyptica
INFO CONCERT:
Gala Folk "Om bun" 2019
INFO CONCERT:
Mariza
INFO CONCERT:
Evanescence

Energie tinerească pentru VAMA, la un album cu mult mai matur - VEZI VIDEO-FOTO

VAMA a lansat albumul "2012" în cadrul unui concert plin de energie, efecte vizuale și desfășurare de forțe tinere. Citiți câteva impresii de la evenimentul de la Sala Palatului de pe 28 mai 2012.
Tudor Chirilă, aniversat la Sala Palatului - VAMA a lansat albumul

Tudor Chirilă, aniversat la Sala Palatului - VAMA a lansat albumul "2012"

După cum se știe, pe 28 mai VAMA a cântat la Sala Palatului. Lume multă, energie și tinerețe. Nu știu ce se întâmplă cu publicul 30+, cel crescut alături de Tudor Chrilă și fosta Vama Veche, dar am fost uimit de priza VAMEI la adolescenți.

Concert VAMA la Sala Palatului 2012

VAMA în timpul concertului de la Sala Palatului 2012 (Foto: InfoMusic.ro)

Vezi galeria de fotografii de la concertul VAMA!

Noile melodii au fost puse online pe canalul de YouTube imediat după apariția discului, iar fanii le-au putut aprofunda înaintea concertului de la Sala Palatului. Preferințele pot fi estimate și după statisticile de pe net. Fata în boxeri și în tricoul alb se detașează mult de pluton, având la această dată peste 73.000 de redări. Epidemie de iubire și Post Iubire urmează în preferințe.

Noul disc are versuri cu mesaje. Dincolo de o aparentă simplitate, ele transmit idei legate de iubirie sub diversele ei manifestări sau stadii. Cu atât mai mare mi-a fost surpriza să aud la puștiul din dreapta – Post Iubire – Asta e melodia mea preferată! L-am privit cât o cântărire și l-am pus să repete. Răspunsul a venit la fel de clar și natural. Avea 10 ani! Țin să vă reamintesc prima strofă a piesei Post Iubire:

Zac întins pe podea / Și în brațele mele / Iubirea noastră moartă. / Și-a dat sufletul ieri / După ce ai trântit / Ușa în urma ta. / Mă uit la trupul ei inert, / Nu știu dac-am să pot să iert.

Prin urmare, am privit mai atent adolescenții prezenți la Sala Palatului pentru VAMA. Niște copii dezinvolți, sensibili, plini de energie, captați de Tudor Chirilă, de muzica VAMEI cu versuri la un loc. Dacă  Tudor le e un exemplu, poate căile lor în viață vor fi unele mai profunde, având în vedere mare defocalizare a acestor generații.

Concert VAMA la Sala Palatului 2012

Concert VAMA la Sala Palatului 2012

Trebuie întărit că VAMA are acea magie live, care prinde diferse stări în funcție de vârsta audienței. Tudor este un bun comunicator, spectacolul în sine le-a dictat practic spectatorilor să se manifeste. Locurile din sală n-au mai contat, majoritatea – cel puțin prima jumătate a sălii – au trăit melodiile în picioare, cu versurile pe buze, cu mâinile agitate în sus.

Tudor Chirilă, urmărit pentru răspândirea virusului iubirii la Sala Palatului 2012

Tudor Chirilă, urmărit pentru răspândirea virusului iubirii la Sala Palatului 2012

Revenind la epicul spectacolului, acesta a început cu Epidemie cu iubire. Tudor Chirilă a fost cel infestat cu virusul iubirii, iar în prinderea lui, sala a fost invadată de o unitate mobilă de la nu știu ce sanepid contra dragostei. Volutarii îmbrăcați în halate albastre, cu măști de protecție pe față și cu lanterne în mâini au ilustrat cântecul:

Iubirea-i antidotul de care ei se tem... / Doar dacă iubesc pot să mă salvez, / Dacă iubesc pe oricine-mi iese în cale voi supraviețui. / Condamnat la iubire, / O epidemie am să răspândesc.

Tudor Chirilă, concert VAMA la Sala Palatului 2012

Tudor Chirilă, concert VAMA la Sala Palatului 2012

După Regatul meu pe un vis, Tudor Chirilă s-a întors în trecut pentru hitul Am doar 18 ani. Așa cum spunea solistul, este un cântec ce are în target plaja largă de 17-85 de ani. Este știut de toată lumea, trezind după caz – rezonanță sau nostalgie.

Tudor cântă din mijlocul Sălii Palatului - VAMA 2012

Tudor cântă din mijlocul sălii în concertul VAMA de la Sala Palatului 2012

Spectacolul live a avut un puternic liant vizual, iar atmostera a fost ținută sus cu un imn ce revenea mereu cu ecouri în sală. Proiecțiile video mi-au captat prima oară atenția pe melodia Între cer și trecut de pe noul disc. Legătura dintre Tudor și tatăl său se regăsește între amintiri puternice, întrebări și regret, trecerea implacabilă a timpului. Pe video, o elice a stat simbol pentru încercările nereușite de a invinge timpul, pentru imposibilitatea de a te sustrage ciclului vieții.

Videoclipul piesei Dumnezeu nu apare la știri a fost proiectat în spatele scenei, amplificând trăirea acestei melodii. De dragul show-ului, Tudor s-a pus în postura Ultimului om, așa cum fiecare dintre noi s-a simțit cel puțin o dată într-una din etapele sau locațiile prin care am trecut de-a lungul timpului.

Concert VAMA la Sala Palatului 2012

Concert VAMA la Sala Palatului 2012

Piesa de protest Declar pierdută țară (despre care puteți citi mai multe) a beneficiat de un scenariu aparte. Tinerii condamnați să trăiască într-o Românie suptă de vlagă și viitor au fost aliniați sugestiv pe scenă și secerați. Corpurile lor au fost acoperite de un tricolor lung cât toată scena, ca niște eroi fără voia lor sau ca niște victime ale pasivității. Sunt sigur că maturii de 35-40 de ani din sală au resimțit impactul melodiei. Dar până la o schimbare în direcția bună...  acestea rămân doar firimituri presărate pe drum.

Concert VAMA la Sala Palatului 2012

Declar pierdută țară - Concert VAMA la Sala Palatului 2012

Dincolo de VAMA și muzică, concertul de la Sala Palatului a mai avut cel puțin două elemente de bază: voluntarii dansatori sau actori și receptivitatea publicului (via nostalgie sau trăire tinerească). Dacă ați ratat concertul, luați discul VAMA – 2012 sau accesați Youtube-ul și luați-vă doza de iubire.

VIDEO: Concert VAMA la Sala Palatului

Concertul a avut loc chiar de ziua de naștere a lui Tudor, solistul beneficiind de o aniversare cu adevărat specială - un public numeros, fel și fel de mesaje de La Mulți Ani în sală, buchete de flori și un tort din care au gustat cu toții la sfârșit.

Tudor Chirilă primind un buchet de flori în timpul concertului VAMA de la Sala Palatului 2012

Tudor Chirilă primind un buchet de flori în timpul concertului VAMA de la Sala Palatului 2012

Concert VAMA la Sala Palatului 2012

Tortul aniversar pentru Tudor Chirilă - Concert VAMA la Sala Palatului 2012

Electric Brother (Cristian Ștefănescu) a participat pe cântecul Departe, iar fostul component VAMA - Raul Cusak s-a alăturat cu clapele pe Nu am chef azi. În deschidere, publicul a fost încălzit de Blue Nipple Boy, trupa ce a câștigat competiția sposorizată de SEAT. Peste 30 de formații și-au dorit să cânte înaintea VAMEI, iar Blue Nipple Boy a beneficiat de această ocazie. Din păcate, aranjamentul pe scenă a condus la o interpretare puțin ciudată, cei șase membri având la dispoziție aproximativ 3-4 metri din scenă în adâncime. Nu știu dacă acest lucru a afectat sunetul, dar ceva a părut în neregulă. Combinația de genuri și stiluri a fost plăcut recepționată de audiență, fapt resimțit mai ales pe coverul Hot (după INNA). Trupa a cântat în 2011 la B’Eestfest și la Peninsula Felsziget Talent Stage, iar în acest an vor participa la Sziget Festival.

Blue Nipple Boy in deschiderea concertului VAMA

Blue Nipple Boy in deschiderea concertului VAMA

Vezi mai multe poze cu Blue Nipple Boy în deschidere la VAMA

SETLIST VAMA 2012

Sala Palatului, 28 mai 2012

 1. Epidemie de iubire
 2. Regatul meu pe un vis
 3. Am doar 18 ani (Vama Veche)
 4. 17 ani... infinit (VAMA, 2008)
 5. Cântec de găsit
 6. La radio (Vama Veche)
 7. Între cer și trecut
 8. Post Iubire
 9. Fata in boxeri si in tricoul alb
 10. Dumnezeu nu apare la știri (VAMA, 2008)
 11. Departe
 12. Copilul care aleargă către mare
 13. Vama Veche (Vama Veche)
 14. Să facem sex
 15. Declar pierdută țară
 16. Nu am chef azi (Vama Veche)
 17. Ultimul om
 18. Vara asta (Vama Veche)
 19. Să dansăm
 20. Undeva in vama (VAMA, 2008)
 21. Epilog (Vama Veche)
Tudor Chirilă după ce a fost serbat, în concertul VAMA de la Sala Palatului 2012

Tudor Chirilă după ce a fost serbat, în concertul VAMA de la Sala Palatului 2012

Vezi galeria de fotografii de la concertul VAMA!

Ionut Paraschiv este Project Manager la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE