Urmărește-ne în Social Media

pop, rock

Coldplay a adus la București un cosmos de muzică, culori și emoții

Primul concert Coldplay în România a fost de poveste. Trupa a făcut din Arena Națională un microunivers plin de culori, decoruri spectaculoase și lumini hipnotizante, totul pe fundalul unor melodii care au cucerit de-a lungul timpului milioane de suflete. Te invităm să citești impresiile noastre de la eveniment.

Publicat

pe

Concert Coldplay pe Arena Națională din București pe 12 iunie 2024 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Coldplay a susținut primul concert în România pe 12 iunie, la Arena Națională din București. Show-ul britanicilor a fost deschis de românca noastră, EMAA, și de Maisie Peters, originară din U.K. Din păcate, pe EMAA am ascultat-o așteptând la coada de acces. A fost lungă, a durat aproximativ o oră să intru. Era cumva de înțeles având în vedere numărul imens de participanți. Ce-i drept, și eu am purtat o parte din vină, alegând să ajung în jurul orei 18:00, cu scurt timp înainte de prima reprezentație muzicală. De asemenea, intrarea pe Bulevardul Basarabia, traseul ales de mine, a fost cel mai aglomerat dintre cele trei puse la dispoziție de organizatori (Bulevardul Basarabia, Strada Maior Ion Coravu și Bulevardul Pierre de Coubertin).

Ajunsă la poarta de acces, am primit o brățară LED, confecționată din material biodegradabil. Ea a fost folosită pe parcursul show-ului Coldplay pentru a crea efecte luminoase, coordonate în ritmul muzicii. La plecare, am returnat brățara.

În Arenă au fost amenajate baruri și stații de apă potabilă, iar toate băuturile au fost servite la pahare refolosibile, pentru care s-a perceput o garanție de 15 lei. Ea se putea recupera de la punctele special amenajate, odată cu predarea paharului. Eu nu am făcut acest lucru, am păstrat paharul ca amintire. Apropo de pahare, aveau un design concert friendly în sensul că puteau fi agățate de talia pantalonului/fustei și aveai mâinile libere pentru le mișca în ritmurile muzicii sau pentru a aplauda. Am băut o bere care a costat 20 lei și o Cola care a fost 15 lei.

Maisie Peters

Maisie a fost o descoperire incredibil de plăcută pentru mine. Tânăra de 24 de ani a adus pe scenă multă energie pozitivă, a fost caldă și comunicativă și s-a declarat încântată de prima sa vizită în România.

"E un vis devenit realitate! Coldplay este trupa mea preferată!", a declarat Maisie despre faptul că a fost aleasă să deschidă concertul formației britanice.

Setlistul ei a fost compus din piese precum "Coming Of Age", "Body Better", "You’re Just A Boy (And I’m Kinda The Man)", "I'm Trying (Not Friends)", "Holy Revival", "There It Goes", "There It Goes" sau "History Of Man". Artista a mai interpretat un cover al piesei "Mr. Brightside" a celor de la The Killers.

Maisie Peters ne-a transmis că suntem cei mai frumoși români pe care i-a întâlnit. Poate mulți dintre acei români o vor asculta în continuare. Eu, cu siguranță, o voi face.

Cântăreața Maisie Peters în deschiderea concertului Coldplay pe 12 iunie 2024 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Demersul de sustenabilitate al concertului Coldplay

Înainte de recitalul propriu zis al trupei Coldplay, a fost difuzat un videoclip care arăta sustenabilitatea concertului. De exemplu, ne-au fost prezentate câteva lucruri importante pe care le susține biletul de acces: reîmpădurirea, curățarea oceanelor, conservarea, refacerea ecosistemelor și restaurarea solurilor, captarea directă a carbonului, tehnologii verzi și curate, legislația mediului. De asemenea, evenimentul a avut podele cinetice și biciclete electrice ca să alimenteze următorul concert al formației.

Despre acest demers și nu numai, cei interesați pot afla mai multe informații pe site-ul trupei, la secțiunea Sustainability sau pe aplicația Music Of The Spheres World Tour. Tot de pe aplicație pot fi descărcate experiențe tematice și conținut exclusiv.

Coldplay a arătat ce înseamnă un show adevărat

Momentul mult așteptat al serii a venit în jurul orei 21:00. A fost un început în forță, cu confetti și cu piesa "Higher Power". Nici nu ne-am revenit după acest moment spectaculos că baloane uriașe au fost eliberate în arenă și trupa a început să interpreteze piesa "Adventure of a Lifetime", urmată de "Paradise". Extazul publicului a fost la înălțime, zeci de mii de participanți fredonând versurile melodiei.

Explozia de energie a fost calmată de un moment sensibil. Chris Martin a cântat la pian piesa "The Scientist". Artistul a continuat să ne atingă o coardă declarând în limba română:

"Bună seara! Bine ați venit, prietenii mei! Ne bucurăm să fim aici cu voi!"

Au trecut 24 de ani de la primul turneu Coldplay, iar solistul a glumit spunând că această perioadă de timp a fost doar o repetiție pentru show-ul de la București.

"So far you feel like a wonderful audience", a adăugat el.

Chris Martin și colegii săi au venit pe mini scena din mijlocul stadionului și ne-au energizat cu "Viva la Vida". Piesa "Hymn for the Weekend" a fost acompaniată de un adevărat spectacol vizual datorită lansatoarelor de flăcări.

Concert Coldplay pe Arena Națională din București pe 12 iunie 2024 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

A urmat un nou moment de conexiune Chris - public. Artistul a citit câteva dintre afișele fanilor și s-a declarat încântat să vadă oameni și din alte țări, veniți special pentru recitalul lor. A zărit în public o tânără și a invitat-o pe scenă. Era ziua ei, iar gestul lui Chris a fost un cadou pe care nu cred că îl va uita vreodată. Cei doi au cântat împreună o parte din piesa "Lost".

Momentul care a creat vâlvă printre participanți

Chris ne-a povestit cum, în timpul turneelor, încearcă să asculte muzică din țara în care concertează, luând în calcul ce se află în trending (la momentul respectiv). El a menționat că trupa sa a avut un avantaj geografic, dar fiecare regiune are muzicieni talentați, inclusiv România. L-a invitat pe scenă pe Babasha, un tânăr de 22 de ani care se află în trending cu piesa "Păi Naa". 

Problema pentru cei prezenți a fost că "Păi Naa" este o manea și nu au gustat deloc momentul lui Babasha. Ba chiar l-au huiduit și atmosfera a devenit cumva stânjenitoare, mai ales că Martin l-a acompaniat pe alocuri la pian.

Prezența lui Babasha a creat vâlvă printre participanți și nu numai. Platformele de socializare au fost invadate de comentarii în care fiecare a încercat să-și exprime părerea, unii mai delicat, alții mai acid.

Eu vreau doar să punctez faptul că trupa Coldplay este cunoscută ca o susținătoare a drepturile LGBTQ+, egalității de gen și etnie, folosindu-și notorietatea pentru a susține o schimbare pozitivă.

Extratereștri și artificii la concertul Coldplay de la București

Atmosfera a început ușor să reintre pe făgașul normal și ne-am bucurat cu toții de piesa "Yellow". Brățările au căpătat culoarea galben, imaginea devenind imposibil de șters din memorie: zeci de mii de "stele" strălucind mai tare cu fiecare vers cântat de Coldplay. Setlistul a fost completat de "People of Pride", "Clocks" și "Politik". 

Concert Coldplay pe Arena Națională din București pe 12 iunie 2024 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Chris Martin, Guy Berryman, Will Champion și John Buckland s-au transformat în extratereștri cu ajutorul unor măști superb meșteșugite și au cântat piesa "Something Just Like This". De asemenea, au purtat tricouri cu mesajul: "Everyone is an alien somewhere". Au păstrat tematica cosmică cu "My Universe" și "A Sky Full of Stars". Și cerul a fost într-adevăr plin de stele: o explozie de confetti în formă de stea, dar și un foc spectaculos de artificii.

Părea un final perfect, dar publicul a vrut mai mult așa că a urmat bis-ul. Coldplay a revenit în atenția noastră și a interpretat "Sparks", "Fix you" și "Biutyful". Gigantice planete plutitoare se plimbau deasupra capetelor noastre, iar pe scenă și-au făcut apariția două dintre marionetele din videoclipul piesei "Biutyful".

Concluzie

Concertul Coldplay din 12 iunie 2024 a fost cel mai frumos show la care am participat până acum. A fost un spectacol coerent, complex și complet. A ilustrat perfect nu doar albumul "Music of the Spheres", ci și alte capitole din cariera trupei. Am ascultat unele dintre cele mai apreciate melodii din discografia formației, sonorizarea a fost bună, scenografia, elementele vizuale și jocurile de lumini au fost impresionante și au completat excelent conceptul concertului.

Am apreciat interacțiunea lui Chris Martin cu publicul, bucuria cu care și-a prezentat din nou arta în fața oamenilor. Cuvintele rostite de el în limba română mi-au mers la inimă și mi-au dovedit interesul pe care îl acordă, după atâția ani de carieră, fanilor săi. Poate e un gest mic, dar cred că spune multe.

Show-ul Coldplay a însemnat o premieră națională, un eveniment care va rămâne în istoria muzicală a acestei țări. Și va rămâne pentru părțile frumoase, pentru melodiile atât de iubite de fani din întreaga lume. Pentru spectacolul vizual și experiența multisenzorială create, pentru emoțiile și sentimentele trezite în fiecare dintre noi.

Concert Coldplay pe Arena Națională din București pe 12 iunie 2024 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Comentează

Muzică nouă

Ascultă "feelslikeimfallinginlove", noua piesă semnată Coldplay

Coldplay a lansat "feelslikeimfallinginlove", primul single extras de pe viitorul lor album de studio - "Moon Music". Melodia este disponibilă în articol, te invităm să o asculți.

Publicat

pe

Concert Coldplay pe Arena Națională din București pe 12 iunie 2024 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Coldplay ne impulsionează să ne îndrăgostim odată cu lansarea piesei "feelslikeimfallinginlove". A fost scris de membrii trupei și produsă de Max Martin, Oscar Holter, Bill Rahko, Daniel Green și Michael Ilbert. Melodia a debutat live pe 16 iunie, în cadrul concertului din Budapesta, parte a turneului mondial "Music of the Spheres".

"feelslikeimfallinginlove" urmează să primească în curând un videoclip ce a fost filmat la Odeonul lui Herodes Atticus din Atena.

Noua piesă este extrasă de pe albumul "Moon Music", ce va fi lansat pe 4 octombrie. Este al zecelea disc din cariera trupei Coldplay și primul album ecologic din lume, realizat din plastic reciclat. De exemplu, fiecare vinil "Moon Music" este realizat din 9 sticle de plastic PET reciclate, recuperate din deșeurile post-consum. Acest lucru va împiedica fabricarea a peste 25 de tone de plastic virgin și va asigura o reducere cu 85% a emisiilor de CO2/kg din procesul de fabricație, comparativ cu vinilul tradițional de 140 g.

AUDIO: Coldplay - feelslikeimfallinginlove

Citește în continuare

Albume noi

Coldplay lansează primul album ecologic din lume, realizat din plastic reciclat - TEASER

Coldplay revine în atenția fanilor cu muzică nouă, înglobată în "Moon Music". Primul single de pe acest album urmează să fie lansat luna aceasta. Găsești în articol mai multe detalii.

Publicat

pe

Concert Coldplay pe Arena Națională din București pe 12 iunie 2024 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Coldplay se pregătește să lanseze un nou material discografic. Intitulat "Moon Music", albumul va sosi pe pe 4 octombrie 2024. Mai mult, pe 21 iunie, trupa va prezenta fanilor primul single extras de pe disc - "feelslikeimfallinginlove". Melodia a avut debutul live în timpul concertelor din Budapesta, ce fac parte din turneul "Music of the Spheres".

"Moon Music" este produs de Max Martin și reprezintă a continuare a albumului "Music of the Spheres" din 2021. În conformitate cu măsurile de sustenabilitate ale grupului din turneul lor actual – care a produs până acum cu 59% mai puține emisii de CO2 decât turneul anterior, Coldplay a făcut eforturi mari pentru a face lansarea fizică a noului album cât mai sustenabilă posibil.

"Moon Music" va fi primul album din lume lansat ca un LP EcoRecord de 140 g, fiecare copie fiind realizată din 9 sticle de plastic PET reciclate, recuperate din deșeurile post-consum. Acest lucru va împiedica fabricarea a peste 25 de tone de plastic virgin și va asigura o reducere cu 85% a emisiilor de CO2/kg din procesul de fabricație, comparativ cu vinilul tradițional de 140 g.

În plus, trupa a colaborat cu organizația The Ocean Cleanup pentru a crea un format suplimentar: Notebook Edition EcoRecord LP. Materialul pentru această ediție cuprinde 70% plastic fluvial, interceptat de The Ocean Cleanup în Rio Las Vacas, Guatemala, și împiedicat să ajungă în Golful Honduras și Oceanul Atlantic.

Edițiile CD ale albumului "Moon Music" vor fi primele din lume care vor fi lansate pe EcoCD, creat din policarbonat reciclat 90%, provenit din fluxuri de deșeuri post-consum. Acest lucru va asigura o reducere a emisiilor de CO2/kg cu cel puțin 78% și va evita fabricarea a mai mult de cinci tone de plastic virgin.

Pentru a reduce risipa, primele ediții fizice "Moon Music" (atât EcoRecord LP, cât și EcoCD) vor fi disponibile în număr limitat și vor fi numerotate individual. Ele sunt disponibile pentru precomandă, pe site-ul oficial Coldplay, în următoarele variante:

  • EcoCD standard
  • Standard EcoRecord LP
  • Notebook Edition EcoCD
  • Notebook Edition EcoRecord LP + EcoCD

Ediția pentru notebook (EcoCD și EcoRecord LP) vine ca o carte cartonată cu carcasă. Cartea este o replică a caietului original de studio al lui Chris Martin, cu 28 de pagini de note, versuri și ilustrații din procesul de scriere și înregistrare a albumului. Ediția Notebook include, de asemenea, notițe muzicale și demo-uri din sesiunile de înregistrare a albumului.

TEASER Coldplay: "Moon Music":

Citește în continuare

Concerte & turnee

Chris Martin a oferit o lecție de înțelepciune la cel de-al doilea concert Coldplay din București

Vizita celor de la Coldplay în România s-a încheiat cu un al doilea show, susținut pe 13 iunie, dar și cu o povață venită din partea solistului Chris Martin. Pe lângă de muzică și divertisment, trupa britanică a oferit și reguli de conduită.

Publicat

pe

Concert Coldplay pe Arena Națională din București pe 12 iunie 2024 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Concertele formației Coldplay, aflată pentru prima dată în România, au fost pe buzele tuturor în ultimele două zile. Din păcate, nu neapărat pentru spectacolul frumos închegat, ci pentru invitatul surpriză care a urcat pe scenă alături de muzicieni.

Babasha, un tânăr de 22 de ani, a fost invitat de Coldplay să interpreteze o piesă proprie. În cadrul turneului "Music of the Spheres", artiștii încearcă să asculte muzica locală din regiunea în care concertează, luând în calcul ce se află în trending (la momentul respectiv). În cazul României, a fost vorba de Babasha, cu piesa "Păi Naa". 

Problema pentru cei prezenți la primul concert Coldplay (12 iunie) a fost că "Păi Naa" este o manea și nu au gustat deloc momentul lui Babasha. Ba chiar l-au huiduit și atmosfera a devenit cumva stânjenitoare, mai ales că Martin l-a acompaniat pe alocuri la pian. Prezența tânărului a creat vâlvă printre participanți și nu numai. Platformele de socializare au fost invadate de comentarii în care fiecare a încercat să-și exprime părerea, unii mai delicat, alții mai acid.

Ce a declarat Babasha după primul show Coldplay?

Babasha a publicat pe platformele de socializare un videoclip în care oferea câteva detalii despre momentul său. A spus că trupa a luat legătura cu impresarii săi pentru a face această propunere. Iar el a acceptat-o imediat fiind o ocazie unică în cariera sa. Mai mult, Babasha și Chris Martin au avut o probă de sunet înainte de concert, prin urmare, membrii trupei Coldplay știau cum va suna piesa.

Discursul lui Chris Martin la cel de-al doilea concert din București

După vâlva creată de primul show, românii s-au întrebat dacă Coldplay va avea același invitat și la cel de-al doilea concert. L-au avut. Și nu numai că au creat un moment mai puternic decât anteriorul, Chris Martin a avut de spus câteva cuvinte care ar trebui să ridice niște semne de întrebare la conduita pe care publicul spectator o are la un eveniment. Artistul a spus următoarele:

"Este primul nostru concert în România și, sigur că, s-au întâmplat niște lucruri interesante. La început, m-am simțit șocat și trist. M-am simțit cumva vinovat că am făcut ceva rău. Apoi, m-am pus în pat, am încercat să dorm și mi-am dat seama că sunteți publicul nostru și vă iubim necondiționat. Nu puteți face nimic care să ne întristeze. Călătorim în toată lumea, poate că nu înțelegem prin ce ați trecut individual, dar un lucru știu, acela că iubim toți oamenii în mod egal și asta înseamnă că și pe toți românii.

Ieri a fost atât de frumos pentru noi pentru că ne-am dat seama că nu contează, puteți să faceți ce vreți, noi tot o să vă iubim și o să ne întoarcem în România pentru că ne place aici. Și apoi, ce se întâmplă este că îi cântăm astăzi celui mai bun public pe care l-am văzut vreodată. Deci așa merge treaba. Dar aș vrea să schimb un lucru, acela că ieri au fost niște oameni, iar huiduielile nu au fost atât de bune. Aș vrea ca astăzi, timp de cinci secunde, să huiduiți mai bine, mai tare decât ieri, ca să aud.

Publicul s-a conformat, iar la încheierea celor cinci secunde de huiduieli, solistul a spus:

"Da, asta e o huiduială corespunzătoare! Mulțumim, e cea mai bună huiduială pe care am primit-o vreodată!

Joi seară, pe 13 iunie, înainte de a-l invita pe scenă pe Babasha, Chris Martin a făcut următorul anunț:

"După această melodie, vom cânta o manea pentru 3 minute. Cui nu îi place poate să meargă la baie, poate să le dea un mesaj prietenilor, dar să păstreze o atmosferă de pace și iubire."

Discursul lui Chris Martin a fost o oglindă pusă în fața noastră. Ce am văzut în ea rămâne la latitudinea fiecărui participant să afle. Cert este că membrii trupei i-au oferit un sprijin mai mare lui Babasha la cel de-al doilea show, l-au acompaniat mai avid, iar la final fiecare l-a îmbrățișat.

Pe 12 și 13 iunie 2024, Coldplay a adus pe Arena Națională două concerte spectaculoase. Muzica, scenografia, jocurile de lumini au fost doar câteva elemente care au dus la desăvârșirea un show în adevăratul sens al cuvântului. Pe lângă divertisment, Coldplay a arătat că este implicată în cauze sociale și de mediu, este o susținătoare a drepturile LGBTQ+, egalității de gen și etnie.

Citește în continuare

Trending