Urmărește-ne în Social Media

rock, pop

Chris Norman și întoarcerea în timp pe muzică - RECENZIE

Chris Norman s-a întors la Bucureşti pentru un concert bine pus la punct, de unde nu au lipsit hit-urile trupei Smokie, care i-au adus celebritatea.

Publicat

pe

Chris Norman în concert la Sala Palatului pe 13 octombrie 2013
Chris Norman în concert la Sala Palatului pe 13 octombrie 2013

Sala Palatului este un loc perfect pentru concerte, cu o acustică excelentă, iar seara de 13 octombrie a fost una în care a răsunat muzica aceea de referinţă, la care ne întoarcem când ne este dor. Smokie este o trupă cu care am crescut, dar mai ales este un band care a creionat multe vieţi din 1974, lucru care s-a simţit din plin la acest concert susţinut de solistul Chris Norman. Oameni de toate vârstele veniseră să îl redescopere pe acest artist prin cântecele scrise alături de formaţia care l-a consacrat şi mai presus vroiau să-şi dea întâlnire cu momente din copilăria şi tinereţea lor când orice petrecere avea la bază piese precum "Stumblin' In" sau "Oh Carol". Cu toate că sala nu a fost ocupată în totalitate, artistul şi trupa sa şi-au apropiat fiecare persoană venită din momentul când, la ora stabilită, au apărut pe scenă cei şase protagonişti: Chris Norman (voce, chitară), Pam MacBeth (chitară), Geoff Carline (chitară), Axel Kowollik (bass), Martina Walbeck (orgă) şi Dorino Goldbrunner (tobe).

Chris Norman în concert la Sala Palatului pe 13 octombrie 2013

Chris Norman în concert la Sala Palatului pe 13 octombrie 2013

Solistul şi-a conservat vocea unică de-a lungul celor 45 de ani de carieră, iar acest lucru a fost uşor surprinzător şi neaşteptat. Pe chip i se citea bucuria de a fi pe scenă, a transmis foarte multă căldură, privirea fiindu-i deosebit de luminoasă. Sinceritatea aceasta i-a adus ropote de aplauze după fiecare piesă şi în special după prima parte a spectacolului când publicul a fost mai alert şi a privit apoi din picioare reprezentaţia. Fotografii au fost încântaţi să aibă în faţa lor un muzician care le-a pozat în timpul derulării concertului, oferind zâmbete şi bună dispoziţie constant.

Legat de momentul când şi-a propus să devină un star al muzicii, artistul declara într-un interviu că acest gând a înflorit în mintea lui la vârsta de 7 ani, când stătea în faţa oglinzii şi intona piese din repertoriul unor nume care i-au servit drept referinţă: Elvis Presley, The Rolling Stones şi The Beatles. Acest lucru l-am simţit pentru că anumite piese aveau aceea aromă de rock'n'roll şi de bucurie inocentă.

Chris Norman în concert la Sala Palatului pe 13 octombrie 2013

Chris Norman în concert la Sala Palatului pe 13 octombrie 2013

Venit să promoveze noul său album," There And Back", Chris alături de trupa sa a ales două piese de pe acesta cu care a delectat audienţa. "Nobody's Fool", a început cu un intro de chitară răvăşitor, momentul rezultat fiind cu adevărat unul bine punctat ritmic şi armonic."Gypsy Queen", track care se află deja în topurile de specialitate, m-a impresionat prin faptul că nu este unul previzibil şi nici unul obositor, dimpotrivă. Cu un uşor aer country, cu Martina Walbeck la acordeon şi un tempo aşezat, a rezultat o structură curată, echilibrată şi învăluită în câteva improvizaţii.

Comunicativ cu publicul şi rostind cuvinte în limba română adesea, interpretul şi-a atras oamenii cât mai aproape de el, momentul "Midnight Lady" fiind unul dintre cele mai apreciate. Piesa aceasta, scrisă de cunoscutul membru Modern Talking, Dieter Bohlen şi ajunsă numărul 1 în topurile din Germania preţ de câteva săptămâni la finalul anilor '80, a deţinut din plin acel farmec pe care muzica trebuie să o emane. Am rămas profund mirată şi în acelaşi timp bucuroasă când am recunoscut primele acorduri din piesa lui Peter Gabriel, "Sledgehammer", cover-ul fiind şi el asezonat cu farmecul personal al lui Norman şi al trupei sale mai tinere. Momentul de encore a constat în patru piese rafinate, care au avut acel tonus pozitiv şi sclipitor, în ciuda faptului că cei şase muzicieni au folosit interpretarea lor specifică pentru aceasta, fiind îmbrăcaţi lejer şi comod. Sunetul, pe parcursul întregului concert, a fost impecabil, făcând ca piesele să ajungă în public nefiltrate, în starea lor pură, pline de emoție.

Chris Norman în concert la Sala Palatului pe 13 octombrie 2013

Chris Norman în concert la Sala Palatului pe 13 octombrie 2013

Vezi galeria completă de poze cu Chris Norman  în concert la Sala Palatului

Acurateţea şi bunul gust sunt acei parametri necesari în care trebuie să regăsim orice partitură muzicală, iar Chris Norman a făcut din aceştia concepte pe care şi-a clădit o carieră solidă. Fanii săi nu au rămas dezamăgiţi, fiind deosebit de impresionaţi de maniera în care noua sa trupa a sunat. Artistul va putea fi ascultat şi la Cluj pe data de 15 octombrie în Sala Sporturilor 'Horea Demian'.

Dacă muzica poate fi asemănată cu o scară pe care poţi alege să urci şi implicit să trăieşti sentimente frumoase de iubire-întelegere sau să cobori pe treptele tristeţii şi să te afunzi în melancolie, Chris Norman prin Smokie şi prin el însuşi a găsit balansul ideal între cele două extreme.

Chris Norman în concert la Sala Palatului pe 13 octombrie 2013

Chris Norman în concert la Sala Palatului pe 13 octombrie 2013

Setlist concert Chris Norman, 13 octombrie 2013, Sala Palatului:

 1. The Girl Can't Help It ( Smokie - "The Montreux Album" 1978)
 2. I'll Meet You at Midnight (Smokie -"Midnight Cafe" 1976 )
 3. Get It On (T. Rex cover)
 4. Lay Back in the Arms of Someone (Smokie - "Greatest Hits"1977)
 5. Stumblin' In (duet Chris Norman & Pam MacBeth, album Suzi Quatro - "If You Knew Suzi", 1978)
 6. Nobody's fool ("There And Back", 2013)
 7. It's Your Life (Smokie -"Bright Lights & Back Alleys" 1977)
 8. If You Think You Know How to Love Me (Smokie -"Changing All The Time" 1975)
 9. Gypsy Queen ("There And Back", 2013)
 10. Living Next Door to Alice (Smokie- "Midnight Cafe" 1976)
 11. Midnight Lady ( "Midnight Lady" - 1988)
 12. Sledgehammer (Peter Gabriel cover)
 13. Needles and Pins (Jackie DeShannon cover)
 14. Don't Play Your Rock 'n' Roll to Me (Smokie - "Changing All The Time" 1975)

BIS:

 1. Going Home ("Coming Home", 2006)
 2. Right time, wrong place ("Coming Home", 2006)
 3. Oh Carol (Smokie -"The Montreux Album"1978)
 4. Lucille ("One Acoustic Evening", 2006)

Trending