Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Ca la nuntă, pe ritmurile lui Goran Bregovici

Prima ediţie a Festivalului Intercultural Baro Foro s-a desfăşurat pe 29 august la Arenele Romane. Ritmurile gipsy şi balcanice au dominat scena, iar Goran Bregovic a încheiat seara cu un concert excepţional alături de Funeral & Wedding Orchestra.

Publicat

pe

Festivalul Baro Foro cu Goran Bregovic la Arenele Romane 2015

În ultima sâmbătă din vara lui 2015, Arenele Romane au vibrat pe ritmuri gipsy cu ocazia primei ediţii a Festivalului Intercultural "Baro Foro". Capul de afiş al evenimentului a fost Goran Bregovic, acesta fiind însoţit de Wedding and Funeral Orchestra, însă aşteptarea a fost prelungită de alţi artişti îndrăgostiţi de cultură rromă, precum Rona Hartner şi The Zuralia Orchestra, Provincialli şi Gipsy Casual.

Când spunem Rona Hartner ne gândim din start la o explozie de energie şi culoare, îmbinată cu un mix carismatic de stiluri muzicale: gipsy, swing, balcanic şi pop. Alături de Zuralia Orchestra, Rona şi-a dovedit talentul de actriţă, cucerind scena şi privirile publicului.

Pe cei de la Provincialii i-am asociat mereu cu muzica pop şi au rămas în inimile tuturor cu celebra piesă "Sărutul nopţilor de rai". Însă nopţile de rai sunt departe acum, căci trupa a adoptat un stil diferit... aş putea să spun etno, iar acum cântă melodii preluate atât din folclorul nostru cât şi din cel rrom.

Festivalul Baro Foro cu Goran Bregovic la Arenele Romane 2015

Festivalul Baro Foro cu Goran Bregovic la Arenele Romane 2015

Surpriza serii a fost Gipsy Casual, care a prezentat într-o manieră fresh acorduri gipsy-balcanice. Cu o siluetă firavă şi o voce puternică, Gya, solista trupei, a menţinut energia publicului până la intrarea pe scenă a lui Goran Bregovic.

La ora 22:00,  Goran a urcat pe scenă îmbrăcat în alb aşa cum şi-a obişnuit fanii şi a dat tonul petrecerii cu "Gas, Gas, Gas". De data aceasta la Arene nu au răsunat basul şi cu toba mare, ci "trompeta şi cu toba mare". Iar maestrul distracţiei, domnul Bregovici, a adus-o în faţa românilor pe celebra "Marushka", piesa fiind un remake în limba rromani a melodiei "Bun îi vinul ghiurghiuliu" interpretată de Maria Tănase.

Festivalul Baro Foro cu Goran Bregovic la Arenele Romane 2015

Festivalul Baro Foro cu Goran Bregovic la Arenele Romane 2015

Pe la jumătatea concertului publicul a început să danseze energic, iar în mijlocul mulţimii s-a format o horă. Pentru câteva momente atmosfera de concert a devenit brusc una de nuntă, dar fără miri. Însă tonul euforic al petrecerii a luat sfârşit atunci când Goran a continuat cu un cântec de jale, celebrul "Ederlezi", ale cărui versuri au fost preluate de Loredana Groza pentru "Regina". De altfel acesta a fost unul dintre cele mai bune momente ale serii, "Ederlezi" fiind un festival din cultura rromă, care celebrează venirea primăverii. Femeile din public cunoşteau fiecare cuvânt al cântecului şi le-au rostit hipnotizate, ca şi când ar fi fost un blestem aprig.

După o oră de concert oamenii au început să golească rândurile Arenelor Romane, însă Goran şi orchestra sa au continuat să cânte până a doua zi. Abia spre final au urmat hiturile aşteptate de public, printre care s-au numărat "In the deathcar" şi "Bella Ciao". Cu puţin timp înainte de ora 12, ritmul alert al "Kalashnikov-ului" a oprit în loc mulţimea care se pregătea să plece acasă.

Festivalul Baro Foro cu Goran Bregovic la Arenele Romane 2015

Festivalul Baro Foro cu Goran Bregovic la Arenele Romane 2015

"Baro Foro", care în traducere înseamnă "oraş mare", i-a adunat într-o seară cu lună plină pe toţi iubitorii culturii gipsy în faţa aceleaşi scene. Bucureştiul s-a bucurat pentru câteva ore de savoarea unui festival intercultural, iar muzica a fost cea care i-a unit pe spectatori în ciuda diferenţelor etnice. Se pare că prima ediţie s-a bucurat de un mare succes şi o aşteptăm şi pe a doua cu mare nerăbdare şi cu speranţa că îi vom revedea atunci pe Gogol Bordello, o altă trupă cu influenţe gipsy.

PUBLICITATE
Comentează

AGENDA DE CONCERTE

<< iul. 2022 >>
lmmjvsd
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Trending