Urmărește-ne în Social Media

Toate stirile

Apocalyptica - simfonie metal la Romanian Rock Meeting

Publicat

pe

Concertul Apocalyptica de la Arenele Romane, 13 mai 2012
Concertul Apocalyptica de la Arenele Romane, 13 mai 2012

Romanian Rock Meeting a avut loc pe 13 mai, la Arenele Romane. And what a meeting! Când pe scenă se anunță Apocalyptica precedați de una din revelațiile muzicale românești - White Walls și new-comerii Changing Skins, așteptările cresc semnificativ. Show-ul a fost unul grozav, finlandezii ce cântă rock la violoncel atrăgând un public numeros care a trăit pe deplin experiența muzicală inedită.

Apocalyptica a concertat la Arenele Romane din Bucuresti pe 13 mai 2012

Apocalyptica a concertat la Arenele Romane din Bucuresti pe 13 mai 2012

Vezi galeria foto cu Apocalyptica!

Changing Skins au inaugurat scena Romanian Rock Meeting prin obișnuita lor energie și voie bună. Horațiu, Adi, Ștefan și Raluca au fost aplaudați de cei care au ajuns devreme la Arene. Am re-ascultat Baby, Deeper and Deeper și Ain't worth it, piese pe care publicul deja le recunoaște și știe să le fredoneze. Stilul lor cuprinde elemente de rock alternativ și electro, orchestrațiile fiind susținute de instrumentiști, dar și de sample-uri digitale ce îmbogățesc ansamblul sonor.

Changing Skins a deschis cea de-a doua ediție Romanian Rock Meeting

Changing Skins a deschis cea de-a doua ediție Romanian Rock Meeting

Vezi galeria foto cu Changing Skins!

Pe parcursul pauzei de după Changing Skins, scena a fost mascată cu o pânză albă. Pe suprafața ei a fost proiectată emblema celor de la White Walls. Câteva acorduri au semnalizat intrarea trupei, iar la coborârea cortinei instrumentalul agresiv ne-a anunțat că urmează o cântare care ne va zdruncina spiritele.

White Walls sunt de departe una dintre cele mai promițătoare trupe autohtone. Au un sound excelent, compoziții complexe cu influențe din metal, ambiental, progresiv, jazz sau chiar samba. Toate acestea sunt susținute de o execuție impecabilă, fapt ce dovedește că cei patru - Eugen, Șerban, Alex și Marian sunt muzicieni excelenți.

WhiteWalls a cântat în deschiderea concertului Apocalyptica

WhiteWalls a cântat în deschiderea concertului Apocalyptica

Vezi galeria foto cu White Walls!

Muzica White Walls poate fi puțin dificil de pătruns la început, nu respectă cu fidelitate niște convenții cu care ascultatorii sunt obișnuiți, dar tocmai acest nonconformism îi face să iasă din mulțime. Totul pare a fi o poveste complexă și interesantă, în care la un moment dat te pierzi fără să îți dai seama. Aplauzele din jur, însă, țin locul unui deșteptător asurzitor care te repune rapid cu picioarele pe pământ.

Cei patru au interpretat piese de pe albumul lor de debut Madman Circus părăsind scena în uralele publicului, căruia i s-au și alăturat pentru concertul Apocalyptica.

Finlandezii de la Apocalyptica în concert la București

Finlandezii de la Apocalyptica în concert la București

Finlandezii din Apocalyptica au declarat la un moment dat: „Nu avem neaparată nevoie de chitări pentru a cânta metal - noi avem violoncele”.  Un mesaj atât de ambiţios nu are cum să te facă să ridici o sprânceană suspicioasă, dar ne-au demonstrat că au mare dreptate. Apocalyptica au depășit toate așteptările atingând un nivel apropiat de perfecțiune în interpretarea unui gen din care chitara părea că nu poate lipsi.

Paavo Lötjönen și Perttu Kivilaakso - Apocalyptica la București

Paavo Lötjönen și Perttu Kivilaakso - Apocalyptica la București

Apocalyptica și-au etalat valoarea la Arenele Romane, ținând publicul în priză timp de mai bine de 90 de minute. Au cântat faimoasele lor preluări după Metallica și Sepultura, precum și superbele compoziții proprii. Deși ar fi fost o experiență cu totul remarcabilă, muzicienii nu au putut aduce cu ei suita impresionanta de vocaliști cu care au lucrat de-a lungul timpului, iar microfonul a aparținut exclusiv solistului Tipe Johnson.

Solistul Tipe Johnson (ex–Leningrad Cowboys) însoțește Apocalyptica în turnee începând din 2009

Solistul Tipe Johnson (ex–Leningrad Cowboys) însoțește Apocalyptica în turnee începând din 2009

Pentru cei care-și puneau întrebări legate de ansamblul tehnic care facilitează un show Apocalyptica vă putem spune că cei trei violonceliști își amplifică instrumentele prin amplificatoare de chitară și folosesc pedale de efecte specifice chitării electrice. Acesta este unul din secretele sunetului violoncelelor din Apocalyptica, pentru detalii și descrierea instalației de sunet a violoncelistului Eicca Toppinen puteți citi aici.

Paavo Lötjönen, membru co-fondator Apocalyptica, este profesor de violoncel

Paavo Lötjönen, membru co-fondator Apocalyptica, este profesor de violoncel

În repertoriul vast de aseară, am avut plăcerea să ascultăm și piese de pe ultimul lor material discografic - 7th Symphony. Seara s-a terminat cu o avalanșă de aplauze din arenă, din partea unui public electriazat de un spectacol excelent.

Publicul la concertul Apocalyptica de la Arenele Romane - 13 mai 2012

Publicul la concertul Apocalyptica de la Arenele Romane - 13 mai 2012

Vezi galeria foto cu Apocalyptica!

Muzică nouă

Apocalyptica a păstrat linia de bas a lui Cliff Burton pe "The Call of Ktulu", cover Metallica

Apocalyptica continuă lansările de single-uri de pe albumul "Apocalyptica Plays Metallica Vol. 2", de această dată cu un nume apreciat mai degrabă de fanii die hard. E vorba despre coverul "The Call of Ktulu", care include de această dată linia de bas originală a lui Cliff Burton.

Publicat

pe

Coperta single Apocalyptica Call of Ktulu
Coperta single Apocalyptica Call of Ktulu │ FOTO: Apocalyptica

Fostul basist Metallica, Cliff Burton şi-a pierdut viaţa într-un accident de autobuz în 1986. Burton s-a alăturat trupei Metallica în 1982 și a contribuit semnificativ la primele trei albume ale trupei: "Kill 'Em All" (1983), "Ride the Lightning" (1984) și "Master of Puppets" (1986). Stilul său inovator de a cânta la bas și influențele sale muzicale diverse, care includeau muzica clasică și jazz, au avut un impact major asupra sunetului și direcției muzicale a trupei.

"The Call of Ktulu" este al patrulea şi ultimul single de pe noul album, după "The Four Horsemen", "The Unforgiven II" şi "One". Pe aceasta din urmă l-am auzit chiar pe James Hetfield, cu o interpretare proaspătă a legendarei piese. "Ktulu" originalul apărea pe al doilea album Metallica, "Ride the Lightning".

Cum a luat naştere acest cover aflam de la Eicca Toppinen, liderul Apocalyptica:

Am învățat în viață că, dacă ai idei trăznite, merită întotdeauna să întrebi, așa că l-am sunat pe Lars [Ulrich, toboșarul METALLICA]! El a fost de genul: Îmi place că voi întotdeauna gândiți inedit!' James [Hetfield, liderul METALLICA] a iubit ideea, și am întâlnit un apropiat al lui Cliff și ea a fost la fel de entuziasmată. A fost o experiență spirituală să lucrez la asta. Am vrut să tratăm acest proiect cu onoare și respect maxim, și a fost magic să avem oameni atât de apropiați de Cliff spunând că i-ar fi plăcut.

LP-ul a sosit pe 7 iunie prin Throwdown Entertainment şi continuă călătoria începută de Apocalyptica în 1996, atunci când a lansat un album de coveruri Metallica, şocând pe toată lumea. Iată tracklist-ul noului album Apocalyptica:

01. Ride The Lightning
02. St. Anger
03. The Unforgiven II
04. Blackened
05. The Call Of Ktulu (in memory of Cliff Burton)
06. The Four Horsemen (feat. Rob Trujillo)
07. Holier Than Thou
08. To Live Is To Die
09. One (feat. James Hetfield and Rob Trujillo)
10. One (instrumental)

Acum trupa pleacă în turneul de promovare pentru acest disc, care include doua opriri în România, în luna noiembrie, la Cluj şi în Bucureşti.

Citește în continuare

Muzică nouă

Piesa "One" de la Metallica primeşte o versiune nouă

Îţi dai seama că ai reuşit ca trupă atunci când solistul original al unei piese după care faci cover apare pe melodia ta. Asta se întâmplă cu Apocalyptica, care îl are ca "guest star" pe James Hetfield pe noua versiune a piesei "One" de la Metallica.

Publicat

pe

James Hetfield, solistul Metallica
James Hetfield, solistul Metallica │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Apocalyptica lansează în 2024 albumul "Plays Metallica Vol. 2", iar el va sosi pe 7 iunie prin Throwdown Entertainment şi BMG Music. Va continua călătoria muzicală începută în 1996, atunci când violonceliştii din Helsinki au fermecat pe toată lumea cu variantele lor cover pentru piese Metallica. Şcoliţi la Sibelius Academy, cei 4 muzicieni şi-au continuat cariera lansând piese originale, uneori instrumentale, alteori acompaniaţi de solişti, de la Corey Taylor la Sandra Nasic de la Guano Apes.

După ce Robert Trujillo, basist Metallica a apărut pe primul single de pe noul album "The Four Horsemen!", acum e rândul lui James Hetfield să cânte pe versiunea nouă de "One". Apocalyptica ajunge astfel la 9 albume de studio şi continuă de unde a început în anii 1990. Va fi ultimul album pentru toboşarul Mikko Siren, care va părăsi grupul.

"One" se lansează pe 17 mai. "Plays Metallica Vol. 2" a fost produs de colaboratorul de lungă durată al trupei, Joe Barresi, care a lucrat cu alde TOOL, Nine Inch Nails, Soundgarden şi Queens of the Stone Age. Urmează un turneu pentru grup, pentru a promova acest LP, urmând a concerta inclusiv în România la final de an 2024.

Iată ce a spus liderul trupei, Eicca Toppinen despre disc:

Este cel mai tare lucru. Nu am insistat, a fost oferit. Am cântat primul album live și a fost mult mai distractiv și mai interesant decât ne așteptam, așa că ne-a venit ideea să facem ceva ca primul album, dar nu am putut să o facem exact în același mod – trebuia să ne provocăm. și aduc o perspectivă complet nouă energiei și emoției originale a Metallica.

Iată tracklist-ul:

01. Ride The Lightning
02. St. Anger
03. The Unforgiven II
04. Blackened
05. The Call Of Ktulu (in memory of Cliff Burton)
06. The Four Horsemen (feat. Rob Trujillo)
07. Holier Than Thou
08. To Live Is To Die
09. One (feat. James Hetfield and Rob Trujillo)
10. One (instrumental)

Citește în continuare

Concerte & turnee

Apocalyptica vine în România, cu coverurile după Metallica, în toamna lui 2024

Apocalyptica e gata de un nou concert pe plaiurile mioritice, în ceea ce a devenit aproape un obicei anual pentru artiştii finlandezi. De această dată Eicca şi băieţii ne vor oferi o reprezentaţie "Plays Metallica Vol 2." în toamna anului 2024.

Publicat

pe

Apocalyptica în concert la Arenele Romane pe 29 octombrie 2019
Apocalyptica în concert la Arenele Romane pe 29 octombrie 2019 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Rockerii finlandezi îşi vor aduce show-ul pe tot teritoriul Europei, inclusiv în România. La noi vor ajunge pe final de an totuşi cu show-ul "Plays Metallica Vol 2". Va continua o călătorie muzicală începută în 1996, când violonceliştii din Helsinki au ieşit din Academia Sibelius şi au adus lumii cel mai mare tribut primit de Metallica vreodată, o reinterpretare simfonică.

Aşa s-a născut albmul "Plays Metallica By Four Cellos" în 1996, LP-ul de debut al trupei. De la aniversarea sa din 2016, Apocalyptica a tot interpretat discul în întregime la anumite concerte. Relaţia dintre Apocalyptica şi Metallica e una specială. Finlandezii au cântat în deschiderea americanilor încă din 1996, deşi era de abia al cincilea concert al nordicilor în faţa unui public ce deja era versat în ale metalului.

De atunci au mai avut loc zeci de concerte la care Metallica şi Apocalyptica au urcat pe scenă împreună, iar conexiunea între trupe a rămas puternică.

Ultimul album de studio al formaţiei a fost "Cell-0", lansat în 2020, urmat de o serie de single-uri şi colaborări. Printre ele se număra "What We're Up Against", cu Amaranthe şi "Rise Again", cu Epica. Am avut parte şi de un EP acum un an, "Metal Classic, Classic Metal", iar acum 2 ani forţele finlandeze The Rasmus şi Apocalyptica s-au unit pe "Venomous Moon".

Vânzările de bilete încep pe 23 februarie 2024, iar membrii Patreon ai trupei le pot cumpăra deja. Turneul debutează pe 8 iunie în Helsinki, urmat de un show în Dubai şi unul în Istanbul, în septembrie. Muzicienii vor ajunge şi la legendarul Royal Albert Hall în Londra, dar şi în Viena în octombrie. Pe noi ne vizitează pe 26 noiembrie la Cluj, la Form Space şi pe 27 noiembrie la Bucureşti, la Sala Palatului.

Citește în continuare

Trending