Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Andreea Bocelli - Arii de operă ridicate mult peste betonul capitalei

Recenzia concertului Andrea Bocelli de la Romexpo, București. Impresii și poze cu tenorul italian, Angela Gheorghiu, Paola Sanguinetti, Cezar Ouatu, Div4s.

Publicat

pe

Angela Gheorghiu și Cezar Ouatu, invitații lui Andrea Bocelli

Iată că a venit și momentul mult-așteptat al primului concert susținut de tenorul italian Andrea Bocelli pe plaiul "betonat" al Bucureștiului. Într-un mediu cel puțin atipic, iubitorii de muzică clasică din capitală au avut plăcerea să îl asculte pe tenor alături de un număr mare de invitați: sopranele Angela Gheorghiu și Paola Sanguinetti, contratenorul Cezar Ouatu, quartetul de voci Div4s, duoul de chitară Charisma, Orchestra Radio, Corul Radio și dirijorul Marcello Rota.

Angela Gheorghiu și Cezar Ouatu, invitații lui Andrea Bocelli în primul său concert de la București

Angela Gheorghiu și Cezar Ouatu, invitații lui Andrea Bocelli în primul său concert de la București

Problema concertului fost semnalată încă din momentul schimbării locației din Piața Constituției în perimetrul Romexpo, o alegere neinspirată pentru un asemenea concert. Betoanele bucureștene și peisajul gri și dezolant din zona Romexpo nu au făcut onoare invitaților prin simplul fapt că nu alcătuiau un cadru potrivit cu muzica oferită. Pe lângă asta, scaunele de plastic, frigul serii, riscul ploii și zona de stat în picioare unde doamne elegante încercau zgribulite să vadă ceva pe scenă nu au condus la niște condiții demne de prețurile plătite pentru bilete. Totuși, în ciuda acestui amplasament neadecvat, după lăsarea întunericului cadrul betonat nu a mai făcut nici o diferență, iar publicul a uitat de nemulțumiri grație încântării muzicale pentru care veniseră de fapt.

Răsfățul auditiv din seara de 25 mai a fost fără îndoială de partea ascultătorilor de muzică de operă, care au fost tratați cu un repertoriu cu cele mai importante și memorabile compoziții italiene și nu numai. Verdi a fost onorat cu interpretări din Nabucco, Rigoletto și Il Trovatore, Puccini a fost onorat cu o interpretare din La Boheme. Bizet a fost onorat cu o interpretare a Angelei Gheorghiu din opera Carmen.

Andrea Bocelli în concert la Bucuresti pe 25 mai 2013

Andrea Bocelli în concert la Bucuresti pe 25 mai 2013

Concertul a fost unul variat, cuprinzând și câteva piese de pe albumele lui Andrea Bocelli “Incanto” și “Passione”, precum și un moment deosebit în care tenorul a interpretat piesa “La Vie En Rose”, cu Edith Piaf rulând pe ecranul din spatele scenei. Invitații au conferit diversitate serii, cele două soprane însoțindu-l pe Bocelli în repetate rânduri, Corul Radio amplificând puterea vocilor și dând o mai mare intensitate pieselor, duo-ul de chitară schimbând puțin nota muzicală, quartetul Div4s aducând încântare publicului cu vocile lor angelice.

O scenă uriașă a fost construită pentru Andrea Bocelli și Orchestra Radio la Romexpo

O scenă uriașă a fost construită pentru Andrea Bocelli și Orchestra Radio la Romexpo

Referitor la cei doi invitați din România, Angela Gheorghiu și Cezar Ouatu, putem spune că s-au potrivit foarte bine cu peisajul, alcătuind alături de Bocelli un trio puternic pe “O Sole Mio” la sfârșitul concertului. Un moment deosebit înainte de acesta a fost interpretarea cuplului Gheorghiu-Ouatu a piesei “Copacul”, cunoscută din interpretarea lui Aurelian Andreescu, care a stârnit surprize și aplauze binemeritate. Totuși, am constatat că vocea lui Cezar era total acoperită de vocea Angelei atunci când cântau la unison.

Primul bis al serii a fost “O sole Mio”, cântat împreună de toți trei, iar cel de-al doilea a fost mult așteptata piesă a lui Andrea Bocelli, “Con te Partiro/Time to Say Goodbye”, în duet cu Angela Gheorghiu. Ei bine, aici lucrurile s-au complicat puțin pentru interpretă, poate pentru că era o piesă mai puțin cunoscută de ea, Angela ratând notele din începutul piesei și rugând orchestra să reia. La a doua încercare, Andrea a ajutat-o și Angela a reușit să își găsească ritmul. Publicul nu a părut deloc deranjat de această scăpare a sopranei.

Concert Andrea Bocelli la Bucuresti pe 25 mai 2013

Concert Andrea Bocelli la Bucuresti pe 25 mai 2013

Concertul s-a încheiat cu “Nessun Dorma” din Turandot a lui Puccini, o interpretare epică putem spune, pe care publicul a aplaudat-o entuziast. Mulțimea a început să se disperseze, iar noi am rămas cu gândul la dorința ca interpreții să fi comunicat mai mult cu publicul, pentru că pe tot parcursul serii tot ce am auzit de la Andrea Bocelli a fost o suită de "mulțumesc" și de momente în care a prezentat-o pe Angela Gheorghiu și pe quartetul Div4s, plus observația simpatică referitoare la dragostea lui pentru femei. Atât. Nici cei doi interpreți români nu au adresat cuvinte publicului, lăsându-ne parcă cu impresia că ei sunt acolo doar pentru a-și face meseria. Evenimentul a fost organizat de Project Events.

Galerie de poze de la concertul Andrea Bocelli


Vezi toate pozele de la concertul lui Andrea Bocelli

Emisiuni radio-tv

Melodiile semifinaliștilor Eurovision România 2022 sunt online; Ascultă-le - AUDIO

Cele 46 de melodii calificate în prima etapă a semifinalei Selecției Naționale Eurovision 2022 au devenit disponibile online. Publicul va putea alege 5 melodii pentru următoarea etapă, votarea urmând a fi deschisă după ce versiunile live ale pieselor vor fi publicate de TVR.

Publicat

pe

Eurovision România 2022
Eurovision România 2022 │ FOTO: TVR

Artiștii calificați în semifinala Eurovision România 2022 încep luna ianuarie cu piesele publicate pe YouTube. Toate cele 46 de melodii au devenit disponibile publicului larg, ascultătorii urmând să se poată pronunța în curând în privința selecției celor potrivite pentru concurs.

În cea de-a doua etapă a semifinalei Selecției Naționale merg mai departe doar 20 de melodii. Acestea vor beneficia de expunere într-un show TV, care va fi difuzat de TVR pe 12 februarie.

"Cincisprezece piese vor fi alese de juriul de specialitate prin vizionarea acestor piese, întocmai ca la finala internațională. Și cinci piese vor fi alese de public prin votul pe Facebook", a explicat Iuliana Marciuc, managerul de proiect al Eurovision România 2022.

Cum se vor tria cele 20 de piese din cele 46

Echipa Eurovision România pregătește filmările celor 46 de piese, pentru ca la început de februarie publicul să îi poată vedea pe artiștii calificați interpretându-le live. Odată publicate versiunile live, se va deschide votul online, pe Facebook. Primii cinci din clasamentul votat de public vor merge mai departe în concurs, alături de cei 15 pe care îi vor alege jurații.

Cine sunt artiștii calificați în prima etapă a semifinalei Eurovision România 2022

În prima etapă a semifinalei s-au calificat atât artiști debutanți, cât și nume cunoscute deja publicului larg. Printre artiștii recunoscuți se numără Dan Helciug, vocalist al trupei Spitalul de Urgenţă, sau Carmen Trandafir, cântăreață cu experiență în concursurile muzicale, câștigând la 16 ani premiul pentru interpretare la Festivalul de la Mamaia.

Regăsim printre semifinaliști și foști concurenți de la show-ul Vocea României (Dora Gaitanovici, Bogdan Dumitraș), precum și foști participanți la Eurovision (Cezar Ouatu). Mai jos puteți asculta melodiile artiștilor care au beneficiat de vizibilitate de-a lungul anilor, sau care au lucrat cu oameni din industrie.

Melodiile artiștilor cunoscuți din prima etapă a semifinalei Eurovision România 2022:

Dora Gaitanovici (Finalistă Vocea României 2018) - "Ana" (Eurovision România 2022 – audio)

Bogdan Dumitraş (Semifinalist Vocea României în 2019) - "Sign" (Eurovision România 2022 – audio)

Carmen Trandafir - "Măşti" (Eurovision România 2022 – audio)

Cezar Ouatu - "For everyone" (Eurovision România 2022 – audio)

WRS (Andrei Ursu, artist Global Records, are o piesă cu Killa Fonic) - "Llamame" (Eurovision România 2022 – audio)

Vizi - "Sparrow" (Eurovision România 2022 – audio)

Cream, Minodora şi Diana Bucşă - "România mea" (Eurovision România 2022 – audio)

Alex Parker (artist și producător, a lucrat cu Delia și Morandi) & Bastien - "All this love" (Eurovision România 2022 – audio)

Dan Helciug - "241" (Eurovision România 2022 – audio)

Eliza G (Câștigătoarea Cerbului de Aur 2019) - "The other half of me" (Eurovision România 2022 – audio)

Puteți asculta toate cele 46 de melodii calificate în prima etapă a semifinalei Eurovision România 2022 aici. În curând vor deveni disponibile și variantele live.

Ultimul act al Selecției Naționale are loc pe 5 martie, dată la care va fi anunțat numele reprezentantului țării noastre la Eurovision 2022. Concursul are loc în perioada 10 - 14 mai 2022, la Torino, în Italia.

Citește în continuare

Emisiuni radio-tv

Cine sunt semifinaliștii Selecției Naționale Eurovision 2022 - Lista completă

46 de artiști s-au calificat în Semifinala Selecției Naționale Eurovision 2022. Pe lista completă finală, publicată după contestații, figurează nume cunoscute precum Dan Helciug, Cezar Ouatu și Dora Gaitanovici.

Publicat

pe

Dora Gaitanovici (România) la Cerbul de Aur 2018 - A treia seara de Festival │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

În urma analizării a 4 contestații, juriul a decis ca 46 de piese să meargă mai departe, în semifinala Selecției Naționale Eurovision 2022. Înscriererile reanalizate au fost: E-an-na – "Malere"; Renate Grad – "Still alive"; SAVE – 'Deep water"; Ioana Popescu – "Between two rains". Singura contestație care a primit aprobarea juraților Cristian Faur, Liana Elekeș și Gabriel Scîrleț a fost cea primită din partea E-an-na, care a reușit să intre în semifinală cu piesa "Malere".

Semifinala Selecției Naționale Eurovision 2022 va avea două etape și se va încheia pe 12 februarie, cu un show transmis în direct de TVR. Publicul își va putea susține favoriții, însă votul juriului va cântări mai mult. Din cele 46 de piese calificate în semifinală vor fi selectate pentru Marea Finală doar 10.

Semifinaliștii Selecției Naționale Eurovision 2022 (în ordine alfabetică/cu bold numele cunoscute):

 1. Aldo Blaga - Embers
 2. Alex Parker & Bastien - All this love
 3. Alexa - Hoodies and cold nights
 4. Alina Amon - Without you
 5. ANA - Youngster
 6. Andra Oproiu - Younique
 7. Andrea Stocchino - Avere paura
 8. Andrei Petruş - Take me
 9. ARIS - Do Svidaniya
 10. Ayona - Let me come to you
 11. Barbara - Hypnotized
 12. Bogdan Dumitraş - Sign
 13. Carmen Trandafir - Măşti
 14. Cezar Ouatu - For everyone
 15. Ciro De Luca - Imperdonabile
 16. Cream, Minodora şi Diana Bucşă - România mea
 17. Dan Helciug - 241
 18. Dora Gaitanovici - Ana
 19. E-an-na - Malere
 20. Eliza G - The other half of me
 21. Eugenia Nicolae feat. Cazanoi Brothers - Doina
 22. FABI - That way
 23. Forţele de muncă - Hai afară, frate!
 24. Gabriel Basco - One night
 25. Giulia-Georgia - Fiind your way
 26. Ivel - Neverending
 27. Jessie - Regret
 28. Kyrie Mendél - Hurricane
 29. Letiţia Moisescu - Mirunica
 30. Leyah - I'll be fine
 31. Mălina - Prisoner
 32. Miryam - Top of the rainbow
 33. MØISE - Guilty
 34. Oana Tăbultoc - Utopia
 35. Olivia Miheţ - Fragile
 36. Othello - You're worthy
 37. Outflow - Running in circles
 38. PETRA - Ireligios
 39. Roberta-Maria Popa - Indigo
 40. Romeo Zaharia - Until the fight
 41. Seeya - Save me
 42. Sophia - Beautiful lies
 43. Stelian - Remember
 44. VANU - Never give up
 45. Vizi - Sparrow
 46. WRS - Llamame

Etapele Semifinalei Selecției Naționale Eurovision 2022

Melodiile care au trecut de etapa preselecției vor intra în prima etapă a semifinalei, de unde juriul și telespectatorii vor califica 20 de piese în următoarea fază a concursului. Echipa Eurovision România va organiza, în luna ianuarie, o sesiune de înregistrări într-unul dintre studiourile TVR, pentru cele 46 de piese. Acestea vor fi difuzate pe canalele Televiziunii Române și online, pe site-ul oficial al Eurovision România, pe canalul TVR de Youtube și pe pagina de Facebook Eurovision România, la începutul lunii februarie.

20 de piese ajung în semifinala de pe 12 februarie, difuzată de TVR (5 piese alese de public, 15 alese de juriu)

În premieră, fanii își vor putea vota favoriții pe pagina oficială Facebook, unde pot salva cinci piese pentru a doua etapă a semifinalei. Juriul va califica alte 15, iar semifinala se va încheia pe 12 februarie, cu un show tv, în cadrul căruia juriul de specialiști va alege doar zece piese pentru marea finală.

Când are loc Marea Finală a Selecției Naționale Eurovision 2022

Ultimul act al Selecției Naționale are loc pe 5 martie, dată la care va fi anunțat numele reprezentantului țării noastre la Eurovision 2022. Concursul are loc perioada 10 - 14 mai 2022, la Torino, Italia.

Citește în continuare

Lansări de carte

Angela Gheorghiu a lansat volumul biografic "O viață pentru artă"

Angela Gheorghiu, soprana care a cucerit întreaga lume, și-a lansat biografia și în România. "Angela Gheorghiu. O viață pentru artă", apărută pentru prima oară la Londra, în 2018, ("Angela Gheorghiu. A Life for Art") este scrisă în dialog cu scriitorul, lectorul și realizatorul de documentare Jon Tolansky.

Publicat

pe

Angela Gheorghiu
Angela Gheorghiu │ FOTO: Qreator

Angela Gheorghiu este unul dintre cei mai pasionați și talentați artiști de operă ai zilelor noastre, o personalitate monumentală, a cărei intensitate și ardoare, atât pe scenă, cât și în viața de zi cu zi, au captat atenția lumii operei mondiale. Alcătuită mai ales din interviuri în exclusivitate, această biografie autorizată a superstarului internațional de operă acoperă viața și cariera artistei de la anii copilăriei petrecuți în România comunistă la debutul spectaculos de la Covent Garden din 1992 și până la spectacolele celebre de pe marile scene ale lumii.

Angela Gheorghiu: "Cortina se ridică și, pentru întâia oară, libretul este numai și numai al meu"

În paginile cărții, artista dezvăluie noi perspective ale interpretării multora dintre rolurile ei legendare și povestește despre colaborările cu cele mai proeminente figuri din lumea operei.

"Prin această poveste îmi doresc să vă împărtășesc cu propriile cuvinte, din perspectiva mea, a modo mio, întâmplările, persoanele, emoțiile, frământările, locurile, reușitele, străduințele care vreme de mai bine de un sfert de secol au fost surprinse în miile de povestioare pe care alții le-au scris ori le-au spus despre mine. Cortina se ridică și, pentru întâia oară, libretul este numai și numai al meu", mărturisește artista.

Franco Zeffirelli: "Numai una este Angela Gheorghiu"

Amintirile Angelei Gheorghiu sunt ritmate de comentarii și mărturii ale unor nume celebre din lumea muzicală și artistică, precum Grace Bumbry, José Carreras, Plácido Domingo, Marilyn Horne, Bryn Terfel și Franco Zeffirelli.

"O dezlănțuire instantanee de vitalitate, talent și frumusețe – ca fulgerul! Și dă dovadă de un extraordinar profesionalism. Nu poți ajunge la o poziție atât de înaltă fără să muncești din greu. A pornit la drum cu o voce minunată, desigur, însă talentul trebuie dezvoltat prin disciplină și inteligență, lucruri pe care ea le are din plin. De aceea – și spun asta cu tot respectul față de ceilalți cântăreți –, ea este astăzi unică. Numai una este Angela Gheorghiu." – Franco Zeffirelli

JON TOLANSKY este specializat în realizarea de documentare pentru organizații radio internaționale și companii de înregistrări globale. Pentru aceste reportaje, el a lucrat îndeaproape cu unii dintre cei mai cunoscuți și importanți cântăreți din ultimele decenii, precum Angela Gheorghiu, José Carreras, José van Dam, Dietrich Fischer-Dieskau, Thomas Hampson, Luciano Pavarotti, Giuseppe di Stefano, Jon Vickers. De asemenea, a scris considerabil pentru Opera Magazine, Gramophone și alte reviste specializate în muzică clasică.

Volumul "Angela Gheorghiu. O viață pentru artă" poate fi achiziționat de pe site-ul oficial Curtea Veche, la prețul de 75 lei.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< ian. 2022 >>
lmmjvsd
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Trending