Urmărește-ne în Social Media

folk, jazz, rock, world music

20 de ani de Hardcore Moldovenesc alături de Zdob și Zdub

Pe 17 ianuarie 2016, am sărbătorit cu mic, cu mare, 20 de ani alături de Zdob și Zdub la Arenele Romane. Deschiderea concertului și încălzirea atmosferei a fost realizată pe ritmuri de jazz și funk de trupa Cuibul.

Publicat

pe

Concert aniversar Zdob și Zdub - 20 de ani la Arenele Romane pe 17 ianuarie 2016
Concert aniversar Zdob și Zdub - 20 de ani la Arenele Romane pe 17 ianuarie 2016 │ FOTO: Florin Matincă

Un public numeros, de toate vârstele și cu o nerăbdare care li se putea citit cu ușurință pe față, cam așa poate fi descrisă atmosfera de dinainte de începerea concertului. În jurul orei 20:00 și-a făcut apariția pe scena de la Arenele Romane trupa moldovenească de jazz, Cuibul, cu o melodie în rusă. Se simțea încă de la primele acorduri că seara va fi una specială, cu o muzică care să te conducă pe alte plaiuri, pe unele liniștite, unele care să te facă să nu le uiți. Trupa a continuat seria de melodii fine cu „Orașul”, „Episod”, iar celor care, spune Lidia „au venit cu stres”, le-a dedicat „Nu contează”. Între pauzele dintre cântece, solista ne povestește despre Igor Dinga (voce și chitară) că este managerul trupeu Zdob și Zdub și care chiar dacă a fost mai întâi în formația Cuibul (trupa fiind înființată în 1991, iar Zdob și Zdub în 1996), acesta s-a dedicat aproape în totalitate Zdubilor. Zicând aceste lucruri, i-a oferit ștafeta de a continua playlistul serii și a făcut-o cum nu se putea mai bine: „Doina Rock n Roll” a început să răsune, creând o adevărată veselie printre fani. Au mai continuat și cu alte cântece precum „Așa și așa”, „Vise elementare” și „Goodbye and welcome”, toate dăruind publicului o stare de euforie și momente memorabile. Nu au plecat de pe scenă până nu le-au urat sărbătoriților și un sincer „La mulți ani!”.

Concert aniversar Zdob și Zdub - 20 de ani la Arenele Romane pe 17 ianuarie 2016

Roman Yagupov în concertul aniversar Zdob și Zdub - 20 de ani │ FOTO: Florin Matincă

Trecuse puțin de ora 21:00, iar nerăbdarea celor din public își făcuse deja simțită prezența. Mulți începeau deja să strige, să aclame, numai ca preferații lor să urce pe scenă. La scurt timp, scena a fost inundată de lumină și a urcat o bunicuță îmbrăcată tradițional care i-a salutat pe cei prezenți. „Domnilor și doamnelor, intră în scenă formația Zdob și Zdub!”. Aceasta a fost introducerea simplă și cu toate astea, plină de semnificație pentru ceea ce urma. Publicul a început să aplaude și să fie din ce în ce mai nerăbdător datorită suspansului. Într-un final, Zdobii au urcat pe scenă pe ritmuri techno și au început seara cu una dintre cele mai potrivite cântece de-ale lor, „Moldovenii s-au născut”.

Concert aniversar Zdob și Zdub - 20 de ani la Arenele Romane pe 17 ianuarie 2016

Concert aniversar Zdob și Zdub - 20 de ani la Arenele Romane pe 17 ianuarie 2016 │ FOTO: Florin Matincă

La mulți ani! Tot ce facem, o facem pentru voi!”, ne spune solistul trupei, Roman, după care continuă cu alte melodii care i-au făcut celebrii, „Trece vremea omului” și „La o margine de munte”. Tot el va face în continuare, o dedicație specială tuturor bunicilor, iar cu acest prilej, dedicația este pentru Lidia Bejenaru, cea care de altfel i-a anunțat pe Zdubi la începutul concertului. Li se alătură pe scenă cu o tobă, cântând împreună cu ei, o melodie emblematică, „Bunica bate toba”. O altă invitată specială care a cântat alături de trupă a fost o concurentă de la Vocea României din 2014, Maria Hojda, iar printre melodiile interpretate împreună s-a numărat și „DJ Vasile”. Au creat o atmosferă desăvârșită, o adevărată petrecere cu joc și voie bună cum numai Zdob și Zdub puteau realiza.

Concert aniversar Zdob și Zdub - 20 de ani la Arenele Romane pe 17 ianuarie 2016

Concert aniversar Zdob și Zdub - 20 de ani la Arenele Romane pe 17 ianuarie 2016 │ FOTO: Florin Matincă

După cântecul „Bună dimineața”, trupa a coborât de pe scenă, iar pe marele ecran au început să se deruleze imagini cu ei de-a lungul anilor, de la concerte sau arhiva personală, toate arătând evoluția lor din timpul acestor 20 de ani, dar și prietenia care i-a legat. Emoțiile și-au făcut simțită prezența, crescând și mai mult când Zdubii au revenit pe scenă, iar Roman a început să vorbească despre incidentul de la Colectiv: „Vă mulțumim încă o dată! Nu vreau să vorbim despre momente triste, dar vreau să spun câteva cuvinte despre Colectiv. Vreau să cânt o melodie în memoria celor care și-au pierdut viața acolo.”. Și, invitându-l alături de el pe solistul Bosquito, Radu Almășan, la Arenele Romane s-a putut asculta cât de „dulce-i vinul, ghiurghiuliu”. La final, urarea lui Radu a fost un la mulți ani și „încă 80 de ani de acum încolo” pentru incredibila trupă moldovenească. Următorii care i-au acompaniat pe Zdob și Zdub a fost Lidia Scarlat, solista Cuibul, pentru cântecul „So Lucky”, melodie care a ajuns și în finala de la Eurovision din 2011, dar și Igor Dinga.

Concert aniversar Zdob și Zdub - 20 de ani la Arenele Romane pe 17 ianuarie 2016

Radu Almășan la concertul aniversar Zdob și Zdub - 20 de ani pe 17 ianuarie 2016 │ FOTO: Florin Matincă

Totul a început de la piesa Hardcore moldovenesc”, continuă Roman, iar publicul intrat deja în extaz cânta și dansa pe ritmurile folclorice împreună cu trupa. Printre cei care au sărbătorit alături de Zdob și Zdub pe scenă s-a numărat și Mitoș Micleușanu de la Planeta Moldova. În timpul concertului am putut asculta și cea mai recentă melodie a trupei, „Sunt hoinar, sunt lăutar”. Pe tot parcursul spectacolului, pe ecranul din spatele scenei au fost proiectate diverse imagini care țineau în special de folclor și, care, împreună cu jocul de lumini au creat un adevărat impact vizual pentru public. Distracție, voie bună, muzică de calitate și dans, acestea sunt cuvintele care pot rezuma întreaga seară.

Fără voi, nu suntem Zdob și Zdub. Mulțumim România! Trăiască folclorul adevărat!”, ne spune Roman spre finalul concertului. Dar, trupa nu pleacă de pe scenă fără celebra lor „Haitură”, scoțând la iveală încă o dată spiritul moldovenesc.

Concert aniversar Zdob și Zdub - 20 de ani la Arenele Romane pe 17 ianuarie 2016

Concertul aniversar Zdob și Zdub - 20 de ani a fost sold-out │ FOTO: Florin Matincă

Au fost 20 de ani transpuși în mai bine de 2 ore de muzică, 20 de ani sărbătoriți de o trupă cu adevărat inconfundabilă, alături de care distracția este cuvântul de ordine. La mulți ani, Zdob și Zdub!

PUBLICITATE
Comentează

Trending