Urmărește-ne în Social Media

rock

Alternosfera - "Virgula": Punte peste rațiune la hotar irațional

Cu o virgulă înaintea necunoscutului, muzica și versurile se agață de palpabil. E-o trăire ce se zbate între viață și neființă, între prezent și trecut, între semnificație și goliciune, un perpetuum mobile de stări sufletești ce se hrănește cu energie internă prin combustie.

Publicat

pe

Albumul Alternosfera - Virgula
Albumul Alternosfera - Virgula

Cu o virgulă înaintea necunoscutului, muzica și versurile se agață de palpabil. E-o trăire ce se zbate între viață și neființă, între prezent și trecut, între semnificație și goliciune, un perpetuum mobile de stări sufletești ce se hrănește cu energie internă prin combustie. Din minor în major, piesele se înlănțuie alcătuind o colecție ce merită ascultată și trăită pe îndelete, luntrea ce plutește între rațiune și irațional purtând ascultătorul de la abis la zenit. Asemenea curgerii unei ape ce limpezește pietrele, lăsându-le neclintite în urma sa, muzica de pe albumul "Virgula" își face loc printre încrețiturile frunții precum un fluid, păstrând statornice în minte teme universale ca efemeritatea ființei umane și jertfa ca simbol al purificării spirituale. Călătoria începe pe "Drumuri vecine" și se încheie într-o zodie din lut. Luntraș este Alternosfera.

Albumul Alternosfera - Virgula

Albumul Alternosfera - Virgula

Nimic nu e întâmplător în sfera descrisă alternativ de "3", "Virgula" sau "14". Trilogia albumelor își prinde ancora de gând și simțire găsind cursivă înțelegerea părții din mijloc a puzzle-ului și intrigantă căutarea pieselor ce lipsesc. Din condeiul lui Marcel Bostan niciun cuvânt nu se așează în vers fără a i se găsi înainte sonoritate și nuanță. Simțul apartenenței la întreg răzbate atât la nivel instrumental, cât și conceptual, caleidoscopul de stări și teme completându-se reciproc fără a produce echivoc la nivelul fiecărui element în parte. Piesele au forța de a transmite mesaje de sine stătătoare, construind simultan universul albumului în ansamblu. Minuțiozitatea compunerii materialului discografic "Virgula" se poate observa la orice substrat, împletirea firească a ideilor și ritmurilor făcând insesizabil urechii efortul pus în slujba închegării lor. Este cu adevărat impresionant ceea ce reușește să facă Alternosfera - într-o industrie muzicală sufocată de goana după profit și saturată de plagiat, interesul pentru mesaj și muzică conectate trăirii interioare a rămas primordial de la începuturile trupei până în prezent.

Autograf Alternosfera pentru InfoMusic - Marcel Bostan

Autograf Alternosfera pentru InfoMusic - Marcel Bostan

Tracklist "Virgula"

 • "Drumuri vecine"

Zona de tampon dintre rațiune și irațional începe pe "Drumuri vecine", o metaforă pentru ceea ce rămâne în urmă după încheierea vieții. Văzută ca un drog ce îți limitează libertatea prin dependență, existența umană se încheie subit, lipsindu-te de orice lucru lumesc, material. Sonoritatea versurilor străbate până în adâncuri, abilitatea de a crea ecou în mintea și sufletul ascultătorului dând impresia unei conexiuni realizate aproape spontan. Energia piesei hrănește tonul grav, efectul produs fiind conștientizarea limitelor și revolta față de nimicnicia lucrurilor.

 • "Lumină lacustră"

Introspecția continuă cu ultimele dorințe înainte de a începe călătoria către irațional și necunoscut. Ultimele "doruri" ale Alternosferei se apropie de cele eminesciene, cerul senin încărcat de stele fiind călăuză în adâncimile apelor ce vor înghiți cavoul. Rezonanța vocii pe accentuarea cuvintelor se plimbă din major în minor. Ideea de spațialitate este creată printr-un efect al clapelor, tobele și chitara menținând un ritm alert, progresiv.

 • "Virgula"

Piesa ce dă titlul albumului merge pe un crescendo în ritm și gravitate, momentul apoteotic al trecerii către neființă fiind cerut de rațional și acceptat cu greu de irațional (inimă). Starea de alertă a situației scăpate de sub control este redată prin acordurile apăsate de chitară și ritmul rapid al tobelor. Cu o durată de 3,14 secunde, melodia este inima albumului prin simbolistică și mesaj.

 • "Aruncă-mi"

Anxietatea omului înstrăinat de cele materiale se accentuează până la nebunie. Chitara, vocea, versurile planează asupra stării de apăsare interioară, muzica având rol de exorcizare a gândurilor ce nu-și mai găsesc liniștea în cotidian. Forța în articularea emoțiilor este mai mare decât cea din piesa anterioară, creșterea în ambitus permițând o mai bună reliefare a culmilor de stări sufletești.

 • "Mută"

Cu un artificiu stilistic de adăugare a silabelor "ha" și "a" refrenul piesei capătă monorimă, dând astfel cursivitate piesei. Dacă adăugăm chitara și vocea lui Marcel Bostan ce se aude la capacitate maximă ajungem să ascultăm melodia din nou și din nou pentru a-i înțelege fiecare valență.

 • "2 000 de ani"

Retrospectiv se cumpănesc în vers și intonație 2 000 de ani de existență a umanității. Solo-ul de chitară fură podiumul acestei piese, frazarea completând rima și ritmul.

 • "O lume la picioare"

Îndepărtându-se de neliniștile interioare, perspectiva se schimbă și atenția se concentrează asupra exteriorului, privit cu detașare. Instrumentalul susține un oarecare calm, sound-ul acestei piese fiind ceva mai liniar comparativ cu cele anterioare.

 • "Deja străină"

Cu inima în cumpănă și amintirea relației ce s-a încheiat, piesa introduce o nouă temă. Prezența feminină răstoarnă din nou universul interior provocând frământări și regrete. Piesa joacă rolul scrisorii de adio.

 • "Două Eve"

Cu trimitere către păcatul originar, femeia este simbolul ispitei. Unirea Cerului cu Infernul poate fi privită ca o altă virgulă între două concepte ce impart iraționalul între bine și rău. Piesa curge cu cadență lirică susținută de complexitatea instrumentală și pronunția accentuată a ultimelor silabe.

 • "Prea departe te simt"

Paleta emoțiilor se completează cu imboldul iubirii, ce pune în umbră agresivitatea primelor piese. Tonul este edulcorat, neliniștea întrebărilor existențiale fiind înlocuită cu goliciunea provocată de lipsa iubitei.

 • "Manole"

Simbolul jertfei ce permite purificarea spirituală dă glas din nou neliniștii provocate de trecerea în neființă. Ignoranța este alternativa cerută cu insistență pentru a se feri de conștientizarea efemerității. Ritmul redevine alert, vocea crește în intensitate pe refren pentru a accentua versul: "Lasă-mi ochii larg închiși".

 • "Ancora"

Viața este ancora ce ține legată rațiunea de irațional. Fără refren, tocmai pentru a-i indica semnificația, piesa este una de trecere, de intermediere între cunoscut și imaginar.

 • "Sentință"

La Judecata de Apoi, omul este "trup din lut", sugerându-se astfel din nou efemeritatea și neputința în fața morții. Imaginile din timpul vieții ce au rămas întipărite în minte se perindă fragmentate, amintind în momentul punerii "virgulei" de anii care s-au încheiat. Piesa întră în vers fără introducere instrumentală, sugerându-se lipsa răgazului în fața sentinței.

 • "Final (o zodie din lut)"

Cântată cu un ton mai sus, piesa ce încheie "Virgula" face intrarea către irațional. Zodia din lut este a omului, unică și supusă acelorași legi ale existenței. Egalitatea în fața morții este ultima temă din paleta cu nuanțe de gri a Alternosferei.

Autograf Alternosfera pentru InfoMusic - Anatol

Autograf Alternosfera pentru InfoMusic - Anatol

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Living Rock 2021 - Lineup-ul complet și programul pe zile

Living Rock 2021 aduce muzica alternativă la mare. Lineup-ul complet pentru ediția de anul acesta include trupe ca Vița de Vie, Alternosfera, The Mono Jacks și Urma.

Publicat

pe

Vița de vie la Festivalul Awake 2018 │ FOTO: Alexandru Dragoi / InfoMusic.ro

Living Rock 2021 are loc în weekendul 20 - 22 august, pe plaja Tuzla. Pe parcursul celor trei zile ale festivalului vor fi organizate activități în aer liber, pentru toate vârstele: de la acțiuni de ecologizare, tururi prin împrejurimi alături de ghizi și sesiuni de birdwatching pentru iubitorii de păsări, până la zonă de produse handmade, tatuaje, dreaduri și multe alte surprize.

Programul pe zile și ore

Vineri, 20.08

Evening concerts - cu începere de la 7 PM

 • Melting Dice
 • Rockabella
 • GRIMUS
 • COMA
 • Vița de Vie

Sâmbătă, 21.08

Morning Concerts - cu începere de la 8 AM

 • Robin and the Backstabbers
 • Dimitri's Bats

Brunch Concerts - cu începere de la 2 PM

 • Toulouse Lautrec
 • ZMEI3

Evening Concerts - cu începere de la 8:30 PM

 • Theodore (Grecia)
 • Jurjak
 • URMA
 • The Mono Jacks

Duminică 22.08

Brunch Concerts - cu începere de la 2 PM

 • Lucia
 • The Kryptonite Sparks

Evening Concerts - cu începere de la 7 PM

 • Alex & The Fat Penguins
 • Pinholes
 • byron
 • Alternosfera

Accesul la festival și în zona de camping:

 • Accesul la festival se va face pe bază de bilet de acces pentru o zi sau abonament pe trei zile, alături de certificatul de vaccinare sau test negativ de Covid. Abonamentul oferă acces gratuit în zona de camping a festivalului.

Biletele și abonamentele achiziționate anul trecut pentru ediția 2020 rămân valabile pentru ediția 2021.

Festivalul Living Rock, unicul festival de alternativ de la mare, are ca scop promovarea scenei underground din România și sprijinirea artiștilor din zona de rock alternativ. Construit pe conceptul unic de combinare a rock-ului alternativ cu frumusețea Mării Negre, evenimentul are loc în aer liber, pe plaja Tuzla, una dintre cele mai frumoase plaje din România.

Citește în continuare

Concerte & turnee

RoadkillSoda și Cosmos în Buzunar deschid concertul Alternosfera de la Arenele Romane

Pe 17 septembrie, Alternosfera revine la București pentru a concerta la Arenele Romane. Evenimentul va beneficia de o producție specială, cu sunet, lumini și proiectii dedicate, în deschidere urmând să cânte RoadkillSoda și Cosmos în Buzunar.

Publicat

pe

Marcel Bostan - Trupa ALTERNOSFERA la Zilele Prieteniei in Piata Constitutiei pe 29 iunie 2013

RoadkillSoda şi-a început activitatea în 2011, iar pentru cei care au chef de iureş, caută un soundtrack pentru o stare chill sau sunt blocaţi în paradoxul de la mijloc, sound-ul celor de la RoadkillSoda îşi face treaba şi gâdilă starea care trebuie.

Cel mai recent album al lor, "Sagrada", este cel de-al 6-lea release RoadkillSoda, conține 12 piese și a fost lansat exclusiv pe vinil și pe toate platformele online de streaming. Până în prezent, RoadkillSoda a lansat 3 single-uri de pe viitorul album.

Trupa Cosmos în Buzunar vine din Republica Moldova și este un proiect muzical independent, format în martie 2016. Muzica pe care o cântă îmbină diferite stiluri muzicale, precum cold wave, synth wave, synth-pop, electronica, IDM, ambient si progressive techno. Sunt pasionați de soundul lor, așa că folosesc diverse instrumente pentru a-l prezenta publicului.

Prețuri bilete la concertul Alternosfera de la Arenele Romane / 17 septembrie 2021:

 • Sale: 74 lei - Acces General / 105 lei - Golden Circle / 149 lei – VIP;
 • La acces: 90 lei - Aces General / 120 lei - Golden Circle / 160 lei – VIP.

Alternosfera a fost fondată în 1998. Pe parcursul anilor, formaţia şi-a schimbat componenţa, având în prezent doar doi membri din formula iniţială, Marcel şi Marin. În primii ani, trupa și-a căutat tematica şi stilul, experimentând cu diverse instrumente, acumulând experiență și înregistrând primele demo-uri. Prestaţia artistică, show-urile mereu explozive, energia debordantă şi numărul extrem de mare de fani prezenţi la concerte au făcut ca Alternosfera să devină un "etalon" pentru zona de rock şi alternative de la noi din ţară. De-a lungul timpului, trupa a susţinut sute de concerte în România şi Republica Moldova, lansând cinci albume şi un EP. În octombrie 2015, Alternosfera a lansat albumul "Haosoleum", ultima parte a tripticului "Epizodia".

După o pauză concertistică de peste un an, timp în care s-a lucrat la un nou material, Alternosfera a revenit în anul 2019 cu un nou album, "Arhitectul din Babel". Lansarea celui de-al șaselea material discografic al trupei a coincis și cu aniversarea a 20 de ani de la înființarea trupei.

Citește în continuare

Albume noi

Marcel Bostan i-a povestit lui Despot despre viitorul album Alternosfera, mixat de un inginer de sunet premiat cu două Grammy-uri

Alternosfera lucrează la un nou album cu un inginer de sunet dublu premiat cu Grammy, ce a colaborat anterior cu Muse, Foo Fighters, U2 și Placebo, printre alții. Vocalistul Marcel Bostan s-a declarat extrem de bucuros că acesta a acceptat să lucreze cu ei, detaliindu-i lui Adrian Despot în ce stadiu se află noile piese.

Publicat

pe

Alternosfera în concert aniversar la 15 ani în Club Colectiv pe 13 decembrie 2013

Intervievat de Adrian Despot în cadrul seriei de discuții Backstage Pass, by Electric Castle, Marcel Bostan a povestit despre lunile petrecute în pandemie, începuturile sale în muzică și planurile de viitor. Vocalistul a dezvăluit că trupa lucrează la un nou album, care va ridica ștacheta și mai sus, în linie cu așteptările fanilor.

"Nu o facem doar pentru noi, dar o facem pentru ei (fani), și înțelegem foarte bine care sunt așteptările"

"Am avut marea fericire să ne găsim publicul și acum știm pentru cine facem muzică, până la urmă. Nu o facem doar pentru noi, dar o facem pentru ei, și înțelegem foarte bine care sunt așteptările. De fiecare dată încercăm să facem ceva nou și mai ales, pe aceast cale, aș vrea să comunic că noi acum lucrăm la un album nou, care e diferit, hai să spunem, și din punct de vedere al echipamentului, care ne permite să generăm structuri noi, dar am mers și mai departe - mixăm în străinătate. Avem deja primele premixuri și sper că până la sfârșitul anului o să avem tot materialul", a declarat Marcel Bostan.

Întrebat în ce direcție se îndreaptă noile compoziții, din punct de vedere stilistic, Marcel a explicat care este filosofia după care se ghidează atunci când scrie muzică.

"Piesele care sunt bune sunt piesele care nu țin de un stil anume"

"Foarte divers (sună piesele). Cum să îți spun. Noi avem o formulă, care stă la baza fiecărei piese, și dacă-ți dau un exercițiu, pe care eu foarte des l-am utilizat, în multe discuții, ai să înțelegi ce stă la baza deciziilor, care este grăuntele la orice piesă.

De exemplu: care este cea mai vestită piesă de la trupa Beatles? Statistic vorbind, "Yesterday" e cea mai vestită piesă, care este în rotație și în prezent, masiv. Dacă analizăm, stilistic vorbind, Beatles, care sunt rock'n'roll, "Yesterday" nu este o piesă rock'n'roll, înțelegi? Dacă analizăm cea mai vestită piesă, cea mai populară piesă de la Metallica, care nu o cunosc doar domnii care ascultă metale, avem "Nothing Else Matters", corect? Care nu este un trash. (...) Piesele care sunt bune sunt piesele care nu țin de un stil anume. Deci din punctul ăsta de vedere, așa pornim noi. Când facem o piesă, noi nu o gândim: uite, facem una mai grea, facem una mai ușurică. Noi facem piesa și orice piesă care se compune în Alternosfera se compune inițial la pian sau la chitară."

Marcel a dezvăluit că mixajul e realizat de un reputat inginer de sunet, pe nume Adrian Bushby. Acesta are în palmares două premii Grammy: unul pentru albumul "The Resistance", al trupei Muse, și încă unul pentru discul "Echoes, Silence, Patience & Grace", al formației Foo Fighters.

"Cu materialul ăsta, noi am ajuns la concluzia că nu mai putem să mixăm în Chișinău (...). Acum mixăm cu un domn, Adrian Bushby. Domnul este unul mega respectabil: are două Grammy-uri - unul pentru Muse - "The Resistance" și unul e pentru Foo Fighters, din 2007, nu mai țin minte exact cum se numește albumul. A lucrat cu nume foarte mari, gen U2, Placebo și tot așa. Are acolo așa o listă, noi ne-am speriat când am citit-o. Și am dat materialul, avem premixurile făcute, sună absolut diferit. Ca să înțelegi, am tradus textul și în engleză, am povestit care-i istoria. A fost așa o surpriză pentru noi că am fost acceptați de el pentru o colaborare și lucrăm înainte, sperăm să fie bine", a povestit Marcel.

VIDEO: Marcel Bostan discută cu Adrian Despot despre începuturile trupei Alternosfera, viitorul album și concertele programate în 2021

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< oct. 2021 >>
lmmjvsd
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Trending