Urmărește-ne în Social Media

clasica, rock

Roman Iagupov (Zdob și Zdub): "Mereu trebuie să ai curaj și să nu te temi de nimic"

Zdob și Zdub a luat parte la proiectul ALTOrchestra 100, prilej cu care am stat de vorbă cu solistul Roman Iagupov despre cariera lor de aproape 25 de ani, inspirație, provocări și lecții învățate.

Publicat

pe

Roman Iagupov - Concert lansare Zdob si Zdub la Hard Rock Cafe

Trupa Zdob și Zdub ia parte la ALTorchestra 100, un proiect care marchează 100 de ani de la Marea Unire prin unirea metaforică a două stiluri muzicale diametral opuse: rock alternativ și muzică simfonică. Piese lirice și melodioase, precum "Dunărea", "Nistrul", "Maria Blues" sau "Doina Haiducului", se îmbină cu instrumentele clasice. Trupa a concertat în acestă formulă la București, Iași și Cluj. În acest context, InfoMusic a dialogat cu Roman Iagupov, solistul Zdob și Zdub.

“Pentru o trupă ca Zdob și Zdub, care cântă doar cu instrumente electrice, experimentele muzicale cu orchestre de muzică clasică sunt mereu un motiv în plus pentru creație și o gură de aer proaspăt", spune Roman Iagupov.

InfoMusic: În curând împliniți 25 de ani de activitate. Cu ce veți sărbători o vârstă atât de frumoasă?

Roman Iagupov, Zdob și Zdub: Mereu am impresia că suntem la început, ca primele turnee au fost chiar ieri. Nu-mi plac datele rotunde. Este important să rămână muzica, dorința de a cânta, de a compune piese noi. Jubileele și zilele de naștere, « datele» importante vin și trec.

InfoMusic: De-a lungul anilor, cu fiecare album ați reușit să ieșiți, oarecum, din tipare, să vă reinventați. Cât de mult v-a consumat tot acest proces?

Roman Iagupov, Zdob și Zdub: Din punct de vedere creativ pentru noi nu a fost complicat să fim diverși la fiecare album. Mereu există niște « găselnițe » ce ne inspiră. Dar fără multă muncă nu ai cum să reușești să faci ceva cap-coada.

InfoMusic: Mereu ați afirmat că muzica voastră vine natural, că totul e pe bază de intuiție. Cum vă „hrăniți" intuiția ca să fie atât de bună?

Roman Iagupov, Zdob și Zdub: Viața: turneele, concertele, drumețiile. Tot ce ne înconjoară face ca intuiția să lucreze și să apară idei interesante. Cărțile, filmele, personalitățile deosebite, la fel, ne inspiră!

InfoMusic: Ce experiențe (valoroase) ați acumulat în toți acești ani de când evoluați constant?

Roman Iagupov, Zdob și Zdub: Cea mai mare experiență este conștientizarea faptului că dacă crezi în ceva, acel lucru se va realiza. Din acest motiv, mereu trebuie să ai curaj și să nu te temi de nimic.

InfoMusic: Ați avut, vreodată, vreun moment în care ați vrut să renunțați la a mai cânta?

Roman Iagupov, Zdob și Zdub: Da, au fost astfel de situații în viață. Dar, anume muzica m-a și tratat, m-a scos din impas.

InfoMusic: În cadrul turneului ALTOrchestra 100 veți cânta alături de o orchestră simfonică, veți aduce în fața publicului mixul de rock alternativ și muzică clasică. Cum ați primit această idee?

Roman Iagupov, Zdob și Zdub: Instrumentele clasice înfrumusețează o parte din repertoriul nostru, în special piesele lirice. Pe parcursul activității noastre am mai făcut un astfel de mix de clasic cu rock. De fiecare dată astfel de concerte ne mobilizează spre o muncă migăloasă, cu responsabilitate ca în final, pe scenă și în sală să fie armonie între insrumentele electrice și clasice, între noi și public.

InfoMusic: Ce alt mix de stiluri v-ar mai plăcea să încercați?

Roman Iagupov, Zdob și Zdub: Muzica etnica deja este un univers infinit. Dar, in general, muzica nu are limite, suntem mereu deschisi spre experimente. Nu exista granite in acest sens.

InfoMusic: Ați putea descrie în 3 cuvinte cei 25 de ani de carieră?

Roman Iagupov, Zdob și Zdub: Drum, concert, hotel.

InfoMusic: Dar pe cei pe care sperați să-i aveți de acum încolo?

Roman Iagupov, Zdob și Zdub: «Nu există limite!»

PUBLICITATE
Comentează

AGENDA DE CONCERTE

<< sept. 2021 >>
lmmjvsd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Trending