Urmărește-ne în Social Media

rock

Tudor Chirilă, dacă ar concura la Vocea României: "E posibil să mă duc la Despot, că suntem mai pe aceeași lungime de undă"

Trei sezoane la rând, concurenții săi au câștigat trofeul Vocea României, dar oare ce echipă ar alege Tudor Chirilă din postura de participant la concurs. L-am prins pe Tudor în toiul pregătirilor concertului de pe 12 octombrie de la Polivalentă, unde Vama va lansa primul album în limba engleză, "Better".  Discuțiile noastre au mers și înapoi în timp, aflând ce trupă i-a inspirat dragostea pentru muzică și care a fost prima sa compoziție. Urmăriți interviul video integral sau parcurgeți o primă parte a acestuia, lecturând acest articol.

Publicat

pe

Citiți prima parte a interviului cu Tudor Chirilă, pe care l-am întâlnit între repetițiile cu trupa și pregătirile concertului de lansare a discului "Better", din 12 octombrie, de la Polivalentă. Ne-a vorbit despre show și noul album, preferințe și influențe muzicale, amintiri legate de prima melodie compusă, scenarii ipotetice despre Vocea României.

Tudor Chirilă: "Queen m-a făcut să mă îndrăgostesc de muzică"

Care a fost piesa sau artistul care te-a făcut să te îndrăgostești de muzică?

Queen. Definitiv. Nici nu se pune problema. După care Pink Floyd, în același timp, după care au început tot felul de influențe: Beatles a fost iarăși o fascinație. Dar Beatles nu m-a făcut să mă îndrăgostesc de muzică, ci de Beatles. Queen m-a făcut să mă îndrăgostesc de muzică și Pink Floyd m-a făcut să mă îndrăgostesc de albumul de concept. Astfel, m-a urmărit tot timpul ideea, până am făcut "Am să mă întorc bărbat" și mi-am împlinit, împreună cu colegii de la Vama Veche, această dorință. Și sper să se mai întâmple o dată să scriu un musical.

Care a fost prima piesă pe care ai compus-o? Și ce vârstă aveai?

Cred că a fost "Calul din Malboro" sau "Vama Veche". "Sfântul Petru" ar mai fi putut să fie. "Calul din Malboro" am compus-o împreună cu Liviu Mănescu, cred că a fost printre primele. Dar, oricum, era prin '96, așa. Eu m-am apucat târziu de muzică, adică nu compuneam. Aaa... gata, îmi aduc aminte! A fost prima strofă, sau o parte din "V.S.T.", care a fost scrisă de mine la moartea unei colege din facultate, care ne-a surprins pe toți și ne-a lăsat mască. În seara aia am ajuns acasă și am scris două chestii pe o orgă Casio pe care o aveam: una foarte nasoală, dark, așa ceva îngrozitor, și una foarte veselă, că mă gândeam că ea a fost o ființă veselă. Și sigur versurile de la "V.S.T." le-am scris cu gândul la ea. De fapt, cred că am și spus pe disc. Colega noastră se numea Maria Săuleac și era o fată foarte veselă și foarte mișto.

Spune-mi un titlu de piesă care să-l descrie cel mai bine pe Tudor Chirilă, în toate ipostazele sale: om, muzician, artist, jurat la Vocea României.

Nu știu, ca jurat nu cred că trebuie să mă leg de o piesă să mă descriu, dar ca muzician, versuri și muzică, cred că "London Feeling", acum recent. Dacă ar fi să mă iau după discul din 2012, cred că "Post iubire", și chiar și "Fata în boxeri", e o piesă foarte dragă mie. Dacă e să mă duc și mai în spate, "Copilul și durerea", de la Vama Veche, care de fapt, cred că e piesa care exprimă cel mai mult apetența mea pentru musical și în același timp pentru poveste. "Copilul și durerea" e o piesă în genul epic, așa. Îmi plac piesele cu povești și îmi plac piesele lungi și epice. Îmi place asta în muzică.

Se simte influența Queen...

Da, și Zeppelin aș putea să spun. Dacă te uiți la "Stairway to Heaven" prin câte feluri de stări trece și instrumentalul... Asta e, suntem formați cu muzica anilor '70 - '80, dar acum ascult foarte multă muzică.

Cred că sunt multe trupe tinere care se inspiră în continuare din clasici.

Categoric. Nici n-ai cum, adică n-ai cum să nu faci apel la clasici. Și sunt multe trupe tinere, care reinventează clasicii, și mie îmi place asta. De exemplu, The Black Keys sunt clar o trimitere la sound-ul Zeppelin, în multe ipostaze, sau la Hendrix, sau la zona aia.

Tudor Chirilă: "Vocea României se poate câștiga și fără o voce cu o întindere spectaculoasă, dar trebuie să ai emoție în voce"

Tudor Chirilă și Raluca Chirilă (InfoMusic) în Seneca AntiCafe

Tudor Chirilă și Raluca Chirilă (InfoMusic) în Seneca AntiCafe

Cu ce e diferit actul artistic de la TV de actul artistic de pe scena de teatru sau de pe scena unui concert?

Cu totul. Nu cred că la televiziune poți să creezi emoția pe care o poți crea într-un teatru. Niciodată. Nu cred că poți crea nici emoția pe care o poți crea la un concert live. Din punctul ăsta de vedere, televiziunea este săracă rău de tot, și asta mă chinui să fac și eu la tv: să aduc teatrul în televiziune, măcar prin anumite părți... Îți dau un exemplu: tot show-ul ăsta acum are un alt vibe o dată prin venirea lui Adi Despot, dar și printr-o chestie atât de simplă, cum ar fi schimbarea de scaun, aducerea de scaun a lui Smiley lângă mine. E o chestie atât de puțin legată de tehnologie și e o simplă schimbare teatrală. Deodată ai un om la 50 de centimetri de tine. Altminteri, între mine și el era Loredana și eu niciodată nu apucam să fac acel joc cu el... Jocul meu era cu Loredana, sau peste scaune, cu Moga. Dar cu Smiley acum ne-am făcut noi scenarii, că suntem vecini, ne distrăm, și e alt vibe. E interesant efectul unei chestii atât de simple cum e mise-en-scene.

Ai câștigat Vocea României 3 sezoane la rând. Felicitări pentru asta! Dacă ar fi interzis prin regulament să câștigi de mai mult de 3 ori, cine ți-ai dori să câștige?

A, e bună întrebarea, dar eu îi iubesc pe toți. Pentru fiecare dintre ei e o miză foarte mare să câștige. Poate mai puțin pentru Smiley, că el a câștigat o dată, dar și pentru el este. Pentru Despot e o miză că a venit și vrea să arate ce poate, ce știe, și e și istoria asta a noului antrenor, care vine și câștigă, cum a fost la mine, și nu mi-ar plăcea să fac așa: <<Domnule, dacă ar fi să nu câștig eu, aș vrea să câștige X sau Y>>. Cred că e important să câștige cea mai bună voce și asta s-a întâmplat în fiecare sezon. Adică e important să rămână chestia asta. Lumea nu se gândește, totuși, că vocea aia câștigă. Într-un final, antrenorul se oprește. Munca mea de antrenor se termină exact cu 3 minute înainte de a cânta oamenii ăia. Le mai spun ceva și după aia gata! În finală sunt singuri și eu asta le spun: <<Băi, sunteți singuri. Voi câștigați Vocea României. Voi trebuie să puteți să faceți chestia asta>>. Oricât m-ar iubi cineva pe mine, sau oricât le-ar plăcea oamenilor de mine, sau oricâte voturi aș avea, dacă ăla nu cântă bine, n-o să-mi dea mie nimeni credit pe o voce proastă.

Contează și îndrumarea și piesele alese.

Asta e adevărat. Dar, repet, contează să cânte bine în finală. Dacă cântă prost, pa!

Tudor Chirilă - interviu InfoMusic

Tudor Chirilă - interviu InfoMusic

Într-un concurs ca Vocea României este foarte importantă piesa pe care alegi să o cânți la audiții. Presupunând că ai fi la început de drum, ce piesă ai cânta la audiții și în ce echipă te-ai duce? Marius Moga ar fi în scaunul tău, în rest componența juriului rămânând cea actuală.

E posibil să mă duc la Despot, că suntem mai pe aceeași lungime de undă, dar eu n-aș pleca cu prejudecăți. Adică eu aș auzi ce au oamenii ăia de spus, dar nici n-aș pune botul la orice vrăjeală și atunci i-aș ține puțin, să văd ce oferte au. Iar de cântat, aș cânta ”Yesterday”, de la Beatles. Aș încerca să aduc nota mea personală, să folosesc cât pot de mult falsetul. Eu am un falset bun și frumos și plăcut și aș încerca să bag emoția maximă în piesa aia.

Eu cred că Vocea României se poate câștiga și fără o voce cu o întindere spectaculoasă, dar trebuie să ai emoție în voce. Am câteva voci emoționante în sezonul ăsta și mi se pare mișto.

Mi s-a părut destul de echilibrat felul în care s-au împărțit vocile. 

E adevărat.

O să fie o bătălie strânsă.

Asta îmi place!

Ai un pronostic în momentul ăsta?

Nu. Au casele de pariuri. Nu cred în pronosticuri.

Cum ai redenumi Vocea României dacă ar fi să o transpui într-o piesă de teatru?

Sună bine Vocea României. Aș lăsa-o așa.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte joi, 12 octombrie 2017

Vama - lansare de album

Loc
Sala Polivalentă
PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Vama concertează în iulie la Arenele Romane, 2500 de bilete s-au pus în vânzare

Trupa Vama susține primul concert cu public din acest an pe 29 iulie, la Arene Romane din București. Formația va cânta live timp de două ore, Tudor Chirilă anunțând fanii să se pregătescă pentru un ”playlist generos”, cu ”cântece în premieră” și reorchestrări ale unor melodii cunoscute.

Publicat

pe

VAMA în concertul About Us de la Arenele Romane pe 21 septembrie 2018 │ FOTO: Alexandru Drăgoi / InfoMusic.ro

În pandemie, Vama a fost singura trupă din România care a cântat la Arenele Romane, pe 29 iulie 2020. Concertul din această vară vine la exact un an distanță de la acel show unic, care a adunat 350 de oameni care au purtat măști și au respectat măsurile de distanțare socială. Acum formația revine în forță ca să înapoieze fanilor muzica live și deja celebrul show marca Vama și Chirilă.

Formația va cânta live, timp de două ore, în fața a 2500 de fani, acesta fiind primul concert live Vama susținut în fața unui public atât de numeros, aflat în fața scenei. Băieții pregătesc un adevărat spectacol, în care vor include, pe lângă hituri celebre Vama și Vama Veche, și cele mai noi single-uri - "Cântă cu mine" și "Îmi pare rău" (produs la Londra cu producătorul muzical Matt Lawrence, deținător al premiului Grammy pentru albumul Babel al celor de la Mumford & Sons). Va fi un show memorabil, la care vor participa și invitați speciali.

Tudor Chirilă: "Vom rupe scena ca scăpați din lanț"

"Nu am vrut să revenim live oricum, într-un concert banal, deși tentația este mare pentru că suntem disperați să privim de pe scenă oameni fără mască care să se bucure de muzica noastră. Așa că ni s-a părut o idee bună s-o facem în același loc ca anul trecut, ca un fel de victorie asupra acestei pandemii care ne-a bulversat pe toți.

Mi-ar plăcea să știu că publicul prezent anul trecut care a însemnat pentru noi un sprijin moral greu de cuantificat va fi prezent în totalitate pe 29 iulie și că vor striga din public "și eu am fost anul trecut".

O să facem un playlist generos, vom avea cântece live în premieră și vom reorchestra mișto câteva cântece cunoscute. Și vom rupe scena ca scăpați din lanț :) Mulțumim anticipat publicului, partenerilor și tuturor celor care vor face acest comeback posibil", a declarat Tudor Chirilă.

Vama va lansa documentarul "Regii Pandemiei"

Trupa Vama va lansa în această vară și un documentar de scurtmetraj, intitulat "Regii Pandemiei", care a fost filmat în timpul concertului de anul trecut. Acesta va putea fi urmărit în premieră pe PRO TV Plus, începând cu data de 15 iulie, și în exclusivitate, va putea fi urmărit în avans pe voyo.ro de pe 12 iulie. Din 5 august, fanii vor putea găsi documentarul și pe canalul de YouTube al trupei Vama. Prin "Regii Pandemiei", regizorul Mihai Dragolea spune, cu umor și atenție la detalii, povestea show-ului trupei care s-a încumetat la singurul concert de pe o arenă mare, în vara lui 2020.

Bilete și acces la concertul Vama de pe 29 iulie 2021

Conform normelor în vigoare date de autoritățile române, evenimentul este disponibil doar pentru fanii vaccinați, care trebuie să vină cu certificatul de vaccinare printat. Eventualele modificări legislative vor fi comunicate ulterior de către organizatori.

În perioada Earlybird, biletele se vând la prețul de 79 lei (Acces General) și 99 lei (Golden Circle). În total vor fi puse în vânzare 2.500 de bilete. Pentru mai multe detalii, accesați Agenda InfoMusic.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Tudor Chirilă critică măsurile de relaxare ale Guvernului, numindu-le "măsuri de restricționare a industriei de spectacol" - VIDEO

Industria de spectacol e compromisă de Guvern. Acesta este mesajul pe care Tudor Chirilă, alături de unul dintre creatorii UNTOLD și Neversea, Edy Chereji, l-au transmis guvernanților prin intermediul unui live pe Facebook. La această dezbatere pe tema măsurilor de relaxare au participat și Daniel Clinger, Light Designer, și Cristi Beiu, de la Sublime Production.

Publicat

pe

Tudor Chirilă discutând despre măsurile de relaxare împreună cu Edy Chereji, Daniel Clinger și Cristi Beiu
Tudor Chirilă discutând despre măsurile de relaxare împreună cu Edy Chereji, Daniel Clinger și Cristi Beiu │ FOTO: Captură Facebook

Contextul pandemic s-a schimbat mult în ultimele săptămâni, rata scăzută de incidență și promisiunile guvernanților cu privire la susținerea sectorului cultural alimentând optimismul organizatorilor de concerte și festivaluri. Măsurile de relaxare anunțate vinerea aceasta exclud, însă, posibilitatea organizării evenimentelor cu peste 2,500 de participanți în iulie, respectiv peste 5,000 de participanți în august. Mai mult decât atât, regulile de acces la astfel de evenimente se anunță a fi și mai restrictive decât cele de anul trecut. Va fi necesară păstrarea unei distanțe de doi metri între participanți, testarea la intrare sau vaccinul fiind obligatorii. De asemenea, în luna august vor fi permise doar evenimentele care se desfășoară pe parcursul unei singure zile. Documentul ce cuprinde noile măsuri de relaxare poate fi accesat aici

Criticile aduse de Tudor Chirilă, Edy Chereji, Daniel Clinger și Cristi Beiu

În aceste condiții, Tudor Chirilă consideră că măsurile de relaxare sunt de fapt "măsuri de restricționare a industriei de spectacol", argumentându-și afirmația în cadrul unei discuții libere, purtate cu Edy Chereji (Untold, Neversea), Daniel Clinger (light designer și reprezentant al Asociației Lucrătorilor din Industria de Spectacol) și Cristi Beiu (Sublime Production).

"Marea țeapă a vaccinării, dacă v-ați vaccinat pentru a merge la concerte, sau a asista la evenimente în aer liber, organizate mai simplu decât anul trecut, și cu mai multă predictibilitate, vă spun că chestia asta nu se poate întâmpla acum și am zis că, pe lângă toate locurile în care am comentat și am încercat să facem cunoscută poziția industriei de spectacol, viziavi de aceste măsuri de restricționare, de fapt, și nu de relaxare, am zis că și pe pagina mea de Facebook e un moment bun să mai știe lumea exact ce se întâmplă.

Și-i am alături de mine pe domnul Cristi Beiu, de la Sublime Production. El este un organizator de evenimente mai mici, sau mijlocii, putem spune, nu de mari festivaluri. Marile festivaluri sunt reprezentate de Edy Chereji (Untold și Neversea), și din partea Asociației Lucrătorilor din Industria de Spectacol, veteranul Daniel Clinger - Light Designer, profesor la UNATC și alte variante de universități, un om care a văzut tot ce s-a întâmplat în industria spectacolului din '90 și până acum", a spus Tudor Chirilă în introducerea dezbaterii purtate într-un live publicat pe pagina sa de Facebook.

Tudor Chirilă: "Nunțile, scuză-mă, sunt cu vaccinare fără număr, adică dacă sunt persoane vaccinate, nu există limită de participare, și pelerinajele n-au niciun fel de constrângere"

În continuarea mesajului pe care a dorit să-l transmită autorităților, cu precădere lui Florin Cîţu, Klaus Iohannis și Bogdan Gheorghiu, Tudor a subliniat diferențele între măsurile aplicate industriei de concerte și restricțiile valabile pentru celelalte industrii.

"Evenimente în aer liber - s-a dat voie pentru până în 500 de persoane, dar cu doi metri distanță și testare și vaccinare, spre deosebire de anul trecut, când s-au organizat evenimente în aer liber într-o perioadă mult mai complicată pentru pandemie, fără testare și fără vaccinare, iar una din propuneri a fost ca predictibilitatea să însemne că poți organiza evenimente și după trei - rată de incidență, dar abia atunci să intervină testarea și vaccinarea.

În timp ce, nunțile, scuză-mă, sunt cu vaccinare fără număr, adică dacă sunt persoane vaccinate, nu există limită de participare, și pelerinajele n-au niciun fel de constrângere, iar, în același timp, nu există cerință de vaccinare și testare dacă te afli într-un teatru și faci un spectacol cu 50% capacitate."

Daniel Clinger: "Competițiile sportive pot să strângă până la 12.500 de spectatori în tribune. Transporturile - mergem de luni de zile cu avioane pline, cu toate locurile ocupate"

Argumentul lui Tudor a fost întărit de Daniel Clinger.

"Aș mai adăuga ceva: competițiile sportive pot să strângă până la 12.500 de spectatori în tribune. Transporturile - mergem de luni de zile cu avioane pline, cu toate locurile ocupate, fără testare și fără vaccinare, doar industria de spectacole, dintr-un motiv care nouă ne scapă, este o industrie care propagă acest virus mult mai ușor."

Edy Chereji: "Există studii care spun că peste 60% din infectări se produc în familie"

De aceeași părere este și Edy Chereji, care a dorit să le amintească guvernanților că, deși marile evenimente nu s-au putut susține, rata de infectare s-a menținut ridicată luni în șir.

"Există această paradigmă, care ne e prezentată deja de un an de zile, cum că, așa cum ziceai și tu, industria de spectacole, industria culturală, provoacă cel mai mare rău și e industria care afectează cel mai mult, dar, iată, culmea, de un an de zile noi am fost închiși, iar situația pandemiei o cunoaștem cu toții.

Ba mai mult, există studii care spun că peste 60% din infectări se produc în familie, și cu toate acestea, noi avem senzația că trebuie să fim restricționați până în momentul în care vom găsi acea soluție care să elimine 100% riscul de transmitere, în condițiile în care, cel puțin pentru evenimentele mari, normele pe care noi le-am propus, acelea de a permite accesul în festival doar pentru cei care sunt responsabili, adică sunt vaccinați, sunt testați, sau prezintă o dovadă de anticorpi, la ora actuală sunt cele mai drastice norme care se aplică în vreo industrie din România, și cu toate astea noi suntem în continuare restricționați, iar alte industrii funcționează cu norme mult mai relaxate", a subliniat Edy Chereji.

Întreaga discuție poate fi urmărită mai jos, punctele subliniate în cadrul ei ridicând, într-adevăr, multe semne de întrebare cu privire la viitorul industriei de spectacole.

VIDEO: Industria de spectacol e compromisă de guvern - Tudor Chirilă, Edy Chereji, Daniel Clinger și Cristi Beiu discută despre măsurile de relaxare

 

Citește în continuare

Muzică și film

Tudor Chirilă va juca alături de Samuel L. Jackson într-un nou film

Tudor Chirilă şi Florin Piersic Jr. au fost confirmaţi în distribuţia unui film american nou de acţiune, în care mai apar nume mari de la Hollywood. E vorba despre pelicula "The Protege", în care joacă şi Samuel L. Jackson, dar şi Michael Keaton. Avem detalii despre film în articol plus un trailer.

Publicat

pe

Tudor Chirilă, interviu pentru InfoMusic
Tudor Chirilă, interviu pentru InfoMusic

"The Protege" a fost filmat în România prin intermediul celor de la Frame Film, producătorul serialului "Las Fierbinţi". Pelicula este regizata de către Martin Campbell, care are în CV şi "The Expendables", dar şi "James Bond: Casino Royale". Studioul care a creat această producţie s-a ocupat şi de "John Wick". Distribuţia include actorii români Tudor Chirilă, Florin Piersic Jr., George Piştereanu şi Cosmin Dominte. Premiera acestui film de acţiune va avea loc pe 20 august, exclusiv în cinematografe.

Povestea ne va duce prin locaţii exotice din Laos, Vietnam, dar acţiunea ajunge şi la Londra şi la Bucureşti. Trailerul se vede mai jos:

În această scurtă prezentare o vedem pe Maggie Q, care joacă personajul central Anna. Ea a fost salvată de către asasinul Moody, jucat de Samuel L. Jackson şi apoi devine o asasină de temut. Moody este ucis de inamici misterioşi, iar eleva sa porneşte într-o misiune de răzbunare ca în filmele coreene clasice. Michael Keaton joacă personajul principal negativ, iar Anna i se strecoară pe sub piele, în încercarea de a îşi găsi pacea şi a îl răzbuna pe mentor.

Pe Maggie Q o ştim din producţii ca "Designated Survivor", "Divergent" şi "Mission Impossible 3". Nu cunoaştem încă rolurile lui Tudor Chirilă şi Florin Piersic Jr, dar putem anticipa că vor fi personaje savuroase conectate la lumea asasinilor.

Michael Keaton a mai apărut în rol negativ în ultima versiune de "Robocop" şi se pregăteşte să îmbrace în curând costumul de Batman, conform unor zvonuri. Filmările din România au avut loc între ianuarie 2020 şi martie 2020, în Bucureşti şi Snagov, timp de 10 săptămâni. 200 de tehnicieni români au fost implicaţi, dar şi peste 100 de figuranţi.

Frame Film, compania care produce "Las Fierbinţi" mai are un proiect important în desfăşurare, filmările serialului "Django", care au loc integral în România.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< iun. 2021 >>
lmmjvsd
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Trending