Urmărește-ne în Social Media

rock

Tudor Chirilă, dacă ar concura la Vocea României: "E posibil să mă duc la Despot, că suntem mai pe aceeași lungime de undă"

Trei sezoane la rând, concurenții săi au câștigat trofeul Vocea României, dar oare ce echipă ar alege Tudor Chirilă din postura de participant la concurs. L-am prins pe Tudor în toiul pregătirilor concertului de pe 12 octombrie de la Polivalentă, unde Vama va lansa primul album în limba engleză, "Better".  Discuțiile noastre au mers și înapoi în timp, aflând ce trupă i-a inspirat dragostea pentru muzică și care a fost prima sa compoziție. Urmăriți interviul video integral sau parcurgeți o primă parte a acestuia, lecturând acest articol.

Publicat

pe

Citiți prima parte a interviului cu Tudor Chirilă, pe care l-am întâlnit între repetițiile cu trupa și pregătirile concertului de lansare a discului "Better", din 12 octombrie, de la Polivalentă. Ne-a vorbit despre show și noul album, preferințe și influențe muzicale, amintiri legate de prima melodie compusă, scenarii ipotetice despre Vocea României.

Tudor Chirilă: "Queen m-a făcut să mă îndrăgostesc de muzică"

Care a fost piesa sau artistul care te-a făcut să te îndrăgostești de muzică?

Queen. Definitiv. Nici nu se pune problema. După care Pink Floyd, în același timp, după care au început tot felul de influențe: Beatles a fost iarăși o fascinație. Dar Beatles nu m-a făcut să mă îndrăgostesc de muzică, ci de Beatles. Queen m-a făcut să mă îndrăgostesc de muzică și Pink Floyd m-a făcut să mă îndrăgostesc de albumul de concept. Astfel, m-a urmărit tot timpul ideea, până am făcut "Am să mă întorc bărbat" și mi-am împlinit, împreună cu colegii de la Vama Veche, această dorință. Și sper să se mai întâmple o dată să scriu un musical.

Care a fost prima piesă pe care ai compus-o? Și ce vârstă aveai?

Cred că a fost "Calul din Malboro" sau "Vama Veche". "Sfântul Petru" ar mai fi putut să fie. "Calul din Malboro" am compus-o împreună cu Liviu Mănescu, cred că a fost printre primele. Dar, oricum, era prin '96, așa. Eu m-am apucat târziu de muzică, adică nu compuneam. Aaa... gata, îmi aduc aminte! A fost prima strofă, sau o parte din "V.S.T.", care a fost scrisă de mine la moartea unei colege din facultate, care ne-a surprins pe toți și ne-a lăsat mască. În seara aia am ajuns acasă și am scris două chestii pe o orgă Casio pe care o aveam: una foarte nasoală, dark, așa ceva îngrozitor, și una foarte veselă, că mă gândeam că ea a fost o ființă veselă. Și sigur versurile de la "V.S.T." le-am scris cu gândul la ea. De fapt, cred că am și spus pe disc. Colega noastră se numea Maria Săuleac și era o fată foarte veselă și foarte mișto.

Spune-mi un titlu de piesă care să-l descrie cel mai bine pe Tudor Chirilă, în toate ipostazele sale: om, muzician, artist, jurat la Vocea României.

Nu știu, ca jurat nu cred că trebuie să mă leg de o piesă să mă descriu, dar ca muzician, versuri și muzică, cred că "London Feeling", acum recent. Dacă ar fi să mă iau după discul din 2012, cred că "Post iubire", și chiar și "Fata în boxeri", e o piesă foarte dragă mie. Dacă e să mă duc și mai în spate, "Copilul și durerea", de la Vama Veche, care de fapt, cred că e piesa care exprimă cel mai mult apetența mea pentru musical și în același timp pentru poveste. "Copilul și durerea" e o piesă în genul epic, așa. Îmi plac piesele cu povești și îmi plac piesele lungi și epice. Îmi place asta în muzică.

Se simte influența Queen...

Da, și Zeppelin aș putea să spun. Dacă te uiți la "Stairway to Heaven" prin câte feluri de stări trece și instrumentalul... Asta e, suntem formați cu muzica anilor '70 - '80, dar acum ascult foarte multă muzică.

Cred că sunt multe trupe tinere care se inspiră în continuare din clasici.

Categoric. Nici n-ai cum, adică n-ai cum să nu faci apel la clasici. Și sunt multe trupe tinere, care reinventează clasicii, și mie îmi place asta. De exemplu, The Black Keys sunt clar o trimitere la sound-ul Zeppelin, în multe ipostaze, sau la Hendrix, sau la zona aia.

Tudor Chirilă: "Vocea României se poate câștiga și fără o voce cu o întindere spectaculoasă, dar trebuie să ai emoție în voce"

Tudor Chirilă și Raluca Chirilă (InfoMusic) în Seneca AntiCafe

Tudor Chirilă și Raluca Chirilă (InfoMusic) în Seneca AntiCafe

Cu ce e diferit actul artistic de la TV de actul artistic de pe scena de teatru sau de pe scena unui concert?

Cu totul. Nu cred că la televiziune poți să creezi emoția pe care o poți crea într-un teatru. Niciodată. Nu cred că poți crea nici emoția pe care o poți crea la un concert live. Din punctul ăsta de vedere, televiziunea este săracă rău de tot, și asta mă chinui să fac și eu la tv: să aduc teatrul în televiziune, măcar prin anumite părți... Îți dau un exemplu: tot show-ul ăsta acum are un alt vibe o dată prin venirea lui Adi Despot, dar și printr-o chestie atât de simplă, cum ar fi schimbarea de scaun, aducerea de scaun a lui Smiley lângă mine. E o chestie atât de puțin legată de tehnologie și e o simplă schimbare teatrală. Deodată ai un om la 50 de centimetri de tine. Altminteri, între mine și el era Loredana și eu niciodată nu apucam să fac acel joc cu el... Jocul meu era cu Loredana, sau peste scaune, cu Moga. Dar cu Smiley acum ne-am făcut noi scenarii, că suntem vecini, ne distrăm, și e alt vibe. E interesant efectul unei chestii atât de simple cum e mise-en-scene.

Ai câștigat Vocea României 3 sezoane la rând. Felicitări pentru asta! Dacă ar fi interzis prin regulament să câștigi de mai mult de 3 ori, cine ți-ai dori să câștige?

A, e bună întrebarea, dar eu îi iubesc pe toți. Pentru fiecare dintre ei e o miză foarte mare să câștige. Poate mai puțin pentru Smiley, că el a câștigat o dată, dar și pentru el este. Pentru Despot e o miză că a venit și vrea să arate ce poate, ce știe, și e și istoria asta a noului antrenor, care vine și câștigă, cum a fost la mine, și nu mi-ar plăcea să fac așa: <<Domnule, dacă ar fi să nu câștig eu, aș vrea să câștige X sau Y>>. Cred că e important să câștige cea mai bună voce și asta s-a întâmplat în fiecare sezon. Adică e important să rămână chestia asta. Lumea nu se gândește, totuși, că vocea aia câștigă. Într-un final, antrenorul se oprește. Munca mea de antrenor se termină exact cu 3 minute înainte de a cânta oamenii ăia. Le mai spun ceva și după aia gata! În finală sunt singuri și eu asta le spun: <<Băi, sunteți singuri. Voi câștigați Vocea României. Voi trebuie să puteți să faceți chestia asta>>. Oricât m-ar iubi cineva pe mine, sau oricât le-ar plăcea oamenilor de mine, sau oricâte voturi aș avea, dacă ăla nu cântă bine, n-o să-mi dea mie nimeni credit pe o voce proastă.

Contează și îndrumarea și piesele alese.

Asta e adevărat. Dar, repet, contează să cânte bine în finală. Dacă cântă prost, pa!

Tudor Chirilă - interviu InfoMusic

Tudor Chirilă - interviu InfoMusic

Într-un concurs ca Vocea României este foarte importantă piesa pe care alegi să o cânți la audiții. Presupunând că ai fi la început de drum, ce piesă ai cânta la audiții și în ce echipă te-ai duce? Marius Moga ar fi în scaunul tău, în rest componența juriului rămânând cea actuală.

E posibil să mă duc la Despot, că suntem mai pe aceeași lungime de undă, dar eu n-aș pleca cu prejudecăți. Adică eu aș auzi ce au oamenii ăia de spus, dar nici n-aș pune botul la orice vrăjeală și atunci i-aș ține puțin, să văd ce oferte au. Iar de cântat, aș cânta ”Yesterday”, de la Beatles. Aș încerca să aduc nota mea personală, să folosesc cât pot de mult falsetul. Eu am un falset bun și frumos și plăcut și aș încerca să bag emoția maximă în piesa aia.

Eu cred că Vocea României se poate câștiga și fără o voce cu o întindere spectaculoasă, dar trebuie să ai emoție în voce. Am câteva voci emoționante în sezonul ăsta și mi se pare mișto.

Mi s-a părut destul de echilibrat felul în care s-au împărțit vocile. 

E adevărat.

O să fie o bătălie strânsă.

Asta îmi place!

Ai un pronostic în momentul ăsta?

Nu. Au casele de pariuri. Nu cred în pronosticuri.

Cum ai redenumi Vocea României dacă ar fi să o transpui într-o piesă de teatru?

Sună bine Vocea României. Aș lăsa-o așa.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte joi, 12 octombrie 2017

Vama - lansare de album

Loc
Sala Polivalentă
Comentează

Concerte & turnee

Ei sunt invitații speciali care urcă pe scena concertului "Sufrageria Irinei"

Pe 13 martie, Sala Palatului va vibra sub acordurile magice ale concertului Sufrageria Irinei. Irina Rimes va fi înconjurată de o pleiadă de invitați speciali, cu piese deja cunoscute, dar și cu muzică nouă.

Publicat

pe

"Sufrageria Irinei" la Sala Palatului
"Sufrageria Irinei" la Sala Palatului │ FOTO: Artwork de Alina Cotișel

Printre invitați se numără câțiva dintre cei mai iubiți și talentați artiști din România: Andra, cu farmecul său inconfundabil și hituri care au cucerit inimile publicului, Tudor Chirilă, cu versurile sale ce ating corzile sensibile ale sufletului, Damian Drăghici, maestrul muzicii lăutărești și nu numai, legendarul Mircea Baniciu, Dora Gaitanovici și Vlad Musta, proaspete talente ale industriei muzicale. Mai mult decât atât, Irina a promis și un invitat foarte special, dar care va rămâne surpriză.

Alături de Irina, vor urca pe scenă: Andrei Comaroni - chitară, Cristi Comaroni - chitară, Bubu Cernea - tobe, Radu Taca - bass, Tudor Amarandei - clape, Șerban Ilicevici - sunet.

Se anunță o seară în care muzica va uni suflete și va crea amintiri de neuitat. Cu siguranță, acești artiști talentați vor aduce o energie aparte și vor completa atmosfera deja incendiară creată de Irina Rimes. Este un eveniment pe care fanii muzicii românești nu îl vor uita prea curând și care promite să fie o adevărată petrecere muzicală.

Irina Rimes este unul dintre artiştii emblematici ai industriei muzicale actuale din România, care şi-a pus amprenta asupra publicului, topurilor radio şi TV prin stilul unic de interpretare, piese statement, peste 340 de show-uri live intense şi pline de emoţie și peste 450 de milioane de vizualizări pe YouTube.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Tudor Chirilă este musafir în "Sufrageria Irinei", un concept muzical pe care Irina Rimes îl aduce la Sala Palatului

Pe 13 martie, Irina Rimes va susține un concert de neratat, unde fanii săi, și nu numai, sunt invitați să asculte cele mai apreciate piese din repertoriul său. "Sufrageria Irinei" se va bucura și de prezența unor invitați speciali, cum este Tudor Chirilă.

Publicat

pe

Tudor Chirilă și Irina Rimes
Tudor Chirilă și Irina Rimes │ FOTO: capturi YouTube

Mai sunt doar câteva zile până la "Sufrageria Irinei", concertul pe care artista îl va susține la Sala Palatului din București. Irina a păstrat legătura cu fanii săi legat de acest eveniment, cel mai recent demers în acest sens fiind un clip video în care oferea indicii despre un invitat special.

"E înalt. Are ** ani și poartă tricou alb. Suntem în beef (n.r. ciondăneală) constant. Îi plac femeile în tricou alb și n-are chef mereu."

Prin această "ghicitoare", Irina Rimes a făcut trimitere la câteva piese din repertoriul lui Chirilă / Vama Veche - "18 ani", "Fata în boxeri și tricoul alb" și "Nu am chef azi". Fanii și-au dat imediat seama despre ce artist este vorba și au înștiințat-o pe Irina în comentarii.

După câteva ore, cântăreața a confirmat prezența lui Tudor Chirilă în concertul de la Sala Palatului cu un clip din culisele evenimentului, de la repetiții.

Mai mult, începând cu 28 martie, Irina Rimes va transforma România în scena și locul ei de joacă. Muzica emoționantă, atmosfera plină de bucurie și profunzimea versurilor artistei vor fi prezente în fiecare colț, deoarece artista va pleca într-un turneu oficial "Sufrageria Irinei".

Irina Rimes este unul dintre artiştii emblematici ai industriei muzicale actuale din România, care şi-a pus amprenta asupra publicului, topurilor radio şi TV prin stilul unic de interpretare, piese statement, peste 340 de show-uri live intense şi pline de emoţie și peste 450 de milioane de vizualizări pe YouTube.

"Despre el", "Cosmos", "Pastila" și "ACASĂ" sunt cele patru albume compuse de Irina care includ hituri precum "Visele", "Ce s-a întâmplat cu noi", "Iubirea noastră mută", "Bandana", "Bolnavi amândoi", "Nu ştii tu să fii bărbat", iar colaborările cu artişti precum Guess Who, Carla's Dreams, The Motans, INNA, Grasu XXL, Bruja sau Cris Cab, dar şi piesele compuse pentru Andra, Antonia, Nicole Cherry, confirmă versatilitatea sa.

În 2023, Irina și-a încântat audiența cu piese precum "Neiubita ta", "Flori de mai", "Changer", "Gelos", dar și colaborarea cu Theo Rose pentru "Stinge Luminile", extrasă de pe soundtrack-ul filmului "Miami Bici 2".

Citește în continuare

Emisiuni radio-tv

Duete în oglindă la Vocea României, la o distanță de nouă ani - VIDEO

Vocea României este mai mult decât descoperirea unor voci talentate sau un spațiu în care ne afundăm pentru divertisment. Finala celui de-al 11-lea sezon a demonstrat că emisiunea este o adevărată arhivă muzicală în care trecutul poate fi adus în prezent și potențat la cele mai înalte niveluri.

Publicat

pe

Duete Irina & Tiberiu - Alexandra & Adrian la Vocea României
Duete Irina & Tiberiu - Alexandra & Adrian la Vocea României │ FOTO: captură YouTube / The Voice of Romania

Einstein a afirmat că timpul este relativ. Nu avem genialitatea sau pregătirea pentru a confirma sau infirma teoria sa, însă putem să fim convinși că emoția nu este deloc relativă. Acest lucru a fost demonstrat în finala Vocea României 2023.

Alexandra Căpitănescu, câștigătoarea celui de-al 11-lea sezon al concursului, a susținut un duet cu Adrian Nour, fost concurent al show-ului. Momentul celor doi a făcut parte din prezentarea Alexandrei pentru marea finală. Concurenta a pregătit trei interpretări: solo, cu antrenorul său și cu un invitat special.

Mentorul Alexandrei a fost Tudor Chirilă care a gândit cu atenție fiecare moment al tinerei, de la confruntări până în finală. Duetul cu Adrian Nour a fost construit pe fundalul cunoscutei piese "The Phantom of the Opera". Alexandra și Adrian au creat un moment pe de o parte emoționant, pe de altă parte intens, ce a ținut cu sufletul la gură ascultătorii.

Aceeași poveste se întâmpla în 2014, când tot Tudor Chirilă ajungea în finala de la Vocea României cu Tiberiu Albu. Tot "The Phantom of the Opera" a fost compoziția muzicală aleasă pentru un duet. Atunci, Tibi a cântat alături de soprana Irina Baianț care, anul acesta, a fost ajutorul lui Chirilă în pregătirea concurenților. Ah, și tot Tudor Chirilă a fost antrenorul care câștiga atunci Vocea României.

De asemenea, "The Phantom of the Opera" are o semnificație specială și pentru cei doi invitați - Irina Baianț și Adrian Nour. Ei sunt interpreții personajelor principale - Christine și Phantom - din spectacolul "Fantoma de la Operă" de Andrew Lloyd Webber, în regia lui Răzvan Ioan Dincă, de la Opera București.

VIDEO: Alexandra Căpitănescu & Adrian Nour la Vocea României 2023

VIDEO: Tiberiu Albu & Irina Baianț la Vocea României 2014

Citește în continuare

Trending