Urmărește-ne în Social Media

rock

Tudor Chirilă, dacă ar concura la Vocea României: "E posibil să mă duc la Despot, că suntem mai pe aceeași lungime de undă"

Trei sezoane la rând, concurenții săi au câștigat trofeul Vocea României, dar oare ce echipă ar alege Tudor Chirilă din postura de participant la concurs. L-am prins pe Tudor în toiul pregătirilor concertului de pe 12 octombrie de la Polivalentă, unde Vama va lansa primul album în limba engleză, "Better".  Discuțiile noastre au mers și înapoi în timp, aflând ce trupă i-a inspirat dragostea pentru muzică și care a fost prima sa compoziție. Urmăriți interviul video integral sau parcurgeți o primă parte a acestuia, lecturând acest articol.

Publicat

pe

Citiți prima parte a interviului cu Tudor Chirilă, pe care l-am întâlnit între repetițiile cu trupa și pregătirile concertului de lansare a discului "Better", din 12 octombrie, de la Polivalentă. Ne-a vorbit despre show și noul album, preferințe și influențe muzicale, amintiri legate de prima melodie compusă, scenarii ipotetice despre Vocea României.

Tudor Chirilă: "Queen m-a făcut să mă îndrăgostesc de muzică"

Care a fost piesa sau artistul care te-a făcut să te îndrăgostești de muzică?

Queen. Definitiv. Nici nu se pune problema. După care Pink Floyd, în același timp, după care au început tot felul de influențe: Beatles a fost iarăși o fascinație. Dar Beatles nu m-a făcut să mă îndrăgostesc de muzică, ci de Beatles. Queen m-a făcut să mă îndrăgostesc de muzică și Pink Floyd m-a făcut să mă îndrăgostesc de albumul de concept. Astfel, m-a urmărit tot timpul ideea, până am făcut "Am să mă întorc bărbat" și mi-am împlinit, împreună cu colegii de la Vama Veche, această dorință. Și sper să se mai întâmple o dată să scriu un musical.

Care a fost prima piesă pe care ai compus-o? Și ce vârstă aveai?

Cred că a fost "Calul din Malboro" sau "Vama Veche". "Sfântul Petru" ar mai fi putut să fie. "Calul din Malboro" am compus-o împreună cu Liviu Mănescu, cred că a fost printre primele. Dar, oricum, era prin '96, așa. Eu m-am apucat târziu de muzică, adică nu compuneam. Aaa... gata, îmi aduc aminte! A fost prima strofă, sau o parte din "V.S.T.", care a fost scrisă de mine la moartea unei colege din facultate, care ne-a surprins pe toți și ne-a lăsat mască. În seara aia am ajuns acasă și am scris două chestii pe o orgă Casio pe care o aveam: una foarte nasoală, dark, așa ceva îngrozitor, și una foarte veselă, că mă gândeam că ea a fost o ființă veselă. Și sigur versurile de la "V.S.T." le-am scris cu gândul la ea. De fapt, cred că am și spus pe disc. Colega noastră se numea Maria Săuleac și era o fată foarte veselă și foarte mișto.

Spune-mi un titlu de piesă care să-l descrie cel mai bine pe Tudor Chirilă, în toate ipostazele sale: om, muzician, artist, jurat la Vocea României.

Nu știu, ca jurat nu cred că trebuie să mă leg de o piesă să mă descriu, dar ca muzician, versuri și muzică, cred că "London Feeling", acum recent. Dacă ar fi să mă iau după discul din 2012, cred că "Post iubire", și chiar și "Fata în boxeri", e o piesă foarte dragă mie. Dacă e să mă duc și mai în spate, "Copilul și durerea", de la Vama Veche, care de fapt, cred că e piesa care exprimă cel mai mult apetența mea pentru musical și în același timp pentru poveste. "Copilul și durerea" e o piesă în genul epic, așa. Îmi plac piesele cu povești și îmi plac piesele lungi și epice. Îmi place asta în muzică.

Se simte influența Queen...

Da, și Zeppelin aș putea să spun. Dacă te uiți la "Stairway to Heaven" prin câte feluri de stări trece și instrumentalul... Asta e, suntem formați cu muzica anilor '70 - '80, dar acum ascult foarte multă muzică.

Cred că sunt multe trupe tinere care se inspiră în continuare din clasici.

Categoric. Nici n-ai cum, adică n-ai cum să nu faci apel la clasici. Și sunt multe trupe tinere, care reinventează clasicii, și mie îmi place asta. De exemplu, The Black Keys sunt clar o trimitere la sound-ul Zeppelin, în multe ipostaze, sau la Hendrix, sau la zona aia.

Tudor Chirilă: "Vocea României se poate câștiga și fără o voce cu o întindere spectaculoasă, dar trebuie să ai emoție în voce"

Tudor Chirilă și Raluca Chirilă (InfoMusic) în Seneca AntiCafe

Tudor Chirilă și Raluca Chirilă (InfoMusic) în Seneca AntiCafe

Cu ce e diferit actul artistic de la TV de actul artistic de pe scena de teatru sau de pe scena unui concert?

Cu totul. Nu cred că la televiziune poți să creezi emoția pe care o poți crea într-un teatru. Niciodată. Nu cred că poți crea nici emoția pe care o poți crea la un concert live. Din punctul ăsta de vedere, televiziunea este săracă rău de tot, și asta mă chinui să fac și eu la tv: să aduc teatrul în televiziune, măcar prin anumite părți... Îți dau un exemplu: tot show-ul ăsta acum are un alt vibe o dată prin venirea lui Adi Despot, dar și printr-o chestie atât de simplă, cum ar fi schimbarea de scaun, aducerea de scaun a lui Smiley lângă mine. E o chestie atât de puțin legată de tehnologie și e o simplă schimbare teatrală. Deodată ai un om la 50 de centimetri de tine. Altminteri, între mine și el era Loredana și eu niciodată nu apucam să fac acel joc cu el... Jocul meu era cu Loredana, sau peste scaune, cu Moga. Dar cu Smiley acum ne-am făcut noi scenarii, că suntem vecini, ne distrăm, și e alt vibe. E interesant efectul unei chestii atât de simple cum e mise-en-scene.

Ai câștigat Vocea României 3 sezoane la rând. Felicitări pentru asta! Dacă ar fi interzis prin regulament să câștigi de mai mult de 3 ori, cine ți-ai dori să câștige?

A, e bună întrebarea, dar eu îi iubesc pe toți. Pentru fiecare dintre ei e o miză foarte mare să câștige. Poate mai puțin pentru Smiley, că el a câștigat o dată, dar și pentru el este. Pentru Despot e o miză că a venit și vrea să arate ce poate, ce știe, și e și istoria asta a noului antrenor, care vine și câștigă, cum a fost la mine, și nu mi-ar plăcea să fac așa: <<Domnule, dacă ar fi să nu câștig eu, aș vrea să câștige X sau Y>>. Cred că e important să câștige cea mai bună voce și asta s-a întâmplat în fiecare sezon. Adică e important să rămână chestia asta. Lumea nu se gândește, totuși, că vocea aia câștigă. Într-un final, antrenorul se oprește. Munca mea de antrenor se termină exact cu 3 minute înainte de a cânta oamenii ăia. Le mai spun ceva și după aia gata! În finală sunt singuri și eu asta le spun: <<Băi, sunteți singuri. Voi câștigați Vocea României. Voi trebuie să puteți să faceți chestia asta>>. Oricât m-ar iubi cineva pe mine, sau oricât le-ar plăcea oamenilor de mine, sau oricâte voturi aș avea, dacă ăla nu cântă bine, n-o să-mi dea mie nimeni credit pe o voce proastă.

Contează și îndrumarea și piesele alese.

Asta e adevărat. Dar, repet, contează să cânte bine în finală. Dacă cântă prost, pa!

Tudor Chirilă - interviu InfoMusic

Tudor Chirilă - interviu InfoMusic

Într-un concurs ca Vocea României este foarte importantă piesa pe care alegi să o cânți la audiții. Presupunând că ai fi la început de drum, ce piesă ai cânta la audiții și în ce echipă te-ai duce? Marius Moga ar fi în scaunul tău, în rest componența juriului rămânând cea actuală.

E posibil să mă duc la Despot, că suntem mai pe aceeași lungime de undă, dar eu n-aș pleca cu prejudecăți. Adică eu aș auzi ce au oamenii ăia de spus, dar nici n-aș pune botul la orice vrăjeală și atunci i-aș ține puțin, să văd ce oferte au. Iar de cântat, aș cânta ”Yesterday”, de la Beatles. Aș încerca să aduc nota mea personală, să folosesc cât pot de mult falsetul. Eu am un falset bun și frumos și plăcut și aș încerca să bag emoția maximă în piesa aia.

Eu cred că Vocea României se poate câștiga și fără o voce cu o întindere spectaculoasă, dar trebuie să ai emoție în voce. Am câteva voci emoționante în sezonul ăsta și mi se pare mișto.

Mi s-a părut destul de echilibrat felul în care s-au împărțit vocile. 

E adevărat.

O să fie o bătălie strânsă.

Asta îmi place!

Ai un pronostic în momentul ăsta?

Nu. Au casele de pariuri. Nu cred în pronosticuri.

Cum ai redenumi Vocea României dacă ar fi să o transpui într-o piesă de teatru?

Sună bine Vocea României. Aș lăsa-o așa.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte joi, 12 octombrie 2017

Vama - lansare de album

Loc
Sala Polivalentă
PUBLICITATE
Comentează

Muzică și film

Urmărește "Regii Pandemiei", documentarul VAMA filmat în 2020 - VIDEO

La aproape doi ani de la filmarea concertului care a născut filmul documentar "Regii Pandemiei", Vama lansează în online producția regizată de Mihai Dragolea. Cele 30 de minute documentate în acest film prezintă imagini de la concertul susținut de VAMA la Arenele Romane în iulie 2020, în plină pandemie.

Publicat

pe

Vama - "Regii Pandemiei" (imagine din documentar)
Vama - "Regii Pandemiei" (imagine din documentar) │ FOTO: Captură YouTube

"Pe 29 iulie 2020 Vama a cântat la Arenele Romane în ceea ce avea să fie singurul concert din acea vară. Au fost admiși 350 de oameni care au purtat măști și au stat la distanță de 2 metri unii de alții, în afara cazului când reprezentau un cuplu. A fost un concert foarte special pe care nu-l vom uita prea ușor. Și credem că nici cei 350 de oameni care au fost în seara aia acolo cu noi. Am încercat și am reușit să ne apropiem cât mai mult de normalitate, dar imaginea Arenelor aproape goale populate cu 350 de chipuri cu mască n-o să ne părăsească prea ușor.

Lăsăm mai jos documentarul "Regii Pandemiei" făcut după concertul din 2020. Hai că o să râdeți." - Vama

Povestea acestui concert a fost surprinsă în imagini de către Mihai Dragolea, regizorul filmului documentar "Regii pandemiei". Producția a putut fi urmărită în exclusivitate pe VOYO, recent fiind lansată și pe YouTube.

"Așa cum privim noi documentarul sunt multe momente emoționante în cele treizeci de minute și cred că filmul mai vorbește despre ceva: indiferent de condiții raportul artistului cu publicul său nu se va schimba. Poate ăsta este cel mai mare câștig imortalizat în Regii Pandemiei", declara Tudor Chirilă anul trecut, la momentul lansării filmului pe Voyo.

VIDEO: VAMA - "Regii Pandemiei" (Film documentar)

Vama a fost fondată de Tudor Chirilă și Eugen Caminschi, care au decis în 2006, după 10 ani de activitate alături de Vama Veche, să se reinventeze și să ducă mai departe ideea de spirit mereu tânăr. Trupa are la activ trei albume, cel mai recent fiind "Better" (2017). Materialul discografic este rezultatul colaborării dintre Vama și producătorul muzical englez James Lewis.

Vara aceasta, Vama revine la Arenele Romane, pentru a concerta fără restricții. Evenimentul va avea loc pe 29 iulie 2022, la exact doi ani de la filmarea documentarului "Regii Pandemiei".

Citește în continuare

Emisiuni radio-tv

5 antrenori caută Vocea României în 2022; Ce spun Tudor Chirilă, Irina Rimes, Denis Roabeș, Theo Rose și Smiley despre sezonul 10

Vocea României revine în 2022 cu un sezon ieșit din tipare. Emisiunea de talente de pe PRO TV introduce în sezonul 10 un nou concept: scaunul dublu de antrenor. Astfel, show-ul va avea pentru prima oară 5 antrenori, Smiley urmând să împartă scaunul cu Theo Rose. Lor li se vor alătura de pe scaune individuale Tudor Chirilă, Irina Rimes și Denis Roabeș, artistul cunoscut publicului sub pseudonimul The Motans.

Publicat

pe

Antrenorii sezpnului 10 Vocea României
Antrenorii sezpnului 10 Vocea României │ FOTO: Colaj imagini YouTube și Facebook

Toamna aceasta, emisiunea-concurs Vocea României revine cu cel de-al 10-lea sezon și, pentru prima dată, doi antrenori, Smiley și Theo Rose, vor ocupa același scaun. Echipa este completată de Tudor Chirilă, Irina Rimes și Denis Roabeș (The Motans).

Tudor Chirilă, Irina Rimes și Smiley sunt extrem de nerăbdători să revină pe scaunele de antrenori, în vreme ce Theo Rose și Denis Roabeș vor gusta, pentru prima oară, din adrenalina show-ului.

Ce declară Tudor Chirilă, Irina Rimes, Denis Roabeș, Theo Rose și Smiley despre sezonul 10 Vocea României, ce debutează în 2022

Tudor Chirilă: "Cred că avem de două ori mai multe voci bune, ceea ce este un câștig pentru noi și pentru public"

"Mie mi-a fost foarte dor de Vocea României, pentru că mi se pare că este un show de televiziune unde am reușit să îmi găsesc locul. Am privilegiul să mă bucur de atâta emoție care vine de la concurenți, iar eu doar trebuie să stau pe scaun și să fiu expus la această emoție, ceea ce este foarte tare. După care, am posibilitatea să îmi exersez "competențele pedagogice" și să lucrez cu ceea ce eu numesc o echipă, chiar dacă show-ul presupune, de multe ori, adversitate.

Cred că este unul dintre cele mai importante show-uri de televiziune din România și este făcut la un nivel înalt. Îmi este dor de sezoanele trecute, îmi este dor de fiecare atmosferă din fiecare sezon în care am fost în concursul acesta și mă bucur că PRO TV și publicul consideră că sunt o parte mișto din echipa acesta. Iată, sunt și în sezonul acesta de revenire. Dacă este să ne uităm la partea pozitivă din această pauză forțată de pandemie, vedem că s-au adunat mai multe voci bune în toți anii aceștia, poate mulți copii care aveau 14 ani au făcut 16 ani, mulți adolescenți care nu au apucat să intre în momentul acela în show, intră acum. Cred că avem de două ori mai multe voci bune, ceea ce este un câștig pentru noi și pentru public", a spus Tudor Chirilă.

Irina Rimes: "Trebuie să recunosc că Vocea este cel mai mare, cel mai greu, dar și cel mai frumos proiect, care scoate din noi toți talente și aptitudini unice"

"Mă bucur că suntem din nou împreună după doi ani de pandemie, de data aceasta, pentru o ediție aniversară. Sper că v-a fost dor de noi și revederea va fi una dulce. Avem și colegi noi, de aceea mă aștept la un sezon foarte interesant și plin de surprize. Am văzut-o pe Theo în alte proiecte și mi-a plăcut de ea, atitudinea și frumusețea ei m-au convins din start, iar pe Denis îl știu încă de la începuturi și știu ce „zace” acolo: un strateg înnăscut, un artist pe cât de puternic, pe atât de sensibil și un om bun care nu se sperie de greu și nici de muncă: toate calitățile necesare pentru un coach bun.

Trebuie să recunosc că Vocea este cel mai mare, cel mai greu, dar și cel mai frumos proiect, care scoate din noi toți talente și aptitudini unice. Mi-a lipsit mult acest antrenament și recunosc că mi-a fost dor și de colegii mei, Tudor și Smiley, pe care abia aștept să-i revăd în acțiune", a spus Irina Rimes.

Smiley: "Theo Rose va fi și va zâmbi lângă mine la fiecare ediție și împreună ne pregătim să ne bucurăm de acest drum fabulos, spectaculos și aventuros"

"Sezonul ăsta, voi vorbi "pe doua voci"! Una de băiat și una de fată :) Și ce fată! Scaunul dublu îmi dă această putere de a mă ajuta în evaluări, opinii, reacții de o reprezentantă foarte cool a noii generații de artisti din România. Theo Rose va fi și va zâmbi lângă mine la fiecare ediție și împreună ne pregătim să ne bucurăm de acest drum fabulos, spectaculos și aventuros pe care-l deschide noul sezon Vocea României", a declarat Smiley.

Theo Rose: "Sunt deschisă, alături de Smiley, să îi ajutăm (pe concurenți), să îi îndrumăm și să le pun și eu pe tavă tot ce am învățat până acum"

"Mi-am petrecut ani buni ai copilăriei concurând la diferite festivaluri de muzică. Vocea României ar fi fost un ideal pentru mine, doar că am copilărit la țară și atunci nu am reușit să visez chiar atât de departe la vârsta aceea. După care, am venit la liceu în București și mi-a fost teamă să mai particip la un concurs de o asemenea anvergură, nu știam ce îmi rezervă viitorul, dar uite-mă astăzi, aici, în fața multor oameni talentați, concurenți la Vocea României. Sunt deschisă alături de Smiley să îi ajutăm, să îi îndrumăm și să le pun și eu pe tavă tot ce am învățat până acum în anii de succes ai carierei mele. Sper să le fie de folos și sper să primesc de sus, de la Dumnezeu, inspirație, generozitate și bună dispoziție ca să pot să îi destresez", a spus Theo Rose.

Denis Roabeș: "E o provocare pe care am așteptat-o cu nerăbdare și mă bucur că am oportunitatea de a da mai departe ce am învățat eu în ultimii ani"

"Sunt fericit că fac parte din echipa Vocea României. E o provocare pe care am așteptat-o cu nerăbdare și mă bucur că am oportunitatea de a da mai departe ce am învățat eu în ultimii ani. Pentru mine, ideea de mentorat este ceva foarte special. De-a lungul vieții, am avut noroc să întâlnesc persoane care m-au ajutat să mă formez atât ca om, cât și ca artist. Iar acum mă aflu în ipostaza în care să sper că și eu, la rândul meu, îi voi influența pozitiv pe cei pe care-i voi întâlni."

Prima ediție a emisiunii Vocea României a fost difuzată în 2011. De-a lungul celor nouă sezoane, au câștigat marele trofeu: Ștefan Stan, Julie Mayaya, Mihai Chițu, Tiberiu Albu, Cristina Bălan, Teodora Buciu, Ana Munteanu, Bogdan Ioan și Dragoș Moldovan. Din juriul emisiunii au făcut parte: Smiley (sezoanele 1 - 9), Marius Moga (sezonale 1 - 6), Loredana Groza (sezoanele 1 - 7), Horia Brenciu (sezoanele 1 - 3 și 9), Tudor Chirilă (sezoanele 4 - 9), Adrian Despot (sezonul 7), Andra (sezonul 8) și Irina Rimes (sezoanele 8 - 9).

Citește în continuare

Muzică și film

Tudor Chirilă pleacă în turneu cu piesa de teatru "Visul American"

"Visul American" ("Drinking in America") de Eric Bogosian ajunge în 17 orașe din țară în perioada aprilie - mai 2022. Piesa de teatru în regia Iarinei Demian este un spectacol de o actualitate frapantă, în care Tudor Chirilă este one-man show.

Publicat

pe

Visul American piesa teatru poster Tudor Chirila 2021
Visul American piesa teatru poster Tudor Chirila 2021 │ FOTO: Teatrul de Comedie Bucuresti

"Visul American"  reprezintă un adevărat tur de forță, în care cele nouă monologuri ce compun textul se transformă în tot atâtea personaje a căror interpretare remarcabilă a lui Tudor Chirilă oferă publicului, timp de o oră și jumătate, o radiografie brutal de sinceră, comică și cinică a Americii și a lumii în care trăim. Iarina Demian pune în scenă un spectacol modern, în care un ecran multimedia de 25 de metri pătrați devine când decorul, când partenerul unui Tudor Chirilă excelent condus regizoral.

Aplaudat deopotrivă de public și de critica de specialitate, succesul "Visului American" s-a contorizat rapid în reprezentațiile sold-out și în recordul din luna decembrie 2021, când 9 reprezentații au fost vândute integral în mai puțin de o zi (peste 1200 de bilete).

Tudor Chirilă: ""Visul American" este oglinda în care trebuie să avem curaj să ne uităm cu toții"

"Teatrul este efemer. Energia care se naște din relația public actor este unică. Ea nu poate fi fixată pe niciun suport. Nu poate fi transmisă de o cameră video. Teatrul se naște, trăiește și moare. Și apoi vine alt spectacol, alt teatru. De aia orice actor își dorește să arate un spectacol cât mai multor oameni. Să se asigure că el a fost văzut și că oamenii ăia vor ține minte seara aia specială.

Plecăm în turneul ăsta într-un moment dificil pentru lume și pentru cultură, dar nu e bucurie mai mare decât să știm că am revenit la normalitatea unor săli care pot fi umplute de public. Și cred că publicul din țară a fost destul de mult privat de teatru. E timpul să-și ia revanșa. So, here we are :) "Visul American" este oglinda în care trebuie să avem curaj să ne uităm cu toții", a declarat Tudor Chirilă.

Detalii acces:

Accesul la spectacol este permis persoanelor cu vârsta de peste 16 ani. În timpul spectacolului se folosesc lumini stroboscopice, care pot afecta persoanele cu epilepsie sau sensibilitate la acest tip de lumină.

Datele turneului național "Visul American":

 • 2 aprilie - Teatrul Național din Caracal · Caracal
 • 3 aprilie - Teatrul Național Marin Sorescu · Craiova
 • 8 aprilie - Casa de Cultură a Sindicatelor Ploiesti · Ploiești
 • 12 aprilie - Palatul Culturii Bistrita · Bistrita
 • 13 aprilie - Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia · Alba Iulia
 • 19 aprilie - Teatrul de Nord · Satu Mare
 • 20 aprilie - Teatrul Municipal · Baia Mare
 • 27 aprilie - Teatrul Național Vasile Alecsandri - Opera Națională Iași · Iași
 • 29 aprilie - Teatrul Municipal "Matei Vișniec" din Suceava · Suceava
 • 5 mai - Casa de Cultura a Sindicatelor · Pitești
 • 8 mai - Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" · Constanța
 • 10 mai - Teatrul Tineretului · Piatra-Neamț
 • 11 mai - Teatrul Tineretului · Piatra-Neamț
 • 17 mai - Teatrul Clasic "Ioan Slavici" · Arad
 • 18 mai -  Teatrul "Regina Maria", Oradea
 • Brașov - data și locația urmează să fie anunțate.
 • Cluj - data și locația urmează să fie anunțate.
Citește în continuare

Trending