Urmărește-ne în Social Media

rock

Tudor Chirilă, dacă ar concura la Vocea României: "E posibil să mă duc la Despot, că suntem mai pe aceeași lungime de undă"

Trei sezoane la rând, concurenții săi au câștigat trofeul Vocea României, dar oare ce echipă ar alege Tudor Chirilă din postura de participant la concurs. L-am prins pe Tudor în toiul pregătirilor concertului de pe 12 octombrie de la Polivalentă, unde Vama va lansa primul album în limba engleză, "Better".  Discuțiile noastre au mers și înapoi în timp, aflând ce trupă i-a inspirat dragostea pentru muzică și care a fost prima sa compoziție. Urmăriți interviul video integral sau parcurgeți o primă parte a acestuia, lecturând acest articol.

Publicat

pe

Citiți prima parte a interviului cu Tudor Chirilă, pe care l-am întâlnit între repetițiile cu trupa și pregătirile concertului de lansare a discului "Better", din 12 octombrie, de la Polivalentă. Ne-a vorbit despre show și noul album, preferințe și influențe muzicale, amintiri legate de prima melodie compusă, scenarii ipotetice despre Vocea României.

Tudor Chirilă: "Queen m-a făcut să mă îndrăgostesc de muzică"

Care a fost piesa sau artistul care te-a făcut să te îndrăgostești de muzică?

Queen. Definitiv. Nici nu se pune problema. După care Pink Floyd, în același timp, după care au început tot felul de influențe: Beatles a fost iarăși o fascinație. Dar Beatles nu m-a făcut să mă îndrăgostesc de muzică, ci de Beatles. Queen m-a făcut să mă îndrăgostesc de muzică și Pink Floyd m-a făcut să mă îndrăgostesc de albumul de concept. Astfel, m-a urmărit tot timpul ideea, până am făcut "Am să mă întorc bărbat" și mi-am împlinit, împreună cu colegii de la Vama Veche, această dorință. Și sper să se mai întâmple o dată să scriu un musical.

Care a fost prima piesă pe care ai compus-o? Și ce vârstă aveai?

Cred că a fost "Calul din Malboro" sau "Vama Veche". "Sfântul Petru" ar mai fi putut să fie. "Calul din Malboro" am compus-o împreună cu Liviu Mănescu, cred că a fost printre primele. Dar, oricum, era prin '96, așa. Eu m-am apucat târziu de muzică, adică nu compuneam. Aaa... gata, îmi aduc aminte! A fost prima strofă, sau o parte din "V.S.T.", care a fost scrisă de mine la moartea unei colege din facultate, care ne-a surprins pe toți și ne-a lăsat mască. În seara aia am ajuns acasă și am scris două chestii pe o orgă Casio pe care o aveam: una foarte nasoală, dark, așa ceva îngrozitor, și una foarte veselă, că mă gândeam că ea a fost o ființă veselă. Și sigur versurile de la "V.S.T." le-am scris cu gândul la ea. De fapt, cred că am și spus pe disc. Colega noastră se numea Maria Săuleac și era o fată foarte veselă și foarte mișto.

Spune-mi un titlu de piesă care să-l descrie cel mai bine pe Tudor Chirilă, în toate ipostazele sale: om, muzician, artist, jurat la Vocea României.

Nu știu, ca jurat nu cred că trebuie să mă leg de o piesă să mă descriu, dar ca muzician, versuri și muzică, cred că "London Feeling", acum recent. Dacă ar fi să mă iau după discul din 2012, cred că "Post iubire", și chiar și "Fata în boxeri", e o piesă foarte dragă mie. Dacă e să mă duc și mai în spate, "Copilul și durerea", de la Vama Veche, care de fapt, cred că e piesa care exprimă cel mai mult apetența mea pentru musical și în același timp pentru poveste. "Copilul și durerea" e o piesă în genul epic, așa. Îmi plac piesele cu povești și îmi plac piesele lungi și epice. Îmi place asta în muzică.

Se simte influența Queen...

Da, și Zeppelin aș putea să spun. Dacă te uiți la "Stairway to Heaven" prin câte feluri de stări trece și instrumentalul... Asta e, suntem formați cu muzica anilor '70 - '80, dar acum ascult foarte multă muzică.

Cred că sunt multe trupe tinere care se inspiră în continuare din clasici.

Categoric. Nici n-ai cum, adică n-ai cum să nu faci apel la clasici. Și sunt multe trupe tinere, care reinventează clasicii, și mie îmi place asta. De exemplu, The Black Keys sunt clar o trimitere la sound-ul Zeppelin, în multe ipostaze, sau la Hendrix, sau la zona aia.

Tudor Chirilă: "Vocea României se poate câștiga și fără o voce cu o întindere spectaculoasă, dar trebuie să ai emoție în voce"

Tudor Chirilă și Raluca Chirilă (InfoMusic) în Seneca AntiCafe

Tudor Chirilă și Raluca Chirilă (InfoMusic) în Seneca AntiCafe

Cu ce e diferit actul artistic de la TV de actul artistic de pe scena de teatru sau de pe scena unui concert?

Cu totul. Nu cred că la televiziune poți să creezi emoția pe care o poți crea într-un teatru. Niciodată. Nu cred că poți crea nici emoția pe care o poți crea la un concert live. Din punctul ăsta de vedere, televiziunea este săracă rău de tot, și asta mă chinui să fac și eu la tv: să aduc teatrul în televiziune, măcar prin anumite părți... Îți dau un exemplu: tot show-ul ăsta acum are un alt vibe o dată prin venirea lui Adi Despot, dar și printr-o chestie atât de simplă, cum ar fi schimbarea de scaun, aducerea de scaun a lui Smiley lângă mine. E o chestie atât de puțin legată de tehnologie și e o simplă schimbare teatrală. Deodată ai un om la 50 de centimetri de tine. Altminteri, între mine și el era Loredana și eu niciodată nu apucam să fac acel joc cu el... Jocul meu era cu Loredana, sau peste scaune, cu Moga. Dar cu Smiley acum ne-am făcut noi scenarii, că suntem vecini, ne distrăm, și e alt vibe. E interesant efectul unei chestii atât de simple cum e mise-en-scene.

Ai câștigat Vocea României 3 sezoane la rând. Felicitări pentru asta! Dacă ar fi interzis prin regulament să câștigi de mai mult de 3 ori, cine ți-ai dori să câștige?

A, e bună întrebarea, dar eu îi iubesc pe toți. Pentru fiecare dintre ei e o miză foarte mare să câștige. Poate mai puțin pentru Smiley, că el a câștigat o dată, dar și pentru el este. Pentru Despot e o miză că a venit și vrea să arate ce poate, ce știe, și e și istoria asta a noului antrenor, care vine și câștigă, cum a fost la mine, și nu mi-ar plăcea să fac așa: <<Domnule, dacă ar fi să nu câștig eu, aș vrea să câștige X sau Y>>. Cred că e important să câștige cea mai bună voce și asta s-a întâmplat în fiecare sezon. Adică e important să rămână chestia asta. Lumea nu se gândește, totuși, că vocea aia câștigă. Într-un final, antrenorul se oprește. Munca mea de antrenor se termină exact cu 3 minute înainte de a cânta oamenii ăia. Le mai spun ceva și după aia gata! În finală sunt singuri și eu asta le spun: <<Băi, sunteți singuri. Voi câștigați Vocea României. Voi trebuie să puteți să faceți chestia asta>>. Oricât m-ar iubi cineva pe mine, sau oricât le-ar plăcea oamenilor de mine, sau oricâte voturi aș avea, dacă ăla nu cântă bine, n-o să-mi dea mie nimeni credit pe o voce proastă.

Contează și îndrumarea și piesele alese.

Asta e adevărat. Dar, repet, contează să cânte bine în finală. Dacă cântă prost, pa!

Tudor Chirilă - interviu InfoMusic

Tudor Chirilă - interviu InfoMusic

Într-un concurs ca Vocea României este foarte importantă piesa pe care alegi să o cânți la audiții. Presupunând că ai fi la început de drum, ce piesă ai cânta la audiții și în ce echipă te-ai duce? Marius Moga ar fi în scaunul tău, în rest componența juriului rămânând cea actuală.

E posibil să mă duc la Despot, că suntem mai pe aceeași lungime de undă, dar eu n-aș pleca cu prejudecăți. Adică eu aș auzi ce au oamenii ăia de spus, dar nici n-aș pune botul la orice vrăjeală și atunci i-aș ține puțin, să văd ce oferte au. Iar de cântat, aș cânta ”Yesterday”, de la Beatles. Aș încerca să aduc nota mea personală, să folosesc cât pot de mult falsetul. Eu am un falset bun și frumos și plăcut și aș încerca să bag emoția maximă în piesa aia.

Eu cred că Vocea României se poate câștiga și fără o voce cu o întindere spectaculoasă, dar trebuie să ai emoție în voce. Am câteva voci emoționante în sezonul ăsta și mi se pare mișto.

Mi s-a părut destul de echilibrat felul în care s-au împărțit vocile. 

E adevărat.

O să fie o bătălie strânsă.

Asta îmi place!

Ai un pronostic în momentul ăsta?

Nu. Au casele de pariuri. Nu cred în pronosticuri.

Cum ai redenumi Vocea României dacă ar fi să o transpui într-o piesă de teatru?

Sună bine Vocea României. Aș lăsa-o așa.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte joi, 12 octombrie 2017

Vama - lansare de album

Loc
Sala Polivalentă
PUBLICITATE
Comentează

Muzică nouă

Irina Rimes și Tudor Chirilă au o colaborare în discuție

Irina Rimes și Tudor Chirilă au în plan înregistrarea unei piese în colaborare. Ideea a pornit de la întrebarea unui fan al Irinei, dornic să-i audă pe cei doi cântând împreună.

Publicat

pe

Irina Rimes / Tudor Chirilă
Irina Rimes / Tudor Chirilă │ FOTO: Colaj capturi YouTube

Anul trecut, Irina Rimes și Tudor Chirilă au susținut la "Vocea României - Reuniunea" un duet memorabil, ajuns unul dintre momentele de maximă audiență ale emisiunii. Succesul acestei colaborări a condus la o invitație din partea lui Tudor în cadrul concertului VamaFest, din noiembrie 2020, chimia dintre cei doi funcționând și de această dată.

Chiar dacă Vocea României a fost înlocuită de SuperStar, Irina și Tudor renunțând la scaunele de jurați, colaborarea lor din cadrul emisiunii a alimentat dorința publicului de a-i auzi cântând împreună și în alt context.

Întrebarea primită de Irina Rimes pe Instagram: "De ce nu scoți o piesă cu Tudor Chirilă?"

La aproape un an de la primul lor duet pe sticlă, Irina Rimes și Tudor Chirilă sunt pe punctul de a înregistra o primă piesă în colaborare. Înfiriparea ideii a pornit de la o întrebare a unui fan, care a dorit să știe de ce Irina nu scoate o piesă cu Tudor Chirilă, considerând cât de bine a sunat "Epilog" în duet (cu trimitere la momentul lor din cadrul VamaFest).

"Pentru că, în general, eu cred că nu noi alegem cu cine vrem să facem featuring, ci mai degrabă piesele ne aleg pe noi. Și încă n-a apărut piesa aia la Tudor, sau la mine, care să nască un duet", a răspuns Irina într-un Insta Story.

Răspunsul lui Tudor Chirilă a venit imediat, tot pe Instagram.

"Hai, lasă vrăjeala, și să facem o piesă :). S-ar putea să am una. Te sun când mă întorc?", i-a replicat Tudor.

Story-ul postat de Tudor Chirilă și repostat de Irina Rimes

Story-ul postat de Tudor Chirilă și repostat de Irina Rimes │ FOTO: Captură Instagram

Acest story a fost repostat de Irina, dând de înțeles publicului că va da curs invitației lui Tudor. Așadar, colaborarea sugerată de unul dintre fanii Irinei se va materializa. Rămâne doar ca piesa propusă de Tudor să li se potrivească.

Până apare această mult așteptată colaborare, vă invităm să urmăriți (revedeți) momentul lor de la Vocea României, ce a intrat în YouTube Trending la momentul lansării.

Vocea Reuniunea 20201: Irina Rimes și Tudor Chirilă

Citește în continuare

Toate stirile

Vama pleacă într-un turneu neconvențional, în 10 locații "altfel" din România

După un an sărac în concerte, Vama se întoarce pe scenă și se reconectează cu fanii din țară. În luna iulie începe VAMA Neconvențional, un turneu național, ce va cuprinde zece locații "altfel".

Publicat

pe

VAMA în concertul About Us de la Arenele Romane pe 21 septembrie 2018 │ FOTO: Alexandru Drăgoi / InfoMusic.ro

Programat să debuteze pe 31 iulie, turneul Vama Neconvențional va însemna mai mult decât muzică. Formația va concerta în locuri mai puțin obișnuite, unde va crea un spațiu care să găzduiască până la ora concertului diverse activități recreative, cu implicarea comunităților locale.

Tudor Chirilă: "Ne-am zis să încercăm mai mult decât un turneu cu zece concerte, să oferim oamenilor muzica noastră în spații frumoase, unde se pot crea comunități de o zi"

Spațiile concertelor vor deveni locuri prietenoase unde fanii formației și nu numai vor putea să-și petreacă timpul de până la concert într-o atmosferă de vacanță pigmentată cu cafea de specialitate, mâncare gustoasă, cărți, târguri diverse, open sound-check Vama, discuții cu formația adresate celor care vor să înceapă o carieră în muzică sau expoziții diverse. Vama își propune astfel să creeze comunități de o zi în jurul muzicii care ne leagă pe toți.

"În ultima vreme oamenii vor să trăiască din plin și să amestece experiențele. Și e normal după atâtea restricții, să vrei să trăiești totul. Să vrei să fii în toate locurile și să experimentezi mai multe stări la un loc. Și noi simțim nevoia asta. Și atunci ne-am zis să încercăm mai mult decât un turneu cu zece concerte, să oferim oamenilor muzica noastră în spații frumoase unde se pot crea comunități de o zi. Spații în care oamenii să se întâlnească, să se răcorească, să vorbească, să cumpere o carte, să bea o cafea bună sau să se tolănească la umbră și să nu facă nimic până la concert.

Ne e dor să cântâm, dar mai mult decât asta, sau poate la fel de mult, ne e dor să vedem oamenii împreună bucurându-se de o zi cu diverse activități și să fim alături de ei. Așa că muzica noastră a devenit un pretext pentru VAMA NECONVENȚIONAL", a declarat Tudor Chirilă.

Probele de sunet vor fi deschise (deschidem bucătăria), publicul va avea acces la ele și după probe va putea să discute cu formația despre muzică în general, despre cum începi o carieră de muzician sau tot felul de tips&tricks care să te ajute să-ți faci din pasiune meserie.

Datele turneului Vama Neconvențional

Castelul Corvinilor din Hunedoara, Cetatea Rupea, Muzeul Astra din Sibiu, Cetatea din Oradea sau Cetatea Medievală din Târgu- Mureș sunt doar câteva dintre locurile neconvenționale în care se vor desfășura concertele din turneul național.

  • Hunedoara, sâmbătă, 31 iulie, Castelul Corvinilor
  • Oradea, duminică, 1 august, Cetatea Din Oradea
  • Târgu-Mureș, vineri, 6 august, Cetatea Medievala
  • Rupea, sâmbătă, 7 august, Cetatea Rupea
  • Timișoara, sâmbătă, 14 August, Faber Community
  • Sibiu, sâmbătă, 21 August, Muzeul Astra
  • Iași, vineri, 27 August, Senzoria (Zona De Agrement Ciric)

Celelalte trei locații vor fi comunicate ulterior de către organizatorii turneului. Concertul de la Sibiu, din Muzeul Astra se va transmite live, pe PRO TV Plus si Voyo.

Tudor Chirilă: "România e o țară frumoasă și poate vă ajutăm să o vedeți prin ochii noștri, ai membrilor trupei Vama și prin acest turneu neconvențional"

Prin acest turneu, trupa VAMA își dorește să devină și un ambasador al turismului pentru România.

"România e o țară frumoasă și poate vă ajutăm să o vedeți prin ochii noștri, ai membrilor trupei Vama și prin acest turneu neconvențional care se va desfășura în locuri minunate din țara noastră, în locuri inedite, dar și în locuri încărcate de istorie", a mai declarat solistul trupei Vama, Tudor Chirilă.

Bilete la concertele Vama Neconvențional:

Biletele sunt disponibile online la următoarele prețuri:

  • Early Bird (primele 300 bilete/locatie): 49 lei - Acces General
  • Sales: 79 lei - Acces General

În total vor fi puse în vânzare 2000 de bilete pentru fiecare din cele 10 locații ale turneului.

Acces la concertele Vama Neconvențional:

Conform normelor în vigoare date de autoritățile române, evenimentul este disponibil atât pentru fanii vaccinați, cât și pentru cei care pot prezenta un buletin de testare rapidă efectuat în ziua evenimentului, sau un test PCR cu rezultat negativ în ultimele 72 de ore. Aceștia trebuie să vină cu certificatele de vaccinare/testare printate. Eventualele modificări legislative vor fi comunicate ulterior de către organizatori.

Conform ORDINULUI nr. 3.245/1.805/2020 completat la 20.05.2021, minorii sunt exceptați de la prezentarea dovezilor medicale de orice fel. Trebuie doar să fie posesori ai unui bilet valabil și pot intra la concert.

Vama este una din trupele care s-a reinventat constant în timpul pandemiei și a produs conținut de top prin canalele de social media: Absolvirus - petrecerea online pentru absolvenții de liceu și facultate care nu au beneficiat de un banchet în 2020, VAMAFEST - primul festival digital al unei trupe din România, un maraton de muzică și educație care s-a întins pe două zile, și Vama deschide Vama - un dublu concert la apus și răsărit care s-a remarcat prin calitatea producției și direcția cinematografică, unic în peisajul muzical de streaming, cu 3200 de bilete vândute online.

Trupa Vama este formată din: Tudor Chirilă - voce, Eugen Caminschi - chitară, Gelu Ionescu - claviaturi, Lucian Clopo - tobe, Dan Lucian – bas.

Citește în continuare

Muzică și film

Vama lansează filmul documentar "Regii pandemiei"

În 2020, la Arenele Romane, trupa Vama a oferit singurul concert al unei formații românești pe una dintre cele mai mari scene din București. Povestea acestui concert este prezentată în filmul documentar "Regii pandemiei", regizat de Mihai Dragolea.

Publicat

pe

VAMA în concertul About Us de la Arenele Romane pe 21 septembrie 2018 │ FOTO: Alexandru Drăgoi / InfoMusic.ro

Vara anului 2021 reprezintă o gură de aer după un an neașteptat, care a schimbat cursul vieții tuturor. A fost o perioadă grea, mai ales pentru artiștii care se hrănesc cu muzica și cu reacțiile publicului, cu vibe-ul de pe scenă și cu energia pe care le-o oferă un concert LIVE.

Anul trecut, la Arenele Romane, trupa Vama a oferit singurul concert al unei formații românești pe una dintre cele mai mari scene din capitală. Bucuria fanilor a fost de nedescris, bis-urile au fost cerute de cei prezenți, iar Tudor Chirilă și colegii au oferit un spectacol care să suplinească toată absența de pe scenă.

Povestea acestui concert a fost surprinsă în imagini de către Mihai Dragolea, regizorul filmului documentar Regii pandemiei. Începând cu miercuri, 14 iulie și până vineri, 16 iulie, producția poate fi urmărită, în exclusivitate, pe VOYO.

Tudor Chirilă: "Indiferent de condiții, raportul artistului cu publicul său nu se va schimba. Poate ăsta este cel mai mare câștig imortalizat în "Regii Pandemiei""

"Colaborarea cu Mihai Dragolea s-a născut din dorința de a documenta o situație fără precedent cu care nu credeam că ne vom întâlni vreodată: Vama a fost singura trupă care a susținut un concert la Arenele Romane în vara lui 2020. Mihai spune cu umor și multă dinamică povestea unui concert care a devenit complicat și special în contextul restricțiilor, fricilor și incertitudinii care dominau percepția publică anul trecut, în vară.

Cred că valoarea acestui document va crește peste ani, pentru că e în firea lucrurilor să uităm și amintirile despre cât de surprinși am fost de această pendemie de Coronavirus se vor estompa în timp. Pentru noi, acest documentar e și garanția faptului că nu vom uita. E și puțin din mândria că am fost singuri cu temerile noastre și că am reușit să susținem acel concert în fața a 350 de alți curajoși care doreau un strop de normalitate.

Așa cum privim noi documentarul sunt multe momente emoționante în cele treizeci de minute și cred că filmul mai vorbește despre ceva: indiferent de condiții raportul artistului cu publicul său nu se va schimba. Poate ăsta este cel mai mare câștig imortalizat în Regii Pandemiei."

Trupa Vama este una dintre formațiile care s-a reinventat încă de la începutul pandemiei, oferind evenimente memorabile, precum Absolvirus, VAMAFEST (primul festival digital al unei trupe din România) sau VAMA deschide VAMA, cele două concerte de la apus și de la răsărit, transmise via streaming direct din Vama Veche, care le-au dat ocazia fanilor să se bucure de muzică și să-și găsească speranța că totul va reveni la normal.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< sept. 2021 >>
lmmjvsd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Trending