Urmărește-ne în Social Media

rock

Delta Pe Obraz: "[...] muzica e cea mai înaltă artă și ocupă cel mai mult teren în sfera creației" - INTERVIU

Originară din Republica Moldova, Delta Pe Obraz are o poveste muzicală demnă de ascultat. De la tematica versurilor și liniile melodice, până la sesiunile și concertele live, formația reușește să se facă remarcată și să atragă ascultători. Cel mai recent demers în acest sens a fost un concert în Expirat pe 12 martie, ocazie cu care Gheorghe Gușan, solistul trupei, ne-a prezentat mai multe din universul creativ Delta Pe Obraz. Te invităm să citești interviul.

Publicat

pe

Delta Pe Obraz
Delta Pe Obraz │ FOTO: Pogo Photography

Prefață Delta Pe Obraz

Delta Pe Obraz este o trupă de rock alternativ, ce a luat naștere în Chișinău, Republica Moldova. Din componență fac parte Gheorghe Gușan (voce), Gelu Argint (chitară electrică), Andrei Glăvan (chitară acustică), Iulian Bulgaru (chitară bass), Seva Peev (tobe) și Dan Durbală (pian).

Capitolul I - Originile Delta Pe Obraz

Formația Delta Pe Obraz a fost fondată în 2016 de doi colegi de la actorie - Gheorghe Gușan și Cristian Chirilă. S-a pornit de la aruncarea unor poezii pe niște acorduri de chitară, muzica oscilând între poetry rock și poetry folk. Un punct de cotitură l-a avut concursul național POT MUSIC 2018, atunci când s-au alăturat alți doi membri, având pretenții de indie rock.

InfoMusic: Delta Pe Obraz a luat naștere ca o joacă, de la aruncare unor poezii pe acorduri de chitară. Cât de importantă este această atitudine "de joacă" și cum poate fi ea menținută când lucrurile devin serioase? Mulți artiști se pot pierde încercând să satisfacă cerințe externe și pot uita să facă muzică (și) pentru ei.

Gheorghe Gușan: Jocul acesta este vital, așa mi se pare. Entuziasm, dorință nebună, plăcerea de a face muzică, de a te juca cu ea, de a-ți canaliza stările - asta e direcția. Toate astea îmbinate cu multă muncă și multă analiză. Unicul "judecător" ești tu, în cazul că ești sincer cu tine. Înțeleg că acum este greu, mai ales pe piața românească. Sunt câteva tendințe stupide, după care foarte mulți se iau.

Se întâmplă ceea ce suna în întrebare: "uiți să faci muzică (și) pentru tine". Faci CEVA direcționat de CINEVA, pentru ALTCINEVA. Adică ești ca la job, că nu prea văd diferențe. Dacă muzica se ia ca un job, acolo s-a cam încheiat treaba. Muzica necesită vibrație vie, care 2 săptămâni poate lipsi, ca apoi să ai un val, încât să nu știi ce să faci cu el. Inspirația nu are întrerupător și nu poate fi generată forțat.

Poate e o prostie tot ce e scris mai sus. Cel puțin așa funcționăm noi. Poate sunt proiecte care au algoritmul lor propriu, care este opus metodei noastre. Mai este o nuanță. Suntem la început. Poate peste 5 ani, o să-ți răspund cu totul în alt mod.

InfoMusic: Tot legat de originea trupei, Delta Pe Obraz a fost fondată de doi colegi de la actorie. În ce măsură a ajutat acest background actoricesc la identitatea și dezvoltarea formației?

Gheorghe Gușan: Muzica și actoria se completează în cel mai frumos mod. Principiile sunt cam aceleași - ai o trupă - care respiră cu aceeași idee - care vrea să spună ceva lumii - dacă unul din elementele trupei nu funcționează, asta dărâma schema. Soluții nu sunt multe, ori accepți această distrugere, ori lichidezi elementul.

Actoria ne ajută la partea emoțională a pieselor. Actoria nu ne permite să cântăm despre sarmale sau despre veselia nunții. Fiecare piesă trebuie să aibă o istorie, o dramaturgie a ei. Doar așa omul poate fi molipsit. Fiind actor și având experiență scenică, mai știu ce înseamnă ținerea publicului (cu mici excepții).

InfoMusic: Ați avut o perioadă în care ați cântat pe stradă. Cum este viața unui artist stradal?

Gheorghe Gușan: Am ajuns acolo să cântăm absolut întâmplător. Aveam nevoie de niște bănuți pentru vreo bere, două. Am luat pălăria și chitara, și am plecat.

Strada cred că te învață cea mai simplă lege a muzicii. Muzica, înainte de toate, este muzică și nicidecum altceva. În stradă nu ai producție și efecte, dar ai o chitară și o voce. Atât. Strada adaugă experiență în "a nu ceda". Trebuie să cânți încontinuu. Mereu la înălțime. Nu se știe cine poate trece pe stradă. E și un test de rezistență. E loc de rupt multe strune, e și loc de rupt vocea. E și un loc în care înțelegi unde trăiești. La care melodii oamenii se opresc, ce preferă, care melodie o cer la bis. Partea asta e tristă.

InfoMusic: Denumirea trupei vine de la noțiunea geografică "deltă", dar raportat la oameni. Așa cum un râu se revarsă într-o mare, noi ne revărsăm în Cosmos. O metaforă frumoasă care m-a dus cu gândul la ideea că ne revărsăm în muzică, Universul având propriile frecvențe și sunete. Cum ar arăta pentru tine o lume fără muzică?

Gheorghe Gușan: O lume creată din start fără muzică ar fi tristă, dar noi pur și simplu nu am ști despre asta.

Altă chestie ar fi dispariția muzicii acum. Nu știu cum, dar să admitem. Să admitem că nu mai circulă sunetul sau că toată lumea a asurzit. Cred că ani la rând asta ar fi o catastrofă, doar că această catastrofă ar naște altceva. Omul are nevoie de creație și are nevoie de a crea. Posibil din lipsa auzului s-ar dezvolta arta scrisului sau arta vizuală. E greu de presupus. Cert e că muzica e cea mai înaltă artă și ocupă cel mai mult teren în sfera creației. Însăși această formă generează alte forme. Nu toți pictează, nu toți scriu, dar toți ascultă muzică, indiferent de context.

Mai este o variantă, mai puțin pesimistă. Lipsa muzicii ne-ar face să fim mai atenți la liniște.

Capitolul II - Sursele de inspirație și procesul de creație a muzicii Delta Pe Obraz

La scurt timp după ce s-a închegat noua formulă, Delta Pe Obraz a lansat melodia "MOARTE" și a susținut primul concert pe 8 martie 2020 la Chișinău. Muzica lor se apropia tot mai mult de rock-ul alternativ și pop rock. Odată cu începerea războiului din Ucraina, Delta Pe Obraz nu a întârziat să-și exprime solidaritatea prin lansarea piesei "După război". A urmat un al doilea concert pe 6 mai 2022, încununat de o altă lansare - "Amanta".

InfoMusic: Piesele lansate până acum sunt intense, "întunecate" și trezesc diverse stări, de la melancolie, la durere. Este suferința o sursă de inspirație mai ofertantă decât emoțiile optimiste?

Gheorghe Gușan: Este iarăși o chestie de selecție. În Delta Pe Obraz nu sunt oameni depresivi și introverți. Despre asta am ales noi să cântăm. Despre veselii, nunți și cumetrii, se găsesc destui să cânte. Dacă stăm și ne gândim cred că nu suntem apți să facem o muzică veselă. Iertați-ne neprofesionalismul. (râde).

Poate suferința este mai ofertantă pentru muzicieni, pentru că are o altă încărcătură energetică. Mai este și scopul, pe care ni-l punem. Vrem prin muzica noastră să dăm întrebări oamenilor și să-i punem în fața propriilor interpretări.

InfoMusic: Cum ia naștere o piesă, aveți o anumită "rețetă" pe care o respectați?

Gheorghe Gușan: Nu există nici o rețetă. Chiar dacă ar exista, nu v-am spune-o. Asta e informație intimă și riscantă pentru alții. Chiar și lipsa unei rețete, e tot o rețetă.

Cu cât ești mai distanțat de rețetele altora, cu atât șansa să o găsești pe a ta devine mai mare. Muzica înseamnă studiu și metamorfozare.

InfoMusic: Ce alți artiști vă inspiră?

Gheorghe Gușan: Cred că sunt prea mulți. Să nu-i supărăm pe unii, menționându-i pe alții. Cert e că ascultăm multă muzică, genuri diferite și pe lângă asta mai suntem și noi foarte diferiți. Când între membrii trupei există o diferență de vârstă de aproape 20 de ani, vă dați seama ce mix este: Rap cu Indie, Rock cu Jazz etc

Am făcut un mic sondaj și iată ce răspunsuri am primit:

Gheorghe - The Retuses, Leonard Cohen

Andrei - James Blake, Pharell Williams

Dan - Pornofilmy, Travka

Gelu - RHCP, Tyler the Creator

Iulian - Tyler the Creator, Puma Blue

Seva - Nate Smith, The Neptunes

De aici ia naștere și muzica noastră. Fuziune de stiluri și evitarea blocării într-un anumit stil. Asta e riscant și nu mai este autentic. E nevoie de libertate în creație.

InfoMusic: Delta Pe Obraz a început cu poezie și continuă la fel. Versurile sunt poetice, sunt metafore și povești cu substrat, iar fiecare ascultător are libertatea de a interpreta muzica voastră în conformitate cu experiențele proprii. Din punctul tău de vedere, ce poet sau poezie este must read?

Gheorghe Gușan: Nimeni nu a definit poezia bună și poezia rea. Asta e decizia cititorului. Important este ca versul să te miște cumva. Același vers poate lăsa pe cineva rece și poate aduce la lacrimi pe altul. Bacovia nu e mai bun decât Minulescu sau invers.

Concluzie: trebuie citit tot și de ales ce-i al tău.

Capitolul III - Parcursul concertistic și planurile muzicale ale trupei Delta Pe Obraz

Portofoliul muzical a fost completat de piese ca "Minte-i Frumos", "Epitaf", "Nu Mă Ating" și "Fluturi", cel mai recent single, lansat pe 20 februarie. Data de 20 are o semnificație aparte, Delta Pe Obraz începând o tradiție din a lansa câte o piesă în această zi a fiecărei luni. Trupa are în plan și un album care va cuprinde melodiile lansate până acum, precum și apariții live. Recent, Delta Pe Obraz a urcat pe scena din Expirat, într-un concert ce s-a bucurat de reacții pozitive din partea audienței.

InfoMusic: Cum vă simțiți pe scenă, cum doriți să se desfășoare un concert semnat Delta Pe Obraz?

Gheorghe Gușan: În mod ideal un concert Delta trebuie să fie un trip, un film neîntrerupt. Concertul ar trebui să ducă ascultătorul/spectatorul într-o metarealitate --- noi îi oferim instrumente și posibilități, restul îi aparține lui. Apropo, de spectatori. Un factor important. Un concert ideal ar porni de la faptul că toți cei prezenți să fie pentru noi acolo. Nu pentru beri sau alt artist, ci pentru noi.

Legat de construirea acestui "delta-trip", sunt multe nuanțe. Am vrea tehnic să fim dotați la cel mai înalt nivel, referindu-mă la sunet. Lumea totuși pentru asta vine. Un sunet amplu și închegat e 50% din succesul concertului.

Pe lângă asta am vrea să aducem scenografie în scenă, pentru a completa imaginea/conceptul pe care ni l-am propune în cadrul acelui concert. Nimic nu trebuie să fie pur și simplu. Show-ul de lumini, desigur, trebuie să respire în același ritm cu muzica. Asta dă o pulsație comună întregului concert. Asta face lumea să fie acolo și doar acolo.

Dacă am aduna - un concert Delta trebuie să fie un generator constant de stări. Plânsete, râsete, isterii - dar parte din aceeași poveste.

InfoMusic: Cu ce muzician v-ați dori o colaborare?

Gheorghe Gușan: Ar fi două metode, cred. Fie ne aliniem cu cei din nișa noastră - The Mono Jacks, Om La Lună, Luna Amară, Coma, Fluturi Pe Asfalt, Implant Pentru Refuz - cred că ar fi un schimb bun de energie și de experiență. Prin asta sunt frumoase colaborările, pentru că se "fură" și se duce acasă.

Altă schemă ar fi artiști din cu totul alte sfere, ca să fim scoși din zona de confort și să vedem ce soluții ne vin în cap. O îmbinare a genurilor mereu sună interesant. În contextul ăsta ne-ar interesant să lucrăm cu Subcarpați, Omu Gnom, Deliric, Dora Gaitanovici, poate chiar și Irina Rimes sau The Motans.

Cu toate astea un loc aparte în sufletul meu de vocalist, îl are Alexandrina Hristov. Nu pentru că e basarabeancă de a noastră, dar pentru că este Alexandrina. Ceea ce spuneam mai sus de film sau trip, mă duce cu gândul la ea. Poate ajungem să colaborăm cândva.

InfoMusic: Care sunt planurile muzicale pentru Delta pe Obraz?

Gheorghe Gușan: Planurile sunt mari, dar dependente de noi. În 2022 am făcut cunoștință cu o echipă de oameni minunați, care ne-au propus o colaborare. E vorba de BandBook. Marele concert (pentru noi) de la Expirat din 12 martie este meritul lor. Și iată, alături de ei, facem planuri de viitor. Viitor îndepărtat pentru noi cei care obișnuiam să funcționăm pe termen scurt. Acum e primăvară, dar deja avem book-uit un concert în septembrie în București și câteva discuții pentru niște festivaluri - lucru nou pentru noi.

Se duc tratative cu muza, pentru un album. Experiența arată că albumul cântărește mult în cariera unei trupe. Legat de album se schițează datele pentru un tur de lansare și promovare. Deci următorul an îl dedicăm albumului și "cuceririi României". Avem nevoie de cât mai multe concerte, ca să fim ascultați live, pentru că așa poți convinge omul și așa îl poți lăsa cu o impresie.

Pe lângă asta, vrem să vedem până când ne ținem cu lansările pe data de "20". Merită, nu merită. Poate facem o pauză etc.

Comentează

rock

RITM(ul) COLOR al trupei Delta Pe Obraz: "Sinceritatea în muzică e foarte valoroasă, în ultima vreme"

Delta Pe Obraz ne dă avânt să ne colorăm mintea, cu fiecare pulsație de pe albumul de debut, "RITM COLOR". Este un material personal, ce cuprinde melodii armonioase, dure, neșlefuite, cu versuri ce încapsulează adevăruri dureroase. Trupa ne-a introdus în universul acestui disc muzical printr-un interviu disponibil de citit mai jos.

Publicat

pe

Delta Pe Obraz
Delta Pe Obraz │ FOTO: Andrea Stanciu

Pentru Delta Pe Obraz, albumul "RITM COLOR" este un studiu asupra propriei identități. Discul conține atât elemente din copilăria trupei, cu motivele unui rock classic alternativ, cât și elemente care pun temelia unei tranziții în lumea sunetelor electronice. Fiind primul album, s-a mizat pe calitate și nu pe cantitate. Materialul are o dramaturgie bine construită, astfel încât fiecare piesă să devină continuarea precedentei.

Formația a prezentat noul disc în cadrul unui turneu cu evenimente în mai multe orașe din țară. "RITM COLOR" s-a auzit în Galați, Constanța, Sibiu, Craiova, Timișoara, Bacău, Iași, Suceava, Rădăuți, București, Chișinău, Cluj-Napoca.

Mai mult, trupa urmează să lanseze în curând și un videoclip muzical, pregătit pentru piesa "Ritmul meu color". Materialul va putea fi urmărit pe 16 aprilie, în Control, în cadrul unui concert special marca Delta Pe Obraz.

Interviu Delta Pe Obraz despre albumul "RITM COLOR":

InfoMusic: "RITM COLOR" este albumul vostru de debut, iar despre premierele din viața noastră se spune că ele nu se uită niciodată. Cum vedeți acest material, sunteți mulțumiți de această reușită în discografia voastră?

Delta Pe Obraz: Cu siguranță această perioadă va deveni una memorabilă, pentru că a fost una extrem de diversă la toate capitolele. Asta a și generat forma, stilul și consistența albumului. Suntem siguri că "RITM COLOR" nu va fi primit unanim. Asta a fost una din mize. Era inevitabil ca evenimentele din trupă - iubiri, despărțiri, schimbări în percepție, realizări, dezamăgiri - să nu-și aducă impactul în muzica pe care o facem.

În contextul ăsta, putem spune că suntem mulțumiți de ceea ce am reușit să creăm, pentru că am obținut un album autobiografic sau, cel puțin, unul care vorbește mult despre noi. Sinceritatea în muzică e foarte valoroasă, în ultima vreme.

InfoMusic: "RITM COLOR" este un album care vorbește, printre altele, despre identitate, lupte interioare și frica de a defila cu propria autenticitate și vulnerabilitate. Cum ați pornit în această călătorie muzicală și cum simțiți că sunteți acum, că s-a încheiat?

Delta Pe Obraz: În această călătorie am pornit fără a fi știut. Nu ne-am împotrivit "valurilor".  Totul a început de la primele concerte în România, după care să urmeze festivalurile - ăsta era un semn al unei nevoi de a ne maturiza și de a ne asuma responsabilități. Albumul este doar un rezultat, să zicem, palpabil - adevărata esență trebuie simțită.

Această "călătorie muzicală" de fapt nu s-a încheiat. E o perioadă de tranziție la o etapă mai asumată și mai curajoasă. Am terminat turul de promovare a albumului, care este epilogul acestei perioade. Poate e cazul să mergem mai departe aspirând la scopuri mai mari? Sau ar fi cazul să mai rezolvăm ceva ce s-a trecut cu vederea? E un continuu proces de căutare pentru a evita rătăcirea.

InfoMusic: Care a fost prima piesă scrisă pentru "RITM COLOR" și ce rol a jucat ea în imaginea completă a albumului?

Delta Pe Obraz: Prima a fost "LIMPEDE", dar ea era deja lansată. Am pus-o pe album pentru că a rezonat cu întreaga imagine. Nu putea lipsi de pe album.

Dacă omitem "LIMPEDE", prima a fost "INVITĂ-MĂ ÎN CASĂ". Faptul că a fost prima se vede prin ce e abordat. Nuanțe din Delta Pe Obraz 2021-2022 - adică IUBIREA. Nu ne-am fi permis s-o omitem. Necesitatea vitală de a fi iubit și a dărui iubire doar "omului tău". Piesa asta s-ar numi "ne repetăm, dar sub altă formă". "INVITĂ-MĂ ÎN CASĂ" a avut două roluri. De a da impulsul acestui album și de a epuiza subiectul unei iubiri puerile. Asta și s-a întâmplat, au urmat "ALT NUME", "CARNE", "CALCI" - 3 piese absolut diferite din toate punctele de vedere.

InfoMusic: Din paleta vastă de stări emoționale pe care le trăim de-a lungul existenței noastre umane, aleg furia, melancolia, anxietatea, dorul, iubirea și pacea. Ce culoare ați atribui fiecăreia dintre acestea?

Delta Pe Obraz: E o întrebare aproape intimă, de asta nu ne permitem să răspundem :))).

Am putea cu siguranță să afirmăm că mereu ai această paletă cu tine și în tine. Asocierea unei stări cu o anumită culoare diferă de la zi la zi, poate chiar de la oră la oră.
Ești viu și ai un ritm deloc constant. Azi furia poate să-ți șoptească un violet, iar mâine să ți se asocieze cu un negru infinit. Uneori alegi tu cum să te simți, alteori trebuie să te lași abuzat de propriul creier în accesele lui de sinceritate. Poate sunt și oameni care nu știu ce înseamnă un verde cald.

InfoMusic: În perioada în care ați lucrat la album, v-ați confruntat cu blocaje creative și cum le-ați depășit, în cazul în care au apărut?

Delta Pe Obraz: Blocajele cel mai des întâlnite erau legate de producție. Fiecare decizie trebuia să fie bine gândită și să capete sens în cadrul întregului album. Un exemplu ar "INTRO" și "OUTRO", în care nu sunt versuri clasice, ci două manifeste - unul care oferă o expoziție și ultimul care trage cortina.
Totul devine simplu în creare, producție, mix, master etc, când nu o iei prea serios (în sensul bun). E un soi de regim FĂRĂ RESPONSABILITATE. Acest regim sporește creativitatea și nu te mai simți presat de preconcepții.
Cu acest album nu ne-am propus să spargem gura târgului, ci ne-am propus să ne manifestăm în cele mai sincere culori.

Copertă album "RITM COLOR"

Copertă album "RITM COLOR" │ FOTO: Delta Pe Obraz www.facebook.com

InfoMusic: "RITM COLOR" este lansat și sub formă de CD, iar coperta albumului nu are cum să nu miște privitorul în vreun fel. Cum a luat naștere această idee de prezentare și cu cine ați colaborat pentru a o aduce la viață?

Însăși istoria coperții e o istorie atât de contextuală cu "RITM COLOR". De asta s-a ocupat Gheorghe Gușan. În căutarea unei coperți perfect încadrate în album, s-a dovedit că acea fotografie exista deja de doi ani. Făcută cu altă ocazie, nepredestinată pentru un cover, dar totuși atât de potrivită cu filmul albumului.
Legat de albumul pe CD, e colaborare multilaterală. Pe un mal este DEEPSHEETREC (hub artistic) direcționat de Andrei Glăvan - responsabil ca albumul să transmită exact ceea ce a vrut să spună trupa. Pe alt mal se află echipa BandBook - Bogdan Munteanu și Cristina Choleva - oamenii cu care am lucrat la producția CD-urilor, am stabilit strategii de promovare, ne-am dat frâu liber în a decide să facem cum vrem noi.

În perioada aceasta tocmai ce avem în plină desfășurare o campanie de presale a albumului pe suport vinil. Susținătorii campaniei pot comanda în avans mai multe produse promoționale și pachete, astfel contribuind la a duce mai departe visul nostru. Pe lângă scopul principal - vânzarea vinilurilor - campania include pre-comenzi de CD-uri cu două piese bonus, nemaiauzite, tricouri, tote bags, bilete pe viață la concertele Delta Pe Obraz, pachete de cărți poștale handmade realizate de membrii trupei și pachete care includ toate cele menționate. Campania de pre-sale are loc online, prin intermediul platformei Consolid8.

InfoMusic: Albumul a beneficiat de un turneu de promovare, cu evenimente în mai multe orașe din țară. Care sunt provocările aduse de un turneu muzical?

Delta Pe Obraz: Turul a luat sfârșit. Un tur foarte divers la toate capitolele - public, condiții, starea noastră fizică și emoțională etc. În aproape o lună am învățat cum să cântăm în fața a 30 de oameni la fel de implicați de parcă am cânta în fața a 1000 de oameni.

Fiecare concert a fost încă un pas spre un show mai bun. Am schimbat ordinea pieselor, am schimbat numărul lor, am adăugat detalii care să ne facă show-ul mai integru.

De menționat că foarte multe se datorează modului în care este setată toată echipa. Dacă te setezi să vii din tur cu milioane și foarte odihnit, atunci nu te mai porni. Noi ne-am asumat un risc enorm, dar datorită implicării fiecăruia am reușit să ajungem în toate orașele propuse.

Au fost și situații în care eram la un pas să anulăm concertul, dar… tot ce am spus mai sus. Pentru o trupă tânără ca noi, o astfel de experiență - intensă emoțional, dar comprimată ca timp - e un test foarte bun. Recomandăm.

InfoMusic: Ce cântece de pe noul album ați alege să interpretați în concert și de ce?

Delta Pe Obraz: Toate cântecele de pe album sunt cântate. Cum adică de ce? :))))))).

InfoMusic: Cum credeți că ascultătorii voștri vor reacționa la noile piese? Aveți anumite așteptări în legătură cu impactul lor muzical?

Delta Pe Obraz: Nu ne creăm așteptări. Acționăm în dependență de ce ne oferă prezentul.

Înainte de a fi publicat albumul, am mai dat unor oameni apropiați să asculte. Părerile sunt foarte diferite la capitolul "hiturile albumului". Asta ne bucură enorm. Asta înseamnă că fiecare o să-și găsească un "hit" al lui, corespunzător propriului ritm color.

InfoMusic: Acest interviu s-a concentrat pe albumul vostru și mă gândeam să încheiem în aceeași notă, vorbind tot despre materiale discografice. Ce discuri muzicale v-au cucerit în ultima perioadă și le-ați recomanda și cititorilor noștri?

Delta Pe Obraz: Ultimele albume de la:

  • Asaf Avidan
  • Puma Blue
  • Arctic Monkeys
  • Red Hot Chili Peppers
  • BadBadNotGood
  • Tyler, The Creator
Citește în continuare

Trending