Urmărește-ne în Social Media

rock

Teodora Moroșanu (Rockabella) spune povestea fiecăruia dintre noi în videoclipul "Iată-ne aici": "Credem foarte tare în universalitatea experiențelor care ne transformă"

Pandemia ne-a schimbat viața radical, punând în fața noastră o oglindă în care nu ne-a fost ușor să ne privim. Adevărul a fost, însă, confruntat, iar acum "Iată-ne aici", acceptând ce ni se întâmplă, după cum Rockabella descrie atât de bine în versurile noului single al trupei. Vorbind cu vocalista Teodora Moroșanu am înțeles cât de fragili suntem cu toții și, totodată, cât de puternici, atunci când reușim să spunem lucrurilor pe nume și începem să ne vindecăm. Fiecare dintre noi are câte un colac de salvare. Al Teodorei a fost muzica.

Publicat

pe

Artwork-ul noului single Rockabella, ”Iată-ne aici”
Artwork-ul noului single Rockabella, ”Iată-ne aici” │ FOTO: Cristina Oltean

InfoMusic: Bună, Teodora! Am să încep cu o întrebare cu care mulți dintre noi deschidem adeseori o conversație, făcând-o, însă, mai mult dintr-o convenție socială, fără a conștientiza cât de important e de fapt răspunsul. Ce mai faci?

Teodora (Rockabella): Bun găsit! Ai dreptate, pare o întrebare banală, dar răspunsul ei, mai ales acum, e foarte important. Iar al meu este că acum sunt bine. Am trecut printr-un an foarte greu, din multe puncte de vedere, nu doar eu, ci întreaga trupă. Am trăit multe provocări și momente pentru care simțeam că nu eram absolut deloc pregătiți și astfel e cu atât mai important faptul că acum suntem bine. Și mai ales suntem fericiți și recunoscători că putem scoate un single nou.

Teodora Moroșanu: "Cineva a zis că oamenii gândesc în metafore, dar învață din povești. Noi ne folosim de povești pentru a arăta cât de asemănători suntem de fapt"

InfoMusic: Am ascultat noul single Rockabella - Iată-ne aici - și am regăsit în versuri povestea multora dintre noi. Am simțit totodată dorința unei descătușări, a unei schimbări de paradigmă. Ce anume a declanșat nevoia de a compune o astfel de piesă?

Teodora (Rockabella): În primul rând mă bucură mult că te-ai regăsit cumva în poveste. Noi credem foarte tare în această universalitate a experiențelor care ne transformă. Cineva a zis că oamenii gândesc în metafore, dar învață din povești. Noi ne folosim de povești pentru a arăta cât de asemănători suntem de fapt și astfel cât de ne-singuri. "Iată-ne aici" e despre confruntarea cu un adevăr pentru care nu eram pregătiți, dar și despre reconstruire și vindecare, așa cum se poate, cu cicatrice cu tot.

InfoMusic: Care a fost momentul T zero în procesul de compoziție și cu ce ați început? Au apărut întâi versurile, sau ați pornit de la o linie melodică?

Teodora (Rockabella): Au apărut simultan versurile și linia melodică. Orchestrația și toate celelalte straturi au venit mult mai târziu. A fost genul ăla de cântec care pare că vine dintr-o dată, dar de fapt, a stat ascuns undeva foarte multă vreme, așteptând momentul potrivit. Interesant e că într-o seară, povestindu-le colegilor de trupă amintirea de la care a pornit cântecul, ne-am dat seama că fiecare dintre noi a trăit ceva foarte asemănător cam pe la aceeași vârstă. A fost un moment "a-ha" și am realizat că piesa un are ceva special.

InfoMusic: Cât a durat șlefuirea melodiei și cine a compus partea de chitară de la final, care subliniază, în opinia mea, și mai bine mesajul piesei?

Teodora (Rockabella): Piesa a fost construită în mai multe iterații. Chiar am cântat-o live în câteva concerte, să vedem cum "curge" în live și dacă transmite ceva publicului. Ne-au luat câteva luni bune să o aducem la forma de acum. Despre partea de chitară de la final, ai dreptate, și nouă ne place foarte mult. A fost compusă de Ștefan Mustață, chitaristul nostru.

InfoMusic: Ai povestit pe blogul tău ce dificultăți ați întâmpinat la realizarea artwork-ului pentru acest single. Cum au decurs filmările videoclipului? A fost tot o poveste cu peripeții?

Teodora (Rockabella): Înainte să povestesc de clip vreau să-i mulțumesc Cristinei Oltean (Elegantly Tasted) pentru determinarea ei incredibilă. Pozele pe care ni le-a făcut de la distanță sunt bestiale și artworkul a ieșit mai bine decât speram.

 • Andrei Ilie (Rockabella)

  Andrei Ilie (Rockabella)

 • Alina Horezu (Rockabella)

  Alina Horezu (Rockabella)

 • Ștefan Mustață (Rockabella)

  Ștefan Mustață (Rockabella)

 • Bogdan Diaconeasa (Rockabella)

  Bogdan Diaconeasa (Rockabella)

 • Teodora Moroșanu (Rockabella)

  Teodora Moroșanu (Rockabella)

 • Bogdan Moroșanu (Rockabella)

  Bogdan Moroșanu (Rockabella)

 • Andrei Ilie (Rockabella)
 • Alina Horezu (Rockabella)
 • Ștefan Mustață (Rockabella)
 • Bogdan Diaconeasa (Rockabella)
 • Teodora Moroșanu (Rockabella)
 • Bogdan Moroșanu (Rockabella)

Filmarea videoclipului a mers foarte bine, deși a trebuit să ne schimbăm planurile de câteva ori din cauza capriciilor vremii de Aprilie (clipul este filmat integral la exterior). Dar când ai lângă tine oameni atât de muncitori, creativi și dedicați, nu are cum să nu iasă bine.

Videoclipul a fost regizat de Leyah cu imaginea lui Florin Marica și montajul lui Răzvan Ilinca, aceiași oameni magici din spatele clipurilor "Steagul Alb" și "Arată-te". În videoclip apare Liviu Romanescu, un actor și un om minunat, pe care l-ați văzut în clipul nostru, "7 Minute".

VIDEOCLIP: Rockabella - "Iată-ne aici"

InfoMusic: Cât de mult te-a ajutat muzica în perioada pandemiei? A fost un bun confident?

Teodora (Rockabella): Cred că am înțeles cât de mult înseamnă muzica pentru mine, abia acum, în pandemie. Am renunțat la jobul corporate de mai bine de doi ani și mi-am dedicat aproape tot timpul trupei, dar acum, în lunile astea, am înțeles cumva de ce o fac. Când nu mai există inerția plecărilor, euforia festivalurilor sau adrenalina concertelor, și totuși ceva te cheamă zi de zi înapoi la muzică, la versuri și la povești, știi că faci ce trebuie. Muzica mi-a fost mai mult decât un confident, mi-a fost colac de salvare.

Teodora Moroșanu: "Viața nu e atât de ancorată pe cât credem (...) Ce putem face, cred eu, este să luăm zi după zi, fără să privim prea mult nici în trecut și nici spre viitor, să fim aici, acum"

InfoMusic: Orice criză provoacă instabilitate, imprevizibilitate. Pe ce ne putem baza, totuși, atunci când traversăm astfel de perioade?

Teodora (Rockabella): Asta e problema cu instabilitatea, că nu știi pe ce te mai poți baza, de fapt. Și această nevoie de a fi ancorați în ceva ne creează multă anxietate. Viața nu e atât de ancorată pe cât credem…iată-ne aici, nu? Învățând moduri noi de a fi într-o situație în care nu ne-am imaginat niciodată că vom ajunge. Ce putem face, cred eu, este să luăm zi după zi, fără să privim prea mult nici în trecut și nici spre viitor, să fim aici, acum. Iar când apare teama, căci va apărea, să o rostim cu voce tare. Își cam pierde din putere când e spusă cu voce tare.

InfoMusic: Cum pot fanii Rockabella să vă susțină în această perioadă complicată pentru toți, dar în special pentru artiștii independenți?

Teodora (Rockabella): Cel mai de preț ajutor acum ar fi să comunice cu noi: să ne spună părerea despre piesă, despre videoclip, să ne împărtășească poveștile lor, dacă simt să o facă, să ne lase impresiile lor despre postările din blog, despre poze, despre orice vor ei, și mai ales să dea mai departe muzica noastră altor oameni care ar putea să aibă nevoie de ea. De asemenea, dacă își doresc să ia un pic din Rockabella cu ei, pot găsi merch-ul nostru pe shop-ul online.

Teodora Moroșanu: "Nu asculta la căști, pune pe boxe dacă poți, lasă muzica să cuprindă tot spațiul din jurul tău. Închide ochii și dă-ți trei minute să auzi și să simți totul"

InfoMusic: Ce urmează pentru voi în perioada următoare? Ce proiecte/lansări aveți în plan?

Teodora (Rockabella): Lucrăm la piese noi așa că plănuim să mai lansăm un single în această vară, urmând apoi să ne pregătim de lansarea noului album. Nu știm încă ce formă vor avea aceste momente, dar sperăm din tot sufletul să le putem cânta live, în fața publicului.

InfoMusic: Cum ne recomanzi să ascultăm noul single Rockabella? Creează setup-ul perfect pentru noi, cei de acasă.

Teodora (Rockabella): Ce întrebare faină! Ești în locul tău preferat de acasă, poate în fotoliul tău cel mai confortabil, cu un pahar de vin bun sau o ceașcă cu ceai. Nu asculta la căști, pune pe boxe dacă poți, lasă muzica să cuprindă tot spațiul din jurul tău. Închide ochii și dă-ți trei minute să auzi și să simți totul.

Despre Rockabella

Rockabella îmbină influențe art-rock, alternative și indie-pop cu inserții de neașteptat. Dar cel mai mult îmbină trăiri. Acele secunde în care te oprești și nu înțelegi ce se întâmplă cu tine. Acel punct de liniște care se dizolvă în melodie, armonie și ritm. Fiecare cântec aprinde lumina asupra unei clipe trăite cu putere și o îmbracă în povestea infinită de dinaintea și din urma ei.

Din componența Rockabella fac parte: Teodora Moroșanu (voce), Andrei Ilie (tobe), Bogdan Diaconeasa (bass), Ștefan Mustață (chitară), Alina Horez (vioară), Bogdan Moroșanu (producție, sunet).

Comentează

pop, rock

Teodora Moroșanu (Rockabella): "Suntem acum într-o etapă în care vrem să venim cât mai aproape de fanii noștri și să vorbim aceeași limbă"

Rockabella vine în atenția ascultătorilor cu o nouă compoziție muzicală ce abordează o tematică complexă. Intitulată "Scut și Armă", piesa vorbește despre explorarea puterii feminine, cu toate fațetele sale. Despre această melodie, dar și despre videoclipul care o va acompania am stat de vorbă cu Teodora Moroșanu, solista trupei.

Publicat

pe

Teodora Moroșanu (Rockabella)
Teodora Moroșanu (Rockabella) │ FOTO: Anemona Petrică www.facebook.com

"Scut și Armă" expune ascultătorilor un caleidoscop de stări și experiențe resimțite parcă mai intens de colectivul feminin. Vulnerabilitatea, creativitatea și sensibilitatea se împletesc cu forța, curajul și rezistența, pictând o imagine cât se poate de autentică a feminității.

Noua piesă semnată Rockabella este acompaniată de un videoclip ce înfățișează 20 de femei din diverse domenii creative: artiste, DJ de radio, oameni de comunicare, prezentatoare TV etc. Materialul va fi prezentat în premieră pe 27 februarie, în cadrul unui concert din Expirat Halele Carol.

Rockabella îmbină influențe art-rock, indie pop și alternative în cântece-poveste despre momentele care ne transformă. Concertele lor sunt experiențe intense de sunet, lumină și culoare, vocalista Teodora Moroșanu dezvăluind publicului poveștile intime și complexe ale pieselor sale.

InfoMusic: Bună, Teodora! Ai pregătit o nouă compoziție muzicală ce abordează o tematică complexă - explorarea puterii feminine. Ce anume te-a motivat să alegi acest subiect pentru "Scut și Armă"?

Teodora: Condiția femeii m-a preocupat dintotdeauna. Poveștile Rockabella sunt adesea introspecții din perspectivă feminină. Realizarea că-mi pot fie mie însămi totul a venit după multă reflecție, căutare și terapie. Și cum îmi e obiceiul, din această reflecție, a ieșit un cântec.

InfoMusic: Povestește-mi puțin despre procesul de creație a acestui cântec. Te-ai confruntat cu anumite blocaje artistice sau dificultăți lirice având în vedere mesajul intens al piesei?

Teodora: "Scut și Armă" a fost o experiență foarte intensă pentru noi. Am vrut să ieșim din zona noastră de confort și să producem o piesă cu puternice inflexiuni pop. Pentru asta i-am cerut ajutorul lui Andi Dumitrescu, care ne-a ghidat cu răbdare spre un nou sound. Am experimentat, ne-am provocat creativitatea și suntem foarte mândri de rezultat.

Filmări videoclip "Scut și Armă"

Filmări videoclip "Scut și Armă" │ FOTO: Cristina Oltean

InfoMusic: Cum vezi relația dintre acest single și identitatea ta artistică în industria muzicală?

Teodora: Acest single marchează o transformare pentru mine personal și pentru Rockabella. Muzica noastră a evoluat foarte mult de-a lungul timpului și suntem acum într-o etapă în care vrem să venim cât mai aproape de fanii noștri și să vorbim aceeași limbă. Simt totodată că "Scut și Armă" continuă misiunea Rockabella, de a ajuta oamenii să se descopere pe ei înșiși prin puterea cântecelor-poveste.

InfoMusic: Ce speri să declanșezi în rândul ascultătorilor prin lansarea "Scut și Armă"?

Teodora: Vreau să ne gândim la felul în care, noi femeile, am fost educate, la rolul ce ne-a fost "predat" în anii de formare. La cine ne raportăm? Care sunt valorile noastre? Ce trebuie să facem pentru a reuși? Condiția femeii poartă în sine putere, intuiție și creativitate, dar adesea, mult prea multă îndoială. Vreau să acționăm autonom, independent, raportându-ne la noi însene, nu la părerea celorlalți și să lăsăm în urmă moștenirea "fetei cuminți".

InfoMusic: "Dar ce poate să vadă/ O lume întreagă cu ochii închiși / Mi-am zis, fă-te și tu oarbă / Fă-te și tu oarbă" sunt versurile care mi-au atins un punct sensibil când le-am citit. Care crezi că este cea mai fericită soluție în a jongla cu două ipostaze diametral opuse: cea de a trece cu vederea și de a juca la sigur și cea de a exprima fără menajamente propriul adevăr?

Teodora: Învăț zi de zi că trebuie să fac ce am de făcut pentru că e necesar, nu pentru că mi-e teamă de consecințe. Să joc la sigur, să mă prefac că nu văd, că nu știu, că nu-mi pasă, sunt doar răspunsuri la teamă. Dar să-mi exprim propriul adevăr, îmi este necesar. Așadar, nu cred că e bine pentru noi să jonglăm între două lumi. Cred că singura soluție este autenticitatea.

Filmări videoclip "Scut și Armă"

Filmări videoclip "Scut și Armă" │ FOTO: Cristina Oltean

InfoMusic: Videoclipul care acompaniază "Scut și Armă" prezintă 20 de femei din diverse domenii creative. Cum a fost să lucrezi împreună cu ele și cu ce amintiri ai rămas din acea experiență?

Teodora: În primul rând, sunt extrem de recunoscătoare că au fost alături de mine în acest proiect. Cu multe dintre ele am colaborat în trecut, sunt femei care m-au inspirat și m-au ajutat enorm. Pe altele abia le-am cunoscut, dar simt deja că s-a creat o legătură puternică între noi.

Ce țin minte din ziua filmării e că-mi tot spuneam să rămân prezentă și să-mi dau voie să mă bucur. Pe platou se întâmplă o sută de lucruri în același timp și e ușor să fii distras, dar eu am încercat să mă concentrez doar pe femeia din fața camerei, care, inspirată de acest cântec, s-a lăsat văzută, vulnerabilă și puternică totodată.

InfoMusic: Există anumite elemente sau simboluri din videoclip care au o semnificație aparte sau care adaugă profunzime mesajului piesei?

Teodora: Mă bucură întrebarea asta pentru că nouă ne place mult să strecurăm simboluri în videoclipuri. Veți vedea că o parte din femei poartă cămașă albă, un simbol pe care l-am mai folosit și în "Iată-ne aici", "Corp Străin", chiar și pe coperta albumului "[In]vulnerabili". Cămașa albă înseamnă pentru noi o mască, un rol pe care-l jucăm pentru a fi acceptați de cei din jur. Cămașa poartă cu sine întrebarea: ce se ascunde în spatele ei? Cine suntem fără această mască? De asemenea, unul din cele mai importante teme din poveștile Rockabella este contrastul: lumină - întuneric, minciună - adevăr, apropiere - distanță. În "Scut și Armă", femeia pasivă se confruntă cu femeia puternică și liberă, prin contrastul alb - roșu.

InfoMusic: "Scut și Armă" se va auzi live pe 27 februarie, în cadrul unui concert din Expirat. Cum te aștepți să decurgă acea seară, cum îți imaginezi că va fi publicul?

Teodora: Sunt super entuziasmată pentru acest concert. Pe lângă faptul că lansăm un cântec foarte important pentru noi, cu un videoclip ce a adus laolaltă atâtea femei minunate, o vom avea în premieră alături de noi, pe scenă, pe Beatrice Gavrilă, la chitară bass și pian. O să fie o seară minunată, iar publicul, pe care-l iubim atât de mult, ne va da curaj și încredere. Evident, după concert, stăm împreună la o poveste și un gin tonic.

InfoMusic: Dacă ai putea să iei cina cu o femeie importantă din istorie, pe cine ai alege și ce subiecte de discuție ai aborda?

Teodora: A existat în Egiptul Antic o regină pe nume Hatshepsut. Femeia asta a înfruntat un sistem patriarhal extrem de rigid, declarându-se faraon, o poziție rezervată bărbaților. Hatshepsut a răsturnat ordinea lucrurilor devenind unul dintre cei mai importanți conducători din istoria Egiptului. Mă fascinează povestea ei și dacă aș putea, aș vrea să aflu toate detaliile experienței sale. Unde și-a găsit curajul, cine i-a fost aproape, care a fost punctul de cotitură. Cu siguranță, n-o putem descrie pe Hatshepsut ca pe o "fată cuminte".

Citește în continuare

Trending