Urmărește-ne în Social Media

rock

Robin (Robin and the Backstabbers): "Cucerirea mainstreamului ne-ar putea lărgi în mod catastrofal audiența"

Citește un interviu cu Andrei Robin Proca, solistul și compozitorul trupei Robin and the Backstabbers. Formația a participat recent la proiectul ALTorchestra 100, cântând piese proprii reorchestrate alături de o orchestră simfonică.

Publicat

pe

Robin and the Backstabbers în concert la Romexpo pe 6 iunie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Adunați în 2010 de solistul și compozitorul Andrei Robin Proca după o călătorie solitară de o săptămână prin Munții Călimani, Robin and the Backstabbers își descriu muzica drept „pop melodramatic". Nu au ajuns o trupă de coveruri după albumul Graceland al lui Paul Simon, așa cum își imaginau la început, dar au reușit să ia pe sus scena de muzică alternativă din România cu melanjul lor de rock eclectic și versuri moderniste, criptice. De la concertele lor nu pleacă nimeni supărat.

Robin and the Backstabbers au cântat toamna aceasta acompaniați de o orchestră simfonică la București, Iași și Cluj, în cadrul proiectului ALTorchestra 100, care marchează 100 de ani de la Marea Unire prin unirea metaforică a două stiluri muzicale diametral opuse: rock alternativ și muzică simfonică. Concertul din capitală ne-a prilejuit și un scurt interviu cu Andrei Robin Proca, disponibil mai jos.

InfoMusic: Cum comentați schimbarea abrevierii R.A.T.B. în S.T.B?

Robin (Robin and the Backstabbers): Schimbăm fără să mai comentăm, dacă e nevoie. Facem să fie bine, fie măcar pentru scurt timp.

InfoMusic: Vă propun un mic exercițiu de imaginație, ținând cont de industria locală pe care o cunoașteți. Sunteți o trupă americană consacrată ce urmează să cânte în premieră în România. Cum abordați concertul, ce aspecte urmăriți în mod special (de la rider tehnic la deschidere)?

Robin: Așa cum trebuie abordat orice, și anume cu ignoranță și aroganță. Și multă bunăvoință!

InfoMusic: Cum ai primit propunerea ALTorchestra 100? Ce părere ai despre piesele reorchestrate, cine se ocupă de ele?

Robin: Am primit propunerea cu neliniște și neîncredere. Șansele de a o da în bară erau maxime. Dar când am aflat că se ocupă Alioșa Țurcan de aranjamente m-am liniștit. Atunci când am și auzit primele variante eram în al nouălea cer de încântare. Iar cu spectacolul am dat-o-n bară destul de puțin. Mă rog, mi-e ușor să spun, n-am ascultat încă înregistrările concertului. Dar repet - Alioșa este nespus de talentat și de harnic și de răbdător, iar aranjamentele sale sunt de aur.

InfoMusic: Potrivit unui studiu recent, cei mai mulți români declară că știu să cânte la chitară, ai de gând să înveți vreun instrument nou? Care consideri că ar fi cel mai dificil de învățat?

Robin: Vocea, pentru că nu se poate învăța. Și chitara e de fapt grea, doar că e foarte ușor să ajungi în punctul în care să poți spune că știi să cânți fără să știi de fapt să cânți.

InfoMusic: Tatăl tău spunea recent într-o emisiune radio că basul tare te adormea când erai mic, visai că vei fi cântăreț? Dacă da, ce modele aveai?

Robin: Nu visez nici măcar acum să devin cântăreț, darămite atunci.

InfoMusic: Care e în prezent chitaristul tău preferat? Descrie puțin relația cu acesta.

Robin: În prezent îmi place orice chitarist care cântă la chitară ca și când nu ar cânta la chitară. Relația mea cu el este cordială. Sau oricine cântă bine de tot (dar bine de tot!) și face ca lucrurile să pară noi, simple și senine.

InfoMusic: Cucerirea mainstreamului (fie și preț de o piesă) v-ar putea lărgi audiența? Luați în calcul asta?

Robin: Cucerirea mainstreamului ne-ar putea lărgi în mod catastrofal audiența. Iau în calcul posibilitatea, în ciuda ridicolului situației.

InfoMusic: Te-ar putea motiva ceva să cânți despre regina Marii Britanii? Eventual și despre scutere?

Robin: Bani, mulți bani și imunitate parlamentară. Despre regină știu doar că nu conduce de fapt niciun regat iar despre scutere nu știu absolut nimic, totuși le privesc cu maximă suspiciune.

InfoMusic: Ce abordare alegi: "Putem fi fericiți chiar dacă în lume e multă tristețe" sau „Nu avem motive să ne bucurăm, în lume e doar tristețe"?

Robin: Prefer abordarea "La ce oră e concertul?"

InfoMusic: La o ieșire în pădure ai cânta mai degrabă "Andrii Popa" sau o piesă proprie?

Robin: La o ieșire în pădure sunt de acord să cânt orice, cât timp am voie să merg singur. Când eram mic credeam că Andrii Popa e despre mine, înțelegeam Andrii Proca cel vestit.

InfoMusic: Dacă-i înjuri de mamă, unii te iau la bătaie. Ți s-a întâmplat?

Robin: Eu nu înjur. Dar urmăresc cu interes fenomenul.

InfoMusic: Ce concert de-al vostru s-ar încadra la "Concertul Anului 2018"?

Robin: Primul nostru concert ever ever, din 2010, în haosul său total, a fost atât de avangardist încât ar putea fi concertul anului 2018.

InfoMusic: Din cuvinte curge sânge. Din muzică poate să curgă?

Robin: Nu cred. Poate doar dacă ești membru al Uniunii Compozitorilor.

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Vița de Vie și Robin and the Backstabbers sunt headlineri la Holzstock Festival 2021

Holzstock Festival, eveniment ce are loc în cadrul bisericii fortificate din Hosman, ajunge în 2021 la cea de-a 7-a ediție. Vița de Vie și Robin and the Backstabbers sunt headlineri, din lineup făcând parte și alte nume autohtone, dar și de peste hotare.

Publicat

pe

Concert Vița de Vie la Arenele Romane pe 29 octombrie 2018 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Holzstock Festival este un festival de muzică ce are loc în cadrul bisericii fortificate Hosman, din județul Sibiu. Anul acesta, evenimentul ajunge la cea de-a șaptea ediție, între 20 și 22 august 2021, și reprezintă o importanta sursă de venit pentru administrarea și întreținerea ansamblului bisericii fortificate.

Vecinătatea bisericii-cetate din Hosman, dar și priveliștea extraordinară spre Munții Făgăraș oferă un cadru unic pentru desfășurarea acestui festival. În cele două zile de festival, participanții, fie ei localnici, sibieni sau veniti din orice parte a lumii, se bucură împreună de muzică, ateliere de lucru/creație, discuții și cântece la foc de tabără, dar și de posibilitatea de a face mici drumeții în zona satului Hosman. La festival va exista și o zonă de camping pentru corturi, între zidurile Bisericii Fortificate, și zonă de campare pentru Van-uri.

Lineup-ul Holzstock Festival 2021

Vineri, 20 august 2021

 • Robin and the Backstabbers
 • The Different Class
 • Stiff Kicks

Sâmbătă, 21 august 2021

 • Vița de Vie
 • Orkid
 • Wildchild

*Noi nume vor fi anunțate în perioada următoare.

Ca și în anii precedenți, festivalierii se vor putea bucura de workshop-uri și ateliere interesante de vizitat în timpul zilei. Detaliile pentru workshop-uri și ateliere vor fi dezăluite în curând.

Accesul la Holzstock Festival 2021:

Accesul este permis pentru:

 •  persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

SAU

 • persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore și care acoperă întreaga durată a evenimentului (20 august, 14.00 PM – 22 august, 14.00 PM) ca și valabilitate.

SAU

 • rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 realizate la intrarea la festival contra cost.

Copiii cu vârsta până în 14 ani, dovedită de un act de identitate, beneficiază de intrare liberă în festival și camping, doar însoțiți de către un adult, în baza unei brățări speciale care se va elibera de către Organizator la punctul de check in.

Minorii sunt exceptați de la prezentarea dovezilor medicale necesare participării la eveniment și de la verificarea în Registrul electronic național de vaccinare.

Bilete la Holzstock Festival 2021

 • Biletele Early Bird Full Pass costă 170 de lei. Pentru mai multe detalii, accesați Agenda InfoMusic.
Citește în continuare

Concerte & turnee

Începe sezonul Alternative Brunch: 4 trupe românești, 3 orașe, 12 concerte

Seria de concerte "Alternative Brunch" continuă anul acesta cu 12 show-uri. The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers, Grimus și byron concertează la Iași, Bacău și Chișinău.

Publicat

pe

Doru Trăscău (The Mono Jacks)
Doru Trăscău (The Mono Jacks) │ FOTO: Livia Văduva

În perioada 23 iulie - 26 septembrie se va desfășura seria de concerte "Alternative Brunch", dedicată tuturor celor a căror poftă de muzică nu ține cont de oră. Sezonul din acest an înseamnă 12 concerte, susținute de patru trupe, în trei orașe din Republica Moldova și România: Iași, Bacău și Chișinău.

Trupele care vor urca pe scena "Alternative Brunch" sunt The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers, Grimus și byron, iar concertele vor avea loc în aer liber, în grădinile locațiilor partenere, la ora brunch-ului. Pe lângă muzica live, participanții se vor putea bucura și de mâncare bună și doza cuvenită de distracție.

"Alternative Brunch e un combo între ceva bun de mâncat și ceva mișto de ascultat. Ne-am dorit niște concerte live, condimentate cu mâncare bună, la care poți să mergi cu întreaga familie fără să-ți faci griji că e prea târziu pentru cel mic sau că nu ai energie pentru o seară de club. În Europa, genul acesta de concerte este o normalitate și vrem să dezvoltăm și în România și Republica Moldova acest concept, pentru că poftă și cerere există. Iar susținerea Comisiei Europene o să ne ajute în acest demers", a declarat Codruț Dumitrescu, manager de proiect al seriei de concerte Alternative Brunch.

Calendarul concertelor "Alternative Brunch":

The Mono Jacks

 • 23 iulie - Chișinău, Artcor
 • 24 iulie - Bacău, Valhalla
 • 25 iulie - Iași, Nish

RATB

 • 06 august - Chișinău, Artcor
 • 07 august - Bacău, Valhalla
 • 08 august - Iași, Nish

Grimus

 • 10 septembrie - Chișinău, Artcor
 • 11 septembrie - Bacău, Valhalla
 • 12 septembrie - Iași, Nish

byron

 • 24 septembrie - Chișinău, Artcor
 • 25 septembrie - Bacău, Valhalla
 • 26 septembrie - Iași, Nish

Proiectul Alternative Brunch este fondat de Overground Music și co-finanțat de Comisia Europeană prin proiectul Music Moves Europe.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Street FOOD Festival Cluj-Napoca 2021 - Program și reguli de acces

Cea de-a șasea ediție Street FOOD Festival revine la Cluj-Napoca în perioada 15 - 18 iulie 2021. Consultă programul și regulile de acces.

Publicat

pe

Robin and the Backstabbers în concertul About Us de la Arenele Romane pe 21 septembrie 2018 │ FOTO: Alexandru Drăgoi / InfoMusic.ro

După un an de pauză involuntară, planetele și truck-urile se aliniază din nou și cea de-a șasea ediție Street FOOD Festival Cluj-Napoca va avea loc în perioada 15 - 18 iulie, de data aceasta într-o locație nouă, la Zazen - Verde Urban, pe Blvd 1 Decembrie 1918, nr.41.

Program Street FOOD Festival Cluj-Napoca 2021

Joi, 15 iulie:

 • 18:00 - 18:45 - Alexu
 • 19:30 - 20:15 - The Kryptonite Sparks
 • 21:00 - 22:00 - byron

Vineri, 16 iulie:

 • 18:00 - 18:45 - Dimitri's Bats
 • 19:30 - 20:30 - The Mono Jacks
 • 21:15 - 22:30 - Robin and the Backstabbers

Sâmbătă, 17 iulie:

 • 18:00 - 18:45 - Hayex Fusion
 • 19:30 - 20:30 - Alexandra Ușurelu
 • 21:15 - 22:30 - Nicu Alifantis

Duminică, 18 iulie:

 • 19:30 - 21:30 - Grasu XXL & Guess Who Special Concert

Reguli de acces la Street FOOD Festival Cluj-Napoca 2021:

 • Accesul la eveniment este permis doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoanele care prezintă testul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore.
 • Accesul va fi permis și persoanelor care, contra cost, vor efectua un test Rapid Antigen NON-INVAZIV, iar rezultatul va fi NEGATIV la punctul de testare special amenajat la intrarea în festival.
 • Accesul la festival se face în limita locurilor disponibile, conform prevederilor legale în vigoare, prioritate și acces garantat având posesorii de abonamente. Organizatorii pot decide în orice moment sistarea vânzării de bilete zilnice la casele de bilete ale festivalului sau sistarea temporară sau permanentă a accesului la festival, în situația în care capacitatea totală a fost atinsă sau în orice altă situație considerată necesară de către organizatori sau de către autorități.
 • Accesul minorilor sub 10 ani este gratuit pe toată perioada festivalului. Accesul minorilor sub vârsta de 16 ani în incinta festivalului se permite numai dacă aceştia sunt însoţiţi de un părinte/reprezentant legal sau convențional.
 • Minorii de peste 16 ani trebuie să poată face dovada vârstei cu un act de identitate valid pentru a li se permite accesul în festival neînsoțiți.
 • Persoanele cu dizabilităţi certificate au acces gratuit cu însoţitor sau fără, în baza unui certificat VALID (este acceptată şi copia acestuia).

Bilete Street FOOD Festival Cluj-Napoca 2021

 • Abonament - 60 lei
 • Bilet pe zi - 25 lei

Joi, 15 iulie, intrarea este liberă. Vineri, sâmbătă și duminică intrarea la festival e liberă până la ora 16, iar în intervalul 16 - 22 accesul se face doar pe bază de bilet sau abonament.

Citește în continuare

Trending