Urmărește-ne în Social Media

rock

Robin (Robin and the Backstabbers): "Cucerirea mainstreamului ne-ar putea lărgi în mod catastrofal audiența"

Citește un interviu cu Andrei Robin Proca, solistul și compozitorul trupei Robin and the Backstabbers. Formația a participat recent la proiectul ALTorchestra 100, cântând piese proprii reorchestrate alături de o orchestră simfonică.

Publicat

pe

Robin and the Backstabbers în concert la Romexpo pe 6 iunie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Adunați în 2010 de solistul și compozitorul Andrei Robin Proca după o călătorie solitară de o săptămână prin Munții Călimani, Robin and the Backstabbers își descriu muzica drept „pop melodramatic". Nu au ajuns o trupă de coveruri după albumul Graceland al lui Paul Simon, așa cum își imaginau la început, dar au reușit să ia pe sus scena de muzică alternativă din România cu melanjul lor de rock eclectic și versuri moderniste, criptice. De la concertele lor nu pleacă nimeni supărat.

Robin and the Backstabbers au cântat toamna aceasta acompaniați de o orchestră simfonică la București, Iași și Cluj, în cadrul proiectului ALTorchestra 100, care marchează 100 de ani de la Marea Unire prin unirea metaforică a două stiluri muzicale diametral opuse: rock alternativ și muzică simfonică. Concertul din capitală ne-a prilejuit și un scurt interviu cu Andrei Robin Proca, disponibil mai jos.

InfoMusic: Cum comentați schimbarea abrevierii R.A.T.B. în S.T.B?

Robin (Robin and the Backstabbers): Schimbăm fără să mai comentăm, dacă e nevoie. Facem să fie bine, fie măcar pentru scurt timp.

InfoMusic: Vă propun un mic exercițiu de imaginație, ținând cont de industria locală pe care o cunoașteți. Sunteți o trupă americană consacrată ce urmează să cânte în premieră în România. Cum abordați concertul, ce aspecte urmăriți în mod special (de la rider tehnic la deschidere)?

Robin: Așa cum trebuie abordat orice, și anume cu ignoranță și aroganță. Și multă bunăvoință!

InfoMusic: Cum ai primit propunerea ALTorchestra 100? Ce părere ai despre piesele reorchestrate, cine se ocupă de ele?

Robin: Am primit propunerea cu neliniște și neîncredere. Șansele de a o da în bară erau maxime. Dar când am aflat că se ocupă Alioșa Țurcan de aranjamente m-am liniștit. Atunci când am și auzit primele variante eram în al nouălea cer de încântare. Iar cu spectacolul am dat-o-n bară destul de puțin. Mă rog, mi-e ușor să spun, n-am ascultat încă înregistrările concertului. Dar repet - Alioșa este nespus de talentat și de harnic și de răbdător, iar aranjamentele sale sunt de aur.

InfoMusic: Potrivit unui studiu recent, cei mai mulți români declară că știu să cânte la chitară, ai de gând să înveți vreun instrument nou? Care consideri că ar fi cel mai dificil de învățat?

Robin: Vocea, pentru că nu se poate învăța. Și chitara e de fapt grea, doar că e foarte ușor să ajungi în punctul în care să poți spune că știi să cânți fără să știi de fapt să cânți.

InfoMusic: Tatăl tău spunea recent într-o emisiune radio că basul tare te adormea când erai mic, visai că vei fi cântăreț? Dacă da, ce modele aveai?

Robin: Nu visez nici măcar acum să devin cântăreț, darămite atunci.

InfoMusic: Care e în prezent chitaristul tău preferat? Descrie puțin relația cu acesta.

Robin: În prezent îmi place orice chitarist care cântă la chitară ca și când nu ar cânta la chitară. Relația mea cu el este cordială. Sau oricine cântă bine de tot (dar bine de tot!) și face ca lucrurile să pară noi, simple și senine.

InfoMusic: Cucerirea mainstreamului (fie și preț de o piesă) v-ar putea lărgi audiența? Luați în calcul asta?

Robin: Cucerirea mainstreamului ne-ar putea lărgi în mod catastrofal audiența. Iau în calcul posibilitatea, în ciuda ridicolului situației.

InfoMusic: Te-ar putea motiva ceva să cânți despre regina Marii Britanii? Eventual și despre scutere?

Robin: Bani, mulți bani și imunitate parlamentară. Despre regină știu doar că nu conduce de fapt niciun regat iar despre scutere nu știu absolut nimic, totuși le privesc cu maximă suspiciune.

InfoMusic: Ce abordare alegi: "Putem fi fericiți chiar dacă în lume e multă tristețe" sau „Nu avem motive să ne bucurăm, în lume e doar tristețe"?

Robin: Prefer abordarea "La ce oră e concertul?"

InfoMusic: La o ieșire în pădure ai cânta mai degrabă "Andrii Popa" sau o piesă proprie?

Robin: La o ieșire în pădure sunt de acord să cânt orice, cât timp am voie să merg singur. Când eram mic credeam că Andrii Popa e despre mine, înțelegeam Andrii Proca cel vestit.

InfoMusic: Dacă-i înjuri de mamă, unii te iau la bătaie. Ți s-a întâmplat?

Robin: Eu nu înjur. Dar urmăresc cu interes fenomenul.

InfoMusic: Ce concert de-al vostru s-ar încadra la "Concertul Anului 2018"?

Robin: Primul nostru concert ever ever, din 2010, în haosul său total, a fost atât de avangardist încât ar putea fi concertul anului 2018.

InfoMusic: Din cuvinte curge sânge. Din muzică poate să curgă?

Robin: Nu cred. Poate doar dacă ești membru al Uniunii Compozitorilor.

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Living Rock 2021, singurul festival de alternativ de la mare, are loc în august, pe plaja Tuzla

Muzica alternativă se aude vara aceasta la festivalul Living Rock. În weekendul 20 - 22 august, pe plaja Tuzla vor susține show-uri live trupe ca Vița de Vie, byron și The Mono Jacks.

Publicat

pe

Doru Trăscău (The Mono Jacks)
Doru Trăscău (The Mono Jacks) │ FOTO: Livia Văduva

Pe parcursul celor trei zile ale festivalului Living Rock 2021 vor fi organizate activități în aer liber, pentru toate vârstele: de la acțiuni de ecologizare, tururi prin împrejurimi alături de ghizi și sesiuni de birdwatching pentru iubitorii de păsări, până la zonă de produse handmade, tatuaje, dreaduri și multe alte surprize.

Pe scenă vor urca trupe îndrăgite de rock alternativ precum Vița de Vie, byron, The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers și Grimus, iar lista de artiști din line-up urmând să fie completată și alte nume.

"Deși încă ne obișnuim cu noul normal, care ba e utopic, ba distopic, este totuși un moment bun să luăm o pauză binemeritată și să re-experimentăm cum e să fii în primul rând la un concert. Trupele sunt nerăbdătoare să urce pe scenă, publicul abia așteaptă să le asculte, cu toții căutăm alternative pentru vacanța de vară, așa că un festival de alternativ la mare ar fi cea mai bună alegere.

Pe lângă line-up-ul complet alternativ și din scena underground a muzicii românești, Living Rock va fi un altfel de eveniment la mare. Vrem un festival atent cu oamenii din zonă, dar mai ales atent cu locul. Vrem să trăim rock, dar alternativ, așa încât, la plecare, plaja Tuzla să rămână la fel de sălbatică, apa să fie la fel de turcoaz și nisipul la fel de fin", a declarat Ilinca Ghișoiu, reprezentantul Maitreya Events, organizator al festivalului Living Rock.

Acces la festival & camping

Accesul la festival se va face pe bază de abonament pe trei zile, alături de certificatul de vaccinare sau test negativ de Covid, mască și distanțare. Biletele și abonamentele achiziționate anul trecut pentru ediția 2020 rămân valabile pentru ediția 2021.

Persoanele nevaccinate vor primi gratuit un test de Covid la intrare.

Prețuri abonamente la Living Rock:

  • 250 lei (acces pentru 3 zile la toate concertele și activitățile festivalului din perioada 20 - 22 august)
  • 125 lei (oferă access pentru 3 zile la toate concertele și activitățile festivalului din perioada 20 - 22 august persoanelor vaccinate)

Despre Living Rock

Festivalul Living Rock, singurul festival de alternativ de la mare, are ca scop promovarea scenei underground din România și sprijinirea artiștilor din zona de rock alternativ. Construit pe conceptul unic de combinare a rock-ului alternativ cu frumusețea Mării Negre, evenimentul are loc în aer liber, pe plaja Tuzla.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< iun. 2021 >>
lmmjvsd
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Trending