Urmărește-ne în Social Media

Muzică nouă

Ne-am cazat în "Autumn Hotel" al lui Nick Făgădar - VIDEO

Am stat de vorbă cu Nick Făgădar (voce - Luna Amară) despre primul său album solo "Autumn Hotel". Geneza și secretele discului le aflați în video interviu.

Publicat

pe

Nick Făgădar - Video Interviu InfoMusic
Nick Făgădar - Video Interviu InfoMusic
Nick Făgădar - Video Interviu InfoMusic

Nick Făgădar - Video Interviu InfoMusic

Nick Făgădar, pe care îl știm ca membru al trupei Luna Amară, este un artist cu multe vise, viziuni și ambiții. O parte dintre ele s-au materializat sub forma primului material solo intitulat "Autumn Hotel", despre care am avut ocazia să vorbim pe larg în video interviul de mai jos. Nick a apelat la vechi prieteni pentru a realiza diferite colaborări, printre care se numără Domi de la Urma și Andraș și Oigăn de la Kumm.

"Eu mergeam la concertele trupelor în care au cântat ei, separat. Eram în postura de fan și i-am apreciat mereu, i-am admirat. Au fost eroii mei în anii 90 când muzica live era încă la început. Se cânta, dar nu exista o cultură de club, așa cum este acum. Practic mi-am dorit de foarte multă vreme să cânt cu ei. Pentru mine este o realizare și la nivel sufletesc" - Nick

Nick Făgădar - VIDEO INTERVIU

Cântecele de pe material au fost compuse de-alungul anilor, dar nu și-au găsit locul în playlistul trupei Luna Amară. Asemeni unor cărămizi s-au adunat una câte una până ce au format "Autumn Hotel". În discuția cu Nick, acesta a ținut mereu să precizeze cât de important a fost rolul lui Domi, care l-a ajutat să orchestreze piesele și să le dea o formă finală.

"Deși piesele le-am scris eu, fără ritm, fără tobă este mult mai greu să faci piesele să trăiască. În momentul în care ai un ritm, ai un groove, se schimbă totul, automat sunt mult mai convingătoare" - Nick

Cum sună muzica din "Autumn Hotel"?

Cei care vor asculta albumul lui Nick vor descoperi un artist sincer, care abordează diferite genuri muzicale în funcție de simțirea sa.

"Am cântat exact ceea ce am simțit și atunci nu avea cum să fie foarte diferit de Luna Amară. Cine cumpără discul să nu se aștepte la o schimbare radicală de gen, de stil. Ce este diferit? În primul rând muzicienii sunt diferiți și abordarea este o alta întrucât am avut libertatea totală să fac ce m-a tăiat capul" - Nick

Nick Făgădar - Video Interviu InfoMusic

Nick Făgădar - Video Interviu InfoMusic

Într-adevăr, a fost liber să facă orice a dorit cu piesele sale, lucru deloc ușor întrucât intervine autocenzura necesară pentru a nu te pierde în abisul încercărilor și pentru a duce proiectul până la final. Cântecele au trecut prin procese și filtre riguroase, complexe, de lungă durată până să capete forma de pe disc.

"Este o muzică pe care ți-o poți asuma foarte ușor, este o muzică în imagini. Cei care mă știu de la Luna Amară știu că îmi plac foarte mult culorile și după cum vedeți și coperta albumului, mi-am dorit foarte mult să fie un album colorat, viu. Așa este și muzica și sper că oamenii se vor regăsi în nuanțele și în detaliile, în dedesubturile, în colțurile ascunse ale fiecărei piese" - Nick

Cei care se vor caza în "Autumn Hotel" îl vor cunoaște mai bine pe Nick, temele și stările pieselor fiind foarte personale, variate, unele mai ciudate, altele mai comune. Dragoste, prietenie, dependență, abuzuri, lipsa de încredere de sine sunt câteva dintre temele abordate pe disc. Fanii vor avea ocazia să asculte live noul material în cadrul concertului de lansare de pe 16 martie din Club Fabrica.

"Sunt piese optimiste, cel puțin una dintre ele este așa ca o ilustrare a unei speranțe, a unei dorințe de a păstra ceva foarte drag mie. Piesa "Owls" este cea mai ciudată dintre toate cântecele de pe album și din punct de vedere al compoziției și al armoniilor, este așa mai apucată. Este o piesă scrisă în primii ani de facultate, undeva prin 98-99. Este foarte veche și de aceea mă bucur atât de tare că am reușit să-i găsesc un loc și să o fac auzită" - Nick

"Muzica este terapie"

Nick respiră și transpiră muzică, lucrul vizibil chiar din primele minute ale conversație. Dacă pentru unii muzica înseamnă celebritate, pentru Nick înseamnă viață și terapie, acesta mărturisindu-ne că reprezintă pentru el un proces de vindecare, de aprofundare.

Nick Făgădar - Video Interviu InfoMusic

Nick Făgădar - Video Interviu InfoMusic

"Chiar mă gândeam cât de ok mai este astăzi, pentru artiști, pentru muzicieni în general, pentru oameni care ascultă albume sau fac piese, cât mai contează sinceritatea? Atât eu, cât și ceilalți colegi din Luna Amară suntem sinceri și încercăm să nu venim cu lucruri contrafăcute sau să supralicităm imaginea. Dar mă gândeam recent, dacă mai are vreun efect faptul că ești sincer. Dacă nu ar fi mai ok să-ți propui să nu fii sincer, să faci experimente și să joci roluri" - Nick

În cadrul interviului am deraiat un pic de la albumul "Autumn Hotel" și am atins subiecte precum sinceritatea artistului, proiectele muzicale prefabricate și comerciale care se bucură de un mare succes tocmai pentru că sunt foarte ușor de digerat. Ascultătorul nu mai este nevoit să-și caute repere și preferă să se lase manipulat. Dar mai multe pe această temă și cât de mult se deschide Nick pe scenă, aflați în video interviu.

Povestea ilustraților din "Autumn Hotel"

Deși CD-urile pierd din ce în ce mai mult teren din fața formatului digital, Nick mărturiseșe că rămâne fidel materialului fizic, motiv pentru care a realizat un concept diferit pentru coperta albumului. Atent lucrat, acesta include o cărticică în care versurile fiecărei melodii sunt acompaniate de o ilustrație interesantă. Toate acestea, împreună cu artwork-ul coverului și celelalte materiale promoționale au fost realizate de o tânără artistă, pe numele său Catrinel Săbâciag.

Nick Făgădar - Video Interviu InfoMusic

"Este sora iubitei mele Ioana și fiind cumva în familie eu am văzut foarte multe lucrări de ale ei înainte de a colabora și am fost foarte intrigat, ăsta este cuvântul. Când mă gândesc la lucrările ei, au forță și au o viață a lor, de sine stătătoare și sunt microsomosuri.

Am avut curajul și mă felicit pentru asta că i-am oferit credit. I-am dat albumul, versurile și a lucrat foarte intens la ele. Fiecărei piese îi corespunde o lucrare pe care ea a stat și a gândit-o, a creat-o și a fost foarte frumos acest proces.
Eu sunt așa de entuziast și de fericit și mulțumit, recunosc, este un cuvânt mare și susținut din toate punctele de vedere, pentru că albumul a ieșit așa cum mi-am dorit pentru că a fost o echipă faină care s-a închegat pe drum" - Nick

Dacă "Autumn Hotel" ar fi un hotel cum l-ai vedea și ce oameni ai găzdui în el?

"Bună întrebare. În primul rând Catrinel m-a ajutat foarte mult să-l văd, așa cum se poate vedea pe print și pe disc. Este o imagine foarte puternică pentru mine și sincer cred că este imaginea perfectă. Dacă ar fi să descriu interioarele...Cred că acestea sunt foarte bine descrise de muzică. Cred că fiecare piesă ar putea fi o cameră sau, dacă nu, ar putea fi cel puțin vederea pe care ai avea-o privind din acea cameră. Și fiecare poate să vadă orice. Până la urmă dacă stai să te gândești, muzica și versurile și imaginile sunt doar pereții acelor încăperi, iar ceea ce vezi doar tu știi. Tu îți asumi realitatea din jurul tău sau fantezia sau visul sau poezia. Practic noi oferim doar cadrul și te rugăm să treci pragul, dar acolo este lumea ta de fapt" - Nick

Albumul "Autumn Hotel" este disponibil în Librăriile Cărturești din București, Cluj, Timișoara, Iași, Suceava și Brașov. Pentru doritorii din celelalte locuri ale României, albumul poate fi comandat la adresa [email protected] În plus, l-am ascultat și noi în amănunt, iar ce am descoperit în ungherele hotelului aflați în recenzia de album.

Nick Fagadar - Autumn Hotel

Nick Fagadar - Autumn Hotel

PUBLICITATE
Comentează

AGENDA DE CONCERTE

<< dec. 2021 >>
lmmjvsd
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Trending