Urmărește-ne în Social Media

Albume noi

Narcis Axinte (Harlequin_Jack): "Distrăm publicul, îl distragem, îl «intoxicăm»"

Narcis Axinte, frontman-ul trupei Harlequin_Jack și unul dintre cei mai sinceri și nonconformiști artiști de pe scena românească de alternative a stat de vorbă cu noi și ne-a povestit despre adevărul din spatele tinerilor de astăzi, despre muzica pe care o promovează și lansare specială ce va avea loc anul viitor. Ce sunt de fapt „Vitamins” și care sunt „victimele” din „Muder_Party”, primul album semnat Harlequin_Jack sunt doar câteva dintre subiectele discutate în interviul ce urmează.

Publicat

pe

Narcis Axinte - making of Royal Flush
Narcis Axinte - making of Royal Flush │ FOTO: Andrei Lupu

Pentru început, ne poți povesti pe scurt cum a luat ființă Harlequin?

Pe scurt, trupa a derivat dintr-un proiect mai vechi, Eloize, dar oficial, prin 2013 împreună cu Alex (clape și sintetizator), Claudiu (tobe) și Lazăr (bas), toți fiind din Giurgiu.

Și de unde ideea pentru nume?

În primul rând „harlequin” înseamnă acel jester din Evul Mediu, de la curtea regală, cel care era pus să fie cât mai amuzant, să întrețină atmosfera, cel care îi „intoxică” pe mulți cu amuzamentul său. Asta facem și noi pe scenă, distrăm publicul, îl distragem, îl „intoxicăm”. Iar „Jack” este un nume englezesc universal și chiar asta și sugerează, banalitatea. Așa am ajuns la Harlequin_Jack.

Harlequin_Jack în pregătiri pentru lansarea videoclipului „Royal Flush”, aprilie 2015

Harlequin_Jack în pregătiri pentru lansarea videoclipului „Royal Flush”, aprilie 2015 │ FOTO: Andrei Lupu

Primul vostru album se numește „Murder_Party”. Care sunt „victimele”? Pentru că evident este vorba de o metaforă.

La „Murder_Party”, cumva victima poate să fie oricine relaționează cu mesajul oricărei din piese. Pentru că la momentul în care a fost pus laolaltă are o poveste anume și chiar merită ascultat în ordine. Și nu pot să zic că este vorba despre un nume exact sau ceva de genu, e totuși universal mesajul, încerc să fiu cât de nepersonal pot în ceea ce scriu. Și de altfel, oricine poate relaționa cu mesajul fiecărei piese. Dacă cumpărați albumul o să scrie și pe cărticică versurile deci o să înțelegeți mai bine despre ce este vorba.

Cu ce ne va suprinde următorul album?

Am început deja să lucrăm la el. Momentan este încă în stadiul de compunere. Avem piese, dar trebuie să le alegem. Chiar și la primul album au rămas vreo 2 sau 3 care n-au intrat, cu toate că am înregistrat. Momentan propunem o chestie puțin mai electro, să zic așa,  mai dansabilă, dar nu chiar. În același timp vrem să continuăm povestea. De altfel se va numi și „Murder_Party volumul 2” și sperăm să existe și un volumul 3. Pe primul am vrut să punem cam tot ce am cântat în perioada aia și ce a ieșit mai bine, care se potrivea în context, iar pe al doilea vrem să-l facem un pic mai de club, adică un „Muder after Party” și „Murder_Party 3” e momentan în stadiul în care se află și care în concept ar trebui să fie unul mai simfonic. Nu știm dacă vom face vreo lansare sau dacă îl vom pune direct pe net. Momentan o luăm ușor ușor. Practic, cu primul album am vrut să arătăm că se poate. Noi, am cântat de ani de zile, pe mai toate scenele din România, după care am luat 2 ani de pauză și a trebuit să o luăm de la capăt și am vrut să arătam că se poate, chiar dacă am luat-o de la capăt. În primul an am avut peste 40 de concerte și am vrut să arătăm că putem scoate și albumul. Și cumva ne-am grăbit, dar nu chiar. Și pentru albumul ăsta nu vrem să ne grăbim, vrem să lansăm single cu single și apoi pe tot. O dată nu știu să zic, poate la sfârșitul lui mai, dar în niciun caz în vară.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=-2Ho9FWiD0w]

Cine este „the mastermind” din spatele ultimului single „Bounce we go”?

Piesa „Bounce we go” există deja pe „Murder_Party” și de când am făcut-o m-am gândit să existe o parte de rap, un rapper. Chiar după ce am înregistrat-o, primii la care m-am gandit au fost The Bridge Committee, doar că în perioada în care înregistram, Kent Archie era plecat în America și am zis nu, hai că înregistrăm și când se întorc băieții facem o variantă puțin diferită față de album. I-am sunat pe băieți și a durat cam un an până a ajuns la urechile ascultătorilor. Nu cred ca am lucrat la ceva atât de mult în carierele noastre, până acum cel puțin. Chiar dacă piesa pare relativ simplă, a fost multă muncă și din partea băieților de la GreenVille Music, a trebuit să rearanjăm tot. Am luat scule noi și am regândit situația în funcție de ce au făcut băieții. Pot să spun că a fost o chimie.  De prima dată când i-am auzit, am zis „da, pe ei îi vreau” și am făcut pe dracu în patru și acum există piesa asta.

Cum a fost experiența de la preselecțiile  X Factor?

That was so 3 years ago. Am fost sa mă vadă bunica la televizor în mare parte, jumate din familia mea nici nu știa că eu cânt la nivelul ăsta profesionist. Adică mă mai vedeau cu chitara în spate și ziceau că „se joacă și el” și cumva am făcut-o mai mult ca să le închid gura alor mei. Totuși, și când eram acolo eram „ce-am făcut?”. Pe de o parte e o chestie bună pentru că dacă are cineva un dubiu vreodată despre cum cânt la voce, am dovada. Și am mai multe vizualizări la video-ul de la X Factor decât la tot ce am la muzica mea adunată. Între timp, am evoluat mult de atunci și prefer să nu-mi aduc aminte.

Narcis Axinte, preferatul lui Cheloo la X Factor 2013

Narcis Axinte, preferatul lui Cheloo la X Factor 2013

Ce face Narcis într-o zi normală, când nu are treabă cu Harlequin?

Depinde dacă e mahmur sau nu. Mă duc la repetiții și cu celelalte trupe. Cam asta fac. Concerte, repetiții și deplasările între. Și în afară de asta, sunt în anul II la master la Realizator TV la Hyperion. Am făcut regie de film în facultate și acum încerc să-l termin și pe ăsta. Problema cu regia e că dacă nu ești acolo sută la sută, nu ai cum să faci nimic. La fel și la muzică, dacă nu ești axat pe treaba asta, nu o să ai niciodată succes. Am ales muzica pentru că asta făceam de dinainte de facultate.

Una dintre piesele care sincer, mi-a plăcut, a fost „Vitamins”. De unde inspirația pentru ea?

Am lucrat cu Clau la niste riffuri de chitară în paralel, erau mai multe piese, la un moment dat le-am unit pe toate și a ieșit piesa. Inspirația pentru versuri e de la puștanii care sunt prea răzvrătiți pentru binele lor, nu că nu aș fi fost și eu la vremea mea. Dar dacă tot am o putere de a spune ceva sau mă mai ascultă din când în când 5 inși, m-am gândit să zic totuși: << stați puțin, că nu sunteți atât de rock staruri cum credeți, cum nu suntem nici noi pe scenă, nici nimeni>>. S-a transformat într-o debandadă chestia asta cu faptul că ești într-o trupă, că ești rocker, că mergi la concerte, în fine. E un fel de mai temperați-vă puțin. Și „Dancing like a queen from all the pills and vitamins” asta și înseamnă, că te duci în club și bagi pastile și arăți tu cât de tare ești, dar de fapt nu e nimic tare în asta.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Qe50zsU9UIE]

 

M-a intrigat o descriere de la pagina de Facebook a trupei. La Personal Interests scrie „Astrological gastronomy”. Ce semnificație are?

Nu știu, asta Alex a pus-o, eu am pus altceva: „Find a girlfriend, kiss her, rule the world”. Pe asta am găsit-o pe 9gag, era un meme în care l-a întrebat cineva pe un copil de 4-5 ani ce se va face când va fi mare și a răspuns că: „find a girl, kiss her și apoi, rule the world”, ceea ce mi s-a părut the next step. Partea cu „Astrological gastronomy” cred că Alex a pus-o, pentru că el se uită la stele și vorbește cu ele.

Narcis Axinte (Harlequin_Jack)

Narcis Axinte (Harlequin_Jack) │ FOTO: www.facebook.com

Cu ce artist internațional sau trupă ți-ar plăcea să cânți?

Nici nu trebuie să mă întrebe cineva, Radiohead clar. Dar lista continuă. IAMX ar fi următorul proiect la care vrem să cântăm și Arctic Monkeys. Sunt foarte multe. În afară de Lazăr, care nu prea ascultă, nouă ne place Radiohead. Acela e apogeul muzical al multor artiști, nu numai al nostru. Dacă îți place muzica la un anumit nivel, automat îți place și Radiohead.

Un mesaj pentru fani?

Veniți mai des la concerte că prin 2006, 2011, când eram mai mici, lumea ieșea oricum la concerte indiferent de cine cânta și asta era distracția serii. Veniți la concerte să vă distrați, noi muncim pentru voi până la urmă :) și ascultați mai multă muzică românească că avem o grămadă în țară și e păcat.

PUBLICITATE
Comentează

AGENDA DE CONCERTE

<< dec. 2021 >>
lmmjvsd
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Trending