Urmărește-ne în Social Media

pop, rap, rock, world music

Majii explorează muzica în toate formele și culorile ei cu EP-ul "Vineri 13" - INTERVIU

Majii este un proiect fondat în anul 2018, care încurajează divertismentul și creativitatea în toate aspectele lor. Recent, artistul a lansat "Vineri 13", prima aventură din universul său muzical, intitulat inteligent "Majiivers". Te invităm să afli mai multe detalii în interviul de mai jos.

Publicat

pe

Majii
Majii │ FOTO: The Storyalist

"Vineri 13" este o poveste muzicală despre o zi cu ghinion în dragoste, livrată în stil pop, urban, metal, experimental și balcanic. Materialul înglobează colaborări cu Alina Eremia, Vescan, Yuli Neamțu.

Creditele pentru piesele de pe EP-ul "Vineri 13", merg către Majii, Alina Eremia, Vescan, Iuly Neamțu și Alexandru Cotoi pentru muzică și text. Producția a fost realizată de Majii, cu ajutorul lui Alexandru Cotoi pentru varianta pop a piesei "Vineri 13".

Discul cuprinde cinci piese - varianta originală a piesei "Vineri 13" și versiunile:

  • Urban Version (Vescan)
  • Pop Version (Alina Eremia)
  • Balkan Version (Iuly Neamțu)
  • Metal Version (Iijam)

De-a lungul anilor, Majii a experimentat și deprins expertiză în songwriting, producție, alături de scenaristică și regie. Nucleul proiectului constă în subiectele abordate în piese și în natura metamorfică a interpretării acestora. Formele de artă folosite drept căi de comunicare ale conceptului sunt variate, de la versuri, muzică și interpretare, la pictură, design vestimentar și, nu în ultimul rând, transpunerea "filmului" în videoclipuri. Majii a căpătat notorietate pe platforma TikTok, unde a și pus bazele conceptului Majiivers - MajiiMultivers, prin clipuri video în care a speculat varii stiluri muzicale, de la pop și trap, la metal și manele.

InfoMusic: Bună, Majii! Ai lansat recent EP-ul "Vineri 13", o poveste muzicală atipică. Ai pornit de la versiunea originală a piesei "Vineri 13" și ai transformat-o în patru variante (stil pop, urban, metal și balcanic). Povestește-mi mai multe despre material, cum a luat naștere acest concept creativ?

Majii: Bună! Da…bună… Pot spune că "Vineri 13" nu ar fi existat dacă aș fi avut o zi bună pe vineri 13 din ianuarie, anul ăsta :)). Atunci s-a născut ideea de piesă, sincer să fiu, din frustrare. După o zi în care totul a mers de dos, am ajuns acasă și m-am pus pe scris. În paralel, eu activam de ceva timp pe tiktok cu materiale "multi-stil". Luam piese cunoscute și le făceam în diverse stiluri muzicale. De la multi-stil am ajuns la multivers și, ulterior, la "Majiivers" - această dimensiune unde explorăm muzica în toate formele și culorile ei. În alte cuvinte, explorăm universuri muzicale paralele.

Împreună cu echipa mea, am decis că "Vineri 13" va fi prima aventură prin "Majiivers", astfel am ajuns de la "peste tot și nicăieri" la acest concept în care nu doar că mă pot exprima liber, creativ, dar mă simt și "acasă", eu fiind, într-un mod bizar, "toate de mai sus".
Mai multe despre asta mai târziu.

InfoMusic: Tot legat de procesul de creație, mă gândesc că există diferențe între a compune o piesă de sine stătătoare, singulară, și a construi diferite variante muzicale pornind de la o compoziție originală. Te-ai confruntat cu blocaje creative și cum le-ai depășit, în cazul în care au apărut?

Majii: Aș minți dacă aș spune că am avut blocaje. Am avut impedimente, dar nu blocaje. Din punct de vedere creativ totul a decurs firesc. M-am lovit puțin de limitele mele de a transpune ce îmi imaginam în realitate. A trebuit să-mi dau upgrade și pe partea de producție și pe songwriting. Știi tu, uneori pretențiile tale întrec abilitatea ta de a face un lucru.

Varianta "The Origin" a fost puțin mai pretențioasă pentru că trebuia să mă asigur că e ce trebuie, întrucât ea reprezenta baza pe care urma să construiesc tot restul. Au fost 4 variante de producție și vreo 9 variante de strofă :)) - împreună 13. Coincidență? Categoric. Celelalte variante au mers repejor, singura grijă pe care am avut-o a fost ca nucleul piesei să rămână la locul lui.

InfoMusic: EP-ul "Vineri 13" cuprinde o serie de colaborări - cu Alina Eremia, Vescan, Iuly Neamțu și Iijam. Cum a fost să lucrezi alături de ei, ce ai învățat din această experiență?

Majii: Ca în orice domeniu, cel mai complicat e să lucrezi cu tine. A trebui să fac salturi prin "universuri paralele" ca să pot rezona și lucra eficient cu fiecare dintre artiști. Dar asta nu e o plângere - nicidecum. A fost o experiență foarte tare cu de toate.

Prin colaborarea cu Alina Eremia am învățat ce înseamnă să fii un artist profesionist din toate punctele de vedere (mint, încă n-am învățat, dar urmează, sper!). Pentru versiunea "Pop" am lucrat alături de Alina Eremia, dar și alături de Alexandru Cotoi. Domnul Cotoi care este un producător stelar. Și sincer să fiu, cu ei în studio m-am simțit mic. Ceea ce pentru mine este extraordinar. Pentru mine înseamnă că sunt în locul potrivit pentru a învăța real.

Vescan a reușit să mă speculeze cel mai puternic :)) în alte cuvinte, datorită lui acum sunt pregătit pentru orice situație. Extrem de talentat și totodată pretențios. El m-a învățat o treabă pe care nu am cum să o uit: "Oricât de bine crezi că e orice, mereu se poate mai bine!" La pachet cu "Vezi că strici!" :)). A fost superb!

Iuly Neamțu pe de altă parte a venit cu o doză (necesară proiectului) de naturalețe și pur și simplu "vibe". Asta s-a simțit și pe piesă și în tot procesul. Mi-a și modificat structura piesei pe loc și bine a făcut, el a dat haz versiunii "Balcanice". Eu activând doar recent în zona de manele, aici am de învățat și internalizat cel mai mult. Colaborarea cu Iuly a fost un pas important.

Iijam nu va fi comentat acum.

InfoMusic: Nu am cum să nu fac referire la titlul materialul - "Vineri 13" - o zi despre care se spune că este cu ghinion. Personal, sunt foarte atentă să nu sparg vreo oglindă :)). Crezi în superstiții, ți s-a întâmplat vreodată să se "îndeplinească" una?

Majii: Nu cred în superstiții, dar sunt precaut. Totul pornește de la creier, așadar nu vreau să-mi dau motive să anticipez belele (și să le încurajez apariția) :)). Ca drept dovadă, superstițiile de care nu am auzit, nu mă afectează ever.

InfoMusic: Cu ce artist/trupă ți-ai dori să colaborezi pe viitor și cum ar suna piesa pe care ați cânta-o împreună?

Majii: Ohooo! Aici ar fi multe de zis, dar o să mă limitez la 3 exemple în ordine aleatorie.

Cu Irina Rimes mi-ar plăcea puteeernic să fac o variantă metal pentru o lansare. În fantezia mea, acea piesă metal, în contextul ei, ar fi greu de întrecut. Nu am o idee clară, dar ar fi tare - nevertheless.
Cu Bogdan de la Ploiești cred că ar fi bombix ceva la granița dintre balkan și pop. Dar eu sunt mega curios de camelonismul lui. Ar fi un mega trip, Bogdan DLP în zona de Urban sau chiar Rock.
Killa Fonic. Pe orice.

InfoMusic: Ai în spate experiența participării la concursuri muzicale, X Factor 2021 fiind cea mai recentă dintre ele. Cum te-au ajutat în carieră aceste demersuri?

Majii: Cu experiență m-au ajutat :)) cam atât. Mi-am confirmat unele gânduri și mi-am înțeles altele.

InfoMusic: Cunoști întrebarea clasică de la un interviu de angajare: "Unde te vezi peste cinci ani?". Ei, bine, eu vreau să te întreb cum au fost ultimii cinci ani pentru tine din punct de vedere profesional. Cum ai evoluat, ce lecții ai învățat, ce oportunități ți-au apărut în carieră?

Majii: Majii există de cinci ani, așadar ultimii cinci ani au fost magici. Glumesc. A fost debusolat. Au fost anii în care am făcut tranziții peste tranziții. Mi s-au schimbat concepte precum "iubire, "familie", "prietenie", "muzică", "muncă" în feluri greu de articulat. Dar absolut totul spre bine. Să folosim convenția A-B. Well, nu a fost bine în punctul A, pe traseu nu mai zic :)), dar punctul B de acum, merită.

Muzical a trebuit să mă reinventez non-stop. Aproape de la piesă la piesă și am lansat vreo 50 în ultimii cinci ani. Eu veneam din scena rock/metal și voiam mai aproape de pop. Eh, am făcut mare ocol :)). Am fost într-o varietate de studiouri. De la Pop, Dance la Rock și Manele. Am cunoscut foarte multe persoane care ar fi putut reprezenta "rampa de lansare" pentru mine. Ar fi putut. Dar ei nu poartă vreo "vină". Eu nu reușeam să-mi găsesc o direcție. Una clară, cel puțin. Nu degeaba am folosit mai devreme "Peste tot și nicăieri" - așa eram.

Iar acum concret. Vreo 3 ani am bătut câmpii, 1 an mi-am dat cu depresie, iar apoi am descoperit TikTok-ul. Prin procesele de a face acele videouri de TikTok m-am descoperit mai mult și m-am lăsat descoperit mai mult. Într-un final, m-am acceptat așa cum sunt - pestriț. Oamenii superbi de pe TikTok m-au validat într-o măsură suficientă pentru a putea încheia un record deal cu Global Records. Global sunt top și… Cam aici suntem azi.

InfoMusic: Creativitatea ta nu se oprește doar la muzică, ci și la materiale vizuale. Cât de important este un videoclip pentru o lansare muzicală?

Majii: Ceva ce am învățat odată cu proiectul "Vineri 13" este că pentru o lansare muzicală, un videoclip a devenit, în ultimii ani un "must", dar și un element destul de irelevant. Muzica este ce contează cel mai mult în muzică. De exemplu, un videoclip de imagine nu aduce vreun mare plus muzicii. Dar dacă îmi propun să fac un scurt metraj pentru o melodie, e altceva, eu fiind de părere că un videoclip, dacă tot e, trebuie să spună ceva. Eu am învățat tot ce ține de video tot pentru muzică, so that is that :). E mai mult vorba de industry standard, dar e un trend descendent.

InfoMusic: Ce artist te inspiră muzical și/sau vizual?

Majii: Toți cei pe care îi văd și îi aud.

Comentează

Trending