Urmărește-ne în Social Media

rap

Macanache (The Putreds): "La noi toată lumea pare că încearcă să copieze niște acte de succes din alte țări"

"Muzica E Nașpa", ne spun băieții de la The Putreds în versurile unui single recent lansat. Veniți în redacția InfoMusic, am descusut cu ei acest subiect, încercând să înțelegem mai bine de ce "e nașpa", cum s-ar putea remedia traiectoria ei și cum poate ajunge un artist din underground în mainstream. Ne-am întins la vorbă aproape o oră cu Macanache, Silviu Ruta și Radu Burcea. În discuția noastră am bifat și muzica trap, am cernut "sarea și piperul" din piesele The Putreds și ne-am notat în agendă recomandări de artiști faini și muzici noi.

Publicat

pe

Povestea lui Macanache începea în 2015, când piesa "Ăsta sunt eu" spărgea barierele underground-ului. Fără a se chiti pe un stil anume sau a se mula pe un trend, Macanache a continuat în anii următori să cucerească publicul piesă după piesă, în 2017 făcând echipă cu Delia și lansând videoclipul "Rămâi cu bine", ajuns acum la peste 40 de milioane de vizualizări.

Băieții de la The Putreds, pe care Macanache mărturisește că i-a luat în trupă "cu japca", au venit pentru un live la un post de radio, au rămas pe seară și la un concert, iar pentru că vibe-ul a fost bun și li s-au promis și niște "cadouri", au mai zăbovit și pe la sala de repetiții, și uite-așa s-a făcut 2019. Pe Silviu Ruta îl ascultăm la bas și pe Radu Burcea la chitară. Postul de toboșar e momentan vacant, dar The Putreds merge înainte, formația având în plan să lanseze cât de curând un nou album.

Dorința de a crea "ceva frumos" e mai puternică decât tentația unui Maserati

Puși mereu pe treabă, dar fără stresul vreunui deadline, băieții de la The Putreds fac muzică fără încrâncenare și fără a vâna milioane de vizualizări pe YouTube. Dorința de a crea "ceva frumos" e mai puternică decât tentația unui Maserati, pentru că, până la urmă, muzica pe care o faci trebuie să te împlinească și să îți aducă bucurie, nu opulență.

"Nu e ca și cum facem muzică ca să ne îmbogățim. O facem ca s-o audă lumea", ne-a spus Macanache, explicându-ne cât de mult contează ca motivația să fie cea corectă.

"Mi se pare că e o greșeală să te iei prea în serios când faci muzică. Trebuie să te relaxezi, să nu te gândești la nimic altceva decât la actul în sine și să o vezi ca pe o relaxare. <<Mamă, fac piesa asta, fac 10 milioane de view-uri, mă umplu de bani, îmi iau Maserati.>> Nu. Trebuie să o vezi ca pe o relaxare, o deconectare, și în momentul în care repeți chestia asta, o să devii din ce în ce mai bun, lumea o să vadă fără să te chinui tu prea mult", a completat Silviu Ruta.

Punctul de pornire pentru o carieră în acest domeniu trebuie să fie dorința reală de a face muzică, dincolo de orice altceva.

"Te apuci de muzică pentru că îți place, în primul rând, și dacă ajungi să faci și bani din asta, sau să te cunoască lumea, e un bonus, pentru că eventual ești apreciat", e de părere Radu Burcea.

Macanache, Silviu Ruta și Radu Burcea își caută coleg la tobe

Macanache, Silviu Ruta și Radu Burcea își caută coleg la tobe

"[La radio] e ca la noi: ce merge, pe aia o ținem (...) Sarmale și mămăligă, nene."

Unul dintre single-urile lansate recent de The Putreds se numește "Muzica E Nașpa", așa că i-am întrebat pe băieți ce părere au despre muzica din România.

"Mie mi se pare că totul se reia. Totul se reinventează, doar că la noi pare că toată lumea încearcă să copieze niște acte de succes din alte țări (...) E prea curată muzica, dacă te referi la mainstream", a punctat Macanache.

Playlisturile posturilor de radio comerciale ar avea nevoie de o împrospătare, crede Macanache, pentru a ieși din tiparul românesc.

"[La radio] e ca la noi: ce merge, pe aia o ținem. Nu mai încercăm și altceva. Sarmale și mămăligă, nene."

Macanache l-a descoperit pe Carla's Dreams într-un club, înainte de a ajunge pe radio

Radiourile nu mai au, totuși, același impact pe care îl aveau în urmă cu câțiva ani. Acum poți descoperi muzică nouă pe platformele de streaming sau în cluburi.

"Eu muzica mi-o iau din cubluri (...) Așa am auzit și Carla's Dreams prima oară. Era un afiș cu o glugă. Cine-i ăsta, nene, ce face ăsta? Și după o săptămână era pam-pam," ne-a povestit Macanache.

Macanache (The Putreds) intervievat de InfoMusic (martie 2019)

Macanache (The Putreds) intervievat de InfoMusic (martie 2019)

"Muzica pe care o faci trebuie să fie bună"

În definitiv, ceea ce contează cel mai mult este ca rezultatul muncii tale, ca artist, să fie unul bun. Din underground se poate da tonul mainstream-ului, așa cum s-a întâmplat cu Nirvana, Radiohead, Oasis și multe alte formații pe care publicul larg încă le ascultă.

"Muzica pe care o faci trebuie să fie bună. De acolo pleacă totul. Restul n-are nici-o treabă. Nici radioul, nici TV-ul, nici netul, nici prietenii, nimic. Muzica, ceea ce creezi tu, să-ți placă ție și să fie ceva frumos", a conchis Macanache.

Cu prilejul vizitei The Putreds în redacția InfoMusic am discutat și despre evoluția formației, despre autenticitate versus trenduri, muzica trap, artiștii noi promițători, viitoarele concerte și lansări. Toate aceste subiecte se regăsesc în materialul video.

Comentează

Trending