Urmărește-ne în Social Media

jazz

Interviu cu Rotem Sivan, noua senzație a chitarei vine la Jazz Noveau

Pe 22 mai la Jazz Nouveau, Rotem Sivan Trio (Rotem Sivan - chitară ; Haggai Cohen Milo – bas; Nathan Elman-Bell – tobe) își va prezenta în România noul album, "Antidote". Te invităm să lecturezi un interviu oferit în exclusivitate pentru InfoMusic de chitaristul Rotem Sivan.

Publicat

pe

Chitaristul Rotem Sivan │ FOTO: PR

Rotem Sivan s-a născut în Ierusalim, oraș celebru pentru diversitatea de culturi, influențe și tradiții. La vârsta de 4 ani primește cadou de la bunici  o chitară, primul său instrument și cel care avea să-i definească cariera muzicală. După terminarea liceului de artă, Rotem se înscrie la cursurile Universității de Muzică Buchmann-Mehta din Tel Aviv, unde studiază compoziție clasică.  Imediat după absolvire, Sivan se mută la New York, unde frecventează The New School for Jazz & Contemporary Music, urmându-și astfel pasiunea pentru jazz.

Pe 22 mai la Jazz Nouveau, Rotem Sivan Trio (Rotem Sivan - chitară ; Haggai Cohen Milo – bas; Nathan Elman-Bell – tobe) își va prezenta în România noul album, "Antidote".

Citiți în continuare un interviu acordat de chitaristul israelian pentru Infomusic:

De ce ai ales The New School for Jazz & Contemporary Music, din New York, în completarea studiilor tale?

Pentru că, datorită nivelului de studiu foarte ridicat din New York, acumulezi mai ușor cunoștințe și experiență. În plus, creațiile artiștilor de acolo sunt la niște standarde care te stimulează, te determină să fii ambițios și te inspiră să muncești și mai mult.

Spune-ne câte ceva despre fiecare dintre cele 4 albume ale tale, procesul de creație din spatele lor și ce înseamnă ele pentru tine.

Fiecare album este o imagine fixată în timp, reprezentând cum mă simțeam și cum vedeam lumea într-o anumită perioadă. Când e greu să descrii în cuvinte, o faci prin muzică!

Primul album, "Enchanted Sun" (2013), a fost înregistrat imediat după ce am absolvit The New School și îmi amintesc că mă întrebam atunci dacă chiar sunt pregătit pentru el. M-am hotărât să merg mai departe cu înregistrările și să încerc astfel să îmi îndeplinesc și visul de a avea un trio. Acel album a fost o rampă de lansare pentru mine. Cel de-al doilea album, "For Emotional Use Only", a fost înregistrat și lansat în cursul anului următor și a primit un feedback pozitiv în reviste ca New Times, DownBeat etc, iar acest lucru m-a bucurat foarte mult. În aceeași perioadă, trio-ul meu începea să capete din ce în ce mai multă identitate și substanță. Al treilea album, "A New Dance", a urmat și el tot după un an, de data aceasta având deja o echipă de producție mai complexă, PR și agenți de booking. Muzical, acest al treilea album pare să-și extragă ideile și din alte zone, iar eu am început să folosesc pedale și efecte. Recent am finalizat înregistrările la cel de-al patrulea disc, care va fi lansat în luna iulie a acestui an. Se numește "Antidote", iar muzica acestui album vine după o experiență personală dureroasă, o dezamăgire în dragoste, vine după șocul pe care l-am simțit atunci când prietena mea a decis să pună capăt pe neașteptate relației dintre noi, relație ce dura de mai mult de 7 ani. Albumul conține piese pe care le-am scris în timp ce încercam să mă refac și să învăț să iubesc din nou și marchează etapele prin care am trecut.

Cum te-ai simțit cântând alături de mentorul tău, unul dintre cei mai mari chitariști de jazz din lume, Peter Bernstein?

Pentru mine, întotdeauna a fost o bucurie să-i fiu în preajmă și să cânt alături de el. Peter Bernstein este extraordinar, atât ca muzician, cât și ca om. Eu, ca muzician mă simt onorat, iar ca om apreciez enorm susținerea venită din partea lui. Când cânt cu el, am senzația că totul va fi bine, că nimic rău nu se mai poate întâmpla în lume.

Ce alte genuri muzicale mai asculți?

Recent am ascultat foarte mult hip-hop, trap music, rock, pop și intenționez să intru puțin și în zona metal. Oamenii sunt mereu surprinși când vorbesc despre muzicienii care mă interesează pe mine! Uite câțiva artiști pe care i-am ascultat în ultima vreme: Musiq Soulchild, Migus, Future, Anderson Paak, Azealia Banks, Kanye, Yo Gotti și Outkast. Eu cred că muzica e muzică și că pot să mă bucur de orice gen dacă găsesc energia mentală să îl procesez.

Ai o plăcere muzicală pe care ai putea-o numi "vinovată"?

Îmi place să aleg cântece pop și să le dau propria interpretare, în piese solo. Bat ritmul pe chitară, apoi adaug acordurile, melodia și solo-ul peste.

În ce măsură muzica țării tale de origine, Israel, îți influențează compozițiile?

Cred că locurile de unde provin sunt foarte prezente și în muzica mea. Sunt foarte puternic legat de Israel și de acordurile lui orientale, care-mi sunt foarte familiare auzului. Cu cât mă aflu mai departe de Israel, cu atât simt nevoia să exprim Israelul în muzică și să mă prezint cu ceea ce moștenesc și cu originile mele.

"For Emotional Use Only" și "A New Dance" au fost înregistrate live, în studio. De ce preferi acest vibe, acest tip de atmosferă pentru albumele tale?

De fapt, am avut spectatori în studio și la primul album. Simt că este ceva foarte special să captezi acea energie vie a muzicii. Totul sună și se simte diferit atunci când cânți în fața oamenilor și când există acest feedback permanent între artist și public. Mă simt foarte bine să cânt astfel, deși, din punct de vedere tehnic, implică un proces puțin mai dificil în studio, față de un show live într-un club sau la un festival. Există însă multe metode și le studiez pe toate.

Pe noul nostru album, Antidote, a fost pentru prima oară când trio-ul a cântat separat. Pentru mine a fost mai greu, dar am vrut să obțin anumite sound-uri și a fost necesar să procedăm astfel pentru acest album.

Inserăm aici și unele aprecieri pe care le-au făcut câțiva artiști despre "Antidote":

”Rotem Sivan și-a obținut locul pe scena jazz-ului New York-ez datorită improvizațiilor lui îndrăznețe, abilitățillor lui tehnice și cele de band leader, dar s-a impus mai ales prin lirism și muzicalitate. Antidote combină cu talent și inteligență toate aceste calități într-un pachet foarte reușit. Albumul nu plictisește niciun moment, își schimbă mereu atmosfera, cei trei muzicieni trec printr-o varietate de stări, iar muzicalitatea e forța principală. Rotem este de ceva vreme un chitarist demn de urmărit, iar acest album îi demonstrează din plin calitățile.” - Antonio Sanchez

”Rotem Sivan este unul dintre cei mai creativi și curajoși chitariști ai zilelor noastre. Dispune de multă imaginație și, totodată, de tehnicile necesare pentru a și-o exprima. Însă cel mai important lucru este că îndrăznește să-și urmeze ideile și instinctul pentru a crea ceva numai al lui.” - Peter Bernstein

”Când o declarație e făcută cu atâta precizie, rezultă ceva important și de durată. Antidote e un disc special, care va stârni, fără îndoială, interesul multor iubitori ai chitării.” – Pat Martino

”Rotem cântă cu o ușurință remarcabilă, iar trio-ul creează un vibe cu turnuri surprinzătoare.” - Ari Hoenig

Muzica ta conține elemente atât din jazz-ul tradițional, cât și din cel contemporan. Ți-ai propus să construiești o legătură între ele?

Eu încerc să cânt, să scriu și să exprim ceea ce aud în minte. Iubesc jazz-ul foarte mult, dar în ultima vreme m-am îndrăgostit și de alte genuri muzicale de unde mi-ar plăcea să împrumut idei. Sper să reușesc să atrag la concertele mele și alt gen de public, nu numai oameni captivați de jazz, și să le placă. Cred că, până la urmă, it’s all about the music.

Cum te simți înaintea concertului tău de la București? Ai mai fost vreodată în România?

Sunt foarte nerăbdător! Nu am mai fost niciodată la voi, dar bunica mea este din România. A plecat din țară în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a ajuns în Israel. Sunt extrem de curios să văd cum arată România și cum te simți aici. Sunt sigur că voi recunoaște câteva lucruri pe care le-am văzut în casa bunicii și intenționez să revin, să caut satul bunicii mele.

Rotem Sivan Trio va concerta în Control Club pe 22 mai 2017, de la ora 20:00. Accesul se face de la ora 19:30. Biletele costă 35 de lei și se pot cumpăra online.

Jazz Nouveau este o serie de concerte organizate de Control Club în colaborare cu Twin Arts, care își propune să aducă în atenția publicului bucureștean artiști locali și internaționali aflați din punct de vedere stilistic la confluența dintre jazz și alte genuri muzicale.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte luni, 22 mai 2017

Rotem Sivan Trio

Loc
Club Control

Trending