Urmărește-ne în Social Media

Toate stirile

Oigăn și Dan Byron despre viață, tinerețe, relații, muzică, modă și aniversarea KUMM 15 ani - VIDEO INTERVIU

Oigăn și Dan Byron au venit la InfoMusic pentru a vorbi despre concertul aniversar Kumm 15 ani, unde va canta si trupa byron. Cei doi au vorbit despre prietenia lor, perioada petrecuta la Cluj, muzica si chiar despre moda.

Publicat

pe

Oigan in dialog cu Alexandra la InfoMusic.ro
Oigan in dialog cu Alexandra la InfoMusic.ro

Kumm împlinește anul acesta 15 ani de când se află pe scena muzicală din România, fiind una dintre cele mai îndrăgite trupe underground. Concertul aniversar va avea loc pe 1 noiembrie în Silver Church și are ca invitați speciali pe ArtanuMani GutăuDominic Csergo și Byron.

Oigan de la KUMM și Dan Byron alaturi de Alxandra Necula in interviu pentru InfoMusic

Oigan de la KUMM și Dan Byron alaturi de Alxandra Necula in interviu pentru InfoMusic

Oigăn și Dan Byron au venit în redacția InfoMusic pentru a depăna amintiri comune și pentru vorbi despre concertul aniversar Kumm 15 ani. Cei doi au reiterat perioada în care au locuit împreună la Cluj într-un video interviu pe care îl puteți urmări mai jos, în 2 părți.

VIDEO 1/2 - Oigan și Dan despre perioada comună KUMM

Cum la vârsta de 15 începem viața de liceu, am avut curiozitatea să aflăm dacă Oigăn și Dan își mai aduc aminte de primele zile de liceu și ce muzică ascultau în acea perioadă.

Beatles, îți spun sigur” – Oigăn

Queen, ceva Michael Jackson, nu mai știu...chestii...” – Dan

Deși Oigăn a evitat să readucă în prezent anii de liceu, și-a amintit în schimb că prima piesă Kumm s-a numit Scufița Roșie și era cântată în maghiară de solista de atunci. Primele compoziții ale lui Dan la Kumm au fost Aievea și 1000 de chipuri, una dintre cele mai de succes piese ale formației. De altfel, întreaga perioadă pe care Dan a petrecut-o la Kumm a fost una extrem de prolifică din puncte de vedere muzical, atât pentru grup, cât și pentru Dan.

„A fost o perioadă foarte importantă pentru mine, chiar dacă ușor nebunească pentru că eu m-am mutat din București la Cluj și am stat cu el (Oigăn) un an de zile într-o garsonieră. A fost o perioadă de acumulare. Eu veneam din o cu totul altă lume. Eu cântasem înainte heavy metal și blues. Kumm deja avea o personalitate formată, deja era o trupă foarte bine stabilită. Am învățat foarte multe de la ei. Am lucrat niște ani de zile împreună, cum ar veni, primindu-mi un soi de educație, care de multe ori nu mi-a plăcut dar nu am avut încotro pentru că ăștia erau mai mari și nu aveam cum să-i bat”, mărturisește răzând Dan.

Dan Byron vorbind despre piesa preferata de la KUMM

Dan Byron vorbind despre piesa preferata de la KUMM

I-am pus pe cei doi în postura de ascultători și i-am întrebat care sunt pieselor lor preferate de la Kumm. Pentru Oigăn a fost greu să facă o selecție, dar după scurt timp ne-a înșirat mai multe titluri dintre care amintim One For Each Day, Police și Angles and Clowns. În cazul lui Dan am aflat că melodia sa preferată este Dancing on the wire, pe care însă nu a cântat-o niciodată cu trupa.

Setlistul pregătit de Kumm pentru concertul din Silver Church include piese reprezentative din toată istoria formației, iar potrivit lui Oigăn, interpretarea va fi cât mai aproape de perioadele respective. Acesta ne-a mai dezvăluit că show-ul de la București va fi urmat și de un after party.

„Nu la modul organizat, să ducem pe toată lumea undeva. Probabil că after party-ul va fi tot acolo”, a menționat Oigăn.

VIDEO 2/2 - Oigan și Dan despre muzică și prietenia lor

Ca fiecare artist, în momentul în care compun cei doi expun anumite părți, gânduri, sentimente intime. Deși ar părea mai vulnerabili în fața publicului, atât Oigăn, cât și Dan nu se lasă profund afectați de reacțiile din exterior.

„Am să spun că nu mă afectează, dintr-un anumit punct de vedere. Știu că senzația mea când îmi reușește sau nu ceva este acum exact aceeași pe care o aveam în liceu când știam sigur că poate în afară de tata și doi vecini nu mă ascultă nimeni. Senzația mea în momentul când lucrez ceva este absolut aceeași. După aia normal că toate își spun cuvântul. Vezi, simți publicul, îi vezi feedback-ul și la ce lansezi înregistrat într-un studio și la ce cânți live și normal că astea te influențează” – Oigăn

„Nu mă afectează. Este o chestie normală. Poate mă afecta când aveam 16 ani – Dacă scriam o chestie și ajungeam să cânt în fața unui public și eventual publicul ăla știa 2 versuri, mamă săream pe perete de bucurie – Acum este o chestie normală. Așa merg lucrurile. - Dan

Oigan in dialog cu Alexandra la InfoMusic.ro

Oigan in dialog cu Alexandra la InfoMusic.ro

Oigăn și Dan despre fashion

Imaginea este un element destul de important în viața unui artist și în promovarea acestuia, astfel că am vrut să vedem cât de interesați sunt cei doi de imaginea lor ca artist din punct de vedere vestimentar. Dan ne-a mărturisit că acordă prea mult timp acestui aspect, dar și-a amintit de o perioadă în care a încercat să fie ironic pe scenă prin îmbrăcăminte. În schimb Oigăn este chiar foarte bine integrat în acest domeniu, după cum se poate vedea și în aparițiile sale.

„Cred că pur și simplu poți să te îmbraci așa cum te îmbraci în mod obișnuit, dar pe scenă poți să faci multe, inclusiv să faci mișto de tine. Într-o perioadă am venit pe scenă numai în costum. Efectiv era o glumă la adresa mea, eu care nu am purtat costume până atunci. Dar asta nu știu dacă s-a înțeles”, a povestit Dan.

„La mine este mai simplu. Răspunsul este Da. Nu sunt un fashion freak, dar pot spune că sunt haine în care mă simt mai eu decât altele și pe scenă încerc să fiu cât mai eu posibili pentru că am marșat întotdeauna pe chestia asta de sinceritate”, a explicat Oigăn.

Dan și Oigăn – între dragoste și ură

Cei doi împărtășesc o relație de prietenie de invidiat, care a rezistat de-a lungul anilor, motiv pentru care este mereu plăcut să-i vezi împreună. În perioada în care Dan a cântat alături de Kumm, acesta a locuit într-o garsioneră din Cluj împreună cu Oigăn. Cum ambii dețin personalități puternice, momentele frumoase au fost presărate și de certuri, nervi și situații incomode, despre care aceștia își amintesc acum cu zâmbetul pe buze.

„În primul rând Oigăn are un stil foarte dement de a face jocuri și glume și chestii în orice moment al zilei, oricând. Deci mergi pe stradă, ai un sfert de oră de mers și el inventează un joc. Da, nu știu dacă mai face asta, dar alea erau unele momente plăcute. Alte momente plăcute erau, spre exemplu, când ne uitam la filme și nu aveam internet sau alte minuni și aveam un video la care vedeam tot felul de filme, multe dintre ele nu aveau subtitrare în română și fiind în limbi imposibile, cum ar fi germana pe care Oigăn o știe foarte bine, astfe că Oigăn stătea și făcea pe Ioana Nistor. Chestia aia nu o s-o uit” spune Dan.

Discuția despre acea perioadă a trezit nostalgie în Oigăn, care își aduce aminte cu drag de anii tinereții petrecuți în Cluj când viața lui era rock n roll. Ce înseamnă rock n roll în viziunea lui Oigăn și cum să ne păstrăm tineri, aflați în video-ul de mai sus.

Nu uitați, pe 1 noiembrie în Sliver Church sărbătorim 15 ani de Kumm împreună cu Dan Byron și trupa byron, cu Artanu, Mani Gutău, Dominic Csergo și cine știe ce invitat surpriză își va mai face apariția.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Kumm 15 ani
Concerte joi, 1 noiembrie 2012

Kumm 15 ani

Loc
The Silver Church
PUBLICITATE
Un comentariu

rock

La 10 ani de "Perfect", după un 2020 defect, Dan Byron ne recomandă "Songul pușcăriașului": "E piesa care se potrivește în aproape orice situație"

2020 nu ne-a "ferit de intemperii", dar nici la geneza piesei ce dă titlul albumului "Perfect" n-au stat ani prea roz, așa că ne păstrăm simțul umorului și în 2021. E, până la urmă, un an aniversar pentru formația byron, iar cei 10 ani de "Perfect" merită sărbătoriți. Chiar dacă e pandemie, de un concert online tot ne vom bucura. Așa cum se cade la o aniversare, vom reasculta toate piesele de pe acest album de cover-uri alese parcă pentru un documentar al muzicii folk/rock românești, melodii care, ne-a mărturisit Dan Byron, au devenit treptat parte din el.

Publicat

pe

Dan Byron în Silver Church, la concertul de lansare a albumului ”Perfect”, 17 februarie 2011
Dan Byron în Silver Church, la concertul de lansare a albumului ”Perfect”, 17 februarie 2011 │ FOTO: Alexandru Trifan

Luna aceasta se împlinesc 10 ani de când trupa byron lansa un album cu piese "una și una", o selecție de melodii cu însemnătate, despre cine am fost, dar și despre cine suntem. Atent reorchestrate, piesele și-au păstrat prospețimea, iar albumul rămâne "Perfect" și la 10 de la apariția sa.

Cei care își doresc să reasculte piese ca "Granița-n raniță", "Dacă vrei" sau "Ploaie în luna lui Marte", sunt invitați la show-ul byron de pe 17 februarie 2021, transmis online pe Streamerse.net. Biletele se vând în sistem "pay what you want", dând fanilor oportunitatea de a-și susține formația.

Dan Byron așteaptă cu nerăbdare să cânte toate melodiile de pe albumul "Perfect", mărturisindu-ne că nici nu mai e nevoie să pună discul pentru a le asculta, ele devenind treptat parte din el. Toate aceste piese, ne-a mai spus Dan, ar merita a fi menționate cu prisosință într-un documentar al muzicii folk/rock românești, la fel cum trupe ca Nava Mamă, Pinholes sau Fluturi pe Asfalt ar descrie foarte bine actualul curent underground. Am vorbit și despre musical-ul lui Nae Caranfil, care nu s-a mai făcut, despre structura unui cover și reinterpretări după piese byron, iar la final l-am rugat să ne facă o recomandare pentru un 2021 mai bun. Așa am ajuns la "Songul pușcăriașului".

De vorbă cu Dan Byron, la 10 ani de "Perfect"

InfoMusic: Albumul "Perfect" apărea în 2011, un an în care Adele domina topurile generaliste cu "Rolling in the Deep", iar scena rock se bucura de noi albume de la Foo Fighters, Red Hot Chili Peppers, Coldplay, The Black Keys și Korn, printre alții. Dacă ar fi să relansați albumul "Perfect" într-o ediție aniversară și să adăugați în tracklist un cover după o piesă memorabilă din 2011, care ar fi aceea și cum ți-ar plăcea să o reorchestrezi?

Dan Byron: "Perfect" chiar apare anul ăsta într-o ediție aniversară, dar nu i-am mai adăugat nicio piesă. Credem că e perfect așa cum e . Dar dacă ar fi fost să-i adăugăm, probabil am fi ales o piesă de la Alternativ Quartet și am fi făcut-o folk-jazz sau electro minimalist.

"Mă distrează cum mă chinuiam să cânt în română după atâția ani de cântat în engleză"

InfoMusic: Ce a însemnat pentru tine lansarea albumului "Perfect" în 2011 și cum e să-l reasculți acum?

Dan Byron: Am muncit mult la albumul ăsta și au fost niște momente în care m-am îndoit că o să-l putem duce la capăt. Lansarea a fost foarte mișto, turneul de după a fost însă un calvar. Am lucrat cu cinci toboșari diferiți pe parcusul lui, pentru că al nostru avea alte priorități (de care noi știam de la bun început). Prin urmare pe tot parcursul turneului am făcut repetiții. Când s-a terminat eram cu toții praf de oboseală. Cum e să-l reascult acum? Ca o întoarcere în timp. Mă distrează cum mă chinuiam să cânt în română după atâția ani de cântat în engleză. Dar altfel e parte din mine, îl pot asculta și fără să pun discul.

InfoMusic: Cât de departe poți să mergi cu un cover atunci când reinterpretezi o piesă? De ce anume ar trebui să ții cont?

Dan Byron: Cred că poți să mergi oricât de departe, cu condiția să fie încă recognoscibilă. Cred că atunci când începi să modifici și versurile deja calci pe un teritoriu mai delicat. Dar până și asta poți face dacă nu exagerezi.

Dan Byron în Silver Church, la concertul de lansare a albumului ”Perfect”, 17 februarie 2011

Dan Byron în Silver Church, la concertul de lansare a albumului ”Perfect”, 17 februarie 2011 │ FOTO: Alexandru Trifan

InfoMusic: Tracklistul "Perfect" cuprinde cover-uri după melodii românești, dar și două piese nelansate ale regizorului Nae Caranfil, care ar fi trebuit să apară într-un musical. Cum se numea acel musical și de ce nu a mai fost produs?

Dan Byron: Se numea "De cealaltă parte a zidului" și din câte îmi amintesc în primă fază n-a trecut de cenzură. Erau totuși anii ’80, iar Nae era cel puțin îndrăzneț. După aia nu știu exact ce s-a întâmplat, cel mai probabil a fost prea ocupat cu filmele (respectivul musical fiind gândit pentru teatru). Eu tot sper că într-o bună zi îl va scoate. Din câte știu și el își dorește. Probabil e complicat cu finanțările, dar vorba americanului - "where there’s a will, there’s a way".

InfoMusic: Pe soundtrack-ul cărui film simți că s-ar potrivi piesele de pe albumul "Perfect"?

Dan Byron: Pe soundtrack-ul unui film românesc ne-depresiv.

"Trebuie să fii un pic mai babalâc ca să facă cineva un întreg album de cover-uri după muzica ta"

InfoMusic: Dacă s-ar face un documentar despre istoria muzicii folk și rock din România, care dintre piesele de pe albumul "Perfect" ar merita a fi menționate? Și dacă tot am deschis acest subiect, ce alte piese / trupe nu ar trebui să lipsească din documentar?

Dan Byron: Cam toate piesele de pe "Perfect" merită menționate. Nefiind ale noastre, îmi pot asuma lipsa de modestie. Alte trupe? Pfff, păi sunt o grămadă. E drept că unele cântă sau au cântat doar în engleză, dar tot românești sunt. Spre exemplu n-ai cum să faci un asemenea documentar fără să vorbești despre Implant Pentru Refuz, Firma, Travka, OCS, The Mono Jacks, Grimus, Vița de Vie, Robin & the Backstabbers, White Walls, Goodbye to Gravity, ș.a.m.d.

Eu aș face și un capitol despre actualul curent underground, cu Nava Mamă, Pinholes, Fluturi pe Asfalt și alții ca ei. Sau cu curentul indie de acum 10-15 ani, cu The Amsterdams, The MOod sau mai puțin cunoscuții Sophisticated Lemons.

InfoMusic: Ce artist sau trupă ți-ai dori să facă un album de cover-uri byron?

Dan Byron: Cineva din viitor. Trebuie să fii un pic mai babalâc ca să facă cineva un întreg album de coveruri după muzica ta.

6fingers (Sergiu Mitrofan) în Silver Church, la concertul de lansare a albumului ”Perfect”, 17 februarie 2011

6fingers (Sergiu Mitrofan) în Silver Church, la concertul de lansare a albumului ”Perfect”, 17 februarie 2011 │ FOTO: Alexandru Trifan

InfoMusic: Pe 17 februarie veți cânta din nou piesele de pe albumul "Perfect". Concertul va fi online, devenind astfel accesibil și fanilor din afara țării. Ce ți-ai dori să știe despre acest show aniversar cei care vă vor urmări de acasă?

Dan Byron: Că ne-am fi dorit din suflet să putem să-l facem față în față, dar în contextul actual varianta online este cea mai safe. Platforma Streamerse.net, pe care se va face transmisa live, are o secțiune de comentarii similară cu cea de la Facebook, iar la finalul concertului vom mai rămâne puțin de vorbă și le vom răspunde la întrebări celor care ne vor urmări de acasă. Un fel de meet & greet virtual.

InfoMusic: 2020 a fost oricum, numai nu perfect. Dacă l-am putea face, totuși, mai bun ascultând pe repeat o piesă de pe albumul "Perfect", pe care ne-ai recomanda-o.

Dan Byron: "Songul pușcăriașului", evident. E piesa care se potrivește în aproape orice situație.

Citește în continuare

Industria muzicala

Schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural stârnește nemulțumirile artiștilor, "cele 15 runde de negocieri au fost aruncate la gunoi de Ministerul Culturii"

Reprezentanții sectorului cultural și-au exprimat nemulțumirea față de schema de ajutor de stat recent publicată de Ministerul Culturii. Negocierile din ultimele luni au fost complet ignorate, sunt de părere membrii grupului de lucru, care au observat că ajutorul este oferit exclusiv organizatorilor de evenimente. Artiștii ar urma să fie plătiți de către "un intermediar privat".

Publicat

pe

Alexandra Usurelu in concert la TNB pe 29 ianuarie 2018 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

După aproape un an de pandemie, în care concertele s-au putut desfășura doar în aer liber, iar festivalurile au fost amânate, sectorul cultural rămâne în continuare afectat de măsurile de restricție. O schemă de ajutor de stat, publicată recent de Ministerul Culturii, ar urma să vină în sprijinul tuturor celor care activează în domeniul artistic, însă potrivit reprezentanților acestui sector, realitatea este diferită de ceea ce se promovează. Schema de ajutor se adresează în special organizatorilor de evenimente, artiștii rămânând fără siguranța unui sprijin financiar în lunile următoare de pandemie.

Această concluzie a fost trasă în urma unei conferințe de presă desfășurate astăzi, 28 ianuarie. La ea au participat reprezentanți ai sectorului cultural și membri ai grupului de lucru implicați în negocierile schemei de ajutor de stat. 

"Asistăm la o campanie de PR prin care Ministerul Culturii încearcă să cosmetizeze eșecul unui ajutor de stat pentru toți cei afectați de închiderea sectorului"

"În ultima săptămână asistăm la o campanie de PR prin care Ministerul Culturii încearcă să cosmetizeze eșecul unui ajutor de stat pentru toți cei afectați de închiderea sectorului. Este prezentată triumfalist această schemă de ajutor ca fiind rezolvarea problemelor tuturor celor afectați. Informațiile sunt deformate sau uneori false. Ministrul declară că după 15 runde de negocieri a fost finalizată schema de ajutor. Adevărul este că cele 15 runde de negocieri au fost aruncate la gunoi de Ministerul Culturii din moment ce din toate concluziile grupului de lucru nici una nu se regăsește într-un plan al Ministerului, în schimb reprezentanții Ministerului au decis să meargă mai departe cu schema de ajutor inițială, cea care a dus la proteste și ulterior la formarea grupului de lucru", se arată într-un comunicat de presă transmis de membrii grupului de lucru.

Schema de ajutor de stat actuală oferă sprijin organizatorilor de evenimente, "în urma evaluării unor proiecte de către o comisie", iar artiștii ar urma să fie plătiți de "un intermediar privat" al Ministerului.

"Ministerul Culturii ar trebui să știe că cel care livrează produsul cultural direct către public este artistul, nu organizatorul"

"În nota de fundamentare a acestei scheme de așa zis ajutor, Ministerul Culturii susține că <<Având în vedere constrângerile bugetare existente, ajutorul financiar poate fi acordat direct doar operatorilor culturali aflați pe ultimul nivel al ecosistemului cultural, cei care prin natura activității lor livrează produsul cultural direct către public>>, adică organizatorului de spectacol.

Ministerul Culturii ar trebui să știe că cel care livrează produsul cultural direct către public este artistul, nu organizatorul. Iar faptul că schema finanțează organizatorii de spectacole este exact esența problemei. În repartizarea așa-zisului ajutor, Ministerul introduce un intermediar privat care va angaja și va plăti artiști, lucrători și firme după bunul plac. Mai mult, organizatorii vor primi aceste finanțări în urma evaluării unor proiecte de către o comisie, deci și această verigă va fi finanțată selectiv.

De aceea noi considerăm că singura varianta de ajutor a acestui sector este plata unor compensații directe, imediate și echitabile, nu folosirea ca intermediar a unor entități private. Este ca și cum Ministerul Culturii s-ar fi privatizat. De asemenea nu poate fi considerat un ajutor o plată pentru niște servicii prestate", se mai arată în comunicat.

La conferința de presă au participat reprezentanți ai Asociației MUZE - Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans, ALIS - Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolului, Patronatul Producătorilor, Organizatorilor de Spectacole și Impresarilor Artistici din România, Reprezentanți ai Firmelor de scenotehnică și Reprezentanți ai managerilor și organizatorilor de spectacole. Artiștii au fost reprezentați de Marius Manole, Tudor Chirilă, Dan Byron și Doru Trăscău.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< iun. 2021 >>
lmmjvsd
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Trending