Urmărește-ne în Social Media

rap

Guess Who: "Nu pot să mă cenzurez" - VIDEO INTERVIU

Într-o lume a celebrităților, Guess Who este același ”anonim”. Succesul nu-i este străin, dar el a rămas la fel, se simte la fel. Celebritatea nu e o reușită în sine, iar pentru el sunt importante lucrurile bine făcute. Tocmai de asta reacționează la lucrurile prost făcute, trăgând adeseori semnale de alarmă prin muzica lui. Noul său album, ”Un anonim celebru”, pune în lumină multe adevăruri, așa încât am încercat să le detaliem dincolo de versurile pieselor sale. Deschis și direct, la o limonadă, în Centrul Vechi.

Publicat

pe

Bună! Ce faci?

Bine.

Felicitări pentru noul album.

Mulțumesc.

”Un anonim celebru”. Un titlu interesant, care mi-a dat ideea primei întrebări. E greu să fii anonim, de când ești celebru?

Nu mi se pare. E cu două tăișuri. Uneori da, uneori nu. Nu pot să zic că nu s-au schimbat multe lucruri, dar trebuie să-ți asumi chestia asta. Și odată ce începe să te știe lumea la față, n-ai cum să mai dai înapoi. E o chestie cu care te obișnuiești. Nu mi se pare o problemă chestia asta. Trebuie să-ți asumi.

Ce a rămas la fel de când ești anonim și ce s-a schimbat de când ai devenit celebru?

Eu sunt la fel. Eu mă simt la fel, chiar dacă lucrurile s-au schimbat în jurul meu. Și e normal să se schimbe lucrurile, pentru că evoluăm, trece timpul, n-avem cum să rămânem la fel. Dar totodată nu mă simt schimbat. Nu mi-am schimbat percepția foarte mult de la început. E important să fii conectat și contient, cumva. Sunt mai multe. Nu-mi dau seama exact la ce te referi. Dacă m-am schimbat eu, ca om?

Dacă s-a schimbat felul în care vezi lucrurile, cum îi vezi pe cei din jurul tău?

Mi-am dat seama de mult mai multe lucruri, pentru că am scos capul și în toți anii ăștia am întâlnit o groază de experiențe. Și e normal să te schimbe.

Schimbările astea vin într-un fel, poate mai mult cu vârsta, și nu neapărat cu celebritatea, să înțeleg?

Absolut. Da. Timpul le așează pe toate.

Guess Who (interviu InfoMusic, 22 iunie 2017) │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

În opinia ta, succesul este dependent de celebritate? Sau poți să ai succes și fără să fii celebru?

Nu cred că este dependent. În ideea titlului noului album - ”Un anonim celebru”. Poți să fii anonim și să fii celebru. Și nu trebuie să știe toată lumea. În ideea în care sunt mulți anonimi celebri printre noi, care-și văd de treabă și o fac foarte bine. Și nu ies în față. Deci cred că nu e direct legată celebritatea de succes.

Probabil depinde de semnificația succesului. De aici pornește totul. Până unde trebuie să ajungi ca să consideri că ai succes.

Un lucru bine făcut are succes. Acum, na. Raportat la muzică, am putea spune că cu cât te știe mai multă lume, ai mai mult succes, nu? E normal, pentru că vrei să te asculte mai multă lume. E important...nu știu cum să zic...Cred că e raportat cumva și la cât de mare e celebritatea, pentru că la un moment dat, fiindcă te cunoaște toată lumea, validează cumva chestia asta.

Crezi că e nevoie să faci compromisuri ca să ai succes?

Întrebarea clasică.

Da, este clasică, dar valabilă.

Din punctul meu de vedere, da, trebuie să faci compromisuri, dar diferă contextul. Adică nu e compromisul clasic. Adică eu am investit foarte mult timp. Și vorbim de 15 ani, de când m-am apucat să fac muzică. Și mi l-am investit doar pentru muzică. Nu știu, poate fi un compromis chestia asta?

Guess Who (interviu InfoMusic, 22 iunie 2017) │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Da, este un compromis. Ai renunțat la alte lucruri pe care ai fi putut să le faci. Ai investit în munca asta, în pasiunea ta.

Exact. Nu aș face un compromis care mi-ar scurta cumva pașii pentru a avea succes. Deci dacă ne referim la chestia asta, nu. Nu mi se pare ok. Pentru că la un moment dat o să se vadă chestia asta, și-o s-o simți pe pielea ta. Și-atunci e fail.

Versurile pieselor tale punctează de multe ori aspecte mai puțin plăcute ale societății în care trăim. Ai vorbit despre lipsa de onoare, despre obsesia pentru bani. Ce te determină să alegi tematicile astea?

Păi cum adică ce mă determină? Se întâmplă. Și mă deranjează că se întâmplă în continuare și că nu se schimbă mare lucru, doar personajele. Evident că-i o frustrare. Doar că eu nu pot s-o țin în mie. Și-așa am și ocazia să m-audă lumea și-așa că n-am ce să fac. Nu pot să mă cenzurez eu pe mine. Da, e trist că continuă răul ăsta și se schimbă doar personajele. Și în rest, aceeași treabă. Același joc, aceeași poveste. Totodată, simți. Și speri să se schimbe în noi ceva. Și poate vom ajunge și noi acolo, în timp.

Atrăgând atenția, ascultătorii măcar poate conștientizează. Poate cei mai tineri, care n-au același ochi critic. Ascultându-ți muzica, poate află despre anumite nereguli.

Sper să-i influențeze. În ultimul timp, am văzut că lumea se activează, dacă e nevoie. Ceea ce este foarte bine și e un semnal de alarmă pentru ei.

Ce calități crezi că te-au ajutat să ajungi până aici?

Nu știu, nu stau bine la capitolul ”să mă auto-umflu eu” . Nu știu, îmi place ceea ce fac. Nu știu ce calități să-ți dau exact. Mă pricep la toate. (râde)

Eu m-aș gândi, de exemplu, la ambiție și la pasiune.

Normal că există, pentru că altfel nu ar da rezultate. Sunt multe chestii. Dar nu aș vrea să stau să le enumăr. ”Sunt talentat, ambițios...”. Nu. E un cumul.

Care sunt persoanele importante din viața ta?

Prietenii, iubita, familia. Invers: familia, iubita, prietenii. Cum vrei tu. Oamenii la care țin și simt același lucru din partea lor. Și fără ei ar fi mai greu.

Ce te inspiră?

Totul. Nu știu, e o chestie de moment cu inspirația. Vine așa, te ia pe nepregătite. De asta nu-i bine s-o cauți, ci s-o lași să vină ea. Dar sunt multe chestii de la care poate să-ți plece o idee.

Un exemplu?

Orice. Și o stare de spirit. O locație, o întâmplare, o experiență, orice. Un om, o întâmplare. Am zis de mai multe ori, au fost mai multe întâmplări. :)

Dacă vorbim despre piesa ”Un anonim celebru”, de exemplu?

Piesa e despre mine și totodată despre toți cei care se simt ca mine. Pe lângă faptul că s-ar putea să aibă mai multe înțelesuri titlul, am spus: e tot parcursul meu din trecut - pe prima strofă, să zic - și până în prezent. Și în a doua (strofă) se pot găsi cu siguranță toți cei care cred în ceea ce fac și o fac bine.

Ce te enervează?

Ce mă enervează? (râde). Sunt mai multe chestii. Din astea simple, sau mai grele?

Ce-ți vine-n minte acum, pe moment.

Politica asta interesantă. Și e o politică interesantă în toate domeniile.

Adică și în muzică.

Absolut. Și în muzică, și pe lângă muzică. Mi-ar plăcea ca lumea să caute mai mult după muzică. Fiindcă astăzi, ai impresia că totul..

Ți se servește?

Normal că am evoluat și că tehnologia să zicem că ajută. Pentru că ajunge informația foarte repede la tine. Dar la fel de repede cum ajunge, la fel de repede se și duce. A doua zi dai pagina. La un moment dat e și un tic. Toți stăm cu telefoanele în mână. Mi-ar plăcea ca lumea să asculte și să aprecieze mai mult artiștii și oamenii care-și dau silința să facă ceva. Și să susțină, să vină la concerte și tot ce trebuie. Mi-ar plăcea să fie o corectitudine în drepturile de autor. Mi-ar plăcea să avem parcări. Mi-ar plăcea să orice, nu știu. Sunt multe lucruri care ar trebui schimbate. Da' n-ai ce să faci. Trebuie să le iei așa cum sunt și..

Make the best of it.

Exact.

Ce te face să zâmbești?

Tot ce mă face să nu zâmbesc.

Guess Who (interviu InfoMusic, 22 iunie 2017) │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Nu zâmbetul acela.

Da, e o întrebare... E mișto să zâmbești. Trebuie să zâmbești. Că altfel e înnorat, chiar dacă e soare afară. Și nu trebuie să ai starea aia de spirit. Și trebuie să găsești tot timpul o soluție în orice problemă și să fii optimist.

Te consideri o persoană optimistă?

Da. Cu siguranță sunt. Pentru că nu știu, am început totul când era în stadiul de vis și probabil nimic nu era atât de aproape, palpabil. Dar în tot timpul ăsta am fost optimist și a dat rezultate.

Ce te face să te simți mândru?

Ceea ce fac. (râde) Tot ceea ce fac. Tot timpul, când fac o piesă nouă sau ceva, încerc să-mi demonstrez că ”I still got it”. Trebuie să mă atingă pe mine. Și când mă ating pe mine, sunt mândru. :)

Guess Who (interviu InfoMusic, 22 iunie 2017) │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Da, interesant formulat. :) Am o curiozitate: este, cumva, titlul albumului o replică pentru Cheloo?

Nu. E doar un adevăr.

OK. Merci frumos.

Cu plăcere.

Și multă baftă cu albumul.

Merci frumos.

Guess Who (interviu InfoMusic, 22 iunie 2017) │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Hardwell, Lost Frequencies, Steve Aoki și alți DJ-i cunoscuți vin la UNTOLD 2022

Organizatorii UNTOLD au anunțat noi artiști care vor ajunge în Cluj-Napoca, în perioada 4-7 august 2022. Pentru cea de-a șaptea poveste UNTOLD, cele patru zile și patru nopți de festival vor oferi o nouă experiență fantastică alături de unii dintre cei mai mari DJ-i ai lumii. Mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Hardwell la UNTOLD 2022
Hardwell la UNTOLD 2022 │ FOTO: PR / UNTOLD

UNTOLD 2022 a dezvăluit un nou val de artiști care vor urca pe scena festivalului în această vară. Este vorba despre Hardwell, Alok, Lost Frequencies, Steve Aoki, Vini Vici și mulți alții.

După o pauză de patru ani, timp în care a fost susținut de sutele de mii de fani, Hardwell se întoarce în circuitul de festival. Anul acesta, creatorul stilului big-room house a ales doar 4 festivaluri mari din întreaga lume în turneul de revenire: UNTOLD, TML, Ultra și Creamfields. Robert van de Corput aka Hardwell vine din Olanda și este considerat un artist cu pedigree. Doi ani la rând a fost votat NO. 1 DJ în Top 100 DJ Mag, este producător, muzician, proprietar de label și unul dintre personajele cheie pe scena muzicii electronice de azi, reușind să creeze rețeta pentru un nou gen în muzica electronică, ,"Big Room House".

Din 2013 până în 2018, Hardwell a fost mereu în turnee. În 2017 a fost la Cluj-Napoca, unde a făcut un super show pe scena principală a festivalului UNTOLD. Un an mai târziu, în septembrie 2018, artistul a luat decizia de a se retrage din circuitul de evenimente și a lansat pe conturile de social media o scrisoare plină de emoție adresată fanilor săi. Single-ul ,"Power", lansat în acel an, a ajuns la un număr impresionant de ascultări pe platforma Spotify. A continuat să producă muzică și în 2020 a lansat un album manifest, ,"The Story Of Hardwell", o compilație în care a inclus cele mai bune producții proprii.

Brazilianul Alok revine la UNTOLD. În 2015, DJ-ul a debutat în publicația DJ Mag pe locul 44. În anul 2017, revista Forbes l-a inclus în lista celor mai influente persoane cu vârsta sub 30 de ani. În 2021, a fost numit oficial cel mai urmărit artist din muzica electronică pe Instagram, a fost gazda celui mai mare livestream și e numărul 1 la nivel global pe Twitter. Alok este unul dintre producătorii a căror piese marchează un număr record de ascultări pe platformele de streaming, single-ul său de debut, "Hear Me Now" are peste 574 de milioane de stream-uri pe Spotify.

Experiența UNTOLD a însemnat reunirea familiei pentru DJ-ul belgian Lost Frequences, care a ajuns la ediția de anul trecut însoțit de părinții săi. Acesta a declarat că și-a dorit să-și aducă mama la un festival pe care-l iubește. Ultimul single al producătorului belgian, intitulat ,"Where Are You Now" a fost produs în colaborare cu artistul britanic Calum Scott, cu care s-a întâlnit pentru prima dată pe scena principală a festivalului UNTOLD, ediția 2021. "Where Are You Now" este piesa cu care Lost Frequencies a ajuns în toate clasamentele lumii, videoclipul depâșind 47 de milioane de vizualizări pe YouTube, iar pe Spotify piesa a fost ascultată de peste 370 de milioane de ori.

Sunt puține proiecte în industria muzicală care să aibă un sound atât de bine definit precum Aviram Saharai și Matan Kadosh, cei doi membri Vini Vici. Primul single, "Divine Mode", lansat cu Iboga Records, a fost un succes uriaș, cei doi artiști continuând să producă piese care au ajuns în topurile underground.

Unul dintre cei mai interesați artiști ai lumii, preocupat de noile tehnologii, precum NFT ori Metaverse, este producătorul de două ori nominalizat la premiile Grammy, DJ-ul care face din orice apariție pe scena principală a festivalului UNTOLD un spectacol, Steve Aoki. Acesta completează line-up-ul pentru cea de-a șaptea ediție UNTOLD.

Alți artiști ce vor urca pe scenele Galaxy, Alchemy și Fortune:

Considerată casa techno a UNTOLD, scena Galaxy are, la rândul ei, artiști în premieră pentru festival: germanul Stephan Bodzin, un artist autentic, considerat o emblemă a stilului techno underground. Supranumită ,"regina hard-techno" Amelie Lens revine pe scena Galaxy, alături de Maceo Plex, Mathame, DJEFF și Mahony. Alți artiști vor fi anunțati în curând.

Scena Alchemy prezintă și în 2022 cele mai cunoscute nume din dubstep, grime, trap, hip-hop, trip-hop: Borgore, Netsky, Malaa, Princess Nokia, Noisia, Dub FX & Woodnote, Sub Focus B2B Wilkinson, Deliric X Silent Strike, Grasu XXL & Guess Who, Macanache, Nane.

Stilul trance este celebrată la fiecare ediție a festivalului UNTOLD, iar anul acesta scena Fortune va fi gazdă pentru artiști precum Ferry Corsten, Aly & Fila, Giuseppe Ottaviani sau Markus Schulz.

Abonamente UNTOLD 2022:

Fanii pot achiziționa abonamente pentru cele 4 zile și 4 nopți la diferite prețuri în funcție de categorie și momentul achiziției. Pentru mai multe detalii, consultați agenda InfoMusic.

Citește în continuare

Trending