Urmărește-ne în Social Media

rock

Interviu cu Ed Lay (Editors): ”Suntem norocoși și ne dorim cumva să ne simțim cu toții din nou tineri”

După concertul susţinut la Bucureşti în cadrul „Summer in the city”, am avut oportunitatea de a sta de vorbă cu toboșarul Edward Lay, membru fondator al trupei Editors și endorser al brand-ului de percuţie, Sonor.

Publicat

pe

Edward Lay, toboșarul trupei Editors
Edward Lay, toboșarul trupei Editors │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Una din cele mai de succes trupe britanice, în continuă evoluţie şi perfecţionare a sound-ului şi modului în care se prezintă live, Editors a urcat pe scena de la Romexpo în componenţa actuală formată din: Tom Smith (solist, chitară, pian), Russell Leetch (chitară bass, sintetizator, backing vocals), Ed Lay (percuţie, backing vocals), Justin Lockey (chitară), Elliott Williams (claviaturi, sintetizator, chitară, backing vocals), şi Benjamin John Power/ Blanck Mass (compozitor, producător).

Chiar dacă alăturarea concertului Editors cu cel al lui Robbie Williams a însemnat o mai mare pondere de fani ai acestuia, Ed Lay a declarat:

“Ne bucurăm că am revenit în România după experienţa concertului de data trecută, cu The Cure. Desigur, vorbim despre baze de fani diferiţi, cei ai lui Robbie Williams şi ai noştri, însă a fost un show cu o energie în creştere, totul fiind foarte bine spre finalul reprezentaţiei, aşa că a meritat şi mulţumim. Speram să ne întoarcem curând aici.”

Ed a punctat şi momentul când au venit prima dată în Bucureşti la un festival şi existau întârzieri la aeroport, aşa că el a luat o cursă mult mai târzie faţă de ceilalţi colegi. A venit atunci direct la show, fără repetiţii în prealabil, simţindu-se ca un erou. Toboșarul a oferit şi un sfat trupelor tinere, la început de drum, care îşi doresc o carieră solidă în viitor:

“Artiştii tineri ar trebui să creadă foarte mult în ceea ce fac şi să nu înceteze să scrie muzică. Nu recomand să se relaxeze, ci să aibă încredere în flerul lor artistic pentru a expune cât mai bine creaţiile care le trec prin minte.”

Componența trupei Editors a suferit anumite modificări de-a lungul celor 20 de ani de carieră, Ed considerând că de aici își extrag şi motivaţia de a schimba din când în când direcția muzicală. Din primăvara anului trecut, în band s-a alăturat full-time un nume cu care trupa a colaborat prima dată în 2018 pentru albumele “Violence” şi “The Blanck Mass Sessions”, producătorul Benjamim Power.

“Aceste schimbări ne fac să vrem în continuare să stăm unii cu alţii, să petrecem timp pe scenă şi în afara ei. Astfel, piesele capătă noi sonorităţi, rezultând un sound fresh, ceea ce pentru noi nu reprezintă o problemă.”

Tom Smith în concertul Editors de la București pe 19 august 2023

Concert Editors la București pe 19 august 2023 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

RECOMANDARE: Vezi galeria de poze Editors în concert pe 19 august 2023 la „Summer in the city”

L-am întrebat și care a fost motivul includerii hit-ului din 1990, “Killer” (Adamski & Seal) ca preluare în setlistul concertelor susţinute de Editors în acest an.

“Ne-au plăcut tema şi versurile, acest cover fiind primul pe care l-am lucrat noi toţi împreună cu Ben. Conturam planul de a avea un nou show care să ducă în zona dance-trance, aşa că am ales această piesă la începutul relaţiei profesionale cu el.”

Legat de cel de-al şaptelea album de studio, “EBM” lansat în toamna anului trecut, denumire care defineşte stilul electronic body music, dar şi alăturarea dintre numele Editors şi Blanck Mass, Ed a mărturisit că pandemia şi izolarea au jucat un rol esenţial în construcţia materialului. Au înţeles atunci încă o dată că sunt norocoşi să susţină concerte, să călătorească şi astfel, au dorit să se simtă din nou tineri atunci când au compus cele 9 piese incluse pe disc.

Edward Lay (Editors), Lavinia Fusu (InfoMusic)

Edward Lay (Editors), Lavinia Fusu (InfoMusic)

Planurile de viitor ale trupei vizează noi concerte în următoarele săptămâni, iar apoi vor încerca să mai compună şi să promoveze noul disc şi anul viitor prin reprezentaţii live, una din ele find deja anunţată în luna martie în Belgia.

RECOMANDARE: Citește impresiile de la concertul Editors la „Summer in the city” 2023

Comentează

Trending