Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Cornel Ilie: "În România nu prea e bine să câștigi, e mai bine să fii pe locul al doilea" - INTERVIU

Trupa Vunk a pornit în turneul acustic "Înconjurul lumii" și va ajunge în mai multe orașe mari din România, dar și la Chișinău. Cornel Ilie a anunţat că aşteaptă cu nerăbdare să îşi întâlnească fanii, pe care doreşte să îi provoace să viseze.

Publicat

pe

Vunk în concert la Zilele Prieteniei 2014 în București │ FOTO: Mihai Anghel / InfoMusic.ro

Aflat în prezent în turneu, Cornel Ilie intenționează să lanseze în acest an un nou album alături de Vunk. Artistul pregăteşte și o serie de piese pentru alţi solişti din România, fiind în căutarea unor voci noi.

1. Am aflat că îți dorești să fii cel mai mare colecționar de vise din România și că prin intermediul turneului ”Înconjurul Lumii” îți dorești să cunoști visele românilor care îți ascultă muzica. Îmi poți spune cum ți-a venit această idee?

Cornel Ilie: Cumva toată povestea noastră se învârte în jurul viselor, faptul că ne-am apucat să cântăm a fost un vis, iar eu am crezut foarte mult în el. Eu pun foarte mare preț pe forța pe care o depui să îți împlinești visul, oricât de ciudat poate să pară pentru un om. Dincolo de asta, e important să ai curajul de a face acel pas, de a-ți recunoaște visul, de a-l exprima. Iar asta o să facem noi la concerte, o să le dăm hârtie și pixuri celor din public și o să-i rugăm să-și scrie visul pe bilete. Vrem să îi facem să devină conștienți sau să își pună întrebarea - ”Mai am vreun vis?”. Sunt convins că după tot turneul, deși mergem în 18 orașe, voi descoperi că multe vise se regăsesc, indiferent de vârstă sau de zona din care provin acei oameni. Cei mai mulți visează cu mintea, nu cu sufletul, și se tot întreabă mereu dacă or să meargă lucrurile așa cum și-au dorit. Astfel în timp acumulează frustrări și remușcări, devin neîncrezători, triști... și îi influențează și pe cei din jurul lor. Iar eu vreau să îi provoc să viseze și sper să reușesc!

Concert Vunk (28 iunie 2014, București)

Concert Vunk (28 iunie 2014, București)

2. Care era visul tău în copilărie și care e visul tău în prezent?

Visul meu din copilărie a fost să cânt... nu am avut ideea aceea cu polițistul sau cosmonautul. Cumva am fost înconjurat de mic de muzică, pentru că ai mei ascultau mereu The Beatles, Abba, jazz și muzică clasică. Din clasa a II-a am mers la orele de muzică de la școală să învăț să cânt la chitară, eram fan Beatles și asta mi-am dorit, să cânt la fel ca ei. Îmi aduc aminte că mă plimbam pe stradă și mă gândeam cum ar fi să mă urc pe scenă și să fie niște oameni în fața mea, care să mă asculte... și iată că acum îmi trăiesc visul. Sunt conștient și recunoscător că am o mare șansă, aceea de face ceea ce îmi place, fără să depind de nimeni.

3. Știu că ai o colecție de 100 de materiale cu The Beatles. Există vreunul printre ele, care are o poveste aparte și pe care ai dori să mi-o împărtășești?

Cele mai multe le-am procurat până în anii 90, iar duminica se făceau niște târguri prin Vitan și Obor și mergeam și căutam acolo. Oamenii veneau și vindeau cărți și reviste străine. Iar cu banii pe care îi primeam de la părinți pentru mâncare, mergeam și cumpăram de prin anticariate, orice carte care avea o poză sau un articol cu The Beatles, și iată așa casa mea este plină acum de materiale cu ei.

VUNK - 1000 Live la Otopeni

4.  În afară de cei de la The Beatles, au fost și alți artiști care te-au influențat și pe care i-ai admirat de-a lungul timpului?

Cred că cel mai mult am fost influențat de muzica clasică, îmi place într-un mod aparte. În ordine aș putea să-i enumăr pe Beethoven, Grieg și Rahmaninov. Chopin ascult de curând, probabil pentru că îl consideram mai digerabil și mai comercial oarecum. Însă ascult și artiști precum David Bowie, Robbie Williams, Blur, Oasis, The Killers, Queen, Coldplay și Pulp. Te influențează până la urmă și muzica proastă, pentru că e un fel de ”așa nu”.

RECOMANDARE: Citeşte mai multe despre colecţia lui Cornel Ilie

5.  Am văzut că ești în căutarea unor oameni cu povești interesante de viață. Ce vei face cu poveștile lor după ce îi vei găsi?

Deocamdată aș vrea să îi întâlnesc pe toți cei care mi-au scris și să îi cunosc, dar nu neapărat sub formă de interviu, ci doar să port discuții cu ei, să le aflu povestea. Deocamdată aș vrea să scriu poveștile lor la mine pe blog , pentru că sub această formă vor ajunge mult mai repede la sufletul cititorilor, decât dacă vor fi prezentate ca un interviu. Am găsit niște oameni care fac lucruri ce nu le aduc niciun beneficiu, dimpotrivă sunt în pierdere de timp, de resurse materiale, de energie... doar pentru a-i face pe unii să înțeleagă ceva anume. Consider că aceste persoane trebuie să se facă auzite, chit că o vor face păstrându-și anonimatul, dar poveștile lor pot să inspire.

Cornel Ilie

Cornel Ilie

6.  Ai ascultat piesele concurenților români de la Eurovision de anul acesta? Ai avut vreun preferat? Ce părere ai despre desfășurarea acestui concurs în România cât și pe plan internațional?

Le-am ascultat aproape pe toate, iar în mod special mi-au plăcut cei de la CEJ, foștii REDNEX. Ca și compoziție, piesa lor era cea mai interesantă de acolo.

Eurovisionul e un concurs subiectiv, în fond tot ce ține de arte este așa. E puțin stupid că trebuie să dai note, chit că ai niște criterii. Cred că neînțelegerea dintre publicul de acasă și juriu este că nu sunt definite niciodată criteriile. Ar trebui să se aleagă spre exemplu o temă... ceva sensibil, ceva național, dar nu... se ajunge în fiecare an cu o serie de piese, fiecare din altă lume și evident că nimeni nu va fi mulțumit. Și din ce am observat, în România nu prea e bine să câștigi, e mai bine să fii pe locul al doilea. Pentru că de pe acest loc, intri într-o aură de victimizare, iar oamenii se sensibilizează și au tendința de a ține cu cel mai slab și cumva se întorc împotriva celui de pe primul loc. Mi s-a părut că anul acesta s-a organizat mult mai bine, deși eram sceptic. S-a cântat curat, dar piesele nu mi-au plăcut... mi se pare că nu se dă atenție concursului așa cum ar trebui. Nimeni nu vede în aceste melodii un proiect, ar trebui să stea câteva minute și să gândească un concept special pentru Eurovision.

În schimb, concurenții din străinătate reușesc să creeze în cele trei minute de pe scenă, o lume compusă din piesă, sound, cântăreț și imaginea acestuia, coregrafie, etc. Totul trebuie să arate ca un videoclip, iar noi nu prea reușim să povestim mai nimic în trei minute, folosind toate dimensiunile acestea: vizual, linie melodică, voce și versuri. Problema nu este că acei oameni reușesc să creeze astfel de momente complete pentru că sunt străini, ci pentru că sunt pur și simplu atenți și oferă mai mult respect.

Cornel Ilie

Cornel Ilie

7. Spune-mi cum a fost pentru tine experiența Eurovisionului?

Am fost în 2002 cu Vank, pe atunci se scria cu ”A” și am ieșit pe locul 2, de-asta spun că știu cum e să fii pe această poziție, deși trebuia să fim pe locul 1. Voturile juriului erau în avantajul nostru, însă am căzut la public, iar atunci au câștigat Marcel Pavel și Monica Anghel. Ne-a părut foarte rău, dar dacă stau acum și mă gândesc mai bine, nu cred că am fi fost pregătiți să reprezentăm țara.
Apoi am mai participat în 2009, cu piesa ”Pleacă”, care a fost interpretată inițial de o altă solistă, Tina Geru, care a luat maximul de puncte de la juriu, însă voturile din partea publicului s-au dus către Elena Gheorghe, care a câștigat concursul cu melodia ”The Balkan Girls”.
Am fost și în postura de jurat, atunci când a câștigat Mandinga, așa că știu cum e să fii acolo.

VUNK & Tina - Pleacă

8.  Pregătești un nou album alături de Vunk sau vreo colaborare cu unul dintre artiștii români?

Da, vom scoate un album anul acesta. Mi-aș dori o colaborare, dar momentan spre deosebire de alți artiști am început să scriu piese. Caut voci bune, care au ceva de spus, vreau să iasă la lumină, pentru că pregătesc materiale pentru ele. Am făcut o melodie pentru Max Dragomir și am lansat o piesă cu Alexandra Crișan. Mi-ar plăcea să fac o serie de colaborări cu voci cât mai diferite din toate zonele muzicale, iar până acum am cântat cu Andra, Antonia, Loredana, Raluka, Puya, Nelu Ploieșteanu, Monica Anghel și mulți alții.

9.  Martie e considerată luna femeii. Cum este femeia ideală în viziunea ta? Ai întâlnit-o?

Cât mai naturală în atitudine, în comportament și în percepție, atât față de mine, cât și față de restul lumii. Dacă ajung să trăiesc alături de ea este important să vorbim aceeași limbă. De asemenea îmi place ca o femeie să râdă mult, pentru că râsul te scoate mereu din multe situații complicate. Din punct de vedere fizic... nu mai ține de mine, pentru că nu contează culoarea părului, sau dacă e înaltă sau scundă.

Vunk la Media Music Awards 2014 - Sibiu

Vunk la Media Music Awards 2014 - Sibiu

10. Cum se împacă viața personală cu cea de turneu?

Se împacă foarte bine, atâta timp cât vrei să faci asta. Iar cine vine din zona artistică și se plânge că nu are timp pentru el, minte ipocrit sau se alintă. Dacă vrei să îți faci timp pentru ceva, reușești.

11.  Dorești să le transmiți un mesaj visătorilor din întreaga Românie?
Trebuie să se obișnuiască să viseze mai mult cu ochii deschiși, decât cu ei închiși. Să nu le fie teamă de niciun vis, nici al lor, dar nici al altora. Și vreau să și le împlinească!

Muzică nouă

Vunk și Elena Gheorghe au lansat piesa "Ce m-aș face fără tine" - AUDIO

Vunk și Elena Gheorghe marchează o colaborare plină de melancolie. Muzicienii au lansat "Ce m-aș face fără tine", o baladă emoționantă, pe care te invităm să o asculți în articol.

Publicat

pe

Vunk & Elena Gheorghe - Ce m-aș face fără tine
Vunk & Elena Gheorghe - Ce m-aș face fără tine │ FOTO: captură YouTube

Compusă de Cornel Ilie și Gabriel Maga, "Ce m-aș face fără tine" vorbește despre dragostea ideală, acel suflet pereche pe care, se spune, îl întâlnești o singură dată în viața. Versurile sunt acompaniate de o partitură muzicală delicată și emoționantă.

AUDIO: Vunk & Elena Gheorghe - Ce m-aș face fără tine

Vunk este trupa inovației în rock-ul românesc: primul videoclip 3D, primul concert multimedia, primul afiș exclusiv din GIF-uri sau primul videoclip filmat live pe Facebook. Single-uri precum "Pleacă", "Vreau o țară că afară", "Așa și", "Numai la doi" sau "Vino du-te" au ocupat primul loc în topurile muzicale de-a lungul anilor, timp de mai multe săptămâni.

În 2018, formația Vunk a devenit protagonista primului documentar al unui artist român - "Jur să spun adevărul". Folosind tehnologia de ultima generație, show-urile spectaculoase și cântecele cu mesaj profund, Vunk își continuă viziunea de a conecta oamenii și de a le aduce bucurie, încredere și speranță. În 2019, trupa Vunk a lansat albumul "Domnul Portocaliu şi Maşina Timpului" printr-un concert excepţional la Sala Polivalentă din București.

Elena Gheorghe s-a făcut remarcată inițial ca solista trupei Mandinga, alături de care a lansat două albume de studio: "...de corazón" (2003) și "Soarele meu" (2005), cel din urmă primind discul de aur pentru vânzări de peste 15.000 de exemplare.

În 2006, Elena Gheorghe a părăsit trupa Mandinga și a început o carieră solo de succes. Artista are în portofoliu piese apreciate de public, precum "Body Song", "Ecou", "Antidot", "Autograf", "Până dimineață". Hituri ca "Mamma Mia", "Midnight Sun" și "Senor Loco" au depășit granițele țării, ocupând primele poziții în topuri din Japonia, Israel, Spania, Polonia și Italia. În ultima vreme, Elena Gheorghe s-a îndreptat către muzica armânească, lansând o serie de melodii, dar și un album, "Lunâ Albâ" (2019).

Citește în continuare

Lifestyle

Cornel Ilie (Vunk): "După iubire poate să rămână dragoste"

Cornel Ilie a vorbit cu multă candoare despre schimbările recente din viața sa. Invitat în podacastul lui Mihai Morar, "Fain și Simplu", vocalistul Vunk a oferit detalii cu privire la relația lui cu fosta soție, Eliza Suditu, dar și alte momente cheie din ultimul an.

Publicat

pe

Cornel Ilie (Vunk) la podcastul Fain & Simplu al lui Mihai Morar
Cornel Ilie (Vunk) la podcastul Fain & Simplu al lui Mihai Morar │ FOTO: Captură YouTube

Cornel Ilie nu obișnuiește să vorbească des despre viața lui intimă, însă în podcastul lui Mihai Morar a atins mai multe subiecte sensibile. Artistul a confirmat că este în relații bune cu fosta soție, Eliza Suditu, și că în ciuda neplăcerilor care apar în cazul oricărui divorț, ei încă se respectă reciproc și amândoi fac tot ce le stă în putință pentru a le oferi copiilor tot ceea ce au nevoie.

"Am împărțit atât de multe lucruri. Există o formă de dragoste care rămâne acolo, orice ar fi. Adică dacă ești puțin atent și iubești oamenii și iubești viața și te iubești pe tine și te respecți pe tine, în primul rând, că de aici și pleacă. Nu poți să respecți pe altul, dacă tu nu te respecți pe tine", a declarat Cornel.

Cornel Ilie (Vunk): "Suntem într-un punct absolut superb, ca relație, și foarte puțini oameni ne cred când le spunem asta"

Vocalistul Vunk făcea publică despărțirea lui de Eliza printr-o postare pe care o încheia cu mesajul: "după iubire, rămâne dragoste". Întrebat de Mihai Morar dacă mai crede acest lucru și la un an de la divorț, artistul a întărit ceea ce spunea anul trecut

"A trecut aprope un an de la acea postare. Acum este și mai mare certitudinea că atunci a fost o profeție, de fapt. (...) Puterea cuvântului este fantastică. Energia fantastică a cuvintelor. Dacă gândul e puternic, după care și manifești cumva, cu siguranță se va înfăptui. (...)

Sunt cumva mândru că am putut să spun chestia aia acolo, care nu știu de unde mi-a venit. Că nu am stat: <<Mamă, să scriu eu ceva care să impresioneze.>> Nu, era pur și simplu. Am scris repede în notițe ce vreau să postez ca să nu uit. Și acum, privind în urmă... suntem într-un punct absolut superb, ca relație, și foarte puțini oameni ne cred când le spunem asta. Și foarte puțini oameni cred că este posibil așa ceva și e, pe de o parte, interesant, că-mi place când oamenii își pun întrebări."

Cornel Ilie: "E greu să înțelegi o lecție atunci când îți pierzi părintele"

Tot în ultimul an, Cornel Ilie și-a pierdut tatăl. A povestit în cadrul podcastului și despre acest tragic eveniment, artistul încercând să pună în cuvinte ceea ce a simțit și cu ce lecție a rămas.

"Toată perioada asta a fost maximum de până acum, pentru mine. Dar nu cred că a fost întâmplător, în același timp. Până la urmă, toate cred că vin cu lecții. (...)

E greu să înțelegi o lecție atunci când îți pierzi părintele. Adică de aici nu prea poți să înțelegi decât că ok, o lecție pe care am învățat-o cu toții, să-i apreciezi mult mai mult când sunt în viață. Și să petreci maximul de timp pe care-l ai vorbind, ascultându-i sau stând lângă ei. Știu că gândul care mă măcina cel mai tare era: <<Sunt în punctul în care mi-am îngropat ambii părinți>>. Și când mi-am spus asta în minte, mi s-a tăiat suflul. Sunt în punctul ăsta al vieții în care am conștientizat chestia asta. Și am conștientizat că la un moment dat și copiii mei vor trăi același lucru. Și cred că asta m-a făcut să învăț să trăiesc și mai intens viața cu ei și pentru ei."

Cornel i-a povestit lui Mihai Morar și despre refugiile sale pentru trup, minte și suflet. Refugiile pentru trup sunt tenisul și scena, refugiul pentru minte este menținerea sa cât mai departe de televizor și media, iar pentru suflet, refugiul favorit rămâne muzica clasică, care artistul mărturisește că îl emoționează și îl inspiră. Puteți urmări întreaga discuție mai jos.

VIDEO: Cornel Ilie în podcastul lui Mihai Morar

Citește în continuare

Trending