Urmărește-ne în Social Media

Albume noi

Bogdan (El Negro): "Am în plan un proiect destul de ambiţios, o combinaţie de reggae cu muzică populară"

Bogdan de la El Negro nu a spus niciodată adio muzicii, a reuşit să se reinventeze şi să continue să facă ceea ce îi place. Când nu are concerte, se ocupă de Radio Republika Verde, compune piese noi sau experimentează viaţa de tătic.

Publicat

pe

Bogdan El Negro

Bogdan pregăteşte noi piese, pe care ar dori să le includă pe un album solo, iar pentru una dintre ele a filmat de curând un videoclip. Artistul colaborează cu mai mulţi artişti din România şi are în plan un proiect muzical destul de ambiţios.

1. Știu că pregătești un videoclip nou, îmi poți spune despre ce piesă este vorba?
Am filmat un videoclip pentru piesa de “Luni până luni”, melodie la care am lucrat singur, acasă la mine, este a treia piesă compusă în acest mod, pentru că în general le fac alături de band. Ovidiu Solcan produce acest videoclip, am propus acest cântec, pentru că este unul la care ţin foarte mult, în sensul că are o poveste. A fost compus în timp ce mergeam cu maşina şi aşteptam să o iau pe fiica mea. Eram în faţa porţii şi brusc m-am apucat să scriu versurile de la cap la coadă, în condițiile în care de obicei compun fragmentat, mai apăsat, învârt mult de cuvinte...

2. Cum a fost la filmare? Clipul va avea o poveste anume?
Au fost câteva propuneri pentru povestea clipului, însă am ales ceva mai simplu pentru că în general sunt un tip pragmatic şi încerc să aleg opţiuni care să şi iasă aşa cum trebuie. Am ales o suprapunere de poveşti externe cu interpretarea live-ului... îi zice videoclip de imagine - se tot folosește expresia asta. E foarte colorat şi sper eu că va fi gata foarte curând. Am văzut deja prima parte din el şi pot spune că e foarte atractiv, ca să fiu modest.

3. Colaborai cu Petra Acker dinainte ca aceasta să participe la Vocea României?
Ne ştim de mai demult, iar cumva lumea asta artistică nu e atât de mare şi vorba toboşarului nostru “câteva mese de muzicieni sunt în România”. Am avut plăcerea să fiu invitat la un concert de-al ei, să cânt o melodie şi am fost foarte onorat. Și pentru că, an de an, organizez în luna februarie, un concert tribut Bob Marley, m-am gândit ca anul acesta Petra să fie invitata mea pentru că am simțit să fie ceva diferit, opus band-ului. Am momente în care îmi place foarte mult să cânt cu bandul, dar e foarte complicat. Ideea duetului cu Petra mi-a venit din prima, nu am stat prea mult pe gânduri și am sunat-o după primul impuls. A zis da după 10 secunde, am avut împreună 4 spectacole, toate ‘SoldOut’.

El Negro

El Negro

4. Cu ce alți artiști din România ai dori să mai colaborezi?
Am în plan un proiect destul de ambiţios, o combinaţie de reggae cu muzică populară, ceva cu nuanţe de taraf, balcano-reggae. Am tot colaborat şi întâlnit oameni din spectrul acesta, începând cu Taraf de Haidouks, Ad Hoc, Trei Parale şi orchestre de folclor mai autentic. Chiar mi-aş dori să deschid uşile către această zonă cu influențe folclorice.

5. Acum câteva luni, El Negro a împlinit 15 ani de existență pe piața muzicală din România. În tot acest timp, au existat vreodată momente în care ai vrut să spui adio muzicii și să încerci să te reorientezi spre alt domeniu de activitate?
Niciodată. Chiar dacă am mai oprit din “motoare”, n-am spus niciodată “nu mai vreau să fac muzică”. Mereu am găsit o nouă formă, în care să pot să respir alt vibe fresh al muzicii. Când merge rău cu trăitul din muzică, tinzi ori să te duci spre zona comercială şi să faci aşa numitul compromis, ori să te duci spre cealaltă extremă - să te laşi de tot. Dar eu nu am fost niciodată aşa, până şi din lucrurile negative, am încercat să scot ceva bun şi în momentul în care am simţit că nu mai merge, m-am dus în alte zone: El Negro DJ Set, atunci când cânt cu DJ, uneori cânt cu Petra sau proiecte de genul ăsta, plus multe proiecte de studio. Mi se pare normal ca un artist să se caute pe el însuşi, pentru că până la urmă, să fii artist înseamnă să creezi.

Bogdan El Negro şi fiica sa

Bogdan El Negro şi fiica sa

6. Cum e să fii tătic? Ai dori ca fiica ta să îți calce pe urme și să urmeze o carieră muzicală?
Asta este o experienţă despre care e greu să vorbeşti, deoarece e dificil să exprimi prin cuvinte ceea ce simţi. Cert e că se schimbă ceva în tine. Relaţiile pe care le ai cu femeile, relaţiile de cuplu, relațiile de lucru, relaţia cu rudele, sau chiar cele de prietenie... sunt toate relaţii încărcate și frumoase. Însă relaţia pe care o ai cu propriul tău copil este ceva definitoriu pentru un om. Oricât de agitat ai fi, îngrijorat, cu mulţi nervi, greutăţi, credite pe cap, când îţi vezi copilul cum zâmbeşte sau cât de inocent doarme, parcă se curăţă tot în calea ta şi se face soare.

Cât despre alegerea carierei, tendinţa este să îi dau un imbold spre o meserie zdravănă, sigură vs una artistică, frumoasă, dar uneori incertă. Dar încă nu ştiu, mai aşteptăm să crească, însă mi-ar plăcea să studieze muzica clasică. Momentan mai adoarme pe Mozzart și dansează la primele acorduri reggae pe care le aude.

7. Ultimul vostru album este Greetings from Green Repub, însă aș dori să aflu dacă te gândești să lucrezi la un material nou?
Da, acum se tot strâng piesele. Teoretic, în capul meu este pus un deadline şi un task, legat de viitorul album, dar nu îl privesc foarte îndârjit, prefer să las melodiile să curgă, iar acum de când m-am izolat într-un altfel de habitat nu mai îmi stă gândul doar la asta. M-am mutat la o casă, pe un câmp, departe de agitaţie, iar în timpul zilei mă mai ocup de grădină, iar seara mă închid în studio şi acolo se strâng piesele. Până acum sunt trei cântece, pentru un album, care aş vrea să fie solo. „Panic in the city”, „Luna nebună” şi „De luni până luni” sunt primele cântece care au fost compuse şi produse de mine, iar la mastering am fost ajutat de BEAVIS - toboşarul nostru, şi cred că acestea vor face parte de pe noul material.

Bogdan El Negro

Bogdan El Negro

8. Cum mai merge treaba la Radio Republika Verde?
Din ce în ce mai bine. Deocamdată am schimbat tot playlist-ul, radioul a început să fie difuzat în multe locuri din ţară. Mi-ar plăcea să fim auziţi şi în autoturisme. Online suntem zi de zi, oră de oră pe www.republikaverde.ro

9. Când și unde va mai concerta El Negro?
Cu trupa, nici nu ştiu sincer să fiu, în ultimul timp am mai redus din apariţii în formula asta, merg mai mult cu DJ, fac echipă bună cu Sara Alexander. Solicitările se concretizează destul de greu atunci când mergi cu un crew de zece oameni (bandul este format din opt persoane, plus şoferul şi tehnicianul de sunet). Dintre formula de zece şi cea de DJ set, oamenii o preferă pe cea din urmă. Însă e o plăcere imensă de a cânta cu band-ul, cumva poate pare că nu mai am chef, dar îmi place foarte mult, este un plus extraordinar să iei din vibraţiile a opt oameni, mai ales pe partea de improvizaţie. Atunci te încarci de la fiecare om care vine cu acel ceva al lui, plus că e un sound bogat şi sincer. Noi momentan aşteptăm şi ofertăm toate formulele El Negro, iar cine ne cheamă cu live band, cu drag vom veni.

El Negro

El Negro

10. De 1 mai, El Negro va ajunge şi prin Vama Veche?
Pe 1 mai voi fi într-un proiect de funk împreună cu Petra Acker, Tzuc şi cu echipa Radio Republika Verde, la Buşteni pe pârtie, unde voi fi MC la un party. Ziceam că îmi găsesc tot felul de resurse prin care să mă reîncarc, să mă regăsesc sau care să exprime o parte din artistul care nu e neapărat El Negro. Radio Republika Verde este o mare parte din mine, alături de prieteni. Mai organizăm evenimente, emitem păreri sau descoperim artişti şi interacţionăm cu alţi oameni. Ridicăm probleme ecologice, creăm dezbateri.

11. Ce alte planuri mai ai pentru 2015?
Vreau să-mi termin podul şi studioul de la noua casă. Vreau să scot încă trei piese. Vreau să punem radioul pe picioare mai bine şi să pornesc proiectul muzical cu taraful. Planurile mele sunt să-mi dezvolt ceea ce am început deja în prima jumătate a anului.

PUBLICITATE
Un comentariu

Trending